Pidcock rondt knappe solo af in Boom, Van der Poel valt vroeg weg

  Superprestige
  veldrijden Veldrijden
  location Boom
  trophy Tom Pidcock
  einde
  startfinish
  0123456789

  Wat een nieuw duel moest worden tussen Tom Pidcock en Mathieu van der Poel, is uitgedraaid op een onemanshow van de wereldkampioen. Na een vroege valpartij van Van der Poel kon Pidcock er een langgerekte solo van maken in Boom, goed voor zijn tweede overwinning in vier veldritten. Lars van der Haar en Eli Iserbyt mochten mee op het podium, pechvogel Van der Poel werd 13e.

  Pechduivel verhindert titanenduel

  De Superprestigecross in Boom kondigde zich aan als het decor voor een nieuw duel tussen Mathieu van der Poel en wereldkampioen Tom Pidcock. Van der Poel, die vanaf de vierde rij moest starten, had wel oren naar een titanenduel en pakte uit met een kanonstart. 


  In een mum van tijd kwam de Vliegende Hollander vooraan aansluiten bij Pidcock, die ook al als een fusee van start was gegaan, maar enkele minuten later veegde de pechduivel het Grote Duel al van tafel. 

   

  Van der Poel schoof in een bocht hard onderuit op de kasseien, Pidcock tuimelde erover. De Nederlander had duidelijk pijn en stapte schoorvoetend verder, Pidcock had minder last en vloog ervandoor.

   

  Even leek het ook einde wedstrijd voor Van der Poel, maar hij toonde weerbaarheid en zou de wedstrijd nog uitrijden. Hij werd uiteindelijk dertiende - een goede trainingsrit.

   

  (lees verder onder link)

  Pidcock demonstreert

  Pidcock kende vooraan zijn gelijke niet en reed stelselmatig weg van de concurrentie. Die bestond vooral uit Eli Iserbyt, Lars van der Haar en Michael Vanthourenhout. Laurens Sweeck vond in Boom niet bepaald zijn lievelingsparcours, maar beet op de tanden en zou uiteindelijk vijfde worden.


  In de strijd om de tweede plek moest Vanthourenhout als eerste afhaken. Van der Haar en Iserbyt deelde slag om slinger prikjes uit, maar in de slotronde besliste een technisch probleem bij Iserbyt over de uitslag. Van der Haar werd tweede, Iserbyt derde.


  Maar dat gebeurde allemaal achter een demonstrerende Tom Pidcock. De wereldkampioen verloor in de slotronden wel wat van zijn pluimen - aan de streep hield hij maar tien seconden over - maar toont met zijn tweede zege in vier crossen dat hij dit seizoen opnieuw een stap voorwaarts heeft gezet.

  Reacties na de Superprestige in Boom:

  • Tom Pidcock (1e): "Mathieu van der Poel viel vroeg, ik wou hem ontwijken, maar ging erover. Ik ben oké, ik hoop dat hij dat ook is. Ik kwam zo wel al vroeg alleen op kop, maar heb gewoon mijn ritme proberen te behouden. Op het eind begonnen Iserbyt en Van der Haar nog te versnellen, maar ik kon controleren en behield nog genoeg voorsprong. Morgen in Antwerpen krijgen we veel zand, daar houd ik niet zo van, maar hopelijk kan ik de strijd aangaan met Wout en Mathieu."
   
  • Lars van der Haar (2e): "Ik denk dat ik vandaag een beetje het klootzakje heb gespeeld en niet heb overgenomen bij Iserbyt en Vanthourenhout. Zij reden duidelijk voor het klassement. Ik werd gelost door Pidcock dus de zege was voor mij ook niet meer mogelijk. Dan heb ik mijn krachten maar gespaard en gewacht tot de laatste ronde om tweede te kunnen worden."
   
  • Eli Iserbyt (3e): "Na de laatste zandpassage raakte ik niet meer terug in mijn klikpedaal. Dan kan je jezelf voor het hoofd slaan. Dat Van der Haar irritant reed? Het is goed dat hij het zelf zegt, want ik vond het ook. Als hij meerijdt komen we misschien nog wat dichter bij Pidcock. Het liep voor mij vandaag wel al veel beter. Ik ben tevreden met mijn tweede wedstrijdhelft."
   
  • Michael Vanthourenhout (4e): "Mijn rug begon wat op te spelen door de vele korte hellingen. Daardoor verloor ik veel energie. Of die rug een probleem kan vormen de komende weken? Dat denk ik niet. Het was gewoon een parcours dat belastend was voor de rug, nu is het kwestie van goed te herstellen en dan kunnen we er morgen weer tegenaan."

  Uitslag SP BoomUitslag SP Boom

    naamresultaat
  1Tom Pidcockin 59'42"
  2Lars van der Haar10"
  3Eli Iserbyt13"
  4Michael Vanthourenhout43"
  5Laurens Sweeck1'10"
  6Ryan Kamp1'17"
  7Jens Adams1'21"
  8Kevin Kuhn1'28"
  9Jente Michels1'32"
  10Niels Vandeputte1'46"

  Fase per fase

  1. 16 uur 11 match afgelopen
  2. 16 uur 10. Pidcock is bijna binnen, Iserbyt en Van der Haar lijken op een sprint af te stevenen. .
  3. 16 uur 07. Van der Haar en Iserbyt maken er nog een leuk duel van om plek twee. Voorlopig heeft de Nederlandse kampioen de beste papieren. .
  4. 16 uur 05. Laatste ronde. Pidcock houdt nog 15 seconden over onder het geluid van de bel. Van der Haar en Iserbyt rijden al enkele ronden sneller dan de leider, maar gaan wel tekort komen voor de zege. .
  5. 16 uur 02. Vanthourenhout heeft de rol definitief moeten lossen bij Van der Haar en Iserbyt, de podiumplekken zijn weg. .
  6. 16 uur 01.
  7. 16 uur . Iserbyt kan zijn tussenversnelling niet doortrekken en ziet Van der Haar opnieuw aansluiten. De zege van Pidcock mogen we nu stilaan echt wel opschrijven. .
  8. 15 uur 58. Pidcock verzwakt. In de achtervolging lijkt Iserbyt voorlopig de sterkste, want Van der Haar en Vanthourenhout moeten een gaatje laten. Bovendien moet Pidcock alsmaar meer terrein inboeten: de wereldkampioen houdt nog twintig seconden over. .
  9. 15 uur 54. De weerbaarheid van Van der Poel verdient respect. De Nederlander rijdt ondertussen rond de vijftiende plek rond, in het gezelschap van Thibau Nys.  .
  10. 15 uur 52. Nog drie ronden. Plots zien we toch een ander beeld bij de passage aan de streep. Pidock verliest wat van zijn pluimen en moet enkele seconden toegeven op de rest. De zege kan behoudens een mirakel de Brit wel niet meer ontsnappen. .
  11. 15 uur 51.
  12. 15 uur 50. Pidcock rijdt elke ronde nog wat verder weg, de Brit is meer dan een maatje te groot voor de rest. Sweeck komt niet echt meer dichter bij het groepje achtervolgers. Iserbyt kan nog steeds leider worden. .
  13. 15 uur 47.
  14. 15 uur 45. Van der Poel rijdt rond op zo'n 3 minuten van Pidcock en rijdt nog eens binnen voor een verse fiets. De Nederlander toont bemoedigende signalen na die stevige klap daarstraks. .
  15. 15 uur 42. Sweeck wil zijn leidersplaats in de Superprestige met hand en tand verdedigen en sluipt opnieuw wat dichter bij de drie achtervolgers. Iserbyt is de gevaarlijkste klant in de stand en volgt op drie punten van Sweeck. .
  16. 15 uur 39. Hongerige Pidcock. Met enkele harde snokken trekt leider Pidcock een gelletje van onder zijn stuur uit. De wereldkampioen wil zijn zegehonger voeden met wat extra suikers. Een zeldzaam beeld in een veldrit. .
  17. 15 uur 36. De demonstratie van Pidock wekt ontzag, maar van een spannende cross is er op die manier wel geen sprake meer. De wereldkampioen zet zijn hoogvorm in de verf, in de achtergrond nadert Sweeck stilaan op het trio Vanthourenhout, Van der Haar en Iserbyt. .
  18. 15 uur 35.
  19. 15 uur 33. Van der Poel geeft voorlopig niet op en blijft in de verre achtergrond zijn ronden afwerken. Dat wijst er wellicht op dat de pijn alsnog meevalt, een hoopgevend teken voor de entourage van het Nederlandse fenomeen. .
  20. 15 uur 29. Laurens Sweeck, de man van de voorbije weken, rijdt rond op plek vijf, in het gezelschap van Ryan Kamp. De leider in de Superprestige moet wel al meer dan een halve minuut toegeven op Pidcock. .