Onze Bavo Mortier start zondag op het WK gravel: "Met dank aan één man, want eigenlijk was ik niet gekwalificeerd"

 do 3 oktober 2024 11:55

Mathieu van der Poel, Jasper Stuyven, Tiesj Benoot en ... Bavo Mortier. Het Sporza-gezicht rijdt zondag het WK gravel in Leuven. "Ik was nooit beter, maar ik ga al héél blij zijn als ik binnen de tijdslimiet arriveer", blikt de debutant, die zijn leven (deels) omgooide, vooruit.

Voor de start van dit avontuur moeten we terug naar exact een jaar geleden.

 

Op het EK/BK gravel rond Oud-Heverlee ging onze Siamese socialtandem Bavo Mortier - Bert De Backer toen (noodgedwongen) elk zijn eigen weg. Het Sporza-gezicht finishte laatste, de ex-profrenner veroverde plaats 14 - verschil moet er nu eenmaal zijn.

 

"Met die prestatie plaatste Bert zich voor het WK in Leuven. Bij mij zat dat er niet meteen in", lacht Bavo.

 

Maar dat is niet het einde van het verhaal.

 

"Want op het WK veldrijden kwamen we UCI-topman Peter Van Den Abeele tegen en die vroeg: jullie doen toch weer samen mee aan het WK gravel, hé? Toen Bert al lachend zei dat dat mij niet zou lukken, reageerde Peter: "Dan regelen we dat wel". Zo kreeg ik mijn wildcard."

Gerelateerd:

En dus moest Bavo werk maken van een intensieve voorbereiding. Hoe zag die er precies uit?

 

"In mijn 3 weken vakantie na de Spelen heb ik 1.200 kilometer gefietst", duidt Bavo. "Een afwisseling tussen gewone, lange en intervalritjes. Ik oefende vooral ook op het innemen van sportvoeding om mijn maag eraan te laten wennen."

 

"Daarnaast ben ik gestopt met alcohol drinken en probeerde ik zo gezond mogelijk te eten. Wat de meest waardevolle tip was die ik kreeg? (twijfelt) Vreemd genoeg misschien dat ik niet té veel mocht fietsen. Bert benadrukte dat het cruciaal was om rustdagen in te bouwen en mijn slaap goed te bewaken."

Ik ben het niet gewoon om in een peloton te rijden en het gravel maakt de uitdaging nog moeilijker.

Bavo Mortier

Bavo verzekert dat hij "nooit beter in vorm was", maar tempert ook meteen alle verwachtingen - niet onlogisch gezien de ijzersterke concurrentie.

 

"Ik zou al héél blij zijn als ik die 180 kilometer binnen de tijdslimiet van 7 uur kan uitrijden. Dat wordt allerminst een evidentie. Ik ben het niet gewoon om in een peloton te rijden en het gravel maakt de uitdaging nog moeilijker."


Schreeuw Bavo zondag dus zeker wat aanmoedigingen toe als je hem voorbij ziet flitsen in Leuven.

 

"Tijdens het EK van vorig jaar moedigden enorm veel mensen me aan. Dat heeft me toen geraakt. Én vooral extra motivatie bezorgd om te blijven gaan tot het einde."

Gerelateerd: