Geen dubbel voor zieke Noah Lyles, Letsile Tebogo pakt verrassend goud op de 200 meter

 do 8 augustus 2024 19:26
Noah Lyles kon geen nieuwe olympische titel aan zijn palmares toevoegen.

Noah Lyles is er niet geslaagd om na zijn gouden race op de 100 meter ook te triomferen op de 200 meter. De Amerikaan kon zijn kansen door een coronabesmetting niet voluit verdedigen en strandde op de derde plaats. Letsile Tebogo pakte verrassend de winst in een absolute toptijd, Kenneth Bednarek werd tweede. Op de 400 meter horden zorgde Sydney McLaughlin-Levrone met een wereldrecord voor hét moment van de avond.

De toeschouwers in het Stade de France zaten op het puntje van hun zitje toen de langverwachte clash tussen Sydney McLaughlin-Levrone en Femke Bol losbrak. Maar een beklijvend duel kregen ze niet te zien in de finale van de 400 meter horden, wel een race voor de geschiedenisboeken.

McLaughlin-Levrone stak er met kop en schouders bovenuit en liep in 50"37 haar eigen wereldrecord aan flarden. Bol kon nooit meedingen voor het goud en zakte in de laatste rechte lijn zelfs terug naar de derde plek, na de Amerikaanse Anna Cockrell. Bol plengde bittere tranen toen ze haar ouders omhelsde.

Gerelateerd:

Tebogo verrast op 200 meter, Holloway pakt ontbrekend goud

Na zijn nipte winst op de 100 meter ook triomferen op de 200 meter en zo net als vorige zomer op het WK in Boedapest de dubbel pakken. Dat was het plan van Noah Lyles, maar een coronabesmetting gooide roet in het eten.

De Amerikaan liep daardoor niet op volle kracht en moest net als in Tokio vrede nemen met brons. Niet dat het iets afdeed van de knalprestatie van Letsile Tebogo. De Botswaan liep een dijk van een race en pakte verrassend goud in 19"46.

Enkel Usain Bolt, Yohan Blake, Noah Lyles en Michael Johnson liepen ooit sneller. Tebogo troefde zo naast Lyles nóg twee Amerikanen af. Kenneth Bednarek werd tweede,  Erriyon Knighton viel net naast het podium.

Gerelateerd:
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

In de finale van de 110 meter horden ging Grant Holloway op zoek naar het ontbrekende puzzelstukje. De Amerikaan had al vijf wereldtitels op zijn naam staan (3 outdoor, 2 indoor), enkel olympisch goud ontbrak nog.

In Tokio moest Holloway nog vrede nemen met zilver, maar in Parijs ging hij all the way. De Amerikaan duldde geen tegenstand en dook net onder de 13 seconden (12"99).

De strijd voor de tweede plek was veel spannender. Daniel Roberts was nét sneller dan de Jamaicaan Rasheed Broadbell en zo ging ook het zilver naar de VS.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

In het speerwerpen zorgde Nareej Chopra drie jaar geleden voor een primeur door India zijn allereerste atletiekmedaille te bezorgen met goud in het speerwerpen. In Parijs was het aan buurland Pakistan om te vieren.

Arshad Nadeem wierp de speer als enige voorbij 90 meter en zette met een indrukwekkende 92,97 meter zelfs een olympisch record neer. Goed voor goud, Chopra pakte dit keer zilver en Grenadaan Anderson Peters brons.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

In het verspringen slaagde Malaika Mihambo er niet in om haar titel te verlengen. De Duitse beet haar tanden stuk op Tara Davis-Woodhall. De Amerikaanse was dit seizoen nog ongeslagen en zette die reeks voort in Parijs. Met 7,10 meter pakte ze het goud.

Mihambo, die in juni nog Europees goud pakte met 7,22 meter, bleef steken op 6,98 meter. Zilver voor de Duitse, het brons ging ook al naar de VS met Jasmine Moore.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Gerelateerd:

atletiek in Parijs: avondsessie (8 augustus)laatste update: ongeveer 1 maand geleden

21:51

Tot morgen!

Met de finale van de 110 meter horden zetten we een punt achter een zinderende avond in het Stade de France. Hét hoogtepunt was de gouden recordrace van Sidney McLaughlin-Levrone, die in 50"37 haar wereldrecord op de 400 meter horden nog wat scherper stelde. Femke Bol bleef verweesd achter met brons.

21:50

Duidelijke zege voor Grant Holloway op de 110 meter horden

21:49

Holloway maakt favorietenrol waar!

Grant Holloway all the way! De Amerikaan maakt het helemaal waar en vult de leemte op zijn palmares. Hij wint in 12"99. 

Voor de tweede plek is het een bijzonder nipte strijd. Daniel Roberts komt er als winnaar uit, ook het zilver gaat dus naar de VS. Rasheed Broadbell uit Jamaica pakt het brons.


21:44

VS-Jamaica in finale 110 meter horden

In de afsluiter van de avond gaat Grant Holloway op zoek naar het ontbrekende puzzelstukje. De Amerikaan heeft op de 110 meter horden vijf wereldtitels op zijn naam staan (3 outdoor, 2 indoor), maar olympisch goud ontbreekt nog. In Tokio strandde hij op de tweede plaats, na Hansle Parchment.

Het Jamaicaanse gevaar komt niet alleen van de titelverdediger, want met winst in hun halve finales toonden ook Orlando Bennett en Rasheed Broadbell zich stevige medaillekandidaten. Ook de VS staat met drie atleten in de finale: naast Holloway ook Freddie Crittenden en Daniel Roberts.

21:42

Goud voor Pakistan

Arshad Nadeem bevestigt bij zijn laatste worp dat hij en enkel hij de verdiende olympische kampioen is. Hij werpt de speer nog eens voorbij 90 meter met 91,79 meter. Het goud gaat naar Pakistan.

21:42

Zilver voor Chopra

Neeraj Chopra zal zijn olympische titel in het speerwerpen niet verlengen. De Indiër kan zich niet meer verbeteren bij zijn laatste worp. Het wordt zilver.

21:33

Bol: "Dit is echt niet waarvoor ik ben gekomen"

21:31

Dit moet een gigantische teleurstelling zijn voor Femke Bol. Ze had er ongetwijfeld zoveel meer van verwacht.

Eline Berings
21:30

Femke Bol in tranen bij haar ouders

21:29

Wat een tijd! 50'37" voor McLaughlin, Bol moet het doen met brons op serieuze afstand van de Amerikaanse

21:28

WERELDRECORD VOOR MCLAUGHLIN!

Wat een knalprestatie van Sydney McLaughlin-Levrone. De Amerikaanse verlengt haar olympische titel in 50"37, een wereldrecord! 

Het verwachte duel met Bol blijft helemaal uit. McLaughlin wint met ruime voorsprong, Bol valt stil in de laatste rechte lijn en moet vrede nemen met de derde plek. Het zilver is voor Anna Cockrell.

21:27

Wordt het Bol of McLaughlin? De spanning is te snijden.

21:25

Wereldrecord?

Het is zover. De atletes staan klaar voor de finale van de 400 meter horden. Vier keer stonden McLaughlin-Levrone en Bol al tegenover elkaar, waarvan twee keer in een finale. Telkens won de Amerikaanse en drie keer leverde het een wereldrecord op. Krijgen we ook in Parijs een toptijd?

21:22

McLaughlin-Levrone of Bol, wie wint dé clash?

Het is een duel waar de atletiekwereld al twee jaar naar uitkijkt sinds ze op het WK 2022 in Eugene voor het laatst tegenover elkaar stonden: Sydney McLaughlin-Levrone vs. Femke Bol. De Amerikaanse trok toen net als een jaar eerder op de Spelen in Tokio, waar Bol brons pakte, aan het langste eind. Ineen wereldrecord van 50”68 bovendien.

Vorige maand scherpte McLaughlin-Levrone dat wereldrecord nog wat verder aan op de Amerikaanse trials. Met een indrukwekkende 50”65 trok ze de favorietenrol voor Parijs naar zich toe.

Bij afwezigheid van McLaughlin-Levrone snelde Bol vorige zomer naar WK-goud in Boedapest en vorige maand liet ze zien dat ze helemaal klaar is voor de strijd. In het Zwitserse La-Chaud-de-Fonds dook ze voor het eerst onder de 51 seconden en verbeterde ze haar eigen Europees record naar 50”95.

In de 4x400 meter mixed relay maakte het Nederlandse fenomeen ook indruk door Nederland naar het goud te loodsen met een splittijd van 47”93.

21:21

De gouden sprong van Davis-Woodhall

21:20

Zilver voor Mihambo

De laatste poging draait op niks uit voor Mihambo en dus moet de titelverdedigster dit keer vrede nemen met zilver. Tranen bij Tara Davis-Woodhall, zij heeft de olympische titel te pakken.

21:19

Brons voor Moore

Het wordt brons voor Jasmine Moore in het verspringen. De Amerikaanse kan zich niet meer verbeteren bij haar laatste poging. Enkel de strijd voor goud ligt nog open. Kan Mihambo Davis-Woodhall nog van de troon stoten?

21:08

Slaat Mihambo toe bij laatste sprong?

Het zal bij de laatste poging moeten gebeuren voor Malaika Mihambo. Met 6,98 meter springt de titelverdedigster wel over Jasmine Moore naar de tweede plek, maar Tara Davis-Woodhall blijft buiten schot.