Aniek van Alphen boekt mooiste zege na prangend duel tegen Denise Betsema in Boom

  Superprestige vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Boom
  trophy Aniek van Alphen
  einde
  startfinish
  0123456

  Aniek van Alphen heeft de Superprestige-manche in Boom op haar naam gezet. Voor de Nederlandse is het haar eerste winst in een grote cross.  Na een spannend duel met Denise Betsema maakte ze het finaal af in de sprint. Betsema springt wel weer naar de kop van de Superprestige over Ceylin Alvarado, die zevende werd. 

  Een moddercross zoals in 2021 kregen we dit jaar niet in Boom. Op een gewijzigd en hard parcours in De Schorre konden de klimmersbenen zich uitleven. Ceylin Alvarado startte na haar Superprestigezeges in Merksplas en in Niel als topfavoriete, bij afwezigheid van Van Empel en Pieterse.


  Al meteen na de start kregen de rensters hoogtemeters voor de wielen. Lichtgewichten Kata Blanka Vas en Shirin van Anrooij toonden al vroeg dat het hen menens was, Denise Betsema kon na een moeizame start haar wagonnetje aanhaken.


  Wat volgde was een spannend steekspel tussen de drie leidsters, maar niemand raakte weg. Op een dikke twee ronden van het eind sloeg Betsema toch een kloof, Vas en Van Anrooij werden weggeblazen, maar de verrassende Van Alphen kwam plots vooraan aandraven.


  Vervolgens sloeg de pechduivel toe bij Betsema: een lekke band leek haar winstkansen te hypothekeren, Van Alphen was de pijp uit. Een eerste grote zege wenkte voor de 23-jarige Nederlandse, maar Betsema vocht terug en kon onder het geluid van de bel terug vooraan aansluiten.


  In de slotronde gunde de twee leidsters mekaar geen duimbreed. Een sprint moest beslissing brengen en daarin toonde Van Alphen zich finaal de sterkste tegen een moegestreden Betsema. Als troostprijs wordt die laatste wel opnieuw leidster in de Superprestige, zij neemt de troon over van Alvarado.

  Van Alphen: "Het werd nog eens tijd dat ik een grote cross won"

  "Het ging heel goed vandaag. Ik denk omdat ik onderweg zoveel kon inhalen dat ik echt "moraal" kreeg", sprak winnares Van Alphen. "Ik wist dat ik in de slotronde als eerste door de zandbak moest gaan, dan maakte ik kans. Ik ben geen sprinter, maar Denise is dat ook niet echt. Gelukkig kon ik het afmaken."


  "Of dit de grootste overwinning in mijn carrière is? Ja. Ik zat onlangs nog beelden te herbekijken van de laatste keer dat ik een tv-cross kon winnen in Lokeren, meer dan twee jaar geleden. Het werd nog eens tijd, ik ben super blij dat ik heb kunnen winnen."

  Uitslag SP Boom (vrouwen)Uitslag SP Boom (vrouwen)

  Fase per fase

  1. 14 uur 28 match afgelopen
  2. 14 uur 27. We gaan sprinten. Kan Van Alphen verrassen? .
  3. 14 uur 27. Van Alphen moet vijf meter toegeven, maar maakt die afstand goed door over de balken te springen. Door dat manoeuvre kan ze als eerste de zandbak ingaan, slim bekeken. .
  4. 14 uur 25. Voorlopig geven beide leidsters mekaar geen duimbreed toe. Durft Van Alphen met de op papier snellere Betsema naar de streep te rijden? .
  5. 14 uur 23. De bel luidt. Betsema en Van Alphen duiken de slotronde in. Betsema heeft het mentale voordeel, na haar knappe inhaalmanoeuvre, Van Alphen heeft dan weer de motivatie van die allereerste zege in een klassementscross. .
  6. 14 uur 22.
  7. 14 uur 19. Betsema heeft ondertussen Van Alphen bijgebeend, al heeft dat wel een hoop krachten gekost. We gaan met twee leidsters richting de slotronde. .
  8. 14 uur 17. Wat met Ceylin Alvarado? De leidster in de Superprestige rijdt rond op plek 7, Betsema kan straks haar troon overnemen. .
  9. 14 uur 16.
  10. Opgave Sanne Cant. Ondertussen is Sanne Cant in alle stilte uit de wedstrijd gestapt. De Belgische kampioene moest zich vandaag alweer tevreden stellen met een figurantenrol, al is zelfs dat nog sterk uitgedrukt. . 14 uur 15.
  11. 14 uur 15. De verbetenheid in de blik van Van Alphen spreekt boekdelen. De Nederlandse heeft een superdag. Betsema weert zich wel in de achtergrond en komt ondertussen enkele tellen dichter. Krijgen we nog een spannende slotronde? .
  12. 14 uur 13. Met nog twee ronden te gaan heeft Van Alphen al 12 seconden voor op het duo Van Anrooij-Betsema, Vas volgt al op 23 tellen.  .
  13. 14 uur 11.
  14. 14 uur 10. Verrast Van Alphen? Terwijl Betsema door de materiaalpost moet voor een nieuwe fiets is het zowaar Van Alphen die resoluut de kop neemt. Van Anrooij moet even temporiseren. Gaat Van Alphen hier voor de verrassing zorgen? .
  15. Betsema rijdt lek! Wat een pech voor Denise Betsema. Net op het moment dat ze een winnende move lijkt te plaatsen, rijdt ze vooraan lek. De materiaalpost is nog een halve ronde rijden. . 14 uur 08.
  16. 14 uur 07. Betsema heeft een kloofje en oogt krachtig. Van Anrooij en de verrassend sterke Van Alphen hangen op drie seconden, bij Vas lijkt de veer stilaan gebroken. .
  17. 14 uur 05. Halfweg koers. Het lijkt alsof de leidsters vooraan met onze voeten spelen. Nadat Van Anrooij haar dipje overwonnen heeft, is het Betsema die met een versnelling uitpakt. Vas moet opnieuw wat terrein prijsgeven en ziet de sterke Van Alphen terugkeren uit de achtergrond. .
  18. 14 uur . Nu is het plots Van Anrooij die een zwak moment kent, onder druk van Vas. Ook Betsema oogt weer sterk. Dat belooft! .
  19. 14 uur .
  20. 13 uur 57. Nog vier ronden. Na twee ronden vertoont Vas voor het eerst tekenen van zwakte. De Hongaarse moet een gaatje laten, Betsema lijkt dan weer haar tweede adem te hebben gevonden. Vooraan is het nog steeds Van Anrooij die de lakens uitdeelt. .