Ga naar de inhoud
Antwerp heeft de leidersplaats te pakken.

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Antwerp
47
6
3
1
2
10
8
2
KRC Genk
46
6
2
2
2
10
10
3
Union
46
6
2
2
2
8
8
4
Club Brugge
36
6
2
4
0
10
12
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Antwerp
7
3
2
0
1
6
4
2
KRC Genk
5
3
1
0
2
6
4
3
Union
3
3
1
2
0
4
5
4
Club Brugge
3
3
1
2
0
4
5
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Antwerp
4
3
1
1
1
4
4
2
KRC Genk
3
3
1
2
0
4
6
3
Union
5
3
1
0
2
4
3
4
Club Brugge
3
3
1
2
0
6
7
AntwerpKRC Genk
wisselspelers
coaches
scheidsrechter
Erik Lambrechts
stadion
Bosuilstadion
toeschouwers
15133

Antwerp grijpt leidersplaats na intense topper tegen Genk, Balikwisha doet Bosuil ontploffen

 zo 7 mei 2023 21:23
 1. 20' - Doelpunt - Mark McKenzie (0 - 1)
 2. 38' - Geel - Bilal El Khannous
 3. 43' - Geel - Arbnor Muja
 4. 45+2' - Doelpunt strafschop - Toby Alderweireld (1 - 1)
 1. 52' - Doelpunt - Michel Ange Balikwisha (2 - 1)
 2. 58' - Verv. Bilal El Khannous door Luca Oyen
 3. 58' - Verv. Mbwana Samatta door Toluwalase Emmanuel Arokodare
 4. 64' - Geel - Gerardo Arteaga
 5. 73' - Verv. Jurgen Ekkelenkamp door Alhassan Yusuf
 6. 79' - Verv. Mujaid Sadick door Aziz Ouattara Mohammed
 7. 83' - Verv. Michel Ange Balikwisha door Gyrano Kerk
 8. 83' - Verv. William Pacho door Zeno Van Den Bosch
 9. 85' - Geel - Calvin Stengs
 10. 87' - Verv. Patrik Hrošovský door Yira Sor
 11. 90+2' - Geel - Aziz Ouattara Mohammed
 12. 90+3' - Geel - Bryan Heynen
 13. 90+7' - Rood - Mike Trésor
 14. 90+8' - Geel 2 - Aziz Ouattara Mohammed
Jupiler Pro League - speeldag 2 - 07/05/23 - 18:31
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
20'
Mark McKenzie
0 - 1
Mark McKenzie
20'
45+2'
Toby Alderweireld
45+2'
Toby Alderweireld
1 - 1
52'
Michel Ange Balikwisha
52'
Michel Ange Balikwisha
2 - 1

Antwerp aan de macht. Na een felbevochten zege tegen Racing Genk springt de Great Old zowaar naar de leidersplaats. Met dank aan twee fouten van Sadick konden Alderweireld en Balikwisha een scheve situatie omkeren. Diep in blessuretijd pakte assistenkoning Mike Trésor, net als Aziz Ouattara, nog een dure rode kaart. De Bosuil ontplofte, maar besefte ook: met drie ploegen op één punt wordt het nog razend spannend in de play-offs.

Antwerp - Genk in een notendop

Sleutelmoment: Net voor rust krijgt Antwerp de tweede penalty van de partij. Na de misser eerder van Janssen is het nu Toby Alderweireld die zich achter de bal zet. Met gevoel zet Alderweireld de penalty om, na rust gebruikt The Great Old het platform om geweldig door te stomen. Genk bekomt niet meer.

 

Man van de match: Centraal stond er opnieuw een bijzonder sterke Mandela Keita te voetballen. Na zijn doelpunt woensdag tegen Union had hij opnieuw goeie steals in huis. Samen met Arthur Vermeeren tikt het Antwerpse middenveld lekker verder.

 

Opvallend: Voor het eerst sinds 15 oktober moet Racing Genk de leidersplaats afstaan. Het lijkt het slechtste moment denkbaar om de rol te moeten lossen, na twee speeldagen in de play-offs. Die zullen nog wel even duren, maar vermoedelijk zal Genk dat volledig zonder Trésor moeten afwerken, die in het slot nog rechtstreeks rood pakte.

Stevig voetbal en twee doelpunten voor rust

Contrasterende stijlen, zo hadden we het op voorhand voorspeld. Aanval tegen verdediging, onstopbare kracht tegen onverzettelijk voorwerp, zoiets. 

 

Tijdens de eerste helft kregen we vooral hard tegen onzacht. Het was een wedstrijd om de knikkers, om de titel misschien, met veel duels en potigheid. Lambrechts moest brandjes blussen.

 

Antwerp had het meeste balbezit in het openingskwartier, zonder echte kansen. Aan de overkant liet Keita op corner zijn man McKenzie lopen. Drie keer mocht de Amerikaan ongestoord de bal naar Butez versturen, bij de derde keer overschreed het leer de lijn.

 

De thuisploeg op achterstand, maar het verviel niet in wanhoop. Gewoon verder doen leverde op: een penalt nadat Sadick zich onhandig verslikte in een duel met Janssen. De fout gebeurde net op de lijn, maar dat is ook waar Vandevoordt de bal even later pakte. Al het goede dat Janssen eerder in het seizoen liet zien vanop de stip, leek weg. Een zwakke penalty van de Nederlander.

 

Mandela Keita leek nog voor de grootste opleving te gaan zorgen, net voor rust. Zijn vlam vanop 25 meter draaide net weg van het net. 

 

Of toch, want opnieuw kreeg The Great Old een penalty toegekend. Brian Heynen tackelde in de zestien naar de bal en ergens via de grond botste de bal omhoog, tegen zijn elleboog. Wel degelijk een penalty, maar eentje van het verstand, niet het hart. Nu was het kapitein Alderweireld die zich achter de bal zette. Met een fluwelen toets liet hij Vandevoordt deze keer kansloos. Gelijkspel aan de rust.

Toby Alderweireld
Antwerp-aanvoerder Toby Alderweireld maakt gelijk vanaf de stip.

Zuurstoftekort

Een boost van jewelste voor de thuisploeg, dat na rust meteen Racing Genk met blote hand leek te gaan doodknijpen. Op geluidsgolven van het rode legioen in de tribune liet het de bezoekers niet meer ademen.

 

Zuurstoftekort volgde voor Mujaid Sadick, die te nonchalant een bal van Vandevoordt aannam. Michel-Ange Balikwisha snoepte goed af en stond dan heel snel alleen voor de Genkse doelman. Een ontploffing in de Bosuil, maar dat zijn ze in Antwerpen ondertussen al gewoon.

 

De 28e clean sheet was voor Butez in de eerste helft al verloren, maar na rust speelde Antwerp vanuit een zetel, met controlerend en sterk voetbal. Sadick was opnieuw te traag en bijna verdubbelde Janssen de voorsprong, McKenzie voorkwam.

 

Twijfelend moest Genk naar voren, en dat leverde welgeteld één grote kans op. Paintsil liet Avila in het stof, de ingevallen Tolu tikte tegen de paal.

Michel-Ange Balikwisha
Genk verspeelt de bal, Michel-Ange Balikwisha zet Antwerp op voorsprong.

Frustraties dan voor Genk, dat zich kapotliep op het onverzettelijke blok van Antwerp, de onstuitbare kracht kapotgemept. Munoz dacht in extremis de 2-2 binnengekopt te hebben, maar Ouattara liet zijn elleboog veel te wijd flapperen.

 

Genk liet zich dan, wanneer er helemaal niets meer te winnen viel, ontsporen door de tegenstand. Assistkoning Mike Trésor liet zich kennen en mocht met rood van het veld - een minuut voor affluiten. Ouattara volgde met zijn tweede geel.

 

Een pijnlijk einde met negen zo voor de bezoekers, en dat lijkt ook te gaan gelden voor het seizoenseinde. Als het tegen Union niet kan winnen volgende week, zou het volledig uitgeteld kunnen zijn voor de titelstrijd. Antwerp lijkt langs de andere kant haar lot te kunnen gaan vervullen.

Vrancken: "Ik ga niet te veel in op de penalty's, anders krijg ik problemen"

Mark Van Bommel (Antwerp): "Super tevreden. Je merkt dat we na de 0-1 niet panikeerden, en ook na de penalty van Vincent (die niet vaak mist) blijven we doorgaan. Wat we dan laten zien na de rust is onze stijl, onze manier van voetballen. Soms lukt dat beter dan de andere keer. De goal van Balikwisha is dan ook niet de eerste keer dat we zo scoren met hoge druk, al moet je geluk hebben met de aanname van de tegenstander."

 

Over de fenomenale sfeer in de Bosuil vanavond: "Ik heb in stadions van 80.000-100.000 mensen gespeeld, hier kan er amper 14.000 binnen. Stel je voor dat die grote tribune ook nog vol zit, dan wil je niet weten wat hier gebeurt."

 

Wouter Vrancken (Racing Genk): " We komen goed op voorsprong de eerste helft, alleen de twee penaltyfases zijn te melden voor Antwerp. Bryan (Heynen, red.) raakt de bal eerst op zijn lichaam, dan pas op zijn hand. Ik wil er niet te veel op ingaan, anders kan ik zelf problemen krijgen."

 

"Na rust zijn we te onrustig met dan een individuele flater, die mag je niet maken in deze fase van de competitie. Daarna waren de laatste en de voorlaatste pass niet zuiver genoeg, dan heb je uiteraard moeite om een organisatie uit verband te spelen. De eerste plaats verliezen verandert niet veel in de hoofden van de spelers. De rangschikking interesseert ons alleen op 4 juni."

Persconferentie en reacties na Antwerp-Genk:

Gerelateerd:

Fase per fase

90+10'

Gedaan in de Bosuil

Lambrechts vindt het welletjes, beschermt Genk van nog verdere afgang met zijn laatste fluitsignaal. Antwerp doet zijn job thuis en hijst zich naar de eerste plaats, verdiend. Op het veld blijven de gemoederen oplopen, een steward vindt het nodig om ref Lambrechts te gaan beschermen. Vooral Munoz weet geen blijf met zijn gevoelens. 

90+9' tweede helft
90+7'

Opstoot ontspoort, Genk met 9!

En ook Aziz Ouattara gaat al douchen, al kan hij het niet geloven. Zijn tweede gele kaart na zijn invalbeurt. Voor de bank staan er zo'n 30 mannen te dringen en te duwen.

90+7'
KRC Genk
90+5'

Oh nee, Trésor hypothekeert zijn play-offs! Bij een opstootje komt hij zich te snel mengen en Lambrechts schakelt over op rood. Zal hij nog spelen dit seizoen?

90+4'

Nee, dit Genk gaat niet meer scoren. Antwerp is te sterk, de ideeën vanuit Limburg te zwak. Veel frustratie bij de bezoekers, maar eigenlijk waren alle beslissingen juist.

90+3'
KRC Genk
90+2'

4 - extra time

Er komen 4 minuten extra tijd bij.
89'

Doelpunt afgekeurd

De bal gaat tegen de Antwerpse netten, op een corner van de bezoekers. Munoz kopt, maar Ouattara plantte eerst zijn elleboog tegen de neus van Butez. De jongens in het blauw protesteren luid en lang, Lambrechts hanteert zijn gele kaart duchtig. Ook een assistent de Genkse bank wordt genoteerd.

87'

Kabaal

De Antwerpenaren hebben besloten de tegenstand doof te maken. De Bosuil schaart zich als één achter de ploeg en schreeuwt zich de longen uit het lijf.

85'

Opnieuw Vandevoordt

Stengs sleept zich voorbij Arteaga en trapt dan op Vandevoordt. Heerlijke dribble van de Nederlander, maar de voorsprong blijft een enkel doelpunt.

85'
84'

Het wordt druk rond de Antwerpse zestien, Antwerp roept de druk op zich af. Niet slim, en opnieuw krijgt Genk een vrije trap op een mooie plaats. Butez kan makkelijk plukken. 

84'

Luca Oyen laat even zien wat voor voetballer hij is. Alderweireld en Bataille worden in de buurt van de hoekschopvlag toch lichtjes belachelijk gemaakt. Twee poortjes, Trésor schiet maar zwaait af.