Ga naar de inhoud
Lukaku scoort 4 keer in de eerste helft.

Dodelijke Romelu Lukaku knalt Rode Duivels met 4 goals voor rust naar groepswinst tegen Azerbeidzjan

 zo 19 november 2023 19:07
 1. 17' - Doelpunt - Romelu Lukaku (1 - 0)
 2. 20' - Geel - Eddy
 3. 22' - Geel - Arthur Theate
 4. 24' - Geel 2 - Eddy
 5. 26' - Doelpunt - Romelu Lukaku (2 - 0)
 6. 30' - Doelpunt - Romelu Lukaku (3 - 0)
 7. 37' - Doelpunt - Romelu Lukaku (4 - 0)
 8. 45' - Geel - Aster Vranckx
 1. 60' - Verv. Arthur Theate door Alexis Saelemaekers
 2. 60' - Verv. Johan Bakayoko door Yannick Carrasco
 3. 65' - Verv. Renat Dadashov door Rustam Akhmedzade
 4. 77' - Verv. Emin Mahmudov door Elvin Camalov
 5. 84' - Verv. Jan Vertonghen door Ameen Al-Dakhil
 6. 86' - Geel - Shakhrudin Magomedaliyev
 7. 90' - Doelpunt - Leandro Trossard (5 - 0)
EK-kwalificatie - speeldag 10 - 19/11/23 - 18:04
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
17'
Romelu Lukaku
17'
Romelu Lukaku
1 - 0
26'
Romelu Lukaku
26'
Romelu Lukaku
2 - 0
30'
Romelu Lukaku
30'
Romelu Lukaku
3 - 0
37'
Romelu Lukaku
37'
Romelu Lukaku
4 - 0
90'
Leandro Trossard
90'
Leandro Trossard
5 - 0

1, 2, 3, 4. Met een waanzinnig tempo knalde een dodelijk efficiënte Romelu Lukaku de Rode Duivels met vier goals in één helft voorbij Azerbeidzjan. Goed voor groepswinst én de status van reekshoofd op het aanstaande EK. Na rust, zonder de gewisselde Lukaku, scoorde Leandro Trossard nog de 5-0.

België - Azerbeidzjan in een notendop

 • Sleutelmoment: Halverwege de eerste helft valt alles in de plooi voor de Rode Duivels. Bij de Azeri's pakt Eddy een dwaze rode kaart en twee minuten later legt Lukaku de 2-0 in doel. Wedstrijd gespeeld.
 
 • Man van de Match: Nooit eerder scoorde een Belg vier keer in één helft van een interland, tot vanavond. Romelu Lukaku was niet te stoppen door zijn bewakers en had zijn geliefkoosde linkervoet zelfs niet nodig.
 
 • Opvallend: Big Rom stijgt met stip in de rangschikking van beste internationale schutters aller tijden. Met 83 goals staat hij op een gedeelde zevende plaats en hijgt hij in de nek van de legendarische Ferenc Puskas.
 
 • Record: Niemand scoorde ooit vaker in een EK-voorronde dan Lukaku. Met zijn veertien goals doet hij beter dan Robert Lewandowski in de aanloop naar Euro 2016. Die bleef steken op dertien.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Recordman Lukaku baant de weg

Het begon in Brussel met een valse noot. Letterlijk dan, want het volkslied van Zweden zat nog in de cd-speler van het Koning Boudewijnstadion. Toen de vergissing was rechtgezet, kwam de boel moeilijk op gang op het drassige veld.

 

Het was vooral Doku die echt vaart in het spel van de Rode Duivels bracht. Na een paar acties zonder eindproduct schilderde hij de bal dan toch eens op het hoofd van Lukaku, die netjes raak kopte.

 

Twee minuten later zag het er nog mooier uit, want de lichtgeraakte Eddy pakte zijn tweede gele kaart en mocht gaan douchen. De tien overgebleven Azeri's waren de kluts kwijt. Eerst legde Castagne de bal panklaar voor Lukaku en even later leverde Faes de assist voor de hattrick van de aanvoerder.

 

En nog was de honger van Big Rom niet gestild. Nog voor de rust vlamde hij zijn vierde tegen de touwen. Na een tikje van Mangala beukte hij zich een weg naar zijn 83e interlanddoelpunt. De statistiekenboekjes werden grondig herschreven.

 

Na de rust, en zonder Lukaku, was het allemaal wat minder. Azerbeidzjan kwam iets strijdvaardiger uit de kleedkamer, terwijl er bij de Rode Duivels sprake was van enige gemakzucht.

 

Doku zorgde voor een paar stroomstoten en Tielemans deed de paal trillen, maar het was allemaal magertjes. In de slotminuten zorgde Trossard, na alweer een ren van de ongrijpbare Doku, voor een kersje op de taart.

 

Dankzij de vlotte 5-0 kronen de Rode Duivels zich tot groepswinnaar. Straks gaan ze als reekshoofd de bokaal in voor de loting van het EK.

Gerelateerd:

Fase per fase

90+3' tweede helft
90+3'

Einde!

De Belgen zijn groepswinnaar en gaan bij de loting als reekshoofd in pot 1. Lukaku scoorde tegen een matig Azerbeidzjan maar liefst vier keer voor de rust, erna was het heel lang wachten op de 5-0 van Trossard.

90+1'

2 - extra time

Er komen 2 minuten extra tijd bij.
90'

Dan toch nog 5-0!

Weinig vreugde bij Trossard, want helemaal tevreden kan hij niet zijn over zijn wedstrijd. Hij maakt het hier wel nog netjes af na een actie van een gebeten Doku.

90'

Doku is niet de vriend van scheids Bogar, maar deze keer wil hij iets te veel. Een strafschop is wat Krivotyuk doet niet waard.

86'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
85'

Voor Trossard wil het ook niet lukken. Vanaf de rand van de zestien verknoeit hij zijn plaatsbal.

85'

Vertonghen viert vandaag zijn honderdste zege als international. Hij maakt plaats voor Al-Dakhil.

83'

Pech!

Eindelijk nog eens een flits. Tielemans pakt uit met zo'n typisch afstandsschot van hem, maar het spat uiteen tegen de paal. Jammer!

80'

We zijn een beetje scheefgezakt op onze commentaarpositie.

Peter Vandenbempt
78'

Azeri's vertragen de boel

Hier en daar een duik en doelman Magomedaliyev die steeds rijkelijk zijn tijd neemt: het gaat niet meer vooruit.

77'

Duizenden lichtjes van smartphones dansen heen en weer in de tribunes. Een leuk schouwspel, maar op het natte gras is het allemaal veel minder geworden.

77'
wissel
74'

Trossard mist zijn aanname en Carrasco vindt niet het juiste moment om af te drukken. Zo gaat die vijfde goal er niet komen.

71'

Een nieuw schot van Doku draait een half metertje over de winkelhaak.