Paul Onuachu verslaat Club-duo Lang en De Ketelaere voor Gouden Schoen

  Paul Onuachu is de derde speler van Racing Genk die de Gouden Schoen weet te winnen. In een avond die voor de rest vooral door Club Brugge werd gedomineerd bleef hij twee spelers van blauw-zwart voor.

  Het leek het avondje van Club Brugge te worden, want met Charles De Ketelaere als Belofte van het Jaar (2e keer op een rij), Simon Mignolet als Doelman van het Jaar (3e keer op een rij) en Noa Lang voor Goal van het Jaar (zijn solo tegen Waasland-Beveren) stapelden ze bij blauw-zwart de ene prijs na de andere op in de nevencategorieën.

   

  De Ketelaere en Lang moesten het uiteindelijk met Paul Onuachu uitvechten voor de hoofdprijs. De Ketelaere werd nadrukkelijk naar voren geschoven als topkandidaat, maar zijn terugronde vorig jaar nekte hem. Zichtbaar ontgoocheld werd hij derde.

   

  Onuachu sloeg uiteindelijk zijn slag in de eerste stemronde. Hij was een van de sterkhouders bij Genk in de laatste rush om de titel (die Club wel won) en behaalde met Genk ook nog eens bekerwinst. Dat leverde de topschutter van de competitie 311 punten op, terwijl Lang (223) en vooral De Ketelaere (44) ver achterbleven.

   

  Beide Club-spelers rukten in de heenronde van dit seizoen nog wel op, maar dat was niet voldoende om Onuachu nog van de troon te stoten. Na Branko Strupar en Wesley Sonck is hij de derde speler van Genk die de felbegeerde trofee krijgt.

  Het journaal 13u met o.a. het gala van de Gouden Schoen

  Onuachu: "Mijn ploegmaats hielpen mij om dit te kunnen winnen"

  Mevrouw Onuachu: "Heel erg trots op hem"

  Cayman: "Hele leuke verrassing"

  De Ketelaere: "Onuachu is ook een verdiende winnaar"

  Wullaert: "Misschien is het in mijn nadeel dat ik hem al 3 keer heb gewonnen"

  Martinez: "Viering van het Belgisch voetbal"

  uitslag Gouden Schoen 2021
  1. Paul Onuachu Genk 333 punten
  2. Noa Lang Club Brugge 272
  3. Charles De Ketelaere Club Brugge 271
  4. Deniz Undav Union 234
  5. Junya Ito RC Genk 129
  6. Hans Vanaken Club Brugge 114
  7. Dante Vanzeir Union 98
  8. Sergio Gomez Anderlecht 43
  9. Lukas Nmecha Anderlecht 42
  10 Tarik Tissoudali AA Gent 36
    Théo Bongonda RC Genk 36

  Cayman, Mazzu en Lukaku vallen in herhaling

  Voor de 6e keer in de geschiedenis werd er ook een Gouden Schoen voor vrouwen uitgereikt. Met Tessa Wullaert, Tine De Caigny en Janice Cayman kwamen er alleen maar ex-winnaars in aanmerking deze keer. Het was uiteindelijk Cayman die - tot haar eigen verrassing - 1 punt meer kreeg dan Wullaert (zie lees ook).

   

  Voor Cayman is het de 2e Gouden Schoen uit haar carrière en ook Felice Mazzu viel voor de tweede keer in de prijzen. In 2017 werd hij al eens bekroond als trainer van Charleroi, nu viel die eer hem te beurt bij Union, die club die hij eerst naar 1A leidde en waarmee hij nu aan de leiding prijkt in onze competitie.

   

  Beste Belg in het buitenland, ten slotte, was voor het tweede jaar op een rij een trofee die voor Romelu Lukaku was weggelegd. Dat dankt hij in grote mate aan de titel die hij met Inter behaalde. Lukaku kreeg de prijs uit handen van Thierry Henry, de assistent bij de Rode Duivels (zie lees ook).

  Andere winnaars

  • Belofte van het Jaar: Charles De Ketelaere (Club Brugge)
   
  • Coach van het Jaar: Felice Mazzu (Union)
   
  • Doelman van het Jaar: Simon Mignolet (Club Brugge)
   
  • Comeback van het Jaar: Pieter Agneessens (Red Flamingos)
   
  • Beste Belg in het buitenland: Romelu Lukaku (Inter/Chelsea)
   
  • Goal van het Jaar: Noa Lang (Club) vs. Waasland-Beveren
   
  • Gouden Schoen vrouwen: Janice Cayman (Lyon)

  Gouden Schoen

  1. 22 uur 04.
  2. Paul Onuachu krijgt de Gouden Schoen. 22 uur 04.
  3. 21 uur 53. Gouden Schoen voor Paul Onuachu! Club Brugge won al heel wat prijzen deze avond, maar Genk-spits Paul Onuachu gaat met de hoofdprijs aan de haal. Hij is de Gouden Schoen 2021. .
  4. 21 uur 53. De Ketelaere op 3. De ontgoocheling is af te lezen op het gezicht van Charles De Ketelaere, die op de 3e plaats eindigt. Wordt het Lang of Onuachu? .
  5. Janice Cayman wint de Gouden Schoen bij de vrouwen. 21 uur 52.
  6. 21 uur 51. Gouden Schoen bij de vrouwen: 2e voor Janice Cayman. Janice Cayman wint na 2017 opnieuw de Gouden Schoen bij de vrouwen. Ze haalt het voor 2 ex-laureaten, Tessa Wullaert en Tine De Caigny. .
  7. 21 uur 50. Eerbetoon aan Wilfried Van Moer. Voor de topprijzen de deur uitgaan, brengt Jan Mulder nog een ode aan de vorig jaar overleden Wilfried Van Moer, drievoudig winnaar van de Gouden Schoen. .
  8. 21 uur 49.
  9. 21 uur 48. Noa Lang scoorde de mooiste Goal van het Jaar.

   Noa Lang scoorde de mooiste Goal van het Jaar

  10. 21 uur 47. Goal van het Jaar: Noa Lang tegen Waasland-Beveren.    .
  11. 21 uur 47. Uitslag beste Belg in het buitenland. 1. Romelu Lukaku (Inter Milaan/Chelsea) 541 2. Kevin De Bruyne (Manchester City) 495 3. Thibaut Courtois (Real Madrid) 420 4. Youri Tielemans (Leicester City) 119 5. Yannick Carrasco (Atletico Madrid) 108 .
  12. Romelu Lukaku is de beste Belg in het buitenland. 21 uur 47.
  13. 21 uur 46. Beste Belg in het buitenland: bisnummer voor Lukaku. Niet Kevin De Bruyne maar Romelu Lukaku gaat met de prijs voor beste Belg in het buitenland lopen, voor het 2e jaar op een rij. De spits van Chelsea krijgt de trofee uit handen van Thierry Henry. .
  14. 21 uur 46.
  15. 21 uur 35. Comeback van het Jaar: Pieter Agneessens. De Comeback van het Jaar is een nieuwe prijs op het gala en bekroont iemand uit het voetbal die veel doorzettingsvermogen heeft getoond. Pieter Agneessens verloor door een motorongeluk een been, maar raapte zijn moed bijeen en kon na enkele maanden al met de Red Flamingos naar het EK. .
  16. Simon Mignolet is de Doelman van het Jaar. 21 uur 26.
  17. 21 uur 24. Uitslag Doelman van het Jaar. 1. Simon Mignolet (Club Brugge) - 585 punten 2. Hervé Koffi (Moeskroen/Charleroi) - 276 3. Jean Butez (Antwerp) - 231 4. Maarten Vandevoordt (Genk) - 184 5. Arnaud Bodart (Standard) - 172 .
  18. 21 uur 24. Doelman van het Jaar: 3 op een rij voor Simon Mignolet. Sinds zijn terugkeer naar België heeft Simon Mignolet de verkiezing van Doelman van het Jaar gedomineerd. De keeper van Club Brugge wordt al voor de 3e keer op een rij verkozen. Hij is de eerste die deze trofee 3 keer weet te winnen. .
  19. 21 uur 11. Uitslag Coach van het Jaar. 1. Felice Mazzu (Union) - 438 punten 2. Philippe Clement (Club Brugge) - 415 3. Alexander Blessin (KV Oostende) - 298 4. Wouter Vrancken (KV Mechelen) - 230 5. John van den Brom (KRC Genk) - 129 .