Spanje wervelt in 5 dolle minuten voorbij Frankrijk naar EK-finale, wonderkind Yamal uitblinker in geweldig duel

di 9 juli 2024 23:30
  1. 9' - Doelpunt - Randal Kolo Muani (0 - 1)
  2. 14' - Geel - Jesús Navas
  3. 21' - Doelpunt - Lamine Yamal (1 - 1)
Europees Kampioenschap - speeldag 1 - 09/07/24 - 21:00
9'
Randal Kolo Muani
0 - 1
9'
21'
Lamine Yamal
21'
1 - 1
25'
Dani Olmo
25'
Dani Olmo
2 - 1

Vijf dolle minuten waren genoeg om de muur te slopen. Spanje is de eerste EK-finalist na een geweldige strijd tegen Frankrijk. Les Bleus kwamen nochtans op voorsprong via Kolo Muani, maar nog voor rust keerde Spanje de situatie om. Eerst scoorde het 16-jarige toptalent Yamal een wondermooie goal, Olmo duwde een tweede tegen de netten. Een maskerloze Mbappé zocht nadien tevergeefs naar een gelijkmaker. Treft Spanje straks Nederland of Engeland in de finale?

Highlights Spanje - Frankrijk
9 video's
Spanje - Frankrijk in een notendop
  1. Man van de match
    We mogen hem nog geen ster noemen, maar wat moet je nog zeggen als Lamine Yamal zo blijft presteren? Met zijn ploeg in nood nam hij met een geweldige krul zelf de wedstrijd in handen en zorgt er zo voor dat hij zaterdag zijn zeventiende verjaardag (!) in Duitsland kan vieren.
  2. Sleutelmoment
    Yamal bracht Spanje langszij, Olmo trapte het land amper vijf minuten later op voorsprong. Een prachtige kap en een vlammende trap, die Koundé alleen maar meer het net in kon helpen. Frankrijk kwam nog in de buurt, maar onder andere Mbappé liet een gelijkmaker liggen.
  3. Statistiek
    We wachten er al een tijdje op, maar u mag Johan Vonlanthen vergeten. Niet die Zwitser, maar wel Lamine Yamal is de jongste doelpuntenmaker op een EK.

We zouden een clash der stijlen gaan krijgen. Kort samengevat: de saaie Fransen tegen de toffe Spanjaarden.

Maar zoals vaker in voetbal, moesten we onze verwachtingen bijstellen. Frankrijk ging, zonder Griezmann én zonder Mbappé-masker, vol op zoek. Nadat Ruiz aan de ene kant een subtiele voorzet van Yamal onbenut liet, toonde Kolo Muani op aangeven van Mbappé hoe het wel moet.

Frankrijk leek met de eerste veldgoal van het toernooi te hebben wat het wou. Metselwerken Deschamps werd opgestart.

Maar wedstrijdplannen houden geen rekening met wonderkinderen. Voor de fans: 20:16 is de tijdscode van Yamal. Een veins naar rechts, een tik naar links en dan een aaitje in de linkerbovenhoek. Doelman Maignan voegde met zijn duik toe aan de schoonheid.

Onze ogen hadden het doelpunt amper verwerkt, of Dani Olmo duwde de Fransen kopje onder. Met twee magistrale baltoetsen in de lucht stuurde hij Tchouameni naar links en ging zelf rechtsaf. Een staalhard schot volgde, Koundé kon niet meer verwerken.

Een kind

De Fransen hebben talent in de ploeg, bakken vol, maar toonden het absoluut nog niet dit toernooi. In de halve finale is het misschien te laat om mooi of aanvallend te beginnen voetballen.

De eerste Franse achterstand van dit EK werd zo meteen de laatste. Voor rust zat er nog gif in de Franse aanvallen, die steeds minder dynamisch werden.

Na rust werd de Franse onmacht helemaal duidelijk, al bracht Barcola wel wat snelheid. Kansjes volgden, maar volwaardige kansen zeker niet. Bijna had het geluk een voorzet voorbij Simon geholpen, maar de doelman lette goed op.

Met nog enkele minuten te spelen, liet Kylian Mbappé nog dé kans liggen na goede voorbereiding van Barcola. Zonder beheersing schoot de kapitein ruim over.

Zonder kansen geen doelpunt en dus geen Fransen in de finale. Wel een hoop briljante Spanjaarden, aangevoerd door die ene briljant. "Yamal is een jongen, een kind dat een halve finale heeft beslist", aldus onze commentator Filip Joos.