Ga naar de inhoud

Martinez is duidelijk over zijn toekomst: "Mijn focus blijft bij de Rode Duivels"

 do 8 juli 2021 14:00

Zes dagen hebben fans en journalisten er op moeten wachten, maar vanop zijn vakantiebestemming sprak bondscoach Roberto Martinez donderdag over de EK-uitschakeling. Over het verlies tegen Italië, over de toekomst van de ploeg en over zijn eigen toekomstplannen. De bondscoach had duidelijk goed kunnen nadenken en had op alle vragen een antwoord.

De toekomst van Martinez: "Zal zorgen dat we klaar zijn voor september en oktober"

Roberto Martinez nam uitgebreid de tijd om elke vraag te beantwoorden. Het persmoment duurde uiteindelijk een uur en Martinez gaf een ontspannen indruk. Bij de allereerste vraag waren de twijfels over zijn eigen toekomst al de wereld uitgeholpen. Hij blijft bondscoach en technisch directeur.

 

"Er is veel over mijn toekomst gesproken, maar ikzelf heb dat zeker nooit aangewakkerd. Mijn focus blijft heel duidelijk (op de Rode Duivels). De ontgoocheling was groot, maar over 8 weken spelen we al drie belangrijke WK-kwalificatiematchen. En in oktober is er de Nations League. Ik zal zorgen dat de ploeg klaar is voor september en oktober."

 

Over de toekomst van Thierry Henry in de staf van Martinez kwam er geen nieuws. "De samenwerking met Thierry heeft ons altijd veel bijgedragen. Of de samenwerking wordt voortgezet zal ook afhangen van zijn persoonlijke situatie, maar op dit moment is er geen beslissing genomen."

Nederlaag tegen Italië: "Niet efficiënt genoeg en veel gereisd"

Roberto Martinez heeft zes dagen de tijd gehad om na te denken over de teleurstellende match tegen Italië. De Rode Duivels verloren, maar ze ondergingen ook de wedstrijd. Het verschil lag in details, is zijn conclusie.

 

"Ik vind niet dat we gefaald hebben door de halve finale niet te halen. Falen zou zijn als je niet probeert te winnen. Op dat vlak waren alle spelers uitzonderlijk. Kijk maar naar Witsel en De Bruyne en dit team heeft willen afzien tegen Portugal."

 

"Tegen Italië waren we onszelf niet. Daar moet je Italië krediet voor geven, maar een van de conclusies die ik heb getrokken is dat sommige nationale ploegen zoals wij veel energie hebben moeten steken in het reizen. Het waren stressvolle weken met 10 vluchten. Italië speelde meestal in Rome."

 

"We waren niet op ons best in de eerste helft tegen Italië en dat is ook iets waar we aan moeten werken. We creëerden voldoende kansen, maar waren niet altijd efficiënt genoeg. In de groepsfase kom je daar soms mee weg, maar Italië was wel efficiënt. Dat zijn kleine verschillen."

 

"Ook al gaven we de bal soms te makkelijk weg en waren we minder energiek dan anders, dan nog vond ik dat hun doelman Donnarumma voor hun beste momenten zorgde. Dat toont dat we echt wel gedreigd hebben."

Ook al gaven we tegen Italië de bal soms te makkelijk weg, dan nog vond ik dat hun doelman Donnarumma voor hun beste momenten zorgde.

Niets nagelaten op EK? "We hebben de Europese kampioen verslagen"

Roberto Martinez was het niet eens met de kritiek dat België op het EK - in tegenstelling tot op het WK - geen resultaat en ook geen attractief voetbal heeft nagelaten. 

 

"We hebben vier matchen gewonnen zonder verlengingen of penalty's en we hebben de Europese kampioen verslagen."

 

"Maar ik aanvaard kritiek en ik aanvaard dat ik verantwoordelijk word gehouden voor de uitschakeling. Maar ik heb geen spijt van mijn keuzes. Het waren geen gokken, maar achteraf merk je soms dat iets anders uitdraait."

 

Volgens de bondscoach is deze generatie ook zeker nog niet over zijn top. Meer nog, de selectie was sterker dan drie jaar geleden in Rusland. "Op het WK hadden we een groter probleem gehad als iemand als Castagne was uitgevallen op de flank. Nu hebben we op elke positie twee opties."

 

"Wat veranderd is, zijn de verwachtingen. Het is een verrassing geworden als België verliest. We moeten natuurlijk alert blijven wat onze concurrenten vanaf nu gaan doen, maar zowel tegen Portugal als tegen Italië toonden we de wil om af te zien."

 

"Dat onze aanpak nu te pragmatisch was? Dat vind ik veel te zwart-wit. Tegenstanders speelden anders. Daar heeft het ook veel mee te maken. Ik vond tegen Portugal dat we enkel in de laatste 20 minuten pragmatisch waren. Tegen Italië was het anders, maar daar zijn veel redenen voor. Ze spelen niet voor niets de finale."

Verjonging? "Geen enkele speler heeft aangegeven te willen stoppen"

Roberto Martinez moet in de volgende weken ook nadenken over de toekomst. Van de oudere spelers lijkt er niet meteen iemand af te haken. "Er is geen speler waarvan ik nu denk dat ik hem niet meer zal oproepen", zei Martinez.

 

"En er heeft mij ook geen enkele speler gezegd dat hij zal stoppen zoals Dembélé of Fellaini na het WK. Als we het EK hadden gewonnen was er bij sommige spelers misschien het gevoel geweest dat hun job erop zit."

 

Toch zal de Belgische selectie op korte of middellange termijn moeten verjongen. Martinez zei daarover dat hij een lijst van 12 spelers heeft, die in het oog worden gehouden voor het WK in Qatar.

 

"Er zijn 4 spelers die een goede kans hebben om er bij te komen. Doku natuurlijk, maar ook Vanheusden, De Ketelaere en Verschaeren. De andere 8 hebben een kans om de concurrentie aan te gaan." 

 

"De volgende maanden worden voor al deze spelers heel belangrijk. Een land als België kan zich niet veroorloven om talenten verloren te laten gaan. Ik leg veel focus op het besef bij jonge spelers dat ze zullen spelen als ze laten zien dat ze er klaar voor zijn. Maar ik selecteer ook geen jonge spelers enkel voor de vorm."

Ik leg veel focus op het besef bij jonge spelers dat ze zullen spelen als ze laten zien dat ze er klaar voor zijn. Maar ik selecteer ook geen jonge spelers enkel voor de vorm.

persconferentie Roberto Martinez

14:00

Einde van de persbabbel

Een ontspannen Roberto Martinez heeft de laatste vraag beantwoord en bedankte daarna de aanwezige journalisten nog voor de constructieve samenwerking tijdens het EK. 

Daarmee zit dit persmoment er op.

13:59

Wie het EK mag winnen van mij? Dat maakt me oprecht niet uit. Ik was alleen gefocust op het EK winnen met België.

Roberto Martinez
13:51

"Nog geen beslissing genomen over Thierry Henry"

Voor het tweede grote toernooi op een rij maakte Thierry Henry deel uit van de staf van de Rode Duivels. Over een langere samenwerking is er nog geen duidelijkheid.

"De samenwerking met Thierry Henry heeft ons altijd veel bijgedragen. Of de samenwerking wordt voortgezet zal ook afhangen van zijn persoonlijke situatie, maar op dit moment is er geen beslissing genomen."

13:51

Er waren misschien geruchten over mijn toekomst in de media, maar ikzelf heb die zeker nooit aangewakkerd.

Roberto Martinez
13:46

Geen Rode Duivel haakt af

Martinez kreeg de vraag of hij bepaalde spelers niet meer zal oproepen in de toekomst? 

"Nee, er is geen speler waarvan ik zeg dat ik hem niet meer zal oproepen en er heeft mij ook geen enkele speler gezegd dat hij zal stoppen zoals Dembélé of Fellaini na het WK."

13:45

Of we over de top zijn? Nee, dat denk ik niet. Als we het EK hadden gewonnen hadden sommige spelers misschien het gevoel gehad dat hun job er op zit.

Roberto Martinez
13:37

Martinez is het niet helemaal eens met de kritiek dat België te pragmatisch speelde

Na de uitschakeling klonk de kritiek dat België het meer pragmatisch had aangepakt dan drie jaar eerder in Rusland en die aanpak verkeerd is uitgepakt. Martinez vindt dat een eenzijdige manier van benadering.

"Ik vind dat je het niet zo zwart-wit kan stellen. Tegenstanders speelden anders. Daar heeft het veel mee te maken, volgens mij. Ik vond tegen Portugal dat we enkel in de laatste 20 minuten pragmatisch waren. Tegen Italië was het anders, maar daar zijn veel redenen voor. Ze spelen niet voor niets de finale."

13:36

"Een land als België kan zich niet veroorloven om talenten verloren te laten gaan. Ik leg veel focus op het gevoel dat jonge spelers beseffen dat ze zullen spelen als ze laten zien dat ze er klaar voor zijn. Maar ik selecteer ook geen jonge spelers enkel voor de vorm."

Roberto Martinez
13:29

Gaat Martinez verjongen?

Verjonging van de selectie dringt zich langzaam op bij de Rode Duivels. Martinez heeft een lijst van 12 spelers die hij zeker in het oog houdt voor het WK in Qatar. 

"Er zijn 4 spelers die een goede kans hebben om er bij te komen. Natuurlijk Doku, maar ook Vanheusden, De Ketelaere en Verschaeren. De andere 8 hebben een kans om de concurrentie aan te gaan. De volgende maanden worden voor al deze spelers heel belangrijk."

13:27

We begonnen 20 minuten heel goed tegen Portugal. Tegen Italië hadden we het fysiek moeilijker. Ik geloof dat de drie thuismatchen die Italië kon spelen een verschil maakten. Wij waren minder energiek en hadden het moeilijk om dat te doen wat Italië pijn kon doen.

Roberto Martinez
13:21

Over anderhalf jaar begint het WK. Mag België dan nog even ambitieus zijn als voor het EK. 

"De finale moet de ambitie zijn. We moeten ons eerst natuurlijk kwalificeren, maar we zijn goed begonnen. Het WK zal opnieuw een "normaal" toernooi zijn, met minder coronaregels en minder verschil in reizen." 

13:20

De belangrijkste beslissing was om een jonge speler op te stellen tegen Italië die goed was in een-tegen-een-situaties. Doku heeft het heel goed gedaan en daar ben ik heel blij om. Het moeilijke aan de beslissing was dat ook andere spelers verdienden om te spelen.

Roberto Martinez
13:19

Achteraf gezien had ik geen andere beslissingen genomen. Het waren geen gokken. Achteraf merk je natuurlijk pas hoe een beredeneerde keuze uitdraait.

Roberto Martinez
13:14

Sterkere selectie dan drie jaar geleden

Roberto Martinez is overtuigd dat deze groep sterker was dan drie jaar geleden in Rusland. "Drie jaar geleden hadden we een groter probleem gehad als iemand als Castagne was uitgevallen op de flank. Wat veranderd is, zijn de verwachtingen."

"We moeten natuurlijk alert blijven wat onze concurrenten vanaf nu gaan doen."

13:13

Ik ben het niet eens met de kritiek dat we niets hebben nagelaten op het EK. We hebben vier matchen gewonnen en de Europese kampioen verslagen. Maar ik aanvaard kritiek en ik aanvaard dat ik verantwoordelijk word gehouden voor de uitschakeling.

Roberto Martinez
13:10

Wat liep er mis tegen Italië?

Martinez heeft ondertussen goed kunnen nadenken over de nederlaag tegen Italië. Het verschil lag in details is zijn conclusie. 


"Tegen Italië waren we onszelf niet. Daar moet je Italië krediet voor geven. Wat ik wel geleerd heb, is dat vermoeidheid ons parten heeft gespeeld. We hebben veel moeten reizen en Italië speelde vaak in Rome. We waren niet op ons best tegen Italië. Ten tweede hebben zij wel hun kansen genomen en wij niet in die match."


13:06

Ik heb mezelf en het team geëvalueerd. De ontgoocheling was groot en ik vind niet dat we gefaald hebben door de halve finale niet te halen. Falen zou zijn als je niet probeert te winnen. Op dat vlak waren we uitzonderlijk. Kijk naar Witsel en De Bruyne.

Roberto Martinez
13:02

Roberto Martinez blijft op post als trainer en technisch directeur

Roberto Martinez maakt in zijn eerste antwoord al meteen duidelijk dat er wat hem betreft geen twijfel moet bestaan over zijn toekomst en engagement als bondscoach van België. Hij blijft ook technisch directeur van de voetbalbond.

13:01

Er is veel over mijn toekomst gesproken. Maar mijn focus blijft duidelijk (op de Rode Duivels). De ontgoocheling was groot, maar de volgende wedstrijden komen er snel aan.

Roberto Martinez
12:32

Veel vragen

Er zijn veel vragen voor Martinez. Om er enkele te noemen:

Wat liep er mis tegen Italië? 

Gaat hij richting het WK door met deze generatie of zal hij de selectie verjongen? 

Hoe belangrijk vindt hij de Nations League?

En misschien wel de prangende vraag: heeft hij al beslist of hij zelf door wil als bondscoach? 

12:24

Raes: “Ik denk dat Martinez morgen zal zeggen dat hij door doet bij de Belgen”

12:15

Roberto Martinez praat met de pers vandaag

Roberto Martinez kreeg na de EK-uitschakeling tegen Italië kritiek omdat hij een gepland persmoment een dag na de wedstrijd annuleerde. Fans en journalisten kregen op die manier geen antwoord op hun vragen over de wedstrijd en de toekomst van de Rode Duivels.

Vandaag praat Martinez wel. U kan hier volgen wat hij zegt.