Benjamin troeft Warholm af op de 400 meter horden, Chebet slaat dubbelslag en triomfeert ook op de 10.000 meter
Het was niet de avond van de titelverdedigers in het Stade de France. Op de 400 meter horden speelde Karsten Warholm zijn titel kwijt aan Rai Benjamin, op de 10.000 meter onttroonde Beatrice Chebet Sifan Hassan en in het hink-stap-springen moest Pedro Pichardo zijn meerdere erkennen in Jordan Diaz Fortun. Nafi Thiam kon zichzelf wél opvolgen in de zevenkamp, Noor Vidts maakte het Belgische succes compleet met brons.
De olympische zevenkamp kleurde nooit eerder zo Belgisch. Een derde olympische titel op rij voor Nafi Thiam én brons voor Noor Vidts. De Belgische atletiek beleefde een onvergetelijke avond in het Stade de France.
In de afsluitende 800 meter deed wereldkampioene Katarina Johnson-Thompson er nog alles aan om Thiam te onttronen, maar die hield genoeg marge over en bleef op haar troon zitten.
Vidts maakte het Belgische succes compleet. Zij schoof nog van de vierde naar de derde plaats en pakte zo net als op het EK in Rome brons.
Chebet slaat dubbelslag, Warholm botst op Benjamin
Zilver (2x) en brons op het WK en ook zilver op de Olympische Spelen van Tokio. Telkens was het net niet voor Rai Benjamin op de 400 meter horden, maar in Parijs haalde de Amerikaan eindelijk zijn gram.
Titelverdediger Karsten Warholm was nochtans dé favoriet om zichzelf op te volgen, maar de Noor kwam niet goed uit op de voorlaatste horde en Benjamin kende geen genade. Hij kroonde zich tot olympisch kampioen in 46"46.
Warholm, die in Tokio nog in een wereldrecord naar goud snelde, moest nog flink knokken om zilver te pakken. Het brons was voor de Braziliaan Alison dos Santos. Met de drie snelste atleten ooit op de 400 meter horden kregen we zo het verwachte podium, maar niet de verwachte winnaar.
Drie jaar geleden sloeg Sifan Hassan in Tokio een dubbelslag op de 5.000 en 10.000 meter. In Parijs trad Beatrice Chebet in de voetsporen van de Nederlandse. Na haar triomf op de 5.000 meter bleek ze ook de beste op de 10.000 meter.
De Keniaanse wereldrecordhoudster, de eerste die onder de 29 minuten dook, maakte het verschil in de slotronde en finishte in 30'43"25. Europees kampioene Nadia Battocletti zorgde voor een stevige verrassing met zilver, Hassan moest net als op de 5.000 meter vrede nemen met brons.
Op de 400 meter ontbrak de geblesseerde titelverdedigster Shaunae Miller-Uibo en zo lag de weg open voor Marileidy Paulino. Na zilver in Tokio was het nu wél raak voor de atlete uit de Dominicaanse Republiek.
Met een duidelijke voorsprong pakte ze het goud in 48"15, een olympisch record en de op drie na snelste tijd ooit. De Bahreinse Salwa Eid Naser werd afgetekend tweede, het brons ging naar de Poolse Natalia Kaczmarek.
Op de 4x100 meter zetten de Amerikaanse vrouwen hun dominantie voort. Na WK-goud in Eugene en Boedapest kaapten ze ook de olympische titel weg.
Duitsland bleef verrassend lang in de running voor goud, maar in de laatste rechte lijn maakte Sha'Carri Richardson het verschil voor Team USA. Groot-Brittannië snoepte de Duitsers ook nog het zilver af.
De Amerikaanse mannen, sinds de triomf in 2000 vruchteloos op zoek naar goud, konden het voorbeeld van hun collega's niet volgen. Bij de eerste stokwissel tussen Christian Coleman en Kenneth Bednarek liep het al fout en dat kon Team USA niet meer herstellen. De VS werd zelfs gediskwalificeerd.
Canada profiteerde optimaal, olympische kampioen Andre De Grasse loodste de Noord-Amerikanen naar goud. Het zilver was voor Zuid-Afrika, brons voor Groot-Brittannië.
In het hink-stap-springen slaagde Pedro Pichardo, de in Cuba geboren Portugees, er niet in om zijn olympische titel te verlengen. Europees kampioen Jordan Diaz Fortun, ook al van Cubaanse afkomst, bleek te sterk. Met 17,86 meter deed hij 2 centimeter beter dan Pichardo en schonk hij Spanje goud.
Het brons ging naar de Italiaan Andy Diaz Hernandez. Jawel, ook hij is een genaturaliseerde Cubaan.
Ook het kogelstoten bij de vrouwen leverde een verrassing op. Topfavoriete Sarah Mitton gaf niet thuis in de finale. Yemisi Ogunleye was wél op de afspraak. Met haar laatste worp van 20 meter sprong de Duitse op de valreep naar goud.
Het zilver was voor de Nieuw-Zeelandse Maddison-Lee Wesche, de Chinese Song Jiayuan pakte het brons.
atletiek in Parijs: avondsessie (9 augustus)laatste update: ongeveer 1 maand geleden
Tot morgen!
Met de winst voor Rai Benjamin zetten we een punt achter de voorlaatste atletiekavond in het Stade de France. Een historische avond voor de Belgische atletiek met in de zevenkamp een derde olympische titel op een rij voor Nafi Thiam én brons voor Noor Vidts.
Morgenvroeg kan de medailleoogst mogelijk verder aangedikt worden met Bashir Abdi, Koen Naert en Michael Somers op de marathon. Zij beginnen er om 8 uur al aan. 's Avonds is het duimen voor de Belgian Tornados en Cheetahs op de 4x400 meter en John Heymans en Isaac Kimeli op de 5.000 meter.
Geen titelverlenging voor Warholm! Hij moest in de laatste rechte lijn duidelijk zijn meerdere erkennen in Benjamin
Benjamin troeft Warholm af!
Geen titelverlenging voor Warholm! Hij moest in de laatste rechte lijn duidelijk zijn meerdere erkennen in Rai Benjamin. Op de voorlaatste horde gaat het niet vlekkeloos voor Warholm, die nog moet knokken om Dos Santos af te houden. Benjamin heeft eindelijk goud, de Amerikaan wint in 46"46.
Drie jaar geleden won Karsten Warholm in een wereldrecord (45"94). Lukt hem dat opnieuw?
Volgt Warholm het voorbeeld van McLaughlin-Levrone?
De finale van de 400 meter horden leverde gisteren een onwaarschijnlijk wereldrecord op van Sydney McLaughlin-Levrone en ook de strijd bij de mannen zou wel eens een spektakelstuk kunnen opleveren.
Met wereldrecordhouder en titelverdediger Karsten Warholm, Rai Benjamin en Alison dos Santos tekent het volledige podium van Tokio present. Het is een clash van de drie snelste atleten ooit op de 400 meter horden.
Goud voor Diaz Fortun
Geen nieuwe titel voor Pedro Pichardo. De Portugees kan zich bij zijn laatste sprong niet meer verbeteren en moet dit keer vrede nemen met zilver. Het goud is voor de Spanjaard Jordan Diaz Fortun.
Brons voor Italië
Italië viert opnieuw. Naast het zilver voor Battocletti in de 10.000 meter is er ook brons voor Andy Diaz Hernandez in het hink-stap-springen. Met 17,64 meter zet hij bij zijn laatste poging zijn beste sprong neer, maar zijn eerste van 17,63 meter volstond al voor de derde plek.
Na de 5.000 meter pakt Chebet ook goud op de 10.000 meter!
Chebet met de dubbel
Na haar titel op de 5.000 meter pakt Beatrice Chebet ook goud op de 10.000 meter! De Keniaanse wereldrecordhoudster maakt het verschil in de slotronde en finisht in 30'43"25.
Maar dé verrassing is het zilver voor Europees kampioene Nadia Battocletti. Sifan Hassan moet net als op de 5.000 meter vrede nemen met brons. Twee Europese atletes op het podium, straf!
Kipkemboi en Chebet gaan op kop de laatste ronde in.
Nog 800 meter. Hassan houdt zich nog steeds koest.
De ontknoping nadert in de finale van de 10.000 meter. Nog drie ronden te gaan. Nog steeds is er geen afscheiding bij de toppers, al is de kopgroep wel uitgedund.
Hassan kijkt kat uit de boom
De Australische Lauren Ryan dicteert nu het ritme in de finale van de 10.000 meter. Alles ligt op een langgerekt lint, het tempo gaat stelselmatig de hoogte in. Sifan Hassan houdt zich zoals gewoonlijk achteraan de groep op.
Nog geen afscheiding in de finale van de 10.000 meter. Het Rahel Daniel in Eritrea die het tempo bepaalt. Het moet allemaal nog losbarsten.
Lukt het wel voor Hassan op de 10.000 meter?
Sifan Hassan opende afgelopen maandag haar unieke drieluik op deze Spelen met brons op de 5.000 meter. Haar titel van Tokio verlengen lukte de Nederlandse daar dus niet, vanavond staat haar titel op de 10.000 meter op het spel. Zondag staat Hassan ook nog eens aan de start van de marathon, haar hoofddoel op deze Spelen.
De dubbelslag die Hassan in Tokio sloeg, zou nu wel eens voor Beatrice Chebet kunnen zijn. De Keniaanse triomfeerde op de 5.000 meter en heeft de beste papieren voor de 10.000 meter. Op de Diamond League-meeting in Eugene dook ze in mei als eerste vrouw onder de 29 minuten. Het wereldrecord staat sindsdien op 28’54”14.