Finale voor Nina Derwael! Aan haar favoriete brug met ongelijke leggers turnt ze alle twijfels weg

 zo 28 juli 2024 22:33
Nina Derwael.

Tranen van geluk na een tumultueuze avond. Nina Derwael heeft zich op de brug met ongelijke leggers als vierde geplaatst voor de finale. Een gigantische opluchting na maanden van blessureleed en onzekerheid. Eerder op de avond moest ze ook nog een val op de balk verwerken. Ook Maellyse Brassart kwam ten val op de balk én in de opwarming van de brug. Voor haar geen finale.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Alle emoties kwamen eruit bij Nina Derwael. De ontlading bij de olympische titelverdedigster was enorm na haar prachtige oefening aan de brug met ongelijke leggers.

 

Na haar schouderoperatie eind vorig jaar was het een race tegen de klok geweest om überhaupt op de Olympische Spelen te raken. De finale halen was dan ook geen evidentie, maar Derwael toonde wat voor een onwaarschijnlijke kampioene ze is.

Met een topscore van 14.733 punten wist ze zich als vierde te plaatsen voor de finale. Volgende week zondag (4 augustus) mag Derwael zich weer mengen in de medaillestrijd.

 

De avond was nochtans met een valse start begonnen voor Derwael. Bij haar balkoefening kwam ze na de opsprong al meteen ten val en hoewel ze zich nadien herpakte met een sterke oefening mocht ze een finaleticket vergeten.

Uitslag kwalificaties brug met ongelijke leggers
1. Kaylia Nemour (Alg) 15.600 punten
2. Qiyuan Qiu (Chn) 15.066
3. Sunisa Lee (VS) 14.866
4. Nina Derwael 14.733
5. Yihan Zhang (Chn)  14.700
6. Alice D'Amato (Ita) 14.666
7. Rebecca Downie (GBr) 14.666
8. Helen Kevric (Dui) 14.600

Simone Biles eindigde als negende met 14.433 punten. De Amerikaanse is eerste reserve voor de finale.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Brassart toont mentale veerkracht

Ook Maellyse Brassart maakte geen solide indruk op de balk. De opsprong was aarzelend en na een misstap viel ook zij van de balk. Ook voor haar was de balkfinale te hoog gegrepen, al lag haar focus op een ticket voor de allroundfinale.

 

Met een knappe grondoefening kon Brassart haar ontgoochelende balkoefening doorspoelen en ook bij de sprong loste ze haar verwachtingen in. Veel dichter bij de allroundfinale kwam ze daarmee evenwel niet.

 

Tijdens haar opwarming aan de brug met ongelijke leggers liet Brassart iedereen, Nina Derwael incluis, schrikken met een pijnlijke val op haar hoofd.

 

Eenmaal bekomen toonde ze mentale veerkracht met een knappe oefening. Ze won er de sympathie van het publiek mee, een ticket voor de allroundfinale leverde het niet op.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
programma Nina Derwael (Paris 2024)
zondag 28 juli brug kwalificaties 14.733 (4e) - naar finale liveblog
  balk kwalificaties 12.766 (43e) - OUT liveblog
zondag 4 augustus brug finale 14.766 (4e) liveblog
programma Maellyse Brassart (Paris 2024)
zondag 28 juli brug kwalificaties 13.766 (24e) - OUT liveblog
  balk kwalificaties 11.600 (69e) - OUT liveblog
  sprong kwalificaties 13.300 liveblog
  grond kwalificaties 12.533 (49e) - OUT liveblog
  allround kwalificaties 51.199 (37e) - OUT liveblog
Gerelateerd:

turnen in Parijs: kwalificaties vrouwenlaatste update: ongeveer 1 maand geleden

22:27

Bekijk de brugoefening van Derwael:

22:26

Derwael naar de finale!

14.733 punten! Goed voor de vierde plek én een ticket voor de finale. Derwael barst in tranen uit, alle emoties komen naar buiten. Het is de beloning na een bijzonder moeilijke weg richting deze Spelen.

22:25

Derwael doet het!

Jawel! Nina Derwael toont dat ze helemaal terug is met een prachtige oefening aan de brug. De landing is vlekkeloos, de opluchting is duidelijk bijzonder groot. De tranen staan in de ogen van Derwael.

22:24

Het is zover. Het moment van Nina Derwael is aangebroken. Kan de olympische kampioene zich plaatsen voor de finale?

22:23

Bekijk de brugoefening van Brassart:

22:22

Sterk nummer van Brassart

Van mentale veerkracht gesproken! Brassart toont karakter en pakt uit met een bijna vlekkeloze oefening aan de brug met ongelijke leggers. Ze wordt beloond met een mooie score van 13.766 punten. 

22:21

Brassart is bekomen van haar val en maakt zich klaar voor haar oefening aan de brug met ongelijke leggers. 

22:18

Brassart komt weer overeind en krijgt ondersteunend applaus van het publiek. Derwael probeert zich intussen niet van de wijs te laten brengen en werkt op haar beurt haar opwarming af. Ideaal is dit zeker niet voor de titelverdedigster.

22:18

Val! Pijnlijk moment tijdens de opwarming voor Brassart

22:17

Ongelukkige val Brassart

Pijnlijk moment tijdens de opwarming aan de brug voor Maellyse Brassart. Ze komt bijzonder ongelukkig ten val op haar hoofd en blijft liggen. De Belgische delegatie is er meteen bij om zich over haar te bekommeren. Ook Nina Derwael kijkt bezorgd toe.

22:14

Spanning neemt toe

Het moment van de waarheid komt steeds dichterbij voor Nina Derwael. Straks komt ze als tweede, na Maellyse Brassart, in actie op de brug met ongelijke leggers. Voor een plek in de finale moet ze beter doen dan de 14.433 punten van Simone Biles, die momenteel achtste staat. Met een score boven de 14.600 punten is ze quasi zeker van een finaleticket.

22:01

Bekijk de sprongoefening van Brassart:

21:59

Brassart pakt uit met sterke sprongoefening

Brede glimlach bij Brassart. Ze is duidelijk tevreden over haar sprong. Ook de jury weet de oefening te waarderen. Brassart krijgt er 13.300 punten voor.

Een ticket voor de allroundfinale halen wordt wel zo goed als onmogelijk. Ze staat momenteel pas 50e in de tussenstand.

21:59

Maellyse Brassart mikt bij haar sprongoefening op een score van rond de 13.400 punten. Kan ze die verwachtingen dadelijk inlossen?

21:53

Derde rotatie

De tweede rotatie zit erop, in de derde rotatie wacht Maellyse de sprong. Pas in de vierde en laatste rotatie komt ook Nina Derwael weer in actie op de brug met ongelijke leggers.

21:49

Bekijk de grondoefening van Brassart:

21:46

Knappe grondoefening van Brassart

Knappe oefening met een fraaie choreografie van Brassart. De ontgoocheling van haar balkoefening lijkt nog niet helemaal verwerkt, maar hiermee kan ze zeker tevreden zijn. Brassart krijgt er 12.533 punten voor en dat was min of meer wat ze beoogde.

21:45

Grondoefening Brassart

Maellyse Brassart begint aan haar tweede opdracht van de avond, de grondoefening. Kan ze hierin beter dan op de balk?