De Belgian Cats zitten in de halve finale.

Belgian Cats plaatsen zich voor historische halve finale na knalprestatie tegen Spanje

 wo 7 augustus 2024 16:06
olympische spelen: kwartfinales
Spanje
België
einde
26
q1
26
11
q2
22
12
q3
19
17
q4
12
66
score
79

Op één zege van een olympische medaille. De Belgian Cats hebben in hun kwartfinale tegen Spanje opnieuw een stukje basketbalgeschiedenis geschreven door zich overtuigend bij de laatste vier te scharen. Vrijdag om 21 uur wacht Frankrijk.

Zichzelf in een positie zetten om voor de medailles te spelen: dat en niets minder was altijd de ambitie van de Belgian Cats op deze Olympische Spelen. Om die ambitie waar te maken - en ook beter te doen dan in Tokio - moest er gewonnen worden van Spanje.

 

Niet langer in Rijsel, waar de Belgen in de groepsfase halve thuismatchen mochten spelen, maar wel in Parijs. Toch leek die verdere verplaatsing de Belgische fans niet te deren: ook vandaag konden de Cats opnieuw rekenen op de massale steun van hun supporters.

 

Die zagen een bijzonder hoogstaand eerste quarter (26-26), waarin langs beide kanten aan een hoog percentage afgewerkt werd. Maar waar bij België het gevaar van alle kanten kwam, teerde Spanje vooral op de genaturaliseerde Amerikaanse Megan Gustafson.

 

Zij was vooral in de beginfase een gesel voor de Belgische defensie, maar in je eentje win je geen wedstrijden. En terwijl Gustafson mondjesmaat uit de wedstrijd verdween, bleef bij België iedereen op niveau spelen.

 

Linskens haalde opnieuw haar MVP-niveau van de EK-finale van vorig jaar, Ramette ging door op haar elan van Japan, Delaere liet zich opnieuw offensief gelden en ook Vanloo vond haar shot. Bij de rust was het verschil 11 punten: 37-48.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Kapitein Meesseman

En Emma Meesseman dan? Opnieuw haar briljante zelf, zoals we dat gewoon zijn. Terwijl bij Spanje de gesel Gustafson geen factor meer was na de rust, bleef Meesseman haar wereldklasse etaleren, door te scoren en te laten scoren.

 

Met Meesseman als betrouwbare kapitein werd het Belgische schip naar een veilige haven geloodst, in een tweede helft waarin het niveau - door de grote voorsprong van de Cats - stelselmatig zakte.

Omdat België meer en meer begon te roteren en Meesseman en co. ook wat extra rust kregen, kon Spanje nog wat knabbelen aan de kloof, maar finaal hadden deze Spanjaarden te weinig in huis om de Cats uit de halve finales te houden: 66-79.

 

Een historische halve finale dus voor België, waarin Frankijk of Duitsland wacht. Een duel met het gastland of een revanche tegen het land dat de Cats in de groepsfase bijna uit het toernooi kieperde. Opnieuw een afspraak met de geschiedenis, komende vrijdag!

België: Linskens 19, Meesseman 19, Delaere 13, Vanloo 13, Ramette 8, Résimont 3, Joris 2, Becky Massey 2. Claessens, Lisowa-Mbaka, Billie Massey en Bethy Mununga scoorden niet.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

belgian cats op olympische spelen 2024

match om brons
België Australië 81-85
halve finales
Frankrijk België 81-75
kwartfinale
Spanje België 66-79
groep C
Duitsland België 83-69
Verenigde Staten Japan 102-76
Japan Duitsland 64-75
België Verenigde Staten 74-87
Japan België 58-85
Duitsland Verenigde Staten 68-87
stand in groep C
    M W V +/- ptn
1. Verenigde Staten 3 3 0 +58 4
2. Duitsland 3 2 1 +6 4
3. België 3 1 2 0 4
4. Japan 3 0 3 -64 2

De groepsfase wordt gespeeld in het Stade Pierre-Mauroy in Rijsel. De top 2 van de 3 poules plaatst zich voor de kwartfinales, samen met de beste 2 nummers 3.

Spanje-Belgiëlaatste update: ongeveer 1 maand geleden

19:51

VIDEO - Bekijk hier het uitgebreid verslag van de match tegen Spanje

16:18

Elise Ramette: "Ik kan niet stoppen met lachen, het is ongelooflijk"

16:08

"Kippenvel tot en met, dit is sportgeschiedenis!"

16:06

België wint!

Ja, hoor. Het is zover: de Belgian Cats zijn net als vorig jaar in de EK-finale te sterk voor Spanje en staan in de halve finales van de Olympische Spelen!

16:05

Open doekje

Emma Meesseman mag met een applausvervanging naar de kant. Met 19 punten deze wedstrijd is ze er voor het eerst op de Olympische Spelen niet in geslaagd om 20 punten of meer te maken, maar dat zal haar worst wezen: de Cats gaan naar de halve finales.

16:04

Vanloo maakt nog een heel mooi shot na een fluitsignaal

16:03

Résimont mag naar de vrijworplijn na een professionele fout van de ervaren Torrens. Ze gooit er eentje binnen: 66-79. De offensieve rebound is van Ine Joris, die zich ook aan de overkant laat gelden met een blockshot op Ortiz.

16:01

Meesseman > Gustafson

Als het even moeilijk gaat, is er natuurlijk nog altijd Emma Meesseman. Over Megan Gustafson heen maakt ze haar 19e punt van de wedstrijd. Daarmee doet ze even goed als Kyara Linskens.

16:00

Balverlies Vanloo

De Belgian Cats zijn toch echt even het noorden kwijt. Julie Vanloo vindt niet de juiste oplossing in aanval en verliest de bal. Dat is al haar 9e turnover deze wedstrijd, te veel.

15:57

Tekenend voor de 2e helft van Gustafson: de Amerikaanse die in de 1e helft maar niet kon missen, gooit nu een airball van achter de driepuntlijn. Nog 3 minuten en de halve finale is binnen voor de Cats.

15:56

"Dit zijn twee heel belangrijke scores na elkaar"

15:55

Vanloo voor drie

Wel bij de les blijven aub, Belgian Cats. Vilaro driepuntert Spanje tot op 11 punten, maar het antwoord van Vanloo volgt aan de overkant. Zij vlamt haar 3e driepunter binnen.

15:54

Het tempo is wat uit de wedstrijd verdwenen en de slordigheden stapelen zich op. Met deze tussenstand kunnen de Belgen zich dat wel permitteren, maar Meziane neemt toch geen risico en stuurt Meesseman en Vanloo weer het parket op.

15:52

Op de Spaanse bank zit Megan Gustafson wezenloos voor zich uit te staren. De genaturaliseerde Amerikaanse was in de 1e helft heer en meester met 17 punten, maar is nergens meer naar de rust.

15:48

Emma Meesseman krijgt het flink te verduren. Ze wordt foutief afgestopt door Cazorla en straft dat op de vrijworplijn af met een 2 op 2: 49-71. Meesseman mag gaan rusten.

15:48

Ine Joris heeft nu het vertrouwen en laat haar verdedigster helemaal ter plaatse. Helaas heeft ze geen zachte touch onder de ring, maar België blijft wel aan de bal.

15:48

Ine Joris met haar eerste score op de Olympische Spelen

15:46

Knappe aanval

Met simpel basketbal speelt België de Spaanse verdediging helemaal tureluurs. Meesseman vindt de snijdende Delaere en die bedient op haar beurt de vrijstaande Joris, die zo haar eerste olympische punten mag makken. Genieten, hoor!