De ontgoocheling is van de Belgische gezichten af te lezen.
De ontgoocheling is van de Belgische gezichten af te lezen.

Ontnuchterende start: Belgian Cats staan met rug tegen muur na opdoffer tegen Duitsland

 ma 29 juli 2024 15:21
olympische spelen
Duitsland
België
einde
25
q1
11
21
q2
14
14
q3
17
23
q4
27
83
score
69

Een groep des doods, dat is nu wel duidelijk. De Belgian Cats hebben hun openingswedstrijd op de Olympische Spelen verloren tegen Duitsland. De Europese kampioen begon zwak tegen een agressieve opponent en een comeback zat er nooit in. Een stevige domper met een duel tegen titelverdediger VS in het vooruitzicht.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Na de Europese titel van vorig jaar zijn deze Olympische Spelen het volgende doel voor de Belgian Cats, die in de aanloop naar de Spelen hun ambities niet onder stoelen of banken staken: een medaille in Parijs is het doel, niets minder.

 

Die jacht op olympisch eremetaal begon maandagmiddag in een tot de nok gevuld Pierre Mauroy-stadion in Rijsel, waar de Belgen een halve thuismatch mochten spelen.

 

Maar al het goede van de voorbereiding – 6 zeges op een rij tegen verschillende toplanden – smolt als sneeuw voor de zon tegen een efficiënt en vooral hongerig Duitsland.

 

De Duitse vrouwen teerden op de sterke Sabally-zussen, een koelbloedige Fiebich en een genaturaliseerde Amerikaanse point guard. Maar wat vooral het verschil maakte: een enorm verschil in vechtlust.

 

De Duitsers knokten voor elke bal en de Cats kwamen – mede door een pak ondermaatse defensieve rotaties - overal een stap te laat. Het leverde een ontnuchterende 1e helft op, waarin België op elk vlak overtroefd werd. Bij de rust was de match eigenlijk al gelopen: 46-25.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Weinig beterschap na rust

Wat kon er nog na die mokerslag van een 1e helft? Heel even flakkerde de Belgische hoop op, toen de Cats scherper uit de kleedkamer kwamen. Met een klein tussenspurtje flirtte België, waar alleen Meesseman haar gebruikelijke niveau haalde, met een kloof van een tiental punten.

 

Maar de opflakkering was helaas van korte duur, want Duitsland herstelde snel het evenwicht, met makkelijke scores en een overwicht in de rebound, niet zelden het gevolg van een overdosis grinta.

 

Dankzij enkele late bommen van Vanloo - de Cats slaagden er ruim een halfuur niet in om een driepunter te maken - slonk de kloof in het slot van de wedstrijd nog naar 14 punten: 83-69.

 

Het is afwachten hoe snel de Belgian Cats van deze mentale opdoffer zullen herstellen, want de volgende opdracht belooft nog zwaarder te worden, met regerend olympisch kampioen Amerika.

Door de nederlaag tegen Duitsland staat nu al vast dat de Cats een portie geluk zullen nodig hebben om nog door te stoten naar de kwartfinales. Maar in de eerste plaats zal het erop aankomen om de eigen identiteit terug te vinden, te beginnen donderdag tegen Team USA.

België: Meesseman 25, Vanloo 18, Linskens 12, Lisowa-Mbaka 5, Delaere 3, Becky Massey 2, Mununga 2, Ramette 2, Résimont 0. Claessens, Joris en Billie Massey speelden niet.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

belgian cats op olympische spelen 2024

match om brons
België Australië 81-85
halve finales
Frankrijk België 81-75
kwartfinale
Spanje België 66-79
groep C
Duitsland België 83-69
Verenigde Staten Japan 102-76
Japan Duitsland 64-75
België Verenigde Staten 74-87
Japan België 58-85
Duitsland Verenigde Staten 68-87
stand in groep C
    M W V +/- ptn
1. Verenigde Staten 3 3 0 +58 4
2. Duitsland 3 2 1 +6 4
3. België 3 1 2 0 4
4. Japan 3 0 3 -64 2

De groepsfase wordt gespeeld in het Stade Pierre-Mauroy in Rijsel. De top 2 van de 3 poules plaatst zich voor de kwartfinales, samen met de beste 2 nummers 3.

Duitsland - Belgiëlaatste update: ongeveer 2 maanden geleden

15:33

De laatste score van de wedstrijd is voor Fiebich, die in de slotseconde nog een offensieve rebound mag pakken en de 83-69-eindstand op het bord zet.

Een rampzalig toernooibegin voor de Belgian Cats, die zich snel zullen moeten herpakken, want donderdag wacht al Team USA.

15:25

Belgian Cats verliezen met 83-69

15:18

79-69, vierde driepunter van Vanloo

15:17

Weer Vanloo

Vanloo heeft de juiste afstand nu gevonden en zet met haar 4e driepunter van de wedstrijd een kloof van 10 punten op het bord.

15:15

Julie Vanloo mikt nog eens een driepunter binnen. Daarmee staat het nu 78-64. We herhalen nog eens dat het met het oog op het doelsaldo belangrijk is om de marge zo klein mogelijk te houden.

15:10

Buhner en Vanloo gooien om de buurt een driepunter binnen. Het staat 76-59 met nog ruim 3 minuten te spelen.

15:07

Na een steal kan Ramette er op de fastbreak 68-54 van maken, maar ook de Duitsers kunnen in hun volgende aanval weer veel te makkelijk scoren. En zo blijft de kloof een stuk boven de 10 punten.

15:02

Bom van Linskens

Vanloo vindt haar maatje Linskens op de driepuntlijn en ook zij gooit een bom binnen. Plots vallen de Belgische driepunters dan toch.

15:02

63-47, eerste Belgische driepunter is van Julie Vanloo

15:01

Driepunter Vanloo

Daar is ie dan toch, die eerste Belgische driepunter. Het is Julie Vanloo die er met een bom 63-47 van maakt. Het zou toch goed zijn als de Cats nog wat aan dat verschil kunnen knabbelen.

14:57

Het 4e quarter begint met twee Belgische missers van achter de driepuntlijn en aan de overkant mikt Satou Sabally er wel eentje binnen: 63-42.

Het blijft toch frappant dat de Cats in ruim een halfuur nog geen enkele driepunter konden scoren.

14:55

60-42 na Q3

14:55

Nog 10 minuten

We maken ons op voor het laatste quarter. Het verschil is nog steeds 18 punten, want de Cats hebben hun prima start van de 2e helft niet kunnen doortrekken.

En zelfs al lijkt de wedstrijd verloren, met het oog op het doelsaldo is het voor België van levensbelang om te blijven spelen tot de laatste snik. Kunnen ze de kloof nog wat verkleinen in de laatste 10 minuten?

14:51

Driepunter Peterson

Emma Meesseman doet iets wat we haar nog niet vaak hebben zien doen: ze mist haar 2 vrijworpen. Ook dat hoort wellicht bij deze wedstrijd. Aan de overkant jaagt Peterson genadeloos een driepunter binnen.

14:48

Emma Meesseman wordt op de fastbreak foutief afgestopt en mag zo meteen naar de vrijworplijn.

Eerst moet Nyara Sabally verzorging krijgen. Zij botste zonet met haar kaak op de schouder van Fiebich en is daarna blijven liggen.

14:47

Emma Meesseman manifesteert zich goed onder de ring en gebruikt haar klasse om te scoren. Daarmee zit ze intussen aan 16 punten. 

14:44

Ook tekenend voor de wedstrijd: een Duitse bal lijkt helemaal verloren, maar met een portie vechtlust houden ze hem toch nog in het team, terwijl de Cats erop staan te kijken. Waar is de grinta van de Belgen?

14:41

Na een goeie en geduldige Belgische aanval vindt Meesseman de vrijstaande Lisowa onder de ring, maar het is tekenend voor de wedstrijd dat ze deze makkelijke bal nog naast de basket weet te leggen.