Heerlijke rush van Adeyemi bezorgt Dortmund krappe bonus tegen Chelsea

  1. 16' - Geel - Thiago Silva
  2. 9' - Geel - Reece James
  1. 90' - Geel - Mason Mount
  2. 90' - Geel - Niklas Süle
  3. 90' - Geel - Julian Ryerson
  4. 85' - Geel - Salih Özcan
  5. 79' - Verv. Karim Adeyemi door Jamie Bynoe-Gittens
  6. 77' - Geel - Karim Adeyemi
  7. 73' - Verv. Marius Wolf door Julian Ryerson
  8. 72' - Geel - Hakim Ziyech
  9. 71' - Verv. Ben Chilwell door Marc Cucurella
  10. 71' - Verv. Mykhaylo Mudryk door Mason Mount
  11. 68' - Verv. Sébastien Haller door Anthony Modeste
  12. 63' - Doelpunt - Karim Adeyemi (1 - 0)
  13. 53' - Geel - Emre Can
  14. 49' - Geel - Jude Bellingham
  63'goalKarim Adeyemi1 - 0

  Borussia Dortmund mag blijven dromen van de kwartfinales in de Champions League. Op eigen veld boekte het een krappe en felbevochten overwinning tegen Chelsea, dat opnieuw efficiëntie miste. Een indrukwekkende rush van Adeyemi volstond voor Dortmund om over drie weken met een kleine bonus naar Londen te trekken.

  Borussia Dortmund - Chelsea in een notendop:

  • Sleutelmoment: Toeslaan wanneer de tegenstander het momentum heeft, Karim Adeyemi hoef je het niet te leren. De jonge aanvaller pakt rond het uur uit met een duizelingwekkende versnelling en werkt zijn rush ook nog eens magistraal af. De enige treffer van de avond en wat voor één.

  • Man van de match: Chelsea vindt de laatste weken maar moeilijk de weg naar doel, maar vandaag botste het toch ook vooral op Gregor Kobel. De doelman hield James tot twee keer toe van de openingsgoal en voorkwam net voor affluiten nog de 1-1 met een prachtredding op een prachtschot van Fernandez.

  • Opvallend: Chelsea speelde in 2023 al negen wedstrijden met inzet en in liefst vijf daarvan kon het niet scoren. Het kon dit jaar ook nog maar één keer winnen. Schril contrast met Dortmund, dat dit jaar aan zeven overwinningen op een rij zit.

  Felix blinkt uit, maar scoort niet

  Een ploeg in bloedvorm tegen een ploeg in vrije val. Terwijl Dortmund de overwinningen aaneenreeg na de jaarwisseling leverden de miljoenentransfers nog maar bitter weinig op voor Chelsea. Scoren is al enkele weken een probleem voor de Londense club, dat bleek ook in Dortmund.

  Gesteund door de fanatieke aanhang, die voor de aftrap uitpakte met een wondermooie tifo, eiste Dortmund het meeste balbezit op in de eerste helft. Dat resulteerde in dreiging, maar nauwelijks in uitgespeelde kansen. Haller van dichtbij in het zijnet, Adeyemi van ver net over doel. Veel meer was het niet.

  Chelsea loerde op de tegenaanval en was daarbij toch net iets gevaarlijker. Een vroege goal van Silva werd terecht afgekeurd voor hands, maar dankzij uitblinker Felix kwamen de bezoekers nóg twee keer dicht bij de 0-1. De Portugees mikte de beste kans van dichtbij op de lat.

  Adeyemi bekroont heerlijke rush

  Geen enkel schot tussen de palen in de eerste helft, maar daar kwam na de rust verandering in. Chelsea kwam het best uit de kleedkamer en na tien minuten moest Kobel zich een eerste keer onderscheiden op een vrije trap van James. Ook Kepa moest plots aan de bak, de doelman ging goed plat op een lage knal van Brandt.

  Chelsea bleef het gaspedaal induwen en Dortmund kreeg het steeds moeilijker. James mocht het nog eens proberen, Kobel pakte weer uit met een knappe redding. Net toen de 0-1 in de lucht hing, sloeg Dortmund genadeloos toe op een counter. Adeyemi zette Fernandez in de wind met een indrukwekkende rush, omspeelde fluks doelman Kepa en legde de bal beheerst in doel.

  In een spannende slotfase illustreerde Koulibaly nog eens het scoringsprobleem bij Chelsea, al was er ook wat pech mee gemoeid. Kobel kon zijn schot niet klemmen, maar Can bracht redding op de lijn.

  Ook Felix mocht nog een gemiste kans op zijn conto nemen en in de extra tijd ontpopte Kobel zich helemaal tot de held van Dortmund-supporters met een levensbelangrijke redding op een prachtschot van Fernandez.

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 96. Einde. Dortmund trekt met een krappe bonus naar Stamford Bridge. De thuisploeg had het na de rust knap lastig met een dominant Chelsea, maar Adeyemi maakte op de counter het verschil met een indrukwekkende rush. Koulibaly liet dé kans op de gelijkmaker liggen en in de absolute slotfase hield Kobel Fernandez nog van de 1-1. .
  2. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
  3. Bijna nog Fernandez! Het venijn zat bijna nog in de staart voor Dortmund. Fernandez schudt in de laatste minuut extra tijd nog een heerlijk afstandsschot uit zijn sloffen, maar ook de redding van Kobel is van prima makelij. . tweede helft, minuut 95.
  4. Er komen 5 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
  5. Gele kaart voor Mason Mount van Chelsea tijdens tweede helft, minuut 90
  6. Gele kaart voor Niklas Süle van Borussia Dortmund tijdens tweede helft, minuut 90
  7. tweede helft, minuut 90. Opstootje. De poppen gaan even aan het dansen na een stevige overtreding van Ryerson. Die krijgt geel en meteen daarna ontstaat een opstootje aan de zijlijn. Ref Gil Manzano lost het op met geel voor Mount en Süle. We zitten intussen toch al aan 10 gele kaarten. .
  8. Gele kaart voor Julian Ryerson van Borussia Dortmund tijdens tweede helft, minuut 90
  9. tweede helft, minuut 89. De tijd begint te dringen voor Chelsea, al houdt het ook met een krappe nederlaag natuurlijk zijn kansen op de kwartfinales gaaf. Dan zal het in Londen wel moeten scoren, iets wat ook vandaag maar niet schijnt te lukken. .
  10. tweede helft, minuut 87. Ziyech mag de vrije trap voor zijn rekening nemen. Dat de Marokkaan vrije trappen kan nemen weet Thibaut Courtois ook, maar deze mikt hij ver naast. .
  11. tweede helft, minuut 85. Geel voor Özcan. Özcan geeft een stevige duw in de rug van Felix. Genoeg voor geel én een vrije trap voor Chelsea, oordeelt Gil Manzano. Is dit het moment voor de bezoekers? .
  12. Gele kaart voor Salih Özcan van Borussia Dortmund tijdens tweede helft, minuut 85
  13. tweede helft, minuut 84. Felix faalt weer in de afwerking. Het blijft een open wedstrijd, Dortmund heeft zijn schaapjes nog niet op het droge. De bal gaat bij Chelsea vlot van James naar Fernandez naar Felix. Die moet het afmaken, maar plaatst de bal niet ver genoeg in de hoek. Kobel weet er raad mee. .
  14. tweede helft, minuut 82. Spannend momentje voor de neus van Kobel. Havertz en Süle gaan samen onderuit in een stevig duel, maar veel lijkt er niet aan de hand en dus laat Gil Manzano doorspelen. Havertz protesteert ook niet. .
  15. tweede helft, minuut 79. Vervanging bij Borussia Dortmund, Jamie Bynoe-Gittens erin, Karim Adeyemi eruit
  16. tweede helft, minuut 78. Can redt op de lijn! Koulibaly toont nog maar eens waar het schoentje wringt bij Chelsea: scoren. Hij kan in de zestien vrij uithalen, maar mikt te centraal en dus pal op Kobel. Die laat de bal wel doorglippen, maar Can brengt op de lijn redding voor Dortmund. .
  17. tweede helft, minuut 77. Geel voor Adeyemi. Adeyemi trekt Ziyech ostentatief onderuit. Geel is het enige logische oordeel voor ref Gil Manzano. De bezoekers houden er een vrije trap schuin voor doel aan over. Ziyech probeert het rechtstreeks, Kobel bokst de bal weg. .
  18. Gele kaart voor Karim Adeyemi van Borussia Dortmund tijdens tweede helft, minuut 77
  19. tweede helft, minuut 74.
  20. tweede helft, minuut 73. Ook voor Wolf zit de job er vandaag op. Hij wordt naar de kant gehaald voor Ryerson. .