Faith Kipyegon schrijft geschiedenis met derde olympische titel op de 1.500 meter

 za 10 augustus 2024 19:30

Op de laatste olympische atletiekavond in het Stade de France is Faith Kipyegon toegetreden tot een select kransje. Na goud in Rio en Tokio snelde de Keniaanse ook in Parijs naar de winst op de 1.500 meter. Drie olympische titels op een pistenummer, niemand deed het de wereldrecordhoudster ooit voor. Ook op de 800 meter was er Keniaans succes voor Emmanuel Wanyonyi, in de op twee na snelste tijd ooit. 

Nafi Thiam eiste vrijdagavond haar plek op in de geschiedenisboeken met een derde olympische titel in de zevenkamp. Daar krijgt ze nu het gezelschap van Faith Kipyegon. 

De Keniaanse liet zich op de 5.000 meter nog aftroeven door Beatrice Chebet, maar op de 1.500 meter duldde ze net als op de vorige twee Olympische Spelen geen tegenstand. Kipyegon versnelde in de slotronde, gaf het commando niet meer uit handen en won in 3'51"29. Een olympisch record, net als drie jaar geleden.

Ethiopië greep naast eremetaal. Diribe Welteji zakte in de laatste rechte lijn weg en viel net naast het podium. De Australische Jessica Hull pakte het zilver, het brons was voor de Britse Georgia Bell.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Gerelateerd:

Wanyonyi schittert in toptijd, Ingebrigtsen haalt zijn gram

Op de 800 meter werd er dit seizoen al ontzettend hard gelopen en dat was niet anders in het Stade de France. De nog maar 20-jarige Emmanuel Wanyonyi snelde naar goud in 1'41"19. Alleen wereldrecordhouder David Rudisha en Wilson Kipketer liepen ooit sneller.

Topfavoriet Djamel Sedjati kon het niet waarmaken, de Algerijn strandde op de derde plaats. Het zilver was voor de Canadese wereldkampioen Marco Arop. 

 

In de finale van de 5.000 meter kon Jakob Ingebrigtsen zijn ontgoochelende 1.500 meter doorspoelen. Daarin greep de Noorse titelverdediger naast de medailles, maar op de 5.000 meter veroverde hij autoritair goud. Het zilver was voor de Keniaan Ronald Kwemoi, de Amerikaan Grant Fisher pakte brons.

Gerelateerd:
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Russell triomfeert in spannende finale 100 meter horden

In het speerwerpen loste Haruka Kitaguchi de verwachtingen in. Drie jaar geleden werd de Japanse pas 12e in eigen land, maar nadien pakte ze WK-zilver in 2022 en vorig jaar werd ze wereldkampioene. In Parijs kwam daar de olympische titel bij.

 

In een erg spannende finale van de 100 meter horden slaagde Jasmine Camacho-Quinn er niet in om haar titel te verlengen. De atlete uit Puerto Rica strandde dit keer op de derde plaats. 

In de strijd voor goud was de Amerikaanse Masai Russell nipt sneller dan Cyréna Samba-Mayela. Voor eigen volk was de Française toch dolgelukkig met zilver.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Belgen op zaterdag 10 augustus
19.50 uur John Heymans 5.000 meter: 11e in finale (13'18"10)  
19.50 uur Isaac Kimeli 5.000 meter: 8e in finale (13'19"25)  
21.00 uur Belgian Tornados 4x400 meter (m): finale  
21.14 uur Belgian Cheetahs 4x400 meter (v): finale  

atletiek in Parijs: avondsessie (10 augustus)laatste update: 28 dagen geleden

21:24

Tot morgen!

Met de aflossingsfinales op de 4x400 meter zit de laatste olympische atletiekavond in het Stade de France erop. Morgenochtend vormt de marathon bij de vrouwen het slotakkoord. Om 8 uur beginnen ze eraan, met onze landgenotes Chloé Herbiet en Hanne Verbruggen.

21:23

De VS wint met voorsprong de finale in de 4x400 meter

21:21

Zevende plek voor de Cheetahs

De VS wint met veel overmacht in 3'15"27, absolute toptijd. Femke Bol loodst Nederland nog naar zilver. Het brons is voor Groot-Brittannië. De Cheetahs eindigen net als in Tokio op de zevende plaats in 3'22"40.

21:21

Helena Ponette begint als laatste aan haar ronde.

21:20

Het goud kan de VS niet meer ontglippen bij het ingaan van de laatste ronde. De strijd voor zilver ligt nog open met Groot-Brittannië, Ierland en Nederland. Wat kan Femke Bol?

21:19

Jamaica laat de stok vallen, zij doen niet meer mee. De Belgen lopen in laatste positie. De VS heeft een straat voorsprong.

21:18

De VS ligt kop wanneer McLaughlin-Levrone aan haar ronde kan beginnen. Zij heeft een ruime voorsprong op Jamaica en Ierland.

21:10

Waar eindigen de Cheetahs?

Na de Tornados is het aan de Cheetahs. Drie jaar geleden werden ze zevende in Tokio. Doen ze beter in Parijs?

Ook hier steken de Amerikanen er normaal gezien bovenuit. De VS kan vanavond voor de achtste keer op rij (!) goud pakken in de 4x400 meter. Met 3’21”44 zetten de Amerikaanse vrouwen ook de snelste tijd neer in de reeksen.

21:07

Hamish Kerr kroont zich olympisch kampioen in het hoogspringen

21:07

De Tornados hebben allevier outstanding gelopen. Dan heb je jezelf niks te verwijten.

Eline Berings
21:06

Kerr pakt goud!

McEwen heeft met vuur gespeeld en dat kost hem goud! Hamish Kerr gaat wél over 2,34 meter en kroont zich tot olympisch kampioen. McEwen moet vrede nemen met zilver.

21:06

De jump-off gaat intussen voort in het hoogspringen. McEwen faalt ook op 2,34 meter.

21:05

De Tornados eindigen opnieuw vierde

21:04

Opnieuw vierde plek voor de Tornados!

De Belgian Tornados vallen weer net naast het podium. Met 2'57"75 lopen ze wel een Belgisch record. De winst is voor de Amerikaanse ploeg, Botswana moet vrede nemen met zilver. Groot-Brittannië is derde.

21:04

Amerika loopt op kop, gevolgd door Botswana. Mabille ligt op de vierde stek.

21:03

Borlée plaatst nog een flinke eindsprint en nadert weer op de top drie.

21:03

Botswana op kop, dan de VS en dan Groot-Brittannië. Kevin Borlée begint eraan in vierde positie, maar op ruime afstand van de top drie.

21:02

Botswana geeft als eerste het stokje door, Dylan Borlée loopt in vierde positie.