Van Aert: "Het zat mee, maar het zat ook goed in mijn hoofd"

Wout van Aert heeft in Herentals voor het eerst sinds 2018 Mathieu van der Poel nog eens kunnen kloppen in een veldrit. De Nederlander kreeg wel af te rekenen met materiaalpech. "Dit betekent toch wel iets voor mij. Ik had mijn zinnen hier echt op gezet."

"Ik ben enorm blij met de zege", reageerde Van Aert terwijl hij de modder uit zijn ogen wreef. "Ik had natuurlijk wat meeval met die lekke band van Van der Poel, maar dat is ook koers. Soms mag het ook eens meezitten."

 

"Ik had niet meteen door dat hij een lekke band had. Ik kwam snel terug, maar dat was op een deel van het parcours waar ik goed was. Ik ging er meteen voorbij omdat ik hem niet wou laten rusten. Pas toen ik ineens een groot gat had geslagen, had ik door dat hij pech had. Gelukkig ben ik dus niet bij hem blijven treuzelen."

 

"In de ronde daarna had ik meteen een halve minuut te pakken. Daarna was het dan mijn focus om geen fouten te maken en op de stukken waar ik mijn kracht kwijt kon echt te trappen. Het was nog wel enorm lastig."

We waren elkaar waard maar tot die lekke band had Mathieu de cross wel in handen

Tot die lekke band had Mathieu de koers wel onder controle? "Ik had voor een foute bandendruk gekozen. In de verkenning was het heel glad en ik ben veel te zacht gestart, 1,25 of 1,35 bar. Ik kon het in de bochten bijna niet houden. IK moest dan twee keer wisselen en zo kwam ik telkens op achterstand. Mathieu liet me niet in de koers komen."


"We waren elkaar waard, maar tot die lekke band had Van der Poel de cross wel in handen. Het zou niet makkelijk geweest zijn." Van der Poel ging Van Aert na de cross wel feliciteren. "Dat is mooi. Als je zo ver van de materiaalpost een lekke band krijgt, heb je alle redenen om teleurgesteld te zijn. Maar we hebben veel respect voor elkaar."


Wat betekent deze zege nu? "Toch wel wat. Ik had mijn zinnen gezet op deze cross. Ik wou echt winnen. Het zat mee, maar het zat ook goed in mijn hoofd vandaag. Dan dwing je het ook af."

Van der Poel (2e): "We waren aan elkaar gewaagd dus ik wist dat ik het gat niet zou kunnen dichten"

"Ik reed net na de eerste materiaalpost lek, dus het was nog een heel lang stuk", vertelde Van der Poel het verhaal van zijn koers. "Ik verloor 30 seconden en we waren daarvoor erg gewaagd aan elkaar. Ik was slim genoeg om te beseffen dat ik dat niet meer zou dichtrijden."

 

"Wout had het ook snel gezien. We reden een beetje aan dezelfde snelheid rond vandaag dus ik wist wel dat het over was."

 

"Ik heb daarna een beetje van het parcours genoten. Het was een enorm mooie cross, een van de leukere die ik al gereden heb. Hopelijk is het een blijver want het is een meerwaarde."

Vanthourenhout (3e): "Het was een lastige cross, ik heb snel voor mijn eigen tempo gekozen"

Iserbyt (5e): "Het was niet heel goed, maar het was niet slecht"