Geen overkoepelende finale meer en de laatste degradeert: vanavond begint BNXT League 2.0

 vr 13 september 2024 10:40
Oostende is opnieuw de topfavoriet.
Oostende is opnieuw de topfavoriet.

De BNXT League, de Belgisch-Nederlandse basketbalcompetitie, slaat vanaf dit seizoen een nieuwe weg in. Het ingewikkelde competitieformat ging op de schop en maakte plaats voor een eenvoudigere formule en voor het eerst zal er ook iemand degraderen. "Sportief is het nu heel helder", zegt General Manager Wim Van de Keere.

Bij de start van de BNXT League in 2021 gaven de Belgische en Nederlandse clubs zichzelf 3 jaar de tijd om grondig te evalueren. In tussentijd onderging de competitie wel al kleine wijzigingen, maar grote evaluatie vond pas na vorig seizoen plaats.

 

Die evaluatie leidde tot een doorgedreven vereenvoudiging van de competitieformule, die nu glashelder is: alle clubs spelen heen- en terug tegen elkaar en wie aan het einde van de rit op 1 staat, is de BNXT-kampioen.

 

"We voelden dat het vorige format, waarbij je eigenlijk pas in maart BeNe-duels had, op was. Dat kan gebeuren. In de hoofden van de mensen was het te weinig België-Nederland. Nu is het alleen nog maar Be-Ne en dat in een zeer simpel format. Voor de mensen is dat een stap vooruit", zegt Wim Van de Keere.

In de hoofden van de mensen was het te weinig België-Nederland. Nu is het alleen nog maar BeNe.

Wim Van de Keere

De nummer 1 na de reguliere competitie is de BNXT-kampioen, daarna volgen nog nationale play-offs omdat de FIBA een Belgische en een Nederlandse kampioen eist voor de Europese competities. De overkoepelende BNXT-finale is gesneuveld.

 

"Enerzijds zagen we dat het geen meerwaarde bood voor de fans om de 2 nationale winnaars nog tegen elkaar te laten spelen. Anderzijds wilden we het belang van het reguliere seizoen onderstrepen. De BNXT-kampioen bepalen na 38 speeldagen leek ons de meest faire manier."

 

Door het verdwijnen van Luik telt de BNXT League komend seizoen 19 clubs. Dat oneven aantal zal volgend jaar weer even worden, want ook nieuw: de laatste van het reguliere seizoen degradeert naar de tweede klasse in België of Nederland.

We beginnen op snelheid te komen. Het voelt wel als een nieuw begin.

Wim Van de Keere

Met een formule die flink gepolijst werd, lijkt de competitie klaar voor het nieuwe seizoen. Geraakt de BNXT League bij de start van zijn 4e jaargang stilaan op kruissnelheid?

 

"We beginnen op snelheid te komen. Het voelt wel als een nieuw begin. BNXT League 2.0", klinkt het bij Wim Van de Keere. "Ook op commercieel vlak voelen we dat het een makkelijker verhaal geworden is."

 

De BNXT League 2.0 gaat vrijdag van start. In de eerste 3 seizoenen ging de titel 2x naar Leiden, vorig jaar kroonde Oostende zich tot BNXT-kampioen. In eigen land opent de kustploeg de jacht op zijn 14e (!) titel op rij met een thuismatch tegen Charleroi.