Amper 0.034 punten van een medaille: Nina Derwael valt net naast olympisch podium na knappe oefening

 zo 4 augustus 2024 16:17
14,766 bezorgt haar de leiding.

Dat ze in de olympische finale van de brug met ongelijke leggers stond, was op zich al een overwinning voor Nina Derwael. Maar een medaille zat er net niet in voor de titelverdediger van Tokio. In Parijs viel Derwael net naast het olympische podium met een 4e plek.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Prima Derwael

Na blessures, afscheid van haar coaches en mentaal moeilijke maanden stond Nina Derwael dan toch in de finale aan de brug met ongelijke leggers, haar favoriete onderdeel. 

 

De titelverdedigster mocht als derde naar het toestel. Ze turnde een zo goed als vlekkeloze oefening en ook de landing was nagenoeg perfect. Derwael kreeg er 14.766 punten voor, genoeg voor een voorlopige 1e plek. 

 

Er kwamen wel nog een aantal grote concurrentes aan. Een val van de Britse Rebecca Downie was echter een meevaller voor Derwael.

 

Qiu Qiyuan was wel op de afspraak. De Chinese, die 2e werd in de kwalificaties, vervolledigde haar oefening met veel overtuiging. Dat zag de jury ook: 15.500 voor de Chinese. 

Sunisa Lee is iets te goed

Dan moest topfavoriete Kaylia Nemour nog komen. De geboren Française, die nu uitkomt voor Algerije, werd op handen gedragen door het publiek. 

 

Ze kon zowaar nog beter dan Qiu. Dat werd beloond met 15.700 punten. Zo zakte Derwael naar een virtuele 3e plek.

 

Sunisa Lee kwam als laatste in actie en zij stak nog een stokje voor dat brons. Met 14.800 punten ging ze met de kleinste marge (0.034) voorbij Derwael. 

 

Geen medaille, maar wel een bijzonder knappe 4e plaats voor Nina Derwael. Nemour gaat aan de haal met het goud. 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Nemour: "Nina is mijn idool"

Kaylia Nemour kon haar glimlach niet verbergen na haar prachtige oefening richting goud. "Het betekent zoveel dat het te veel is om op te noemen. Ik ben zo blij met deze medaille, echt geweldig."

 

Ze neemt de touwtjes over van Nina Derwael. "Het is ongelooflijk om haar naast mij te zien strijden. Ze is mijn idool, super cool."

Ulla Koch: "LA? Ik zal in mijn zetel zitten"

Coach Ulla Koch: "Proficiat aan Nina. Het is geweldig. Er waren kleine dingen die niet 100 procent waren, ook haar landing. We mogen blij zijn op haar parcours. Ze zal altijd een olympisch kampioene zijn. Ik ben dankbaar dat ik er deel van mocht uitmaken. Bij de Spelen in LA zal ik in mijn zetel zitten. Ik blijf tot eind september, wanneer het contract afloopt. Ik wil definitief op pensioen."

Belgische turners op zondag 4 augustus
8e Glen Cuyle toestelfinale ringen
4e Nina Derwael toestelfinale brug met ongelijke leggers
Gerelateerd:

turnen in Parijs: toestelfinales Derwael en Cuylelaatste update: ongeveer 1 maand geleden

16:17

Met 0.034 van een punt grijpt Nina Derwael naast de bronzen medaille

16:16

Net geen brons voor Derwael

Met 0.034 van een punt grijpt Nina Derwael naast de bronzen medaille. Sunisa Lee krijgt 14.800 punten en gaat naar huis met eremetaal. Derwael valt net naast het podium. 

16:14

Het is een oefening zonder grote fouten van Sunisa Lee. Dit zou wel eens genoeg kunnen zijn voor een medaille. Of toch nog brons voor Derwael? Het is uitkijken naar de score. 

16:12

Helen Kevric vormt geen bedreiging. Ze turnt klinisch, maar haar moeilijkheid ligt te laag en zo komt de Duitse niet aan de score van Derwael.

Nu is het nog aan Sunisa Lee. Doorprikt de Amerikaanse nog de medailledroom van Derwael? 

16:10

Kaylia Nemour doet zowaar nog beter dan Qiu Qiyuan: 15.700!

16:09

Straffe Nemour naar 1

Kaylia Nemour doet zowaar nog beter dan Qiu Qiyuan. De Algerijnse barst in tranen uit na haar oefening en ziet dat ze 15.700 krijgt van de jury. Derwael zakt weg naar plek 3. Nog 2 concurrentes op komst... 

16:06

Qiu Qiyuan turnt een overtuigende oefening met 15.500 punten als beloning

16:05

Qiu Qiyuan overtreft Derwael

Het wordt al zeker geen goud voor Nina Derwael. Qiu Qiyuan turnt een overtuigende oefening met 15.500 punten als beloning. Daarmee springt de Chinese duidelijk over Derwael. 

15:59

Qiu Qiyuan, Kaylia Nemour, Helen Kevric en Sunisa Lee komen er nog aan. Zonder fouten is Nemour buiten categorie. Qiu en Lee vormen het grootste gevaar voor Derwael. 

15:58

Rebecca Downie verliest de grip bij een van haar bewegingen

15:57

Val Downie!

Dat is één concurrent minder voor Nina Derwael. De Britse Rebecca Downie verliest de grip bij een van haar bewegingen en zal niet meedoen om de medailles. 

15:56

Nina Derwael haar finale zit erop: “Dit wordt spannend tot de allerlaatste oefening”

15:56

14.766

Met een heel kleine marge pakt ze de voorlopige 1e plaats. Ze is 0.033 beter dan D'Amato. Er volgen wel nog 5 concurrenten. 

15:54

Knappe oefening

Met nagenoeg geen fouten rondt Derwael haar oefening af. De hoge snelheid houdt haar niet van prima uitvoering. Ook de landing is uitstekend. Hoeveel levert het op? 

15:53

Nu is het aan Derwael. Turnt ze een vlekkeloze oefening? 

15:52

D'Amato lost de verwachtingen wel in. Ze moet een paar keer lichtjes bijsturen, maar scoort met haar prima oefening 14.733, exact de score van Derwael in de kwalificaties. 

15:48

Zhang Yihan zal niet meespelen in de strijd om de medailles. De 5e uit de kwalificaties valt tijdens haar oefening. Ze strandt op 12.800. 

15:43

De korte opwarming is achter de rug voor Derwael en co. Yihang Zhang en Alice D'Amato komen voor Derwael in actie. In de kwalificaties waren zij iets minder goed dan de Belgische. 

15:40

Cuyle na finale: “Ik had geen reden om stress te hebben, zeker genoten”

15:38

Aftellen naar Derwael

Het is bijna tijd voor de toestelfinale van de brug met ongelijke leggers. Titelverdedigster Nina Derwael komt als derde in actie. Topfavoriete is ze niet. Die rol is voor de Algerijnse Kaylia Nemour, maar een foutje is snel gebeurd natuurlijk.  

15:32

1 en 2 voor Chinezen Liu Yang en Zou Jingyuan, Cuyle 8e: "Hij heeft zijn visitekaartje afgegeven"

15:31

Goud en zilver voor China, Cuyle 8e

De laatste twee turners komen niet in de buurt van de medailles. Zo mag Liu Yang nu dus echt juichen. Hij pakt zijn tweede olympische titel op rij aan de ringen. Landgenoot Zou Jingyuan pakt zilver, de Griek Eleftherios Petrounias brons. 

Glen Cuyle strandt op de 8e plaats in deze finale. Dit bereiken was voor de Belgische gymnast al een knappe prestatie. Hij gaat naar huis met een olympisch diploma. 

15:26

Een Franse deceptie in de turnzaal. Samir Ait Said turnt een prima oefening met de steun van het publiek, maar hij komt net tekort voor een medaille met 15.100 punten. Nog 2 gymnasten te gaan. Cuyle staat nu 6e. 

15:19

Nu komen Adem Asil, Samir Ait Said, Harry Hepworth en Vahagn Davtyan er nog aan. Voor eigen publiek mag Aid Said hopen op een medaille. 

15:18

Mooie oefening van Glen Cuyle, foutje bij afsprong: “Wat een prestatie toch”

15:17

13.833 voor Cuyle

Het is een voorlopige 4e plaats voor Glen Cuyle. Hij verliest een vol punt door zijn fout in de landing en komt zo niet in de buurt van de voorlopige top 3. Al zeker geen medaille voor de Belg dus. 

15:16

Foutje bij afsprong

Na een heel mooie oefening kan Cuyle het niet afwerken. Bij zijn uitdagende afsprong kan hij niet op zijn twee voeten landen. Hij moet het opvangen met een koprol. 

15:13

Daar is Cuyle

Eleftherios Petrounias (15.100) zet een puike oefening neer en solliciteert naar een plek op het podium. Nu is het aan Glen Cuyle. Kan hij nog beter dan in de kwalificaties? 

15:11

Titelverdediger Liu Yang neemt de leiding over van zijn landgenoot

15:10

Er is een nieuwe leider: Liu Yang. De titelverdediger troeft zijn landgenoot Zou af met 15.300 punten. Zijn goud en zilver al binnen voor China? 

15:07

Zou Jingyuan zet de toon met een bijna perfecte oefening. Enkel in zijn landing zat een klein foutje. Het levert 15.233 punten op, iets minder dan tijdens de kwalificaties. 

15:02

Meteen 2 kleppers

De eerste vier gymnasten zijn begonnen aan de opwarming. Zou Jingyuan en Liu Yang openen de debatten zo meteen. Zij waren 1e en 2e in de kwalificaties. Glen Cuyle mag als vierde zijn beste beentje voorzetten. 

14:45

Cuyle vanaf 15 uur

Nog een kwartier te gaan tot de finale aan de ringen. Glen Cuyle zorgt voor de Belgische vertegenwoordiging. Hij plaatste zich als 4e voor de eindstrijd, op amper 0.066 punten van plek 3. Een medaille zou voor hem een grote verrassing zijn. 

09:42

Nina Derwael op zoek naar een finale, Glen Cuyle op zoek naar een stunt

Van de drie turnfinales die vandaag plaatsvinden, zijn er twee waarin een Belg zijn of haar opwachting maakt.


Glen Cuyle is de eerste Belg die in actie komt. Cuyle was na zijn kwalificatie door het dolle heen en kan straks zonder druk aan de finale beginnen. In die kwalificaties liet hij de 4e score optekenen. Zit er misschien een stunt aan te komen?


Na de finale aan de ringen is het de beurt aan Nina Derwael aan de brug met ongelijke leggers. Na een race tegen de tijd kon de olympische kampioene van Tokio zich alsnog plaatsen voor Parijs 2024.


Ook Derwael plaatste zich als 4e voor de finale en zal straks alles geven om een nieuwe medaille aan de collectie toe te voegen. Veel om naar uit te kijken, dus!