Emma Plasschaert krijgt woensdag nieuwe bronzen kans na uitstel medaillerace: "Alleen maar in mijn voordeel"

 di 6 augustus 2024 16:55

Geen D-Day voor Emma Plasschaert, want de medaillerace in de ILCA 6-klasse werd uitgesteld. Zoals eerder in het zeiltoernooi was de wind - of het gebrek eraan - de spelbreker. Woensdag krijgt Plasschaert in haar cruciale medaillerace een nieuwe kans om te zeilen voor het brons. Het goud en het zilver zijn niet meer mogelijk. Volg het woensdag op de voet via livestream.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

zeilen in Parijs: medaillerace met Emma Plasschaertlaatste update: ongeveer 1 maand geleden

18:50

Nieuw moment medaillerace bekend

Het startschot van de medaillerace van woensdag zal klinken om 12.10 uur. De organisatie had rekening gehouden met slechte weeromstandigheden en één reservedag in de planning opgenomen. Hopelijk is de wind wel van de partij, zodat Plasschaert een gooi kan doen naar het brons.

17:29

Kalme Emma Plasschaert na uitstel van medaillerace: "Er was echt super weinig wind"

"Alleen de kalmte kan je redden", aldus een ontspannen Emma Plasschaert nadat de beslissing om de medaillerace uit te stellen naar morgen werd bekendgemaakt.


"Dat is nu eenmaal het zeilen. Ik had nog gedacht dat de organisatie er nog een race had kunnen uitpersen, maar er was echt super weinig wind. We proberen morgen opnieuw."


Het uitstel hoeft ook geen nadeel te zijn voor onze landgenote. "Ik denk dat het alleen maar in mijn voordeel is, want de zeilsters die vooraan staan worden nerveuzer. Dus hopelijk hebben ze nog een slapeloze nacht en kom ik morgen goed uitgerust aan de start."


Het uitstel betekent wel slecht nieuws voor familie en vrienden die naar Marseille zijn afgezakt. "Ik had al gezegd dat er een grote kans zou zijn dat de wedstrijd uitgesteld zou worden", verrast Plasschaert. "Ik denk dat familie en vrienden dus ook voor morgen een ticket hebben gekocht. Ze zullen paraat staan."

17:28

Emma Plasschaert: "Dat is nu eenmaal zeilen"

16:55

Officeel: medaillerace uitgesteld tot morgen

De medaillerace van Emma Plasschaert zal vandaag niet meer doorgaan. Wegens een gebrek aan wind is de organisatie genoodzaakt om de wedstrijd uit te stellen naar morgen. Emma Plasschaert zal dus een nieuwe kans krijgen om voor het brons te zeilen.

15:33

Nog geen startuur

De wind lijkt momenteel niet mee te willen werken in Marseille. De medaillerace is dus uitgesteld, een startuur moet nog worden bepaald. 

15:01

Start tot nader order uitgesteld

Minder goed nieuws waait uit Marseille onze richting uit: de medaillerace wordt tot nader order uitgesteld. We houden u op de hoogte als de wedstrijd van start zal gaan. Een vervelende situatie voor Emma Plasschaert en co. 

14:54

De wind lijkt weer de spelbreker in Marseille. Die blaast met een snelheid van nauwelijks 5 knopen, wat echt wel het minimum is voor een zeilwedstrijd. 

14:53

Om een eerlijke race te hebben, wil de organisatie dat er gemiddeld altijd meer dan 5 knopen wind is. Dus als blijkt dat de wind regelmatig onder de 5 knopen blaast, dan mogen ze die race afbreken.

Ex-zeiler Wannes Van Laer
14:42

Start uitgesteld

Het is nog even wachten op Emma Plasschaert en co, want de start van de medaillerace is uitgesteld. Van zodra de wedstrijd van start gaat, kan u uiteraard alles volgen via de livestream die automatisch zal overschakelen van basketbal naar zeilen.

14:36

Minimale kans voor Plasschaert

Veel puzzelstukjes zullen vandaag in elkaar moeten vallen voor onze landgenote. Plasschaert moet zelf in de top 4 eindigen en haar concurrenten voor het brons achter zich laten. Dan is het kijken naar de plaats van de Noorse Line Flem Hoest, de Zwitserse Maud Jayet en de Kroatische Elena Vorobeva die respectievelijk 3e, 4e en 5e staan voor de medaillerace.

14:23

Gisteren ging de wind regelmatig onder 5 knopen en was de wind ook heel instabiel in richting. Jammer genoeg bleef de wind zakken en was er dus geen kans om nog een reeks te starten.

Ex-zeiler Wannes Van Laer over het schrappen van de 10e race
14:21

"De bedoeling is om het schema voor de medaillewedstrijd van de vrouwen aan te houden", aldus de wedstrijdorganisatie. Het lijkt er dus op dat de wedstrijd gewoon kan starten op het afgesproken uur. Of steekt de wind - of beter gezegd: de afwezigheid ervan - er toch nog een stokje voor?

13:38

Het mirakel van Rijsel, we kunnen net zo goed een mirakel van Marseille krijgen.

Evi Van Acker
13:36

Brons?

Emma Plasschaert blijft tijdens de medaillerace in de running voor een bronzen plak, maar goud of zilver mag de Belgisch zeilster vergeten in de ILCA 6-klasse. Na de 9e en 10e reeks op de slotdag - waarvan de laatste geschrapt werd wegens te weinig wind - is de kloof met de top twee niet meer te overbruggen. Marit Bouwmeester is zo goed als zeker van het goud, de Nederlandse moet alleen nog starten en finishen in de medalrace.