1. 7' - Doelpunt - Toby Alderweireld (1 - 0)
Jupiler Pro League - speeldag 9 - 16/09/22 - 20:46
7'
Toby Alderweireld
7'
1 - 0

Antwerp blijft op kop van het klassement blinken met het maximum der punten. Het won een 9e keer tegen staartploeg Seraing. Antwerp opende met 2 snelle goals, maar Seraing knokte zich helemaal terug in de match met een tegengoal kort voor de rust. Antwerp speelde een slechte tweede helft, maar aan de score veranderde niets meer.

Antwerp-Seraing in een notendop

• Man van de match: Onmogelijk om het hier niet over Toby Alderweireld te hebben. De Rode Duivel zorgde met zijn hoofd voor het eerste doelpunt en strooide met passen zoals vanouds. Eén van die passes, op Janssen leidde ook het tweede doelpunt in. Shout-out naar Ekkelenkamp die een saaie tweede helft af en toe opschrikte.

• Sleutelmoment: Na de aansluitingstreffer van Bernier verzandde het spel aan beide kanten volledig. De reactie van Antwerp kwam maar niet, Seraing leek niet opgewassen tegen de verdediging van The Great Old.

• Opvallend: In de tweede helft had Butez het bijzonder rustig. Behalve een plukbal moest het Antwerps sluitstuk eigenlijk niet in actie komen.

Antwerp snelt weg van Seraing

De autoritaire leider tegen de kwakkelende degradatiekandidaat. Een makkelijke voorspelling, op voorhand. Met dominant en bij momenten prachtig voetbal leek Antwerp zich eerst ook makkelijk voorbij Seraing te gaan haasten.

Amper 7 minuten waren we bezig voor Alderweireld op de eerste corner van de partij zijn man afwimpelde en binnen kon koppen. Een klein kwartier later begonnen we ons al af te vragen hoe groot het verschil ging worden.

Alderweireld vond met een lange bal de borst van Janssen, die aflegde tot bij Gerkens. Diens schot dwarrelde via de hiel van Janssen voorbij de kansloze Dietsch.

Ekkelenkamp pikte met een heerlijke vrije trap op de lat bijna nog zijn goaltje mee, in wat een overtuigende overwinning leek te gaan worden.

Aansluiting

Maar dat was zonder Mouandilmadji en Bernier gerekend. Het schot van de eerste werd nog geblokt, maar hij zag hoe de tweede oppikte en via de tweede paal voorbij Butez schoot.

Het doelpunt, net voor rust, leek spanning te pompen in de wedstrijd, maar niets daarvan. Na de koffie begon Antwerp goed, met het flitsende duo Ekkelenkamp-Miyoshi.

Daarna liet Antwerp de uitploeg gecontroleerd in de match komen en was druk naar voren bij stamnummer 1 verleden tijd. Langs Bernier werd het zo bijna gevaarlijk voor Seraing, maar meer dan een corner of twee zat er niet in.

Prikjes gaf Antwerp nog, maar ballen in de tribune van Janssen en Stengs waren daar het magere resultaat van.

Antwerp toonde dat het creatief kan zijn, maar vooral ook kan terugvallen op een zeer sterke structuur. Het houdt nu 27 op 27 over aan 9 speeldagen Jupiler Pro League. Seraing wankelt aan de afgrond.

(lees voort onder foto)

Ekkelenkamp en Bernier.

Vincent Janssen (Antwerp): "Uiteindelijk is het geen goede wedstrijd van onze kant. We gingen naar achteren leunen om te vermijden dat je die 2-2 tegen krijgt. Dat is eigenlijk niet wat we willen. Nu kunnen we dankzij de interlandbreak even rusten na 15 wedstrijden, het is nodig. Kopje leegmaken, daarna kunnen we weer door."

Pieter Gerkens (Antwerp): (Over "zijn" doelpunt dat op naam van Vincent Janssen komt) "Ik ben blij dat hij hem uiteindelijk krijgt. Voor hem is het iets belangrijker mentaal, dus in die zin ben ik blij dat we gewonnen hebben en dat ik iets heb kunnen bijdragen."

Abdoulaye Sylla (Seraing): "Het is onze vierde wedstrijd tegen een grote ploeg en we maken vooruitgang, dat heeft de coach ons duidelijk gemaakt na de wedstrijd tegen Club Brugge.  Beetje bij beetje hebben we meer zelfvertrouwen in ons spel en ons blok als team. We verliezen vandaag wel, maar we proberen het te zien als motivatie, de competitie is verre van gedaan."

Mark Van Bommel (Antwerp): "De eerste helft, tot aan de tegengoal, is misschien een van onze beste helften tot nu toe. Daarna is het zoals zo vaak dit seizoen: de jongens kunnen vechten. Dat is wel een kwaliteit van dit elftal, maar ik had het als trainer gewoon sneller willen beslist hebben. Je moet 3-1 maken. De reeks van overwinningen leeft wel in de kleedkamer. Als je negen keer op rij wint, dat is niet normaal."

José Jeunechamps (Seraing): "We zijn ontgoocheld, maar er zijn heel interessante dingen te leren uit deze match. Zeker in de tweede helft, met enkele tactische aanpassingen, waren we de evenknie van een sterke tegenstander. We moeten die gemoedstoestand, die wil en dat zelfvertrouwen vasthouden in wedstrijden tegen ploegen van "ons" niveau. We hebben nu 15 heel belangrijke dagen om alles een plaats te geven. Er is werk aan de winkel en daarna volgt de derby."

23:46
90+3' tweede helft
90+2'

Meer dan twee minuten extra wil ook Kevin Van Damme niet geven aan de wedstrijd na een saaie tweede helft. In de eerste, aangename helft kwam Antwerp snel op dubbele voorsprong na een kopbalgoal van Alderweireld en een schot dat afweek op Janssen. Bernier bracht de aansluiting nog voor de rust maar de gehoopte spanning bleef uit. Antwerp wilde niet verliezen, Seraing kreeg zo goed als niets klaar.

90+1'

2 - extra time

Er komen 2 minuten extra tijd bij.
89'

Slechte pass op Dietsch

De keeper van Seraing moet zich reppen om een slechte bal van Mbow niet in corner te laten gaan. We zullen het ermee moeten doen qua Antwerps gevaar in het slot.

86'

Goede kwaliteit truitjes wel bij Seraing. Janssen trekt in een spurt flink aan dat van Mbow en krijgt de fout tegen. De potjes koken daarna ook nog even over, ondanks de stortvloed.

85'
85'
79'

Buitenspel

De Bosuil ontploft voor de 3-1 van Nainggolan maar dat is voorbarig. Janssen liep in de opbouw van de aanval offside. Even waren we wakker geschoten. Komt er nog iets in het slot?

78'
75'

Janssen over!

Wel heel de tijd op niveau: Ekkelenkamp. Zijn actie en bal achteruit eindigt bij Vincent Janssen maar die trapt wild over de kooi van Dietsch.

74'

Van Bommel had met een driedubbele wissel gehoopt op een stroomstoot bij zijn troepen maar voorlopig komt Antwerp nog steeds niet in de buurt van het niveau voor de rust. Seraing krijgt voet aan grond, wat op papier eigenlijk niet zou mogen.

71'
65'

Voetballes

We moeten tellen maar een aanval over zo'n twintig stationnetjes eindigt uiteindelijk bij Stengs. Die droomt van iets met 'krul' en 'winkelhaak' maar moet het stellen met 'te hoog' en 'tribune'.

61'

Het schot van Mvoué na de corner eindigt naast. Ondertussen beginnen de thuisfans zich op te jagen.

61'

Antwerp in slaap

Antwerp krijgt de motor niet in gang, waardoor Seraing zich lekker begint te voelen en wat aanvals kan opzetten. Bernier combineert de grote rechthoek in en dwingt een corner af.