Nieuwe boksbaaldag: Oshin Derieuw vindt niet de juiste strategie om Chinese wereldkampioene te vloeren

 za 3 augustus 2024 22:19
Oshin Derieuw.

Net als Victor Schelstraete is Oshin Derieuw gestrand in de kwartfinales van het olympische bokstoernooi. Onze landgenote lag duidelijk onder in haar kamp tegen de Chinese Yang Liu, de wereldkampioene in deze gewichtsklasse. Ze grijpt zo naast een halve finale en minstens brons. 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Het Belgisch boksen staat weer op de kaart na de Olympische Spelen in Parijs. Victor Schelstraete charmeerde al bij de mannen -92 kg, bij de vrouwen -66 kg schopte ook Oshin Derieuw het tot de kwartfinale.

Die overleven staat in het boksen gelijk aan minstens brons. Dat is namelijk altijd weggelegd voor de verliezende halvefinalisten. 

 

Dan moest Derieuw wel voorbij de regerende wereldkampioene in haar gewichtsklasse. De Chinese Yang Liu was haar tegenstandster op weg naar eremetaal.

 

En Yang toonde waarom ze die wereldtitel vorig jaar veroverde. Op een afwachtend begin na domineerde ze de hele kamp. 

 

Derieuw probeerde het wel, maar werd steeds hard gecounterd door Yang. Ze moest vele rake klappen incasseren en kon zelf niet bijzonder veel terugdoen.

 

De Belgische verloor zowel de eerste als de tweede ronde volgens de juryleden, enkel in ronde 1 koos één lid voor haar. De alles-of-niets van Derieuw in de laatste 3 minuten bracht niets meer op.

Yang Liu stootte zo overtuigend door naar de halve finales, voor Oshin Derieuw zijn de kwartfinales het eindstation op de Spelen in Parijs. Met opgeheven hoofd, dat wel.

programma Oshin Derieuw (Paris 2024)
donderdag 1 augustus -66 kg 1/8e finales Ivanusa Moreira (CV) winst
zaterdag 3 augustus -66 kg kwartfinales Liu Yang (Chn) OUT

Geschiedenis geschreven als eerste Belgische boksster op de Spelen

Wat was het eerste gevoel van Oshin Derieuw bij het verlaten van de ring? "Ontgoocheling is een groot woord, want ik ben blij dat ik mijn wedstrijd goed heb gestart. Beter dan bij mijn eerste wedstrijd, ik was veel relaxter."

 

"Maar kijk, Yang Liu is wereldkampioene. Ze is heel goed, wat groter en paste de juiste technieken toe. Dat heb ik ook gedaan, maar zij is de betere. Daar moeten we niet over liegen, ik heb heel veel respect voor haar en ben blij om de ring met haar gedeeld te hebben."

 

"Ik heb alles gegeven wat ik had, 9 minuten lang. Zeker gezien de blessure aan mijn schouder ben ik blij met mijn prestatie. Hier kan ik trots op zijn. Het is een eer om te verliezen van de wereldkampioene."

 

Het olympische toernooi van debutante Derieuw zit er dus op. "Mijn leven is op een jaar tijd helemaal veranderd. Het was heel eenzaam en ik heb er veel voor moeten opofferen. Ik doe mijn sport heel graag, maar je moet er veel voor opgeven."

 

"Hier duurde het dan weer lang om in actie te komen. Dat voelde wel lastig aan, ik ben heel dat systeem niet gewoon. Maar ik heb toch geschiedenis geschreven door als eerste Belgische boksster naar de Spelen te gaan."

 

"Ik hoop dat België trots is op mij. Het belangrijkste was om de mensen rondom mij trots te maken. Ik ben fier op mezelf en op mijn omgeving", sloot ze af.

boksen met Oshin Derieuw: kwartfinalelaatste update: ongeveer 1 maand geleden

22:20
22:20

Oshin heeft alles gegeven, maar ze stoot op een boksster die op technisch vlak beter is.

Co-commentator Jef Van Driessche
22:19

Einde van de kamp, Oshin Derieuw sneuvelt in kwartfinales

Gebotst op de wereldkampioene, geen schande maar wel jammer. Oshin Derieuw gaat eruit in de kwartfinale tegen de Chinese Yang Liu. Zij toonde zich duidelijk de betere van de Belgische vandaag, al deed Derieuw er wel alles aan. Alle Belgen liggen eruit op het olympisch bokstoernooi. 

22:19

Bekijk de volledige kamp:

22:17

Nee hoor, de Chinese blijft even ongrijpbaar als in de eerste twee rondes. Derieuw weert zich kranig, maar haar olympisch bokstoernooi zit er weldra op. 

22:17

Het is altijd mogelijk, die knock-out. Maar de kans is bijzonder klein. 

22:15

Yang anticipeert prima op de aanvallen van Derieuw, die nu furieus ten strijde trekt. Nog 2 minuten op de klok. 

22:15

Ook juryvoordeel voor Yang in ronde 2

Het wordt bijzonder moeilijk voor Oshin Derieuw. Yang Liu krijgt alle vijf de juryleden achter zich in ronde 2. De Belgische kan nu enkel nog winnen met een knock-out. 

22:14

Oshin slaagt er niet in om Yang onder druk te zetten.

Niko Lainé
22:13

Derieuw moet weer incasseren op een counter van Yang. Ook deze ronde lijkt naar de Chinese te gaan. 

22:12

Yang gaat door op haar elan van de laatste minuut en slaat hard raak bij het begin van ronde 2. Derieuw heeft het moeilijk. 

22:11

1-4 voor de Chinese

Slechts één jurylid heeft de kant van Oshin Derieuw gekozen na de eerste ronde, vier kozen voor Yang Liu. Onze landgenote zal dus uit haar pijp moeten komen in de tweede ronde. 

22:10

Oshin heeft niet slecht gebokst, maar het voordeel op het einde was voor Yang.

Co-commentator Jef Van Driessche
22:10

De counters van Yang treffen hun doel nu wel, net voor het einde van de eerste ronde. Wiens kant kiezen de jury's? 

22:09

Derieuw draait goed weg wanneer de Chinese in de aanval gaat. De Belgische neemt het commando over en probeert eens een goede hoek te raken. 

22:08

Aan de aanmoedigingen zal het niet liggen. De Belgische fans laten zich horen om Derieuw naar de winst te schreeuwen. 

22:07

Het is een afwachtend begin van de kamp, waarin niet meteen rake stoten worden uitgedeeld. Yang laat zich niet uitlokken door Derieuw. 

22:06

Start ronde 1

De eerste 3 minuten van de kamp tussen Derieuw en Liu zijn begonnen. Wie overtuigt de jury's in ronde 1? 

22:05

Daar is Oshin Derieuw!

Onze landgenote is klaar om de ring te betreden. Ook haar Chinese tegenstandster, regerend wereldkampioene Yang Liu, komt de North Paris Arena binnen. 

22:02

Het is de Taiwanese Chen die doorstaat naar de halve finale en dus zeker brons binnen heeft. Zo meteen is het dus aan Oshin Derieuw. 

22:01

Wie deze kamp ook wint, het zal een moeilijke tegenstandster worden voor Derieuw.

Co-commentator Jef Van Driessche
21:59

Khamidova en Chen houden elkaar perfect in evenwicht na twee rondes. Dat werkt zo: vijf juryleden delen na elke ronde van 3 minuten punten uit aan wie volgens hen de ronde gewonnen heeft. De boksster die na drie rondes de meeste juryleden in haar voordeel heeft, wint de kamp. 

21:52

Het vooropgestelde startuur van 21.52 uur zal het zeker niet worden dus voor de kamp van Oshin Derieuw. De eerste ronde in de voorgaande kwartfinale zit er nu pas op, reken dus op zeker nog een tiental minuten. 

21:48

Livestream

Via de livestream op deze pagina kan je vanaf nu ook al de voorgaande kamp volgen, waarin de tegenstandster van Derieuw in een eventuele halve finale bepaald wordt. 

21:47

Minstens brons, dat was ook de ambitie van olympisch debutante Oshin Derieuw bij het begin van de Spelen. Al blijft boksen bijzonder moeilijk te voorspellen, met de altijd ietwat subjectieve juryleden. 

21:39

Beide verliezende halve finalisten krijgen namelijk brons in het boksen. Dat betekent dat deze kwartfinale overleven zekerheid biedt op minstens brons, en misschien nog wel meer. 

21:37

"De tweede wedstrijd wordt de moeilijkste", kondigde Oshin Derieuw al aan voor de Spelen van start gingen. Daarin komt ze uit tegen de Chinese Yang Liu, de wereldkampioene in deze gewichtsklasse. Een taaie brok dus, die wel zeker tot een medaille kan leiden mits goed verteerd. 

02/08/24