Ga naar de inhoud
Union schakelt Anderlecht uit in de beker.

Anderlecht loopt weer reputatieschade op tegen tienkoppig Union na 8e derbyverlies op rij én wangedrag fans

 do 25 januari 2024 22:48
 1. 25' - Geel - Théo Leoni
 2. 27' - Doelpunt - Loic Lapoussin (1 - 0)
 3. 33' - Rood - Kevin Mac Allister
 1. 54' - Geel - Christian Burgess
 2. 54' - Geel - Mats Rits
 3. 58' - Verv. Gustaf Nilsson door Fedde Leysen
 4. 63' - Doelpunt strafschop - Kevin Rodríguez (2 - 0)
 5. 64' - Verv. Mohamed Bouchouari door Luis Vázquez
 6. 71' - Verv. Mats Rits door Mario Stroeykens
 7. 77' - Verv. Ludwig Augustinsson door Tristan Degreef
 8. 85' - Verv. Kevin Rodríguez door Elton Kabangu
 9. 90+5' - Doelpunt - Anders Dreyer (2 - 1)
 10. 90+10' - Geel - Loic Lapoussin
 11. 90+11' - Geel - Anthony Moris
Croky Cup - speeldag 1 - 25/01/24 - 20:32
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
27'
Loic Lapoussin
27'
Loic Lapoussin
1 - 0
63'
Kevin Rodríguez
63'
Kevin Rodríguez
2 - 0
90+5'
Anders Dreyer
2 - 1
Anders Dreyer
90+5'

Exit in de beker en dieptepunt voor Anderlecht in de derbystrijd met Union. Een onmachtig paars-wit had ruim een uur om met een man extra de openingsgoal van Lapoussin recht te zetten, maar incasseerde zelfs nog de 2-0. Een eerredder van Dreyer kwam te laat. Extra pijnlijk: enkele bezoekende fans legden de partij een tijdlang stil door het gooien van bierbekers naar Moris en de politie.

Union - Anderlecht in een notendop:

 • Sleutelmoment: Anderlecht begint met frisse moed aan de tweede helft, maar schiet iets voor het uur in eigen voet. Na een overtreding van Debast gaat de bal op de stip en Rodriguez zet het tienkoppige Union op een 2-0-voorsprong. 

 • Man van de match: Noah Sadiki leek bijzonder gebrand op een sterke prestatie tegen zijn ex-ploeg. De 19-jarige middenvelder wervelde over het veld met knappe versnellingen en fraaie dribbelacties. Met ééntje daarvan leidde hij de openingsgoal van Lapoussin in.

 • Opvallend: Het Union-trauma is vandaag nóg wat groter geworden voor Anderlecht. Na zeven opeenvolgende competitienederlagen bijt paars-wit een achtste keer in het zand in de Brusselse burenstrijd, nu in de beker. Het is al bijna drie jaar geleden dat Anderlecht Union nog eens kon verslaan.

Lapoussin scoort, Mac Allister pakt rood

Amoura, Puertas, Machida en Lazare. Het lijstje afwezigen bij Union was niet min voor de Brusselse derby tegen Anderlecht. Bij paars-wit moesten ze achteraan dan weer sleutelen door de blessures van Patris en Sardella, Bouchouari mocht zo zijn debuut maken.

Na zeven nederlagen op rij in de burenstrijd wist Anderlecht dat het op zijn hoede moest zijn. Schmeichel had die briefing gemist. De wedstrijd was nog geen tien minuten oud toen de doelman de bal nonchalant inleverde bij Sadiki. De ex-Anderlechtspeler zette Rodriguez voor het lege doel, maar Rits kon de 1-0 nog nét voorkomen.

Die kwam er na 25 minuten alsnog, opnieuw met Sadiki in een hoofdrol. Hij zette Bouchouari vlotjes in de wind en bracht de bal vanaf de achterlijn tot bij Lapoussin. Met een gekruist schot in één tijd bracht die Union verdiend op voorsprong.

Amper vijf minuten later werd het stil in het Dudenpark toen Mac Allister aan de noodrem trok bij de doorgebroken Dolberg. Scheidsrechter D'Hondt twijfelde geen moment en stuurde de Argentijn van het veld. Paars-wit nam het commando over, maar de numerieke meerderheid ook uitbuiten lukte niet.

Anderlecht kan ook tienkoppig Union niet de baas

Een stormachtig openingskwartier in de tweede helft dan maar? Nee, ook dat kreeg Anderlecht niet voor elkaar. Slechts één keer moest Moris zich onderscheiden toen Dreyer met een knap schot dicht bij de gelijkmaker kwam.

Het tienkoppig Union hield makkelijk stand en net voor het uur maakte Debast het nog wat erger voor Anderlecht. De verdediger tikte Rodriguez aan in de zestien en na tussenkomst van de VAR ging de bal op de stip. Rodriguez ging zelf achter de bal staan en maakte er beheerst 2-0 van.

Riemer gooide Vazquez in de strijd en die liet een grote kans op de aansluitingstreffer onbenut. Aan de overkant kwam Leysen dan weer dicht bij de 3-0. Met nog een kwartier te gaan eisten helaas enkele gefrustreerde Anderlecht-fans de aandacht op. Moris werd bekogeld met bekertjes bier en scheidsrechter D'Hondt stuurde iedereen naar binnen.

Na een onderbreking van ruim een kwartier en verwoede pogingen van Vertonghen en Fredberg om de Anderlecht-supporters te kalmeren kon de wedstrijd alsnog hervat worden. De pauze bracht geen kentering voor paars-wit, maar diep in de extra tijd zorgde de aansluitingstreffer van Dreyer alsnog voor spanning.

Union kreeg het nog even moeilijk, maar hield stand en stoot verdiend door naar de halve finales. Daarin wacht een dubbele confrontatie met Club Brugge. Voor Anderlecht blijft enkel de competitie over en daarin wacht zondag al een nieuw cruciaal duel met de buren uit Sint-Gillis.

Sadiki: "We moeten nu voor de dubbel strijden"

 • Noah Sadiki: "We hebben heel hard gewerkt en heel hard gelopen, nadat we heel snel met tien waren gekomen. Anderlecht heeft heel goed gespeeld en kon op het einde zelfs scoren, maar wij hebben alles gegeven en ik denk dat de overwinning echt wel verdiend is. Op het einde was ik helemaal kapot, omdat we heel lang met tien gespeeld hebben. Voor mij is dit geen revanche. Het was een wedstrijd als een andere. Bij Anderlecht ben ik begonnen en ik ben de club heel dankbaar voor wat ze mij hebben gegeven. Dit is totaal geen revanche. Ik heb gewoon gespeeld zoals ik altijd moet spelen. We moeten nu voor de dubbel strijden. We moeten voor de titel gaan, er is niks anders te doen dit seizoen."

 • Alexander Blessin (trainer Union): "We zijn heel goed aan de wedstrijd begonnen, met een heel goede organisatie. We maakten een absoluut geweldig doelpunt, dik verdiend ook op dat moment. Bij die goede counter, en dat is de kracht van Anderlecht, stonden we niet goed in organisatie en kregen we die terechte rode kaart. We hebben 65 minuten met een man minder gespeeld, maar Anderlecht kon geen grote kansen afdwingen. Uiteindelijk scoren ze door een fout bij ons, maar ik had nooit het gevoel dat ze anders konden scoren. Dit is een verdiende overwinning, ik ben heel trots op het team. Zondag zullen we er met Puertas en Amoura weer twee frisse spelers bij hebben en gaan we opnieuw voor de overwinning."
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd:

Fase per fase

90+29' tweede helft
90+27'

Einde

Anderlecht gaat voor de achtste opeenvolgende keer onderuit in de burenstrijd met Union en ligt zo uit de beker. Union mag zich opmaken voor een dubbele confrontatie met Club Brugge in de halve finales. Lapoussin opende in de eerste helft de score en ondanks de uitsluiting van Mac Allister liep Union na de rust verder uit met een penalty van Rodriguez. Na een spelonderbreking door wangedrag van enkele Anderlecht-supporters kon Dreyer diep in de extra tijd nog de aansluitingstreffer maken, maar verder kwam Anderlecht niet meer.

90+26'

Geel voor Moris

Moris probeert nog wat seconden te stelen. Ref D'Hondt grijpt resoluut in en geeft de doelman geel.

90+24'

Anderlecht zet nog alles op alles. Het is dan toch nog een nagelbijter in deze slotfase.

90+23'

Dreyer claimt nog een penalty na een onschuldig duel in de zestien. Ref D'Hondt gaat er terecht niet op in en ook de VAR komt niet tussenbeide.

90+22'

Geldig doelpunt oordeelt de VAR en dus kan het toch nog spannend worden in het Dudenpark. Houdt Union stand?

90+20'

Dreyer scoort!

Kan het dan toch nog voor Anderlecht? Na een verre uittrap van Schmeichel legt Leysen de bal ongelukkig klaar voor Dreyer. Die toont dan toch eens zijn puntgave techniek en krult de bal in doel. Maar er komt wel een VAR-check voor buitenspel.

90+17'

Lapoussin versiert nog een vrije trap voor Union en zo tikt de tijd ongenadig weg voor Anderlecht. Castro-Montes neemt de vrijschop voor zijn rekening, maar mikt recht op Schmeichel.

90+16'

7 minuten extra

We blijven nog even voetballen, want er komen ruim zeven minuten bij. Kan Anderlecht daarin nog een mirakel verrichten?

90+14'

Anderlecht dringt aan, maar Union verdedigt uitstekend zijn eigen strafschopgebied.

Peter Vandenbempt op Radio 1
90+13'
90+11'

Afzwaaier van Dreyer

Dreyer waagt nog eens zijn kans met een verre knal. De Deen heeft een knap afstandsschot in de benen, maar dat komt er vanavond niet uit. Zijn poging gaat hoog over.

90+11'
90+10'
90+9'

Applaus voor Rodriguez

Rodriguez is moegestreden en wordt onder luid applaus naar de kant gehaald. In zijn plaats komt Kabangu.

90+8'

Anderlecht geeft niet de indruk dat het nog voor een kentering kan zorgen. Bij de laatste actie loopt het steevast fout. Een achtste opeenvolgende nederlaag tegen Union lijkt stilaan onafwendbaar voor paars-wit.

90+5'
90+2'

Wedstrijd hervat

De wedstrijd wordt na een minutenlange onderbreking opnieuw hervat. De vraag is voor hoelang. Bij Anderlecht is Degreef in de ploeg gekomen voor Augustinsson. Er moet nog ongeveer een kwartier reguliere speeltijd afgewerkt worden.