BRONS! Judoka Gabriella Willems zet de kers op de taart na stuntparcours in Parijs

 wo 31 juli 2024 17:41
Gabriella Willems verovert brons in Parijs.

Na de ontgoocheling van gisteren is er nu de euforie: judoka Gabriella Willems heeft brons veroverd in de categorie tot 70 kilogram. Onze landgenote legde een uitmuntend parcours af en zet een streep achter een ellendige periode met brons op de Olympische Spelen. 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
programma Gabriella Willems (Paris 2024)
woensdag 31 juli -70 kg 1e voorronde winst tegen Perez
  -70 kg 1/8e finales winst tegen Teltsidou
  -70 kg kwartfinales verlies tegen Butkereit
  -70 kg herkansingen winst tegen Gahié
  -70 kg match om brons winst tegen Van Dijke
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Bronzen beloning van judosprookje in Parijs

Veroordeeld tot de herkansingen, maar judoka Gabriella Willems kon haar sprookje toch nog bekronen met olympisch eremetaal.

 

Bij haar debuut op de Spelen stuntte ze meteen met een zege tegen het nummer 2 van de wereld in de categorie tot 70 kg. Door jammerlijk verlies in de kwartfinales was het hoogst haalbare buiten bereik, brons kon een mooie troostprijs worden.

 

In de herkansingen won Willems overtuigend van thuisjudoka Marie Eve Gahié met een razendsnelle ippon. Nog één kamp moest de Belgische winnen voor haar bronzen bekroning.

 

Dat werd een Duel der Lage Landen tegen de Nederlandse Sanne van Dijke, op de vorige Olympische Spelen nog goed voor een bronzen medaille. 

 

Halverwege de felbevochten kamp kwam Willems met een waza-ari op 1-0 en die voorsprong zou ze niet meer weggeven. Ze kwam zelf nog het dichtst bij een tweede punt en zelfs een ippon, maar die kwamen er niet. 

De 4 minuten waren weggetikt en er volgde een explosie van vreugde en tranen. Pech tekende voorlopig de carrière van Gabriella Willems, haar stuntparcours in Parijs bracht ze tot een prachtig einde. 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Het ene huzarenstukje na het andere

Op weg naar brons liet Willems de ene primeur na de andere optekenen. Zo won ze zowel van Van Dijke als van Gahie voor het eerst ooit, op het moment dat het echt moest. 

 

In haar voorronde was Willems te sterk voor de Puerto Ricaanse Maria Perez, het nummer 2 van de wereld Elisavet Teltsidou verraste ze dan weer met een ippon in de 1/8e finales: een dag van primeurs en huzarenstukjes zonder weerga. 

 

Een wonderdag voor Willems en het Belgische judo, dat zo toch weer een medaille weet te behalen op de Spelen, voor de vierde keer op een rij al. 

 

In 2012 opende Charline Van Snick de reeks met brons in Londen, Dirk Van Tichelt en Matthias Casse deden dat kunstje over in Rio en Tokio. En nu voegt Gabriella Willems zich dus bij het rijtje met ook al een derde plek.

Gabriella Willems met haar coach Cédric Taymans.
Gabriella Willems met haar coach Cédric Taymans.

Bekijk hier de kampen van Gabriella Willems op weg naar brons:

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Gerelateerd:

Gabriella Willems in Parijslaatste update: ongeveer 1 maand geleden

17:45

Bekijk hier de bronzen kamp van Gabriella Willems

17:43

Willems is ver boven zichzelf uitgestegen. En zo heeft België toch zijn medaille in het judo beet.

Michael Van Vaerenbergh
17:42

Tranen bij Willems, die het viert met haar Italiaanse partner. Hij werd al na één kamp  uitgeschakeld eerder vandaag in zijn judocategorie, maar zal vanavond toch mee vieren. 

17:40

BRONS voor Gabriella Willems!

Daar is de derde Belgische medaille in Parijs! Gabriella Willems houdt de Nederlandse Sanne van Dijke in bedwang in het slot van de kamp en heeft een bronzen plak beet. Wat een sprookje voor de Belgische judoka, kippenvel! 

17:38

Nog een minuut moet Willems volhouden voor haar bronzen medaille. De klok tikt in haar voordeel weg. 

17:38

Willems heeft Van Dijke in de wurggreep in het grondgevecht. De Nederlandse heeft het bijzonder lastig. 

17:37

Punt voor Willems!

Geen ippon, maar wel een waza-ari voor Gabriella Wlllems! Ze komt op 1-0 halfweg het kamp, nu moet Van Dijke echt uit haar pijp komen. 

17:36

Nu probeert Van Dijke met een heupworp een punt te scoren, maar ook Willems wil van geen wijken weten. 

17:35

Een verbeten Willems probeert Van Dijke meteen te vloeren. Dat lukt een eerste keer, maar de Nederlandse verdedigt zich prima. 

17:34

Groeten en kampen. Hoe schiet Willems uit de startblokken? Tegen de Française deed ze dat verschroeiend. 

17:34

Willems op de tatami

De nummer 22 van de wereld tegen de nummer 5 van de wereld. Het Duel der Lage Landen, met als favoriete op papier de Nederlandse Sanne van Dijke. Maar Willems heeft ons al meermaals verrast vandaag. 

17:30

Een ippon en zo is het eerste brons in deze categorie voor Oostenrijk. Dat betekent vooral dat Gabriella Willems en Sanne van Dijke snel genoeg aan hun kamp kunnen begonnen. 

17:28

Livestream loopt

Via de livestream op deze pagina is nu nog het hockey te volgen, maar we schakelen naar judo van zodra Gabriella Willems ten tonele verschijnt. 

17:27

Ai Tsunoda uit Spanje en Michaela Polleres uit Oostenrijk komen naar de tatami. Wanneer zij hun kamp beslecht hebben, maken we ons klaar voor de Belgische. 

17:26

De sfeer komt er stilaan helemaal in, dat betekent dat we ons opmaken voor de strijd om de medailles in het judo. Eerst met een kamp tussen een Spaanse en een Oostenrijkse om het brons in de categorie -70 kg, waarna het in diezelfde reeks aan Gabriella Willems en Sanne van Dijke is. 

17:17

Vrouwen aan zet

De mannen zijn uitgestreden voor nu, de Champ de Mars Arena wordt klaargemaakt voor de vrouwen. Daar moet Gabriella Willems nog één kamp geduld hebben tot zij om het brons mag bikkelen. 

17:15

Het wordt een golden score bij de laatste kamp van de mannelijke halve finales, waardoor het nog wat langer wachten wordt op Gabriella Willems. 

17:04

Nog een laatste halve finale bij de mannen en dan wordt de tatami klaargemaakt voor de vrouwen. Eerst voor een Spaans-Oostenrijkse strijd om brons, daarna voor een Belgisch-Nederlandse.

16:56

De mannen in de klasse van 90 kg knokken nu nog in de halve finales en herkansingen op de tatami, daarna is het aan de vrouwen tot 70 kg voor hun kampen om de medailles. In de tweede om het brons is het aan Gabriella Willems. 

16:50

Tegenstandster met een verhaal

Een bronzen plak die Van Dijke 3 jaar geleden omschreef als aanvoelend als een gouden exemplaar. Haar broer Steven stapte namelijk uit het leven een jaar voor die Spelen. En hij speelde een essentiële rol in de topsportloopbaan van Sanne. 

Het brons was dus voor haar broer, doet ze dat kunstje nog eens over? Al voelt ze wel dat hij er altijd nog een beetje bij is. Zo nomineerde Sanne van Dijke nog de 133 zelfmoordpreventie voor een gift van 24.000 dollar.

16:42

De 29-jarige Sanne van Dijke is 2 jaar ouder dan Gabriella Willems en heeft ook net wat meer ervaring, met al olympisch brons op de vorige Spelen in Tokio. Ook hun vorige 5 confrontaties werden gewonnen door Van Dijke, waarvan 4 keer met ippon. 

16:33

België - Nederland om het brons

Een duel der lage landen: Gabriella Willems komt tegenover de Nederlandse Sanne van Dijke te staan. Nummer 1 van de wereld Barbara Matic heeft haar plekje in de finale te pakken met een ippon. 

16:32

Ook Van Dijke en Matic maken er een grondgevecht van, maar dat wordt niet zo snel beslecht als bij Willems daarnet. Amper 42 seconden had onze landgenote nodig om te winnen. 

16:30

De Nederlandse Sanne van Dijke en de Kroatische Barbara Matic betreden de tatami voor hun halve finale. Belangrijk voor ons, want de tegenstandster voor Gabriella Willems is de verliezer van deze kamp. 

16:17

Nu is het uitkijken naar de tegenstandster van Willems in het kamp om brons over een uurtje. Dat zal een Kroatische of een Nederlandse worden, de verliezer uit die tweede halve finale. 

16:16

Willems mag strijden om het brons na ippon!

16:13

Ippon: Willems is door!

Ja hoor, meteen is het beslecht! Ippon en Gabriella Willems mag straks gaan kampen om het brons. Knap van onze landgenote, die weer voor een verrassing zorgt. 

16:12

Willems krijgt Gahie meteen op de mat, de Française heeft het moeilijk!

16:11

Willems op de tatami

Het publiek juicht natuurlijk vooral voor de Parijse Marie Eve Gahie, het nummer 7 van de wereld. Willems staat als 22e gerangschikte, maar stuntte in de voormiddag al tegen de runner-up op de wereldranglijst.  

16:10

Het zit erop in de golden score en dus is het stilaan aan onze landgenote. Gabriella Willems komt eraan!

16:05

Na 2 minuten houden zij elkaar nog in evenwicht, zonder scores en zonder bestraffingen. Met een golden score zou het nog wat langer wachten worden op Willems. 

16:01

Livestream

Een Japanse en een Spaanse vechten de eerste strijd op de tatami in de herkansingen uit. Hierna is het aan Gabriella Willems, volg het vanaf nu met de livestream op deze pagina. 

15:57

Het zal een kamp worden tegen Marie Eve Gahie en een heel deel van de judofans in de zaal. Zij zullen uiteraard de kant van de Française kiezen. 

15:54

Uiteraard hoef je zo meteen niets te missen van de live beelden van de herkansing van Gabriella Willems. Michael Van Vaerenbergh zal je van commentaar voorzien. 

15:45

Bij winst tegen Gahie stoot Willems door naar de kamp om brons tegen de verliezende halvefinaliste uit de kamp tussen de Kroatische Barbara Matic en de Nederlandse Sanne van Dijke. 

15:43

Willems in tweede kamp na 16 uur

We verwachten Gabriella Willems en thuisjudoka Marie Eve Gahie tegen iets na de klok van 16 uur op de tatami. Zij werken de tweede kamp af die na 16 uur geprogrammeerd staat. De Champs de Mars Arena is herleid tot één mat voor deze beslissende namiddagfase, net als bij Matthias Casse gisteren. 

15:34

Van haar 3 vorige kampen tegen haar Franse opponente van zo dadelijk kon Willems er nog geen enkele winnen tot dusver. Maakt onze landgenote vandaag een einde aan die reeks? 

In 2019 en 2021 incasseerde Willems een ippon van Marie Eve Gahie, eerder dit jaar won ze met een dubbele waza-ari. Beiden zijn ze 27 jaar oud en debuteren ze op de Olympische Spelen. 

13:52

Willems maakt nog kans op brons

12:39

Herkansingen om 16 uur

Wat nu voor Willems? De Belgische judoka krijgt nog twee kansen om alsnog brons te pakken. In de herkansingen begint ze vanaf 16 uur aan die onverhoopte medaillejacht. Daar treft ze eerst de thuisjudoka Marie Eve Gahie.

12:35

VIDEO - Bekijk hier de kwartfinale van Gabriella Willems

12:33

Herkansingen voor Willems

Geen nieuwe "stunt" voor Willems. Onze landgenote geraakt zelf uit evenwicht en raakt verstrengeld in een houdgreep. Ondanks veel goede wil kan ze zich niet loswrikken. Teleurgesteld stapt ze van de tatami, maar in de herkansingen om brons krijgt ze deze namiddag een tweede kans.

12:31

counteraanval

Willems blaakt van het vertrouwen. Ze kiest resoluut voor de aanval en staat agressief te kampen. Butkereit schrikt even ferm op na een zoveelste flukse counter van onze landgenote.

12:30

Daar is Willems opnieuw. Kan ze in de kwartfinale nog eens knallen en zo onverhoopt een gooi doen naar een medaille? 

12:14

Nog één kamp en het is opnieuw aan Gabriella Willems.

12:10

LIVESTREAM

Na een korte pauze is het judo terug met de kwartfinales. Onze landgenote Gabriella Willems is als derde aan de beurt. Volg het opnieuw met bovenstaande livestream.

11:42

Willems kent haar tegenstander voor de kwartfinales. Het is de Duitse Miriam Butkereit, het nummer acht van de wereld. De twee staan tegenover elkaar in de 19e kamp op mat 1. We zitten nu aan kamp 15.

11:35
Willems mag naar de kwartfinales.
11:34

VIDEO - Ippon! Willems stunt tegen de nummer 2 van de wereld: “Ze verbaast Jan en alleman”

11:29

Willems doet het opnieuw!

Wat een stunt. Het Griekse nummer twee van de wereld wil Willems vloeren met een offerworp, maar onze landgenote kan net op tijd pareren. Sterker nog: ze neemt haar tegenstander meteen in een houdgreep en kan het 20 seconden volhouden: ippon! Wat een mooi debuut is dit aan het worden voor Willems.

11:28

De Griekse neemt het over met al haar power. De regerende vicekampioene dwingt Willems in de verdediging. Ze loopt zo tegen een tweede shido aan. Nu moet ze beginnen aan te vallen.

11:27

Beide judoka's beginnen afwachtend aan de kamp en grijpen elkaar vast. Het duurt allemaal wat te lang voor de scheidsrechter. Hij roept de twee bij zich en geeft ze elk een bestraffing voor passiviteit. Diplomatisch.

11:17

LIVESTREAM

We zijn terug voor de kamp van Gabriella Willems. Nog één gevecht en het is weer aan onze landgenote. Kijk nu naar de actie met bovenstaande livestream.

10:46

Waarom geen waza-ari?

Wij krijgen na de kamp van Willems veelvuldig de vraag binnen: waarom kreeg onze landgenote geen waza-ari tegen?

Wel, de worp die haar tegenstandster deed, de "reverse Seoi Nage", is sinds enkele jaren illegaal. Wanneer je je tegenstander enkelzijdig vastneemt aan de rever (aan bijvoorbeeld de rechterkant van een tegenstander) mag je enkel met je rechterschouder ernaartoe draaien om te werpen, en dus niet met die rechterschouder weg van de tegenstander - zoals Perez deed.

Daarom kreeg de Puerto Ricaanse een hansoku-make (een zware bestraffing) tegen.

10:44

Boodschap van algemeen nut: We schakelen even over naar het dressuur, maar geen zorgen: we gaan er nu even uit, maar komen zo meteen terug voor de tweede kamp van Willems.

10:36

Een tweede overwinning zal niet evident zijn voor Gabriella Willems. Onze landgenoot kampt in de volgende rond tegen het nummer twee van de wereld, Elisavet Teltsidou. De twee kijken elkaar in de ogen tijdens de 12e kamp op mat 1. We zitten voorlopig aan kamp 6.

10:35

VIDEO - Gabriella Willems naar de 2e ronde: “Het zit eens mee met beslissingen van de scheidsrechters”

10:34

Willems wint!

Het zit even mee voor Willems. Perez gaat in de aanval, gebruikt haar hoofd op de mat, maar doet dat foutief. De Puerto Ricaanse loopt zo tegen een derde bestraffing aan. En zo lacht Willems in haar vuistje. Perez druipt af.

10:32

Willems vloekt en loopt tegen een counter aan. Alles lijkt op een waza-ari, maar de ref zag een fout van Perez - die het niet kan geloven, maar een tweede bestraffing krijgt. Ook Willems heeft al twee streepjes achter haar naam.

10:30

Het is toch aftasten. Willems probeert haar Puerto Ricaanse tegenstander wat dichter bij zich te trekken om een beenveeg uit te voeren, maar Perez staat voorlopig pal.

10:29

Actie voor Willems

Daar is Gabriella Willems. Onze landgenote is 22e op de wereldranglijst en neemt het op tegen nummer 14 - de Peurto Ricaanse Maria Perez. Onze landgenote kampte al twee keer tegen haar, maar kon nog nooit winnen. Komt daar nu verandering in?

10:24

Nog één kamp en het is aan Gabriella Willems.

Michael Van Vaerenbergh
10:13

De snelste ippon van de dag? Na amper 40 seconden vloert Pogacnik haar tegenstander Memneloum - die haar Spelen wellicht toch anders ingebeeld had. Nog 2 kampen en het is aan onze landgenote Willems.

10:04

De ervaring wint het van het jeugdige geweld. De 19-jarige Pina wil het net iets te veel forceren in de golden score en daar maakt haar Italiaanse tegenstander handig gebruik van. Polling zet haar heup in de Portugese en werpt ze op haar zij: waza-ari.

10:04

LIVESTREAM

Er is beweging in het Grand Palais Éphémère. De Italiaanse Kim Polling en de Portugese Tais Pina staan tegenover elkaar in de eerste kamp van de dag. Onze landgenote Gabriella Willems is al vijfde aan de beurt. Volg het vanaf nu met bovenstaande livestream.


09:43

Olympisch debuut

Judoka Gabriella Willems neemt in Parijs voor de 1e keer deel aan de Olympische Spelen. Nadat ze Tokio had gemist door een blessure, hing haar deelname in Parijs ook aan een zijden draadje.

Willems had door een schouder- en knieoperatie weinig tijd om punten te sprokkelen voor de olympische ranking, maar kwalificeerde zich dankzij haar vijfde plaats op het WK judo eind mei in Abu Dhabi toch voor de sportieve hoogmis.

"Eigenlijk kwam het een beetje onverwacht en onverhoopt", bekent Willems. "Ik had 1 maand om me te kwalificeren, zonder een echte voorbereiding. De eerste kampen waren niet makkelijk, maar het WK heb ik het vertrouwen in mijn judo herwonnen. Daar heb ik een klik gemaakt."

09:41

Ik heb zoveel pech gehad dat ik het nu verdien om te genieten.

Gabriella Willems
09:10

5e wedstrijd op mat 1

Vanaf 10 uur beginnen de vrouwelijke judoka's onder 70 kg aan hun olympische missie. Onze Gabriella Willems is in de 5e kamp op mat 1 aan zet tegen de Peurto Ricaanse Maria Perez.