BRONS voor Fabio Van den Bossche in het omnium! Pistier bezorgt België een 6e medaille na een thriller in de puntenkoers

 do 8 augustus 2024 20:04
Fabio Van den Bossche met zijn bronzen medaille.
Fabio Van den Bossche met zijn bronzen medaille.

De zesde Belgische medaille in Parijs is binnen! Een ijzersterke Fabio Van den Bossche heeft brons veroverd in het omnium. In een razendspannende puntenkoers moest onze landgenoot tot de allerlaatste ronde knokken om eremetaal uit de brand te slepen. Met succes.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Fabio Van den Bossche leidt na driekwart omnium

Aan medaillekandidaten geen gebrek in het bijzonder sterkbezette olympische koninginnennummer op de Parijse piste. Belgische vertegenwoordiger Fabio Van den Bossche moest afrekenen met heel wat grote namen in het omnium.

Maar op zijn 23e bleek onze landgenoot meer dan zijn mannetje te kunnen staan. In het eerste onderdeel, de scratch, maakte Van den Bossche een vliegende start.

Hij schoof alert mee met topfavoriet Benjamin Thomas en pakte een bonusronde op de rest van het pak. En die goede lijn trok hij meteen door in het tweede onderdeel, de temporace. 

 

Daar pakte Van den Bossche, deze keer in zijn eentje, een bonusronde op de concurrentie. Die riante voorsprong zou hij niet meer weggeven en zo hadden we een Belgische leider halverwege het omnium. Was een gouden stunt in de maak?

 

Die leidersplek stond Van den Bossche niet af in het derde onderdeel, de afvalling. Daar moest hij als zesde de piste verlaten, wel een pak later dan heel wat andere medaillejagers. Al liep naaste belager Thomas weer wat in op Van den Bossche.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Bijzonder knap brons bij olympisch debuut

Zoals altijd moest de puntenkoers voor de apotheose van het omnium zorgen. Een garantie op spanning en die kregen we ook op de piste van Saint-Quentin-en-Yvelines. 

 

In de sprints om de punten mengde leider Van den Bossche zich daar niet, waardoor hij alles op rondegewin zette voor zijn oogst. En oogsten deed hij.

Samen met Thomas, de Portugees Iúri Leitão en de Nieuw-Zeelander Aaron Gate wierp de Belg zich helemaal op als medaillekandidaat met andermaal een bonusronde. Brons leek vrijwel zeker nu. 

Meer zat er niet in na de dubbele ronde die Thomas en Leitao pakten, waardoor het duo buiten schot kwam voor Van den Bossche. De focus ging volledig naar het brons verdedigen op Gate. 

Dat deed Van den Bossche met verve. Het was uiteindelijk nog de Spanjaard Torres die hem het dichtst kwam bedreigen in de slotsprint, maar ook hij kwam een handvol punten te kort.

 

Met een fameuze inspanning in de slotrondes hield onze landgenoot het vol. Belgisch brons op de piste dankzij Fabio Van den Bossche, de eerste medaille ooit in het omnium op de Olympische Spelen!

 

Thuisrijder Thomas bracht de Fransen in extase met goud, ondanks een val tijdens de puntenkoers. Zilver was voor Leitao, de wereldkampioen in het omnium. 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Geen keirinfinale voor gevallen Nicky Degrendele

Ook Nicky Degrendele kwam tussen die omniumactie op de baan als tweede Belgische pistier in de avondsessie. Zij werkte haar finalefase in de keirin af, een sprintnummer.

De ex-wereldkampioene stootte probleemloos als derde door naar de halve finales, maar werd net na de streep hard ten val gebracht door een Chinees-Nederlandse botsing. 

 

En die smak op de wielerbaan speelde Degrendele parten. Ze kwam nét dat tikkeltje te kort in de fotofinish voor een plekje in de finale. De troostwedstrijd om plek 7 beëindigde Degrendele als 5e, goed voor een 11e plaats in de eindafrekening.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
programma Fabio Van den Bossche (Paris 2024)
maandag 5 augustus ploegenachtervolging kwalificaties 3'47"232 - naar ronde 1 liveblog
dinsdag 6 augustus ploegenachtervolging ronde 1 3'45"685 - 7e liveblog
woensdag 7 augustus ploegenachtervolging finales  opgave - 8e liveblog
donderdag 8 augustus omnium   🥉 BRONS liveblog
zaterdag 10 augustus ploegkoers finale 10e liveblog
programma Nicky Degrendele (Paris 2024)
woensdag 7 augustus keirin ronde 1 2e,naar KF liveblog
donderdag 8 augustus keirin finalefases 11e liveblog
vrijdag 9 augustus sprint kwalificaties opgave  
Gerelateerd:

baanwielrennen in Parijs: donderdag 8 augustuslaatste update: ongeveer 1 maand geleden

21:03

Emotionele Van den Bossche: "Het doet zoveel deugd om het waar te maken"

20:59

Bronzen Fabio Van den Bossche blinkt op het podium

20:56

De Ketele: "Dat ventje heeft al wat teweeg gebracht in mijn carrière"

20:20

Eerste reactie van Van den Bossche: "Besef het nog niet zo goed"

20:05

Thuisrijder Benjamin Thomas viert het Franse delirium met zijn goud, de Portugees Iuri Leitao pakt het zilver. Ook Van den Bossche is zichtbaar aangedaan met zijn brons, mooie beelden! 

20:04

BRONS voor Fabio Van den Bossche na spannende ontknoping in de puntenkoers van het omnium

20:03

Fabio Van den Bossche pakt BRONS!

De eerste Belgische medaille op de piste in Parijs is een feit! Fabio Van den Bossche pakt op zijn 23e olympisch brons, in het koninginnennummer nota bene. In het slot hield hij het tempo in het peloton hoog genoeg om zich te verzekeren van zijn medaille! 

20:02

In de laatste vijf rondes is het zaak om de concurrentie voor brons nu geen ronde te laten pakken. Thomas is op weg naar goud voor eigen volk. 

20:01

Van den Bossche schaduwt nu het wiel van de Nieuw-Zeelander Gate en komt daarin ook door bij de voorlaatste sprint. Brons lijkt binnen! 

19:59

In polepositie voor brons

Goud lijkt nu wel echt buiten bereik, maar voor brons ligt Van den Bossche nog in polepositie. Gate en Torres op 11 en 12 punten moet hij in de gaten houden. 

19:58

Weer in het peloton zonder rondeverlies, daar zal Thomas opgelucht mee zijn. Nog 20 rondes te gaan, zullen de sprints een beslissing brengen? 

19:58
De val van Thomas.
19:58

Thomas botste tegen het achterwiel van Van den Bossche en moet nu geschaafd weer op zoek naar zijn gouden medaille. 

19:58

Favoriet Thomas komt ten val

19:57
19:57

Thomas komt ten val!

Ai, ai, pech voor de Fransen! Benjamin Thomas komt ten val, wat doet de jury hiermee? 

19:57

Bonusronde nodig voor goud

Het lijkt op een moeilijker moment voor Van den Bossche, die niet meteen een versnelling in huis heeft. 

19:57

Van den Bossche zakt weg naar bronzen positie

19:56

En zo pakt dat groepje vrij makkelijk een bonusronde. Thomas en Leitao lijken er daardoor een strijd voor goud om te maken, Van den Bossche moet achterom kijken voor brons. Gate is zijn naaste belager, op 11 punten. 

19:55

Van den Bossche is niet mee

Benjamin Thomas is wel weggeraakt en Fabio Van den Bossche zit gevangen in het peloton. Ook zijn andere concurrent voor goud Leitao gaat mee, slechte zaak dit.  

19:55

Van den Bossche is koppositie voorlopig kwijt

19:54
19:54

Weer met een aanval meteen na de sprint gaat Van den Bossche naar een groepje in het offensief toe. Thomas doorziet het gevaar. 

19:53

Thomas neemt de leiding over van Van den Bossche

De Fransman springt naar de leiding met weer een vijfpunter aan de sprint. Thomas leidt nu met 4 punten voor Van den Bossche. 

19:52

Met een uitval probeert Van den Bossche wel nog eens naar een bonusronde te knallen, maar dat wil zijn concurrentie niet nog eens laten gebeuren. Ze gaan weer sprinten om de punten. 

19:51
19:50

Thriller!

Van den Bossche sprint niet mee en ziet zijn concurrenten zo weer dichterbij sluipen, het wordt een thriller! De Belg telt nu 129 punten, Thomas heeft er 128 en Leitao door zijn sprintzege daarnet 127. 

19:49

Van den Bossche behoudt het overzicht vanaf halfweg het peloton. Op economische wijze doorheen het middenrif van de puntenkoers komen. 

19:48

Nog 55 rondes te gaan en wat volk pakt een bonusronde, maar daarbij zit geen bedreiging voor een medaille. Van den Bossche heeft het nog goed onder controle, met 4 punten voorsprong op nummer 2 Thomas en 7 op nummer 3 Leitao. De rest moet al een ronde terugpakken, willen ze meedoen voor eremetaal. 

19:47
19:47

Met elke gevaarlijke move glipt Van den Bossche mee.

Renaat Schotte
19:46

Van den Bossche pakt samen met de favorieten een ronde, en blijft aan kop

19:45

Bonusronde voor Van den Bossche!

Net voor de sprint sluiten Van den Bossche en zijn vier gezellen aan bij de staart van het peloton. Bonusronde en zo dus wel geen sprint voor de punten, die voor de kop van het peloton zijn. Wel een bijzonder goede zaak voor een Belgische medaille! 

19:43

Met een ferme tussensprint knalt Leitao naar het viertal toe. De Portugees haakt zijn wagonnetje aan. 

19:43

Maar na de sprint zet Van den Bossche wel door! Samen met Thomas, Gate en Kuboki heeft hij een halve rechte lijn voorsprong op de rest van het peloton. 

19:42

5 punten voor Thomas

Tot op 3 luttele puntjes nadert Benjamin Thomas van Fabio Van den Bossche, na de volle buit bij sprint 2. Zelf sprint de Belg niet mee. 

19:41

Met zijn winst in de afvalling deed Hayter een reuzezaak, waardoor winst in het omnium weer volledig binnen bereik is. Van den Bossche zal hem zeker in de gaten moeten houden, hij moet niet enkel op eerste achtervolger Benjamin Thomas focussen.

19:40

In de sprint mengt Van den Bossche zich namelijk niet, Hayter wel. De Brit scoort de 3 punten als tweede na de eerste van 10 sprints. Hij nadert zo tot op 15 punten van Van den Bossche. 

19:39

Voor Fabio zal het van rondegewin moeten komen.

Renaat Schotte
19:39

Van den Bossche voert het peloton aan in de achtervolging op eenzame aanvaller Banaszek. Die mag de punten wegpakken bij de eerste sprint, 5 punten voor de Pool. 

19:37

Daar gaan we! Leider Fabio Van den Bossche begint niet met 10, maar 8 punten voorsprong op Thomas aan de laatste 100 rondjes op de baan voor het omnium. Viviani werd namelijk bestraft voor een foute move en verliest zo een plekje. 

19:36

Tijd voor de puntenkoers!

De spanning stijgt op de wielerbaan in Saint-Quentin-en-Yvelines voor het hoogtepunt van de avond: de finale van het omnium! Die wordt traditioneel uitgevochten in de puntenkoers, waar om de 10 rondes voor maximaal 5 punten te verdienen zijn in de sprint. Maar vooral met een bonusronde scoor je aanzienlijk, met 20 punten. 

19:21

Andrews pakt olympisch goud, het zilver is voor Nederland

19:20

Nog twee deciders in de kwartfinales van de sprintmannen en dan is het aan Fabio Van den Bossche om als leider aan de puntenkoers van het omnium te beginnen. 

19:18

In de finale van de keirin pakt de Nieuw-Zeelandse Andrews het olympisch goud, voor de Nederlandse Van de Wouw en de Britse Finucane. "Maar wat hadden we hier graag Nicky Degrendele gezien", baalt ook Renaat Schotte. 

19:15

Degrendele: "Vind het straf dat ik nog zo dicht bij finale raak, na zware val op de ribben"

19:13

Degrendele wordt elfde na een vijfde plaats in de kleine finale

19:12

11e plek voor Degrendele, Friedrich dominant naar 7

Het verdict voor Nicky Degrendele, na een pechdag op de piste met die val en nipte uitschakeling voor de finale, is een 11e plek in de keirin. Friedrich wint de troostfinale voor plek 7 dominant. 

19:11

De Duitse Friedrich opent de debatten wanneer de derny uitstuurt. Degrendele blijft het van achteruit bekijken. 

19:10

Als zesde posteert Degrendele zich achter de derny. Kan ze net iets eerder naar voor schuiven dan in haar halve finale? 

19:09

Degrendele op de piste

De kleine finale, voor een zevende plek dus. In het gezelschap van 5 andere vrouwen zal Nicky Degrendele bikkelen om die mooie ereplaats. 

19:07

Voor we naar het slotnummer op het omnium gaan, betreden eerst de sprinters de piste weer. Bij de mannen voor de kwartfinales sprint, bij de vrouwen voor de finales keirin. Daarin zal Nicky Degrendele dus voor de hoogst haalbare plek 7 sprinten door haar nipte exit in de halve finale. 

18:59

Rechtzetting vanuit de afvalling daarnet. Gaviria werd eruit gehaald in plaats van Thomas omdat de Colombiaan op de blauwe strook onderaan de piste reed. Een terechte beslissing van de jury dus om de thuisrijder in koers te houden. 

18:57

Tussen die vijf zijn de verschillen zeker nog speelbaar met in het achterhoofd de monsterscores die in de puntenkoers verdiend kunnen worden. Een bonusronde pakken is meteen goed voor 20 extra punten, rechtstreeks erbij geteld in het klassement. 

18:56

Tussenstand omnium (3/4)

Met deze stand trekken we naar de afsluitende puntenkoers straks:

1. Fabio Van den Bossche met 106 punten

2. Benjamin Thomas met 96 punten

3. Iuri Leitao met 94 punten

4. Tim Torn Teutenberg met 92 punten

5. Ethan Hayter met 88 punten

18:51

Hayter wint de afvalling en maakt ferme sprong

Viviani laat lopen in de laatste ronde, totaal pompaf. Ethan Hayter pakt zo de winst en sluipt dichter bij Van den Bossche, die wel aan de leiding blijft na 3 van de 4 onderdelen! 

18:50

En nu is het toch wel voorbij voor Thomas, die derde zal worden. Viviani en Hayter sprinten om de winst. 

18:50

Toch knap! Van den Bossche moet maar 5 renners voor laten in de afvalling

18:49

Teutenberg en Welsford zijn de volgende afvallers. Thomas, Hayter en Viviani blijven met z'n drieën over. 

18:49

Van den Bossche zesde in de afvalling

En zo sluipt Thomas plots dichterbij, dubieuze beslissing van de jury. Fabio Van den Bossche moet er als zesde uit, terwijl de opgeviste Fransman nog punten kan scoren. 

18:49

Toch knap! Van den Bossche moet maar 5 renners voor laten in de afvalling

18:48

Onduidelijkheid troef

Eerst moet Benjamin Thomas de piste verlaten als zevende, maar plots moet niemand afvallen. Hij maakt van de verwarring gebruik om Leitao te ringeloren. De wereldkampioen omnium ligt eruit. 

18:46

De Pool Banaszek is helemaal leeggereden en moet laten gaan. Zo is het duidelijk wie de beste 8 zijn. 

18:46

Dat gaat maar net goed! Bijna uitschakeling en val voor Van den Bossche

18:45

Een eerste keer kruipt Van den Bossche door het kleinste gaatje! Het is uiteindelijk net de Japanner die afvalt, onze landgenoot kon geen kant op. 

18:45

Aaron Gate, nog een mooie naam die we mogen schrappen. Ze blijven nog met 10 over. 

18:44

Van den Bossche blijft comfortabel meedraaien voorin.

Renaat Schotte
18:43

De Egyptenaar, die nog knap lang meeging, is het volgende slachtoffer. Even komt Van den Bossche wat achteraan te zitten, maar hij wurmt zich weer naar voren. 

18:43

Ook Deen laat zich verrassen: "Geweldige zaak voor Fabio!"

18:42

Ook Larsen sneuvelt heel vroeg!

De nummer 2 uit het klassement gaat er als 16e al uit en laat zich heel vroeg verrassen. Zo kan Fabio Van den Bossche nog meer uitlopen op Larsen en co.! 

18:40

Van den Bossche nog safe

Het duurt zijn tijd om de volgende afvaller te bepalen met eerst een exacte gelijkstand en daarna weer lang nakijken van de jury. Van den Bossche blijft goed uit de gevarenzone. 

18:39

Jan-Willem van Schip laat zich snel verrassen in de afvalling

18:39

Grote verrassing, als tweede moet Jan-Willem van Schip er al uit. De nummer 8 uit het klassement mogen we schrappen, of hij moet een fenomenale puntenkoers rijden. 

18:38

Van den Bossche posteert zich goed voorin het pak. Van Aert, niet Wout maar wel de Indonesiër Bernard, is de logische eerste afvaller. Jammer voor de vlaggendrager. 

18:36

Afvalling

De naam zegt het al, de ene na de andere renner valt af in dit onderdeel. Om de 2 rondes wordt de renner die als laatste doorkomt over de streep uit de koers genomen. Zo gaat het door tot we met 2 over zijn. Zij sprinten om de 40 punten en de winst in de afvalling. 

18:33

Is het door die jammerlijke val daarnet? We weten het niet en veel tijd om te treuren is er ook niet. Daar zijn de mannen alweer voor hun afvalling in het omnium, met leider Fabio Van den Bossche. 

18:33

Net niet! Degrendele grijpt net naast finale in de keirin

18:31

Zo jammer, je zit met het gevoel dat ze de benen had voor een finale.

Renaat Schotte
18:30

Net niet! Degrendele wordt vierde

Ze mist de finale op een haartje! Een fotofinish is opnieuw nodig voor plek 3, maar Nicky Degrendele grijpt er net naast. Ze knokte zich nog ferm terug van achteruit. 

18:29

Weer vanuit laatste positie moet Degrendele het aanpakken met nog 2 rondes te gaan. 

18:28

Thuisrijdster Gros moet in plek 1 meteen achter de derny beginnen. Eerst weer 3 rondjes gegangmaakt worden, dan 3 sprinten. 

18:27

Nicky Degrendele staat klaar

De focus is weer aanwezig bij Nicky Degrendele voor de start van haar halve finale van de keirin. Een plekje in de top 3 is dus voldoende voor een plekje in de grote finale! 

18:25

Een stunt van formaat in de eerste halve finale, met topper Lea Sophie Friedrich die eruit gaat. Emma Finucane kruipt door het oog van de naald in een fotofinish met de Nederlandse Van der Peet voor plek 3. 

18:22

En dan is het te hopen dat Nicky Degrendele voluit kan gaan. Daarnet werd ze ten val gebracht, terwijl ze als derde over de streep kwam. Onze landgenote is ingedeeld in de tweede halve finale. 

18:18

Al moeten we er wel bij vermelden dat het in de afsluitende puntenkoers nog helemaal kan keren. Daar wordt namelijk met bonusrondes gesmeten, die telkens goed zijn voor rechtstreeks 20 punten bij het totaalklassement van de renner. 

Eerst staat nog wel de afvallingskoers op het programma, voorzien over 10 minuten. Maar dat schema loopt dus heel wat vertraging op door eerst nog kwartfinales in de sprint bij de mannen en daarna halve finales in de keirin vrouwen, mét Nicky Degrendele. 

18:14

Thomas, de grote favoriet op goud in eigen land, ligt dus al op 16 punten van Van den Bossche. Met een 3e plek in de scratch en een 1e in de temporace kan je dan ook niet veel beter beginnen, terwijl de rest in minstens één onderdeel toch al een steekje liet vallen. 

18:09

Tussenstand omnium (2/4)

1. Fabio Van den Bossche met 76 punten

2. Niklas Larsen met 68 punten

3. Iuri Leitao met 66 punten

4. Benjamin Thomas met 60 punten

5. Tim Torn Teutenberg met 58 punten

18:06

Ook een computer maakt al eens fouten. Vones heeft nooit een tweede ronde gepakt, waardoor het zowaar zelfs Van den Bossche is die de temporace won. Zo scoort hij nog wat extra punten voor het omniumklassement. 

18:05

Uitstekende temporace van Fabio Van den Bossche, die nieuwe leider wordt in het omnium

18:04

Fabio Van den Bossche springt naar de leiding in het omnium!

Na twee onderdelen pronkt er een Belg op één in het omnium. Met een bijzonder knappe tweede plek in de altijd linke temporace springt Fabio Van den Bossche naar de leiding in het omnium. 

De verrassende winst is voor de Tsjech Jan Vones dankzij een ultieme tweede bonusronde. Maar wat een start van Van den Bossche!  

18:02

Even lijkt Van den Bossche op weg naar nog een extra ronde op het peloton, maar hij scoort wel punt na punt. 

18:01

Leitao neemt de leiding over

Met nog 5 rondes op de teller is Van den Bossche ondertussen zijn koppositie wel kwijtgespeeld aan Leitao, die met 28 punten net eentje meer telt dan de Belg. 

17:59

Onder meer Leitao gaat mee rond en de Portugees is wél een bedreiging voor Van den Bossche. Hij doet het slim door nog enkele punten mee te snoepen voor hij de aansluiting maakt. 

17:58

Nog een handvol renners is op weg naar een rondje extra op het peloton, maar voor Van den Bossche hoeft dat op zich geen probleem te zijn. Door zijn 27 punten leidt hij nog ruim. 

17:57

Bonusronde voor Van den Bossche!

7 punten veroverd en nu een bonusronde, goed voor 20 punten extra. Met nog 20 rondes op de teller is Fabio Van den Bossche goed op weg om de temporace te winnen! 

17:56

Onze landgenoot krijgt de eerste geloste renners in het peloton al in het vizier. De bonusronde komt in zicht! 

17:55

Van den Bossche pakt punt na punt

Het valt helemaal stil achter Van den Bossche, die solo doorzet en nu punt na punt mag bijschrijven op zijn naam. 

17:55

In het zog van Larsen schuift Van den Bossche mee naar de kop van de koers. Ook onze landgenoot pakt zijn eerste puntje. 

17:55

Straf! Van den Bossche pakt baanronde en flink wat punten in temporace

17:54

Van den Bossche en co. hebben 5 rondes achter de rug en vanaf nu krijgt de eerste over de streep elke keer een puntje. Wereldkampioen Leitao zet meteen wat punten op het bord. 

17:53

Een bonusronde is ook hier goed voor 20 bonuspunten, net als in de puntenkoers. Daarmee eindig je dus met zekerheid hoog in de temporace. 

17:51

Temporace in het omnium

Bij het tweede onderdeel van het omnium kunnen renners bij elke sprint een puntje scoren voor hun totaal in de temporace. Opnieuw werken de mannen 40 rondes over de piste af. 

17:49

Nicky Degrendele zou oké zijn, zo wordt ons gemeld.

Renaat Schotte
17:45

In de derde kwartfinale eindigt ook een andere sterke Canadese als laatste. Zij zijn duidelijk niet op de afspraak in de keirin in Parijs, terwijl ze in Tokio nog de slokoppen waren. 

17:40

Olympisch sprintkampioene Kelsey Mitchell eindigt verrassend als zesde en laatste in haar kwartfinale en ligt eruit in de keirin. 

17:38

Kwartfinales keirin hervatten

Met een tiental minuten vertraging door het oplapwerk aan de piste zijn de kwartfinales in de keirin weer hervat. Reken dus op diezelfde verlating op het schema voor de rest van de avond, wellicht ook voor de omniumkoers van Fabio Van den Bossche. 

17:36

In een opgenomen beeld zien we dat Nicky Degrendele toch last heeft aan de rechterzijde. Het lijkt dus een val met gevolgen te zijn voor onze landgenote, vreest ook Renaat Schotte. 

17:29

De piste wordt even bijgewerkt na die val, waarbij vooral het achterwiel van Degrendele voor veel schade aan de baan zorgde. Dat wiel brak in stukken door de Chinese. 

17:27

Degrendele verbijt de pijn terwijl ze rechtstaat. Even puffen en de schouder losschudden, ze groet het publiek met de glimlach. Dat lijkt wel goed te komen voor de halve finale. 

17:26

Laat ons hopen dat het vooral de shock is waardoor Degrendele blijft liggen.

Renaat Schotte
17:26

Degrendele kwalificeert zich eenvoudig voor de halve finale, maar wordt wel stevig ten val gebracht

17:25

Val na de streep voor Degrendele!

Comfortabel gekwalificeerd voor de halve finale, maar na de streep komt Nicky Degrendele ten val en ze blijft liggen! De Chinese en de Nederlandse gaan neer en nemen de Belgische mee onderuit. 

17:24

Degrendele laat zich van de eerste naar de laatste plek uitzakken en zit daar nog steeds bij het ingaan van de slotronde. Ze schuift wel goed op nu. 

17:23

De gangmaker op de derny voert het zestal drie rondjes aan, met Degrendele meteen erachter. Daarna sprinten de vrouwen nog eens drie ronden. 

17:22

Kwartfinale van Nicky Degrendele

Meteen in de eerste kwartfinale krijgen we Nicky Degrendele te zien, in een sterke reeks. Top vier in dit sprintnummer is voldoende voor een plekje in de halve finale. 

17:21

Over een goed kwartiertje is het alweer aan de mannen voor deel twee van hun omnium, de afvalling. Maar eerst is het aan de vrouwen voor hun keirin, met landgenote Nicky Degrendele. 

17:21

Integraal: bekijk de scratch in het omnium met Fabio Van den Bossche

17:19

Uitstekende start van Van den Bossche (Omnium): bekijk de ontknoping van de scratch

17:18

Derde plek in de scratch voor Van den Bossche, Fransman Thomas wint

Door de chaos met de vier leiders die vanuit het peloton gesprint hebben voor de winst, moesten we even op de uitslag wachten. Fabio Van den Bossche wordt als derde genoteerd en scoort 36 punten. De winst is voor thuisrijder Benjamin Thomas, voor de Deen Niklas Larsen.  

17:15

5 rondes te gaan en Van den Bossche zal minstens vierde worden, in de vreemde situatie dat zij nu in het peloton zitten weer. Van daaruit gaan de Belg, Van Schip, Thomas en Larsen sprinten voor de winst in de scratch. 

17:15

Onder meer Gaviria krijgt al een ronde aan zijn been gesmeerd door Van den Bossche, Van Schip, Thomas en Larsen. En ook het peloton wordt bijgebeend door het viertal! 

17:14

Van den Bossche op weg naar reuzezaak

Nog 10 rondes te gaan en het vijftal houdt zijn voorsprong constant. Al heeft Koontz het lastig, ze lijken vooral met 4 een reuzezaak te doen, waaronder Van den Bossche. 

17:13

Van den Bossche is mee in ontsnapping van 5

17:13

Larsen, Van Schip en Thomas zijn mee. Ze hebben een halve baan voorsprong te pakken, deze ontsnapping lijkt weg te blijven! 

17:12

Fabio Van den Bossche kan zijn goede benen niet verstoppen en reageert op de Amerikaan Grant Koontz. Heel wat favorieten willen mee, we zijn op weg naar een kopgroep van 5. 

17:10

Leitao en Gate proberen een koppeltijdrit op poten te zetten. Twee gevaarlijke klanten, en dus worden ook zij geneutraliseerd. 

17:08

Timing is alles in de scratch.

Renaat Schotte
17:08

Ook Fabio Van den Bossche ziet wel toekomst in deze aanval. In zijn zog volgt Aaron Gate met de rest van het peloton en zo is de eerste poging geneutraliseerd. 

17:07

Het deelnemersveld om u tegen te zeggen tast elkaar wat af in de beginfase. Na 5 rondes opent de Duitser Tim Torn Teutenberg de debatten met een aanval. 

17:05

Omnium opent met de scratch

Het eerste van vier nummers van het omnium, de scratch: 40 rondjes rond de piste met massastart. Een vrij eenvoudig concept dus, de eerste over de streep wint het onderdeel en scoort 40 punten, 38 voor de tweede, enzovoorts. 

17:03

Livestream

Renaat Schotte zit klaar om je vanuit Saint-Quentin-en-Yvelines van commentaar te voorzijn bij deze avondsessie van het baanwielrennen. Kijk vanaf nu naar de actie op de piste via de livestream op deze pagina, VRT1 en VRT Max.