Van Aert wint in zijn achtertuin, lekke band nekt Van der Poel

  X²O Trofee
  veldrijden Veldrijden
  location Herentals
  trophy Wout van Aert
  einde
  startfinish
  0123456

   Wout van Aert heeft in “zijn” Herentals zijn eerste zege van het veldritseizoen veroverd. Van Aert ging het duel aan met Mathieu van der Poel, maar een lekke band even voorbij halfweg bij de wereldkampioen zorgde voor een (kleine) anticlimax. 

   Van Aert moest op het nagelnieuwe parcours in zijn achtertuin vanop de tweede rij starten, maar hij schoof meteen goed mee in het wiel van Van der Poel het veld in. Ook Vanthourenhout glipte mee, de rest van het pak was dan al uitgeteld.

    

   Vanthourenhout focuste zich na de openingsronde op plaats drie, maar Van Aert droomde van meer. De renner van Jumbo-Visma hing een hele tijd aan de rekker bij Van der Poel. Hij moest telkens de materiaalpost in om zijn bandendruk goed te krijgen en de Nederlander zette hem in die strook dan ook elke keer onder druk.

    

   Van Aert toonde zijn vastberadenheid en weigerde meer dan 6 seconden toe te geven. En net over halfweg sloeg materiaalpech Van der Poel uit koers. Met een platte achterband kon hij Van Aert onmogelijk volgen. Toen hij uiteindelijk aan de materiaalpost kwam had hij al een halve minuut achterstand.

    

   Die kloof kon Van der Poel niet meer dichten. Van Aert bleef nog twee rondes alleen voorop en stak zo zijn eerste overwinning op zak sinds zijn zege in Lille op het einde van vorig seizoen. De laatste keer dat hij Van der Poel kon kloppen in een crossduel dateert van de Koppenbergcross in 2018.

   Bekijk de hoogtepunten:

   Rituitslag Herentals CrosstRituitslag Herentals Crosst

   Fase per fase

   1. 16 uur . Van Aert pakt de overwinning in Herentals, Van der Poel tweede.

    Van Aert pakt de overwinning in Herentals, Van der Poel tweede

   2. 15 uur 59. Een halve minuut achter de winnaar bolt Van der Poel over de streep. Een lekke band strooide vandaag roet in zijn eten. .
   3. 15 uur 59 match afgelopen
   4. Val. Ei zo na een misser voor Wout van Aert. Hij schuift de netten in, maar komt er uiteindelijk goed vanaf. Hij kijkt eens achterom: nog geen Van der Poel. . 15 uur 59.
   5. Heuvel. Een laatste keer skiberg voor Wout van Aert.  . 15 uur 54.
   6. 15 uur 54. Van Aert springt nu van de fiets voor de balkjes. Hij neemt geen risico's meer. .
   7. 15 uur 53. Het regent ook opgaves. Maarten Vangramberen.
   8. 15 uur 53. Van der Poel vlast nog door. Hij maakt er nog een nuttige training van. .
   9. 15 uur 52. Van Aert is ondertussen door en door nat, maar hij oogt toch gelukkig. Dit wordt zijn eerste zege sinds Lille vorig seizoen. .
   10. 15 uur 50. Nummer drie Vanthourenhout heeft als derde al een achterstand van 1'22". Dat zegt alles. .
   11. 15 uur 49. Slotronde! De bel klinkt bij Van Aert als muziek in de oren. Hij rijdt naar zijn eerste zege van het crossseizoen. .
   12. Regen. Het water valt naar beneden op het modderige parcours. Koploper Van Aert draait de laatste ronde in. . 15 uur 48.
   13. 15 uur 47. Adrie van der Poel: "Gewoon de koers uitrijden".

    Adrie van der Poel: "Gewoon de koers uitrijden"

   14. 15 uur 46. Status quo. De achterstand blijft gelijk. "De koers is gelopen", zegt Adrie van der Poel. "Het heeft geen zin om erachter te rijden. Zijn benen zijn naar de vaantjes." .
   15. 15 uur 44. Van Aert haalt een propere fiets op. Het is een van de laatste crossen op zijn blinkende blauwe Bianchi. .
   16. 15 uur 44. Een sliert snot tot tussen zijn spaken, maar thuis winnen dat zal hem een lekker gevoel geven. Michel Wuyts.
   17. 15 uur 42. De podiumplaatsen lijken vast te liggen. Van Aert rijdt met stip op 1, Van der Poel volgt en op drie zien we nog steeds Michael Vanthourenhout. .
   18. 15 uur 40. Halve minuut. Het verschil is nu om en bij de halve minuut. Nog twee rondes te rijden. .
   19. 15 uur 38. Mathieu van der Poel is toch nog aan het rijden. We wachten in spanning op het tijdsverschil aan de streep. .
   20. 15 uur 38. Hier en daar staat er iemand langs het parcours. Bondscoach Sven Vanthourenhout roept Wout wat aanmoedigingen toe. .