Debutanten Katrijn De Clercq en Hélène Hesters zijn 10e geëindigd in de ploegkoers op de Olympische Spelen in Parijs. De jonge pistetalenten lieten zich geregeld opmerken tijdens de olympische madison en deden een gooi naar een medaille, maar ze konden geen broodnodige bonusronde versieren. Het goud was voor Italië, dat op het podium geflankeerd werd door Groot-Brittannië en Nederland.
Belgisch duo toont zich in het slot, Italië pakt goud
Een anoniem begin waarin ze leergeld leken te betalen, werd toch nog opgeleukt met een dappere aanval.
Hélène Hesters (19) en Katrijn De Clercq (22) debuteerden op de Olympische Spelen in de ploegkoers. 120 rondjes op de piste, waarvan de eerste 90 puntenloos afgewerkt werden door het Belgische duo.
Tot ze dan toch het ruime sop kozen en voor een bonusronde gingen, meteen goed voor 20 punten en een sprong richting de medailles. En passant werd de nul ook van het bord geveegd met een volle buit aan de tussensprint.
Het tempo ging richting het einde van de koers weer genadeloos de hoogte in in het peloton en zo werd België weer ingerekend, zonder broodnodige bonusronde.
Hesters en De Clercq toonden dat er muziek in zit, maar ze gingen net op een slecht moment in de aanval. Met hun 5 punten eindigden ze wel mooi tiende, als jongste duo in de olympische finale. Dat smaakt naar meer.
Het goud ging naar Chiara Consonni en Vittoria Guazzini voor Italië, die er samen met Nederland als enigen in slaagden om een ronde te winnen.
Toch ging het zilver niet naar Oranje, maar wel naar Groot-Brittannië. Zij scoorden zoveel in de sprints dat de extra ronde voor Nederland bijgehaald werd, vooral dankzij een ijzersterk eindschot.
Katrijn De Clercq: "Wil echt niet weten met welk verzet de andere landen rondreden"
Katrijn De Clercq blikt met een dubbel gevoel terug op de ploegkoers. "Ik ben ergens heel trots en ergens heel teleurgesteld. Ik denk dat ons plan duidelijk was: we wilden die ronde pakken."
Voor die tactiek werd gekozen voor een kleiner verzet, waardoor het Belgische duo kansloos was in de sprints, verklaarde De Clercq. "Van in het begin was het duidelijk dat we het in de sprints niet konden halen. Ik wil echt niet weten met welk verzet die andere landen ronderen."
Was een groter verzet dan de oplossing volgens De Clercq? "Als we een groter verzet hadden gestoken, waren we in onze aanval veel sneller geplafonneerd en zou het ook niet gelukt zijn. We hebben het verzet gereden dat we moesten rijden en het is enorm jammer dat het vandaag niet gelukt is."
Leuk dat je nu die tatoeage kan laten zetten. Dat kan elke dag een motivatie zijn richting LA.
Ook Hélène Hesters denkt dat het niet aan het plan lag. "Ik denk dat er misschien wat angst was. Daardoor namen we te weinig risico's, lieten we te veel rensters door en zo verloren we kostbare plaatsen."
En die angst werd misschien ook gevoed door een bijna-val van Hesters. "Ik was uit mijn klikpedaal geschoten, maar klikte er gelukkig snel weer in. Daarna leek ik er telkens opnieuw half uit te klikken wanneer ik op de pedalen ging staan."
"Toen ik van de piste kwam, bleek dat er een stuk van mijn schoenplaatje was afgebroken. Maar ik ben recht gebleven en dat is het voornaamste."
En deze ploegkoers was ook gewoon een geweldige leerschool voor De Clercq en Hesters, het jongste duo in de wedstrijd. "We gaan ons best doen om ons keihard te bewijzen en hopelijk kunnen we in LA revanche pakken", besluit De Clercq.
Met een speciaal aandenken als motivatie? "We zijn olympiërs nu en het is leuk dat je nu die tatoeage kan laten zetten. Het kan elke dag een motivatie zijn om naar die volgende Spelen toe te werken."
Belgen op 9 augustus | ||
---|---|---|
Hélène Hesters en Katrijn De Clercq | ploegkoers (v): finale | 10e |
baanwielrennen in Parijs: vrijdag 9 augustus (avondsessie)laatste update: 3 maanden geleden
Goud voor Nederland! Harrie Lavreysen pakt de olympische titel in de sprint
Italië pakt het olympisch goud in de ploegenkoers
10e plaats voor België
Hélène Hesters en Katrijn De Clercq hebben zich getoond en staken even de hand uit naar een medaille, maar een tiende plaats voor het Belgische jongste duo in deze finale is zeker geen schande. Dit smaakt naar meer.
Olympische titel voor Italië
De eindsprint wordt na een straf eindschot gewonnen door Groot-Brittannië, waardoor zij het zilver nog voor de neus van Nederland weggraaien. Zoveel gescoord in de sprints dat de bonusronde teniet gedaan werd. De olympische titel in de ploegkoers is dus voor Italië.
Het vat is ook af bij Nederland en zo is het Italiaanse goud binnen, tenzij er nog iemand een bonusronde zou pakken in deze chaotische eindfase.
Italië neemt een optie op goud
De volle buit bij de voorlaatste sprint betekent dat Italië enkel nog door Nederland bijgebeend kan worden in de eindsprint. Daar moeten onze noorderburen dan eerste worden.
Belgen bijgebeend
Helaas, het was een mooie poging. De sterke blokken hebben België weer bijgebeend, zonder bonusronde zal een medaille niet lukken.
Frankrijk steekt het vuur aan de lont in het peloton, slecht nieuws voor de Belgen. Zij komen weer in zicht van de grote groep.
Dit zou fantastisch zijn, maar het is nog een eind.
We staan op het bord met 5 punten nu, kan een medaille dan toch nog? Daarvoor zal die bonusronde er wel moeten komen.
Nu gaat ook België voor bonusronde!
Van een moment van vertwijfeling in het peloton profiteren De Clercq en Hesters, ze willen rond gaan! De halve baan hebben ze al te pakken.
Bonusronde voor Italië
Na Nederland is Italië het tweede land dat een bonusronde neemt en zo springt het meteen naar de kop, over Oranje heen. Dat komt door het groter aantal punten dat Italië in de sprints heeft gescoord.
Italië is met het sterke koppel Consonni-Guazzini op weg naar een bonusronde en zeker al 5 punten bij de sprint met nog 30 rondes op de teller.
Het jonge Belgische duo heeft nog steeds geen punten op de tabel staan. Meer dan een ereplaats zal er dus niet in zitten.
De stand met nog 35 rondes te gaan:
1. Nederland met 28 punten
2. Groot-Brittannië met 19 punten
3. VS met 14 punten
Hergroepering en zo zit Nederland plots in polepositie voor goud. Denemarken brengt de boel weer op gang.
Bonusronde voor Nederland
De gelosten uit het peloton vormen het grootste deel en dus telt dat als een bonusronde voor Nederland, 20 punten. Er is nog een vijftal op komst dat ook voor de bonusronde gaat.
De 5 punten heeft Nederland al binnen aan de volgende sprint. Het laatste deel van het opnieuw uit elkaar geknalde peloton is al in zicht, met daarbij België.
Toch breidt Oranje uit richting een halve baan voorsprong. Dat zouden 20 extra punten zijn, mocht de staart van het peloton gehaald worden.
Nederland voor rondegewin
Het peloton spat uit elkaar onder impuls van Nederland, dat doorzet na de tussensprint en voor rondegewin wil gaan. Ondankbaar, zeker omdat het peloton zich snel weer organiseert.
Halfweg koers
Nu zijn het de Amerikaanse vrouwen die 5 punten scoren en meteen naar de leiding srpingen. Canada heeft het vlaggen nog voor halfweg koers en wordt eruit genomen, al 2 rondes op achterstand.
Na 5 sprints heeft België nog altijd 0 punten. Nieuw-Zeeland is al het vijfde verschillende land dat maximaal scoort en er 5 pakt. Zo blijft alles bijzonder dicht bij elkaar.
Britse uitval!
De eerste aanval van de koers komt op naam van de Britse vrouwen. Een grote kloof levert dat niet op, wel een tweede plek in de vierde sprint. Denemarken scoort nu de 5 stuks, weer een nieuw land dat zich mengt.
België betaalt hier in principe gewoon leergeld.
Weer zitten de Belgische vrouwen te ver om te scoren bij de sprint. Het Franse duo scoort deze keer maximaal. In de stand voert het thuisland nu ook gedeeld met Groot-Brittannië aan, met 8 punten. Italië volgt op 3 met 7 punten. Zo scheiden de medailles zich voorlopig af in de sprints.
Al kan je natuurlijk ook punten verliezen door op een ronde achterstand te raken, zoals bij Canada op het punt staat te gebeuren. Het blijft een uitputtingsslag, deze ploegkoers.
5 punten voor Italië
Ook na de tweede sprint blijft België puntenloos. Het tempo blijft hoog liggen, waardoor ook voor bonusrondes gaan niet eenvoudig wordt. Italië scoort de 5 punten.
We zien in de herhaling dat de ene Zwitserse tegen een Britse botst en dan haar landgenote meeneemt in de val. Ze zitten wel weer op de fiets, net als de Japanse.
Dubbele val met Zwitserland en Japan
Om de 10 rondes ligt er een sprint voor maximaal 5 punten. Die eerste volle buit wordt opgepikt door topfavoriet Groot-Brittannië. De Belgische vrouwen scoren niet in de top 4 door een wissel op een slecht moment.
Dubbele val!
Het valt te verwachten met de altijd linke wissels, zeker tussen onervaren duo's. Zwitserland en Japan delen in de klappen.
Start!
De 15 duo's horen het startschot, ze zijn begonnen aan hun 120 rondjes. Wel wisselen ze uiteraard elkaar af, zoals dat hoort in de ploegkoers.
Veel onuitgegeven koppeltjes in deze ploegkoers, wat zeker voor verrassingen zou kunnen zorgen. Van al die duo's is het Belgische wel het jongste hier aanwezig.
Ploegkoers met Hesters en De Clercq
Het moment waarop we in België gewacht hebben op deze vroege avond, met nog heel wat lekkers later vandaag. Hélène Hesters en Katrijn De Clercq komen in actie op de ploegkoers tegen 14 andere duo's, uiteraard maar eentje per land.
Lavreysen wint zijn eerste duel tegen uitdager Richardson en komt op 1-0 in de best of 3. Na dit zenuwspel op de korte afstand is het nu aan de langere duur met de ploegkoers bij de vrouwen.
Voor de ploegkoers krijgen we nog de eerste runs van de kleine en grote finale te zien in de sprint bij de mannen. Harrie Lavreysen in het oranje is de te kloppen man voor goud.
Livestream
Via de livestream op deze pagina, VRT1 of VRT Max kan je vanaf nu al inschakelen voor het verslag van de avondsessie vanuit de piste van Saint-Quentin-en-Yvelines. Renaat Schotte is uiteraard weer commentator van dienst.
Ploegkoers: hoe werkt het?
De madison, de koppelkoers of de ploegkoers: allemaal slaan ze op hetzelfde nummer. Het gaat om een duo dat elkaar één voor één afwisselt op de piste. De ene lanceert de andere en rust dan voor een aantal rondes.
Zoveel mogelijk punten verdienen is het doel, met om de 10 rondes een sprint voor maximaal 5 punten. In de eindsprint ligt het dubbel aantal punten en met een bonusronde op het peloton zijn 20 punten te verdienen.
Julie Nicolaes wist zich niet te plaatsen bij de laatste 16 in de sprint en zal dus niet voor een extra Belgisch vlaggetje zorgen vanavond. Daardoor zal de focus volledig op Hélène Hesters en Katrijn De Clercq komen te liggen in de finale van de ploegkoers, om 18.09 uur gepland.
Voor en na dat duuronderdeel sprinten de mannen en de vrouwen nog op de piste in Saint-Quentin-en-Yvelines. Die eersten doen dat om de medailles, bij de vrouwen moeten er nog wat meer duels uitgevochten worden.