Ga naar de inhoud

Michael Vanthourenhout wint winterse Kasteelcross na boeiende strijd met Vermeersch en Merlier

 za 20 januari 2024 15:57
Exact Cross Zonnebeke
Exact Cross
10 rondes
15:00 Zonnebeke
Michael Vanthourenhout
einde
 1. 0
 2. 1
 3. 2
 4. 3
 5. 4
 6. 5
 7. 6
 8. 7
 9. 8
 10. 10

  Michael Vanthourenhout heeft op een besneeuwde omloop de Kasteelcross in Zonnebeke op zijn naam geschreven. Bij afwezigheid van een hoop grote kanonnen was de Europese kampioen finaal de sterkste, na een spannende strijd met Gianni Vermeersch en titelverdediger Tim Merlier.

  Eén man die dubbelt in Zonnebeke en Benidorm, dus ook maar één topfavoriet.


  Alle ogen waren gericht op Michael Vanthourenhout in de Kasteelcross. De Europese kampioen wilde nog eens proeven van de zege na een wisselvallig seizoen. Ook de winnaar van vorig jaar, Tim Merlier, en Gianni Vermeersch aasden op een triomf.


  Op een snel, maar verraderlijk parcours gaven de drie topfavorieten elkaar geen duimbreed toe. Tot halfweg koers kregen ze het gezelschap van Lander Loockx en Yordi Corsus.


  Een slippertje zorgde voor de afscheiding die het podium vastlegde. Enkel de hoofdvogel moest nog afgeschoten worden. 


  Tim Merlier verraste zichzelf met een inschattingsfout in een gladde bocht, waardoor hij pardoes tegen een paaltje knalde. Dus moest de sprinter achtervolgen op het kopduo, dat het tempo absoluut niet drukte.


  Sterker nog: net wanneer Merlier de aansluiting wilde maken, jaagde Vanthourenhout het tempo de hoogte in. De Europese kampioen keek niet meer om en zette ook Vermeersch op een tiental seconden achterstand met een verschroeiende voorlaatste ronde.


  Zo boekt de geplaagde Michael Vanthourenhout een deugddoende zege. Hij kan op beide oren slapen om morgenvroeg met verse moed naar Benidorm af te zakken.

  Uitslag Exact Cross Zonnebeke

  naamresultaat
  1
  Michael Vanthourenhout
  in 56'31"
  2
  Gianni Vermeersch
  op 24"
  3
  Tim Merlier
  48"
  4
  Lander Loockx
  1'05"
  5
  Tom Meeusen
  1'30"
  6
  Yordi Corsus
  1'41"
  7
  Arno Van den Broeck
  2'55"
  8
  Silas Kuschla (Dui)
  2'56"
  9
  Ingmar Uytdewilligen
  z.t.
  10
  Robbe Marchand
  2'58"

  Michael Vanthourenhout: "Ik hecht hier veel waarde aan, het is toch een tv-cross. Het parcours was erg verraderlijk met gladde plekken. Gianni en ik waren de beteren in koers. Het was moeilijk om het verschil te maken. Ik ben blij dat ik aan het laatste eind kon trekken. Met een overwinning op zak kan het morgen in Benidorm niet meer stuk."

  Gianni Vermeersch: "De kou viel al bij al goed mee. Mijn beenstukken zakten de hele tijd af, dat was wel vervelend. Tweede was het hoogst haalbare. Michael had de hele wedstrijd wat overschot. Hij ging net iets vinniger door de bochten en sprong makkelijker over de balken. Daar moest ik telkens weer een kloofje dichten. Het BK was een ontgoocheling, maar nu sluit ik het veldritseizoen toch goed af."

  Tim Merlier: "Ik kan zeker leven met mijn derde plaats. Ik heb te weinig crossgevoel en ook de snelheid in de bochten zat niet goed. Vroeger reed ik altijd op tubes met minder profiel op het ijs. Maar het was vandaag geen optie, want ik maakte te veel fouten. Michael heeft een heel aparte techniek. In het West-Vlaams zeggen we "hij kapt af". Dus zijn lijn kon ik niet volgen. Mijn veldritwinter was kort, maar ik ga met een goed gevoel naar huis."

  Fase per fase

  15:58

  Vanthourenhout heeft zich tot dagwinnaar gekroond in Zonnebeke

  15:57

  Michael Vanthourenhout triomfeert

  Michael Vanthourenhout heeft zich tot dagwinnaar gekroond in Zonnebeke. Een deugddoende zege in een wisselvallig seizoen. Vermeersch komt binnen op 24 seconden, Merlier vervolledigt het podium na 48 seconden.

  15:55

  Tim Merlier neemt geen risico's meer en temporiseert. Hij heeft vrede met zijn derde plek.

  15:52

  11 seconden en 27 seconden. Na een ronde knallen hebben Vermeersch en Merlier een stevige achterstand aan hun broek.

  15:51

  Vanthourenhout op weg naar winst

  De bel luidt voor Michael Vanthourenhout. Hij perst er nog eens alles uit op de streep. De Europese kampioen is op weg naar een deugddoende zege.

  15:49

  Vanthourenhout acht zijn moment gekomen en rijdt zijn concurrenten uit het wiel

  15:48

  Vanthourenhout weg?

  Op de limiet. Michael Vanthourenhout acht zijn moment gekomen en rijdt zijn concurrenten uit het wiel. Vermeersch volgt op een tiental seconden, Merlier schudt zijn hoofd en voelt dat derde het maximale wordt.

  15:48

  Vanthourenhout trekt zijn inspanning door. Dit is niet meer wachten, dit is zijn hand uitsteken naar winst.

  Carl Berteele
  15:46

  Vanthourenhout sleurt

  Een sprint over de streep zet Vermeersch en Merlier op symbolische seconden. Het is duidelijk: de Europese kampioen spaart zich niet voor Benidorm.

  15:45

  De inhaalrace van Merlier kost de renner van Soudal-Quick Step wel krachten. Op de schuine kant kruipt hij dichter. Maar echt aansluiting is er nog niet. Mede dankzij Vanthourenhout die versnellingen blijft plaatsen.

  15:42

  Een vijftal fietslengtes. Dat is de kloof waar Tim Merlier zich nu op focust. Vermeersch en Vanthourenhout drukken het tempo niet, maar de sprinter kruipt terug naar het wiel van de Europese kampioen.

  15:40

  Merlier rijdt pardoes tegen een paaltje

  15:39

  Paaltje houdt Tim Merlier op

  Een kleine inschattingsfout bij Tim Merlier. De sprinter rijdt pardoes tegen een paaltje en moet nu een gat dichtrijden.

  15:37

  Lander hoopt heel hard op een selectie voor het WK. Een goede prestatie vandaag kan misschien de bondscoach overtuigen.

  Team Lander Loockx
  15:34

  Door een val van Loockx zijn Merlier, Vermeersch en Vanthourenhout weer met zijn drieën op pad.

  15:34

  Val van Loockx

  15:32

  In de achtergrond beleeft Tom Meeusen eerder een namiddag kunstschaatsen dan veldrijden. Hij schuift overal weg en duikt de post in voor een grover profiel.

  15:29

  5 koplopers na 5 ronden

  Vanthourenhout, Merlier, Vermeersch, Corsus en Loockx geven elkaar geen duimbreed toe. De kopgroep blijft halfweg koers intact.

  Exact Cross
  datumcrosswinnaar mannenwinnaar vrouwen
  08/10
  Exact Cross Beringen
  09/12
  Exact Cross Essen
  22/12
  Exact Cross Mol
  29/12
  Exact Cross Loenhout
  20/01
  Exact Cross Zonnebeke
  07/02
  Exact Cross Maldegem
  17/02
  Exact Cross Sint-Niklaas