Geen finale voor Belgian Rockets na diskwalificatie, ook Tibo De Smet en Pieter Sisk niet naar halve finales 800 meter

 do 8 augustus 2024 12:37
De Belgian Rockets razen niet naar de volgende ronde.

De Belgian Rockets hebben zich op hun eerste Olympische Spelen in Parijs niet kunnen plaatsen voor de finale van de 4x100 meter. Ze eindigden laatste en werden nadien gediskwalificeerd voor een foute stokwissel. Ook Tibo De Smet en Pieter Sisk konden zich via de herkansingen niet verzekeren van de halve finales van de 800 meter.

Belgen op donderdag 8 augustus
11.10 uur Belgian Rockets 4x100 meter (v): reeksen 8e in 43"55
12.00 uur Tibo De Smet 800 meter: herkansingen 4e in 1'46"59
12.00 uur Pieter Sisk 800 meter: herkansingen 3e in 1'45"49

Een jammerlijke dag voor de Belgische atleten in het Stade de France.

 

De Belgian Rockets stonden voor het eerst op de Olympische Spelen in Parijs, maar Rani Vincke, Rani Rosius, Elise Mehuys en Delphine Nkansa konden zich niet plaatsen voor de finale van de 4x100 meter.

 

Een moeizame stokwissel tussen Mehuys en Nkansa bezorgde hen een laatste plaats. Achteraf werden ze ook nog gediskwalificeerd omdat de stokwissel buiten de toegestane zone gebeurde.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Op de middag was het de beurt aan 800 meterlopers Tibo De Smet en Pieter Sisk. Zij eindigden in de reeksen 7e en 6e en konden via de herkansingen nog naar de halve finales. De eerste van elke reeks ging door, samen met de beste twee verliezende tijden.

 

Tibo De Smet gaf alles wat hij in zich had, maar eindigde 4e in zijn reeks en kon geen aanspraak meer maken op een plek in de halve finales.

 

Ook Pieter Sisk liep een sterke race, maar zijn eindsprint volstond niet om nog op voorsprong te komen. Hij eindigde 3e in zijn reeks in 1'45"49 en had lange tijd de tweede beste verliezende tijd, die hem naar de halve finales zou leiden.

 

Maar de laatse reeks liep te snel om onze ontgoochelde landgenoot een plek in de halve finales te geven.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Belgian Rockets: "We mogen trots zijn op onze prestatie"

Ondanks hun laatste plaats en diskwalificatie, waren de Belgian Rockets enorm tevreden om voor een eerste keer op de Olympische Spelen te staan. "Het is zalig. Ik kan het met niets vergelijken. Ik voel me zo ondersteund door iedereen en heb er echt van genoten", vertelde een gelukkige Rani Vincke.

 

Elise Mehuys deelde de mening van haar ploeggenote. "Er was echt heel veel volk en het was heel luid toen ze ons afriepen. Ik kreeg er zelfs kippenvel van. Wat mijn race betreft, die was in het begin heel goed maar op het einde was het moeilijk met Delphine tijdens de wissel. We hadden op een betere tijd gehoopt, maar uiteindelijk staan we hier en mogen we heel trots zijn op onze prestatie."

 

Rani Rosius kwalificeerde zich eerder deze week samen met Delphine Nkansa voor de halve finales van de 100 meter, waarin ze beide niet konden doorstoten naar de finale, maar wel al olympische ervaring opdeden.

 

"Deze ochtend was er wel wat stress, maar we hebben dat heel goed gecontroleerd. We waren hier om te genieten en hadden niets te verliezen. We hebben wat meer risico genomen en dat zie je ook in de wissel die misloopt, maar dat risico hebben we nodig als we een betere tijd willen neerzetten."

 

"We staan op de Olympische Spelen, dat is niet niks. We hebben dat heel goed gedaan. Het project is helemaal opgestart en op naar de volgende vier jaar", zei een trotse Rosius.

Pieter Sisk zat lange tijd op de hotseat voor een plekje in de halve finales, maar na de laatste reeks volstond zijn tijd niet. "Ik zag letterlijk het ticket voor de halve finales weggesnoept worden. Je werkt er zo lang voor en als je er dan zo dichtbij zit, is dat pijnlijk."

 

"De tactiek vandaag was om voor de reekswinst te gaan. Ik was er dichtbij en had nog kans met de verliezende tijden, maar het was net niet genoeg."

 

Tibo De Smet was na zijn reeks al zeker van de uitschakeling. "Het is een moeilijk seizoen geweest. Ik ben heel blij dat ik hier heb gestaan en ik heb er van genoten om in zo'n geweldig stadion te lopen, dus ik ben heel dankbaar. Ik ben een olympiër en dat nemen ze mij niet meer af."

Volg de zevenkamp met Nafi Thiam en Noor Vidts vandaag in deze liveblog.

atletiek in Parijs: ochtendsessie (8 augustus)laatste update: ongeveer 1 maand geleden

12:35

Sisk: “Als je dan zo dichtbij bent, dan is het even emotioneel”

12:30

Geen halve finale voor Pieter Sisk

Pieter Sisk had lange tijd de tweede snelste verliezende tijd, maar de laatste reeks loopt te snel om onze landgenoot een plaats in de halve finale te geven. Jammer voor Sisk.

12:21

4e plaats voor Tibo De Smet

12:19

4e plaats voor De Smet

Tibo De Smet geeft alles wat hij in zich heeft in de laatste recht lijn, maar dat volstaat niet. Hij eindigt 4e en kan geen aanspraak meer maken op een plek in de halve finales.

12:14

Pieter Sisk wordt 3e in herkansingen: “Het kan nog”

12:13

Sisk eindigt 3e in zijn reeks

Pieter Sisk loopt een sterke race, maar kan in zijn eindsprint niet meer op voorsprong komen. Hij eindigt 3e in zijn reeks in 1'45"49 en moet nog afwachten of hij bij de twee beste verliezende tijden behoort.

12:00

Belgian Rockets: “Al die Belgische vlaggen, ik werd een beetje emotioneel”

11:34

2e en 3e reeks

Om 12.00 uur starten de herkansingen van de 800 meter bij de mannen. Tibo De Smet en Pieter Sisk werden gisteren 7e en 6e en kunnen zich vandaag nog van een plekje in de halve finales verzekeren. Sisk komt in de 2e reeks in actie, De Smet mag zich tonen in de 3e reeks.

De eerste van elke reeks gaat door, de twee beste verliezende tijden mogen mee naar de halve finales.

11:17

Livestream loopt weer

De stroompanne is opgelost. U kan weer volop genieten van de atletiekdag in Parijs.

11:16

Belgian Rockets niet naar de finale

11:15

Geen finale voor de Belgian Rockets

De stokwissel tussen Elise Mehuys en Delphine Nkansa loopt moeizaam. Nkansa komt als laatste over de streep en België wordt ook nog gediskwalificeerd omdat de stokwissel buiten de toegestane zone gebeurde. Geen finale voor de Belgian Rockets.

11:05

Stroompanne in Parijs

Wegens een stroompanne in Parijs, is er momenteel geen livestream beschikbaar. We houden je op de hoogte via deze liveblog.

10:48

Samenstelling Belgian Rockets

Rani Vincke, Rani Rosius, Elise Mehuys en Delphine Nkansa willen zich in de reeksen van de 4x100 meter plaatsen voor de finale. De eerste 3 van elke reeks en de twee beste teams in het algemeen klassement kwalificeren zich daarvoor.

10:21

Livestream om 10.00 uur

Je kan alle atletiekactie (met uitzondering van de zevenkamp) volgen in deze liveblog of via de livestream vanaf 10.00 uur. Voor de liveblog van de zevenkamp, moet je hier zijn.

09:02

Een kwartet en een duo

Goeiemorgen, het Stade de France is vandaag opnieuw het toneel voor de atletiekcompetitie. Op deze pagina volgen we alles behalve de zevenkamp met Thiam en Vidts - daar hebben we onderstaande gespecialiseerde blog voor. Welke Belgen er dan nog te zien zijn? Om 11.10 uur lopen de Belgian Rockets een eerste keer in de 4x100 meter en op de middag staan Tibo De Smet en Pieter Sisk voor de herkansingen van de 800 meter.