LIVEBLOG Rode Duivels: Axel Witsel is niet meegereisd naar Keulen door blessure

 vr 21 juni 2024 20:23
Axel Witsel met Yannick Carrasco.
Axel Witsel met Yannick Carrasco.

De Rode Duivels tellen in Keulen af voor hun tweede EK-wedstrijd tegen Roemenië. Axel Witsel is niet meegereisd met de Belgen, zijn blessure speelde opnieuw op op de laatste training.

Jan Vertonghen en Arthur Theate zijn weer fit, maar Axel Witsel is niet mee naar Keulen. "Hij voelde zijn blessure weer opspelen, dus hij is jammer genoeg niet beschikbaar", zei bondscoach Domenico Tedesco.

 

"Ik was op de bekendmaking van mijn selectie zo blij om de terugkeer van Witsel aan te kondigen. Hij heeft veel kwaliteiten en ervaring."

 

Toch betekent het volgens Tedesco niet dat zijn toernooi erop zit. "We gaan morgen een MRI-scan laten nemen."

 

"We hebben beslist dat het niet veel zin had om mee te reizen naar Keulen. Het was beter om in het hotel te blijven met een kinesist."

 

Vrijdagvoormiddag verscheen Witsel met de rest van de groep op het trainingsveld. De centrale verdediger van Atlético Madrid bleef net iets minder dan twee weken geleden in de uitzwaaiwedstrijd tegen Luxemburg bij de rust - volgens de bondscoach eerder uit voorzorg - in de kleedkamer. 

Liveblog

20:46

Faes: "Anderhalf jaar geleden was ik nog een figurant"

20:45

Tedesco: "We zijn niet bang van Roemenië"

20:15

Lukaku heeft veel vertrouwen. Hij heeft gewoon één doelpunt nodig.

Domenico Tedesco
20:14

"De Roemenen kunnen goed afzien samen. Ze nemen niet veel risico's, ze spelen lange ballen. En daar hebben ze ook de kracht voor. Ze slikten amper 5 tegengoals."

20:12

Hij voelde enkele dagen geleden al een probleem. Tijdens de training voelde hij wat last, dus besloot hij om ermee te stoppen.

Domenico Tedesco
20:11

We laten morgen een MRI-scan nemen bij Witsel. We hebben beslist dat het niet veel zin had om mee te reizen. Het was beter om in het hotel te blijven.

Domenico Tedesco
20:10

Ik was heel blij om de terugkeer van Witsel aan te kondigen voor het EK. Hij heeft veel kwaliteiten en ervaring. Maar zijn toernooi is nog niet voorbij.

Domenico Tedesco
20:08

"Je probeert in elke trainingssessie iets te vinden dat de keuze gemakkelijker kan maken, maar iedereen presteert goed. Dat is een luxeprobleem."

20:06

"De eerste wedstrijd heeft mijn aanpak niet veranderd. We moeten de match analyseren los van het resultaat. Ik had een goede indruk van het spel en ook bij het herbekijken blijf ik ervan overtuigd dat we heel goed hebben gespeeld. Als we na 5 minuten scoren, is alles gemakkelijker. Je slikt dan een tegengoal, en dan is het niet gemakkelijk. We blijven gaan, de sfeer in de groep was ook goed."

20:05

Geen Witsel

Witsel is niet meegereisd naar Keulen. "Hij voelde een probleem opspelen, dus jammer genoeg is hij niet beschikbaar."

20:04

We zijn niet bang van Roemenië, maar we hebben wel respect. Het is een goed team, zoals elk team op het EK.

Domenico Tedesco
20:03

Het is niet gemakkelijk om met 3-0 te winnen van Oekraïne. Maar ik had al 8 matchen gezien van Roemenië, dus ik was niet verrast. Ze verloren geen wedstrijd in de kwalificaties.

Domenico Tedesco
20:03

Vertelt Tedesco pas in de kleedkamer de opstelling? "Soms weten de spelers wel al twee dagen op voorhand de opstelling. Tegen Slovakije wisten ze het al. Voor morgen hebben de spelers nog vraagtekens, maar het hangt af van de situatie. Soms wil je de spanning wat hoger houden. Er zit geen plan achter. We willen onze opties openhouden tot het einde."

20:01

Wat betekent de overwinning van Oekraïne voor de bondscoach? "Ik ga niet rekenen. Voor mij is het niet belangrijk. We hebben nog twee wedstrijd, dus op het einde zien we wel. Ik heb alleen de eerste helft gezien, de tweede helft niet door slechte Wifi op de trein."

20:00

Tedesco neemt over

Het woord is aan bondscoach Domenico Tedesco.

19:59

Met de trein?

"Alles is vlot gegaan. Het was een fijne reis", zegt Faes.

19:59

"Roemenië kan laag spelen en is gevaarlijk op de counter. Ik was niet verrast van hun niveau. We hebben de wedstrijd geanalyseerd, dus we weten wat we mogen verwachten."

19:58

"Leiderschap zit in mijn spel"

"Anderhalf jaar geleden was ik vooral een figurant, nu is die rol helemaal veranderd. Dat leiderschap zit ook in mijn spel. Dat helpt me om gefocust te blijven", zegt Faes.

19:57

"We hebben genoeg tijd gehad om Roemenië te analyseren. Ze hebben collectief een sterk team. We gaan vol voor de drie punten."

19:56

Hangt er een poster van "lookalike" Puyol bij de ouders thuis van Faes? Het is lang geleden dat ik daar geslapen heb, hoor.

Wout Faes
19:55

"Ik was tevreden met de uitslag van Oekraïne. Als we morgen winnen, hebben we weer alles in eigen handen. Dat is positief. We moeten uitgaan van twee wedstrijden te winnen."

19:53

"We hebben veel kansen gecreëerd tegen Slovakije, maar weten ook dat we er meer tempo in moesten krijgen en gevaarlijker moesten zijn. Met meer efficiëntie winnen we de wedstrijd. Dat is voetbal. Met iets meer intensiteit, moeten we een goed resultaat kunnen halen."

19:52

"Ik had niet verwacht om nu een basisspeler te zijn op een groot toernooi. Ik profiteer van de nieuwe wind bij de Rode Duivels. Ik krijg veel vertrouwen van Tedesco. Het was van in het begin duidelijk dat hij me een kans wilde geven."

19:51

Wie verkiest Faes in de defensie? "Dat maakt me niet zoveel uit. Jan Vertonghen heeft veel ervaring, maar Zeno heeft het ook goed gedaan. Het is aan de coach om die beslissing te maken."

19:49

Wout Faes opent de persconferentie.

18:55

De Rode Duivels zijn aangekomen in Keulen. Om 19.45 uur spreken bondscoach Domenico Tedesco en Wout Faes met de pers.

11:00

Deuren toe

Voor de media is de open training afgelopen nu, de Rode Duivels werken nog even voort achter gesloten deuren.

Straks reizen de Belgen per trein naar Keulen, waar ze zaterdagavond Roemenië partij geven.

Vanavond spreekt bondscoach Domenico Tedesco nog met de pers, net als verdediger Wout Faes.

10:59

Ook Axel Witsel is er opnieuw bij

10:57

In de opwarming gaat het er ontspannen aan toe, met veel lachende gezichten. Het open gedeelte van de training zit er wellicht stilaan op, daarna moet de pers opkrassen. Vanaf dan wordt het wellicht zaak om de laatste puntjes op de i te zetten richting morgen.

10:55

Kevin De Bruyne dolt met Charles De Ketelaere

10:49

Terwijl de spelers begonnen zijn aan hun opwarming, zijn bondscoach Domenico Tedesco en zijn assistent Andreas Hinkel in druk overleg. Hebben de Duitsers hun tactische plannetje al helemaal klaar?

10:47

Geen Meunier

We tellen 24 spelers vandaag. Dat betekent dat iedereen erbij is, met uitzondering van de geblesseerde Thomas Meunier. De verwachting is dat de rechtsachter zondag, een dag na de wedstrijd tegen Roemenië, opnieuw kan aansluiten.

10:46

Tedesco spreekt

Wanneer bondscoach Domenico Tedesco op zijn fluitje blaast, is het verzamelen geblazen voor de Rode Duivels. De Duitser geeft de spelers kort instructies en laat het dan over aan een van de fysieke trainers.

10:45

Romelu Lukaku betreedt als een van de laatste het veld, met Amadou Onana in zijn zog. De linkerpols van de verdedigende middenvelder is flink ingetapet.

10:43

Een kwartet met Castagne, De Ketelaere, Faes en Tielemans houdt het balletje hoog en krijgt het gezelschap van De Bruyne. 

10:42

Ook de andere Rode Duivels betreden nu het trainingsveld. Jan Vertonghen en Leandro Trossard zijn de eersten.

10:35

De doelmannen zijn als eerste aanwezig

10:33

Regen

Een aangenaam trainingsweertje is de Rode Duivels niet gegund, want het regent in Freiberg. De verzamelde pers heeft de paraplu's opengetrokken om te schuilen.

10:29

Open training

De Rode Duivels maken zich op voor de laatste training. Doelmannen Koen Casteels, Thomas Kaminski en Matz Sels zijn de eersten om het oefenveld te betreden, samen met keeperstrainer Max Urwantschky.

09:52
08:16

De dag van de Rode Duivels

Hoe ziet matchday -1 eruit voor de Rode Duivels? Vanochtend om 10.30 uur trainen ze een laatste keer voor de wedstrijd tegen Roemenië. De eerste 15 minuten van die oefensessie zijn open voor de pers.

In de namiddag verlaten de Belgen hun uitvalsbasis in Ludwigsburg, net boven Stuttgart, om koers te zetten richting Keulen. Rond 15.50 uur nemen ze de trein, iets na 18 uur worden de Duivels in Keulen verwacht.

Vanavond vanaf 19.45 uur is er nog de traditionele persconferentie voor de wedstrijd. Daar zal de bondscoach aanschuiven, samen met een speler.

08:16
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
08:14

Matchday -1

Goeiemorgen! Matchday -1 voor de Rode Duivels vandaag. We volgen de aanloop naar de EK-wedstrijd van zaterdag tegen Roemenië op deze pagina.