Ga naar de inhoud

kalender exact cross

datum cross winnaar winnares
08/10 Beringen Thibau Nys Fem van Empel
09/12 Essen    
22/12 Mol    
29/12 Loenhout    
20/01 Zonnebeke    
17/02 Sint-Niklaas    

Wout van Aert degradeert de concurrentie bij rentree in modderpoel van Essen

 za 9 december 2023 16:02
Exact Cross Essen
Exact Cross
7 rondes
15:00 Essen
Wout van Aert
einde
 1. 0
 2. 1
 3. 2
 4. 3
 5. 4
 6. 5
 7. 6
 8. 7

  Wout van Aert heeft bij zijn rentree in Essen uitgepakt met een ouderwetse solo. Onze landgenoot was veel te sterk voor de rest en ploegde door de modder naar een dominante zege. Jens Adams en Thijs Aerts werden op ruime afstand tweede en derde. Nu volgt een ploegstage voor Van Aert, om twee weken later de draad weer op te pikken.

  "Ik ben nog nooit met een slechtere vorm aan het crossseizoen begonnen", probeerde Wout van Aert voor zijn rentree in het veld de druk nog af te houden. Een uitspraak die je bij een renner van zijn kaliber met een korrel zout moet nemen.


  Onze landgenoot vond in Essen bovendien de meest ideale omstandigheden om aan zijn crosswinter te beginnen. De regenval had het typische weideparcours er omgetoverd in een drassig moeras - spek voor Van Aerts bek - en zowat alle andere toppers hadden hun kat gestuurd.


  Wie wel van de partij was, was Zdenek Stybar. Ook de 37-jarige Tsjech begon in Essen aan zijn crosscampagne in functie van zijn grote doel: het WK in "zijn" Tabor. Stybar zorgde ook meteen voor een nostalgisch moment door uit te pakken met een kanonstart. Daarna zakte hij al snel weg.

  Trainingsrit door de modder

  Wie niet wegzakte was Van Aert. Hij draaide vooraan meteen goed mee en zette zijn uitdagers als Lander Loockx, Jens Adams en Thijs Aerts al snel onder druk. Die laatste twee konden het langst hun wagonnetje aanhaken, maar bij de tweede versnelling van Van Aert was het pleit beslecht.


  Wat volgde was een eenzame trainingsrit door de modder. Van Aert degradeerde de concurrentie en zou aan de streep anderhalve minuut voorsprong hebben op Adams. Aerts werd op bijna drie minuten een verdienstelijke derde.


  Van Aert knijpt er nu twee weken tussenuit voor een ploegstage in Spanje. Op vrijdag 22 december pikt hij in Mol de draad weer op. De tegenstand is gewaarschuwd, want de drievoudige wereldkampioen zal deze winter in principe alleen nog maar beter worden.

  Gerelateerd:

  Reacties na de cross in Essen:

  Jens Adams (2de): "Ik heb mijn doel bereikt vandaag. Wout is gewoon een klasse sterker, de tweede plaats was het hoogst haalbare. In het begin had ik wel overschot, maar toen Wout versnelde, voelde ik meteen dat het te snel ging. Ik had ook best wel koud. Het was echt een zware dag vandaag. De laatste tijd loopt het wel echt goed, daar ben ik heel tevreden mee."

   

  Thijs Aerts (3de): "Ik ben heel blij met die derde plek. Ik mag nog eens naast Wout op het podium staan, dat is er niet velen gegeven. Ik voelde snel dat Wout en Jens beter waren, dus ben ik voor plek drie te gaan. Morgen rijd ik immers ook nog in Val di Sole. Ik vertrek straks al naar de luchthaven."

  Gerelateerd:

  Uitslag Exact Cross Essen

  naamresultaat
  1
  Wout van Aert
  1u01'53"
  2
  Jens Adams
  op 1'35"
  3
  Thijs Aerts
  2'49"
  4
  Lander Loockx
  3'12"
  5
  Yorben Lauryssen
  3'13"
  6
  Viktor Vandenberghe (Bel)
  3'19"
  7
  Vincent Baestaens
  3'32"
  8
  Clément Horny (Bel)
  4'33"
  9
  Thomas Vrheyen (Bel)
  4'58"
  10
  Wout Janssen (Bel)
  5'17"

  Fase per fase

  16:02

  Van Aert wint met de vingers in neus bij zijn rentree in veldritland

  16:01

  Van Aert heerst bij terugkeer in het veld

  Wout van Aert wint met de vingers in neus bij zijn rentree in veldritland, goed voor zijn vijfde zege in Essen. Hij viert met zoontje Georges na de aankomst. Jens Adams is een knappe tweede, maar moet wel zo'n anderhalve minuut toestaan aan de streep. Thijs Aerts vervolledigt het podium.

  15:55

  Van Aert blijft gefocust doorduwen. "Ik start hier in mijn slechte vorm ooit aan een veldritseizoen", sprak hij daarstraks nog. Een uitspraak die we - zoals verwacht - met een korrel zout moesten nemen.

  15:52

  De bel luidt

  Van Aert kijkt even achter zich bij de laatste passage aan de meet. Achter hem gaapt de grote leemte, Adams volgt op 1'21".

  Een demonstratie van de drievoudige wereldkampioen.

  15:51

  Laten we hopen dat dit nog lang zo mag blijven. Dat jongens al Van Aert nog geregeld terugkomen naar het veld, voor hoeveel crossen het dan ook mag zijn.

  Commentator Ruben Van Gucht
  15:50

  De strijd om plek twee is ondertussen ook al een poos gestreden. Adams heeft zich bijna een halve minuut losgerukt van Aerts. Loockx rijdt al bijna een hele cross alleen rond op plek vier.

  15:46

  Minuut is in zicht

  Bij de vijfde passage aan de streep dikt de voorsprong van Van Aert aan tot 55 seconden. De minuut is in zicht, maar daar zal het wellicht niet bij blijven. Van Aert gaat hier zijn 87ste zege in een profcross pakken.

  15:43

  Er stonden dan wel geen andere toppers aan de start, toch moet deze prestatie een vertrouwensboost geven aan Van Aert.

  Onze landgenoot trekt straks op stage met Jumbo-Visma, in principe zal hij deze winter alleen nog maar beter worden.

  15:39

  In de achtergrond maakt Thijs Aerts zich druk. Hij wil dat zijn materiaalmannen dichter staan in de post. Ondertussen sukkelt hij ook wat met zijn versnellingsapparaat. Adams kan zo zijn voorsprong vergroten.

  15:36

  Van Aert onder stoom

  20 seconden worden er 33. Van Aert rijdt almaar verder weg van de rest. "Het gaat smerig hard", ziet Paul Herygers.

  15:34

  In de achtervolging geeft Adams de beste indruk. Aerts moet af en toe een gaatje laten.

  Vooraan knalt Van Aert onverstoord verder. Hij kan de resterende drie ronden als trainingsrit afwerken.

  15:31

  Aerts en Adams gebruiken hun verstand en gaan niet als twee bezetenen achter Van Aert aan. Plek twee lijkt voor hen het hoogste haalbare.

  15:30

  Met opnieuw een machtige versnelling in de materiaalpost kletst Van Aert weg

  15:29

  Van Aert vertrekt

  Is dit het beslissende manoeuvre? Met opnieuw een machtige versnelling in de materiaalpost kletst Van Aert zijn twee belagers uit zijn wiel.

  De kloof is al snel vijftig meter. Was dit het dan?

  15:26

  In het bos sluipt Van Aert weer wat weg van zijn twee kompanen, die opnieuw aan het werk moeten. Hoelang houden Aerts en Adams dit nog vol?

  15:24

  Aerts en Adams haken aan bij Van Aert, die onverstoord het commando voert. Loockx moet stilaan definitief de rol lossen.

  15:23

  Taaie Thijs is mee. Het is niet iedereen gegeven om het wiel van Van Aert te houden.

  Commentator Ruben Van Gucht
  15:22

  Kloofje voor Van Aert