Ga naar de inhoud
Van Alphen hield Betsema af.
eindstand superprestige vrouwen 
1. Ceylin Alvarado (Ned) 110
2. Inge van der Heijden (Ned) 103
3 Denise Betsema (Ned) 99
4. Aniek van Alphen (Ned) 62
5. Marion Norbert Riberolle  58
6. Zoe Backstedt (GBr) 43
7. Annemarie Worst (Ned) 41
8. Lucinda Brand (Ned) 39
9. Sanne Cant 35
10. Manon Bakker (Ned) 31

kalender superprestige veldrijden

datum cross winnaar winnares
29/10 Ruddervoorde Iserbyt Betsema
11/11 Niel Sweeck Alvarado
19/11 Merksplas Sweeck Alvarado
03/12 Boom Pidcock Van Alphen
27/12 Heusden-Zolder Van Aert Alvarado
28/12 Diegem Van Aert Pieterse
07/01 Gullegem Van Aert Alvarado
11/02 Middelkerke Iserbyt Alvarado

Aniek van Alphen boekt mooiste zege na prangend duel tegen Denise Betsema in Boom

 za 3 december 2022 14:30
SP Boom (vrouwen)
Superprestige vrouwen
6 rondes
13:40 Boom
Aniek van Alphen
einde
 1. 0
 2. 1
 3. 2
 4. 3
 5. 4
 6. 5
 7. 6

  Aniek van Alphen heeft de Superprestige-manche in Boom op haar naam gezet. Voor de Nederlandse is het haar eerste winst in een grote cross.  Na een spannend duel met Denise Betsema maakte ze het finaal af in de sprint. Betsema springt wel weer naar de kop van de Superprestige over Ceylin Alvarado, die zevende werd. 

  Een moddercross zoals in 2021 kregen we dit jaar niet in Boom. Op een gewijzigd en hard parcours in De Schorre konden de klimmersbenen zich uitleven. Ceylin Alvarado startte na haar Superprestigezeges in Merksplas en in Niel als topfavoriete, bij afwezigheid van Van Empel en Pieterse.


  Al meteen na de start kregen de rensters hoogtemeters voor de wielen. Lichtgewichten Kata Blanka Vas en Shirin van Anrooij toonden al vroeg dat het hen menens was, Denise Betsema kon na een moeizame start haar wagonnetje aanhaken.


  Wat volgde was een spannend steekspel tussen de drie leidsters, maar niemand raakte weg. Op een dikke twee ronden van het eind sloeg Betsema toch een kloof, Vas en Van Anrooij werden weggeblazen, maar de verrassende Van Alphen kwam plots vooraan aandraven.


  Vervolgens sloeg de pechduivel toe bij Betsema: een lekke band leek haar winstkansen te hypothekeren, Van Alphen was de pijp uit. Een eerste grote zege wenkte voor de 23-jarige Nederlandse, maar Betsema vocht terug en kon onder het geluid van de bel terug vooraan aansluiten.


  In de slotronde gunde de twee leidsters mekaar geen duimbreed. Een sprint moest beslissing brengen en daarin toonde Van Alphen zich finaal de sterkste tegen een moegestreden Betsema. Als troostprijs wordt die laatste wel opnieuw leidster in de Superprestige, zij neemt de troon over van Alvarado.

  Van Alphen: "Het werd nog eens tijd dat ik een grote cross won"

  "Het ging heel goed vandaag. Ik denk omdat ik onderweg zoveel kon inhalen dat ik echt "moraal" kreeg", sprak winnares Van Alphen. "Ik wist dat ik in de slotronde als eerste door de zandbak moest gaan, dan maakte ik kans. Ik ben geen sprinter, maar Denise is dat ook niet echt. Gelukkig kon ik het afmaken."


  "Of dit de grootste overwinning in mijn carrière is? Ja. Ik zat onlangs nog beelden te herbekijken van de laatste keer dat ik een tv-cross kon winnen in Lokeren, meer dan twee jaar geleden. Het werd nog eens tijd, ik ben super blij dat ik heb kunnen winnen."

  Uitslag SP Boom (vrouwen)

  naamresultaat
  1
  Aniek van Alphen
  in 46'56"
  2
  Denise Betsema
  1"
  3
  Shirin van Anrooij
  27"
  4
  Kata Blanka Vas
  46"
  5
  Inge van der Heijden
  1'35"
  6
  Anna Kay
  1'52"
  7
  Ceylin del Carmen Alvarado
  2'23"
  8
  Alicia Franck
  2'38"
  9
  Amandine Fouquenet
  3'00
  10
  Manon Bakker
  3'13"

  Fase per fase

  14:28

  Van Alphen wint in Boom!

  Een sprint van stervende zwanen, maar Van Alphen toont zich de primus in Boom! Betsema kwam nog naast haar landgenote, maar strandt op een fietslengte. Het is de eerste zege in een klassementscross voor de jonge Nederlandse. Van Anrooij is derde op 27 seconden.

  14:27

  We gaan sprinten. Kan Van Alphen verrassen?

  14:27

  Van Alphen moet vijf meter toegeven, maar maakt die afstand goed door over de balken te springen. Door dat manoeuvre kan ze als eerste de zandbak ingaan, slim bekeken.

  14:25

  Voorlopig geven beide leidsters mekaar geen duimbreed toe. Durft Van Alphen met de op papier snellere Betsema naar de streep te rijden?

  14:23

  De bel luidt

  Betsema en Van Alphen duiken de slotronde in. Betsema heeft het mentale voordeel, na haar knappe inhaalmanoeuvre, Van Alphen heeft dan weer de motivatie van die allereerste zege in een klassementscross.

  14:22
  De koploopsters beginnen wiel in wiel aan de slotronde
  14:19

  Betsema heeft ondertussen Van Alphen bijgebeend, al heeft dat wel een hoop krachten gekost. We gaan met twee leidsters richting de slotronde.

  14:17

  Wat met Ceylin Alvarado? De leidster in de Superprestige rijdt rond op plek 7, Betsema kan straks haar troon overnemen.

  14:16
  Belgisch kampioen Sanne Cant reed tot haar opgave een anonieme wedstrijd in de achtergrond
  14:15

  Opgave Sanne Cant

  Ondertussen is Sanne Cant in alle stilte uit de wedstrijd gestapt. De Belgische kampioene moest zich vandaag alweer tevreden stellen met een figurantenrol, al is zelfs dat nog sterk uitgedrukt.

  14:15

  De verbetenheid in de blik van Van Alphen spreekt boekdelen. De Nederlandse heeft een superdag. Betsema weert zich wel in de achtergrond en komt ondertussen enkele tellen dichter. Krijgen we nog een spannende slotronde?

  14:13

  Met nog twee ronden te gaan heeft Van Alphen al 12 seconden voor op het duo Van Anrooij-Betsema, Vas volgt al op 23 tellen. 

  14:11
  De verrassende leider met nog twee ronden te gaan
  14:10

  Verrast Van Alphen?

  Terwijl Betsema door de materiaalpost moet voor een nieuwe fiets is het zowaar Van Alphen die resoluut de kop neemt. Van Anrooij moet even temporiseren. Gaat Van Alphen hier voor de verrassing zorgen?

  14:08

  Betsema rijdt lek!

  Wat een pech voor Denise Betsema. Net op het moment dat ze een winnende move lijkt te plaatsen, rijdt ze vooraan lek. De materiaalpost is nog een halve ronde rijden.

  14:07

  Betsema heeft een kloofje en oogt krachtig. Van Anrooij en de verrassend sterke Van Alphen hangen op drie seconden, bij Vas lijkt de veer stilaan gebroken.

  14:05

  Halfweg koers

  Het lijkt alsof de leidsters vooraan met onze voeten spelen. Nadat Van Anrooij haar dipje overwonnen heeft, is het Betsema die met een versnelling uitpakt. Vas moet opnieuw wat terrein prijsgeven en ziet de sterke Van Alphen terugkeren uit de achtergrond.

  14:00

  Nu is het plots Van Anrooij die een zwak moment kent, onder druk van Vas. Ook Betsema oogt weer sterk. Dat belooft!