Jan Vertonghen blijft positief: "Na de overwinning tegen Canada op het WK waren er veel meer twijfels"

 di 18 juni 2024 13:19
Jan Vertonghen maakt zich nog geen zorgen.

De Rode Duivels zijn met een valse noot aan het EK voetbal begonnen, maar het vertrouwen van de Belgen heeft geen knak gekregen. "We hebben de kansen niet afgemaakt, maar we hebben nog twee wedstrijden om het recht te trekken", zei Vertonghen.

Een nederlaag tegen Slovakije, ook Jan Vertonghen had liever een ander resultaat gezien in de eerste EK-match.

 

"Als je puur naar de score kijkt, is het een slecht resultaat. Verliezen is niet goed. Maar als je het spelverloop bekijkt, hadden we alle mogelijkheden om te winnen", zei hij.

 

"Ik zou me veel meer zorgen maken als het spel slecht was, als we geen kansen hadden gecreëerd en Slovakije verdiend had gewonnen. Dat was gewoon niet zo."

 

"We hebben ook heel weinig weggegeven. De jongens achteraan hebben het echt goed gedaan. Vooraan ook, we hebben alles gecreëerd."

 

"Op het einde doet het dan extra pijn als er twee doelpunten worden afgekeurd. Bij 1-1 is er geen man overboord, nu ligt er extra druk op zaterdag."

Ik zou me veel meer zorgen maken als het spel slecht was en als we geen kansen hadden gecreëerd.

Jan Vertonghen

Extra druk, maar paniek is er nog niet. Vertonghen denkt terug aan de openingsmatch op het WK tegen Canada waar de Rode Duivels wel wonnen.

 

"Toen stonden we 80 minuten onder druk. Ook op het vorige EK werden we tegen Italië vrij kansloos weggespeeld. Dat was nu niet het geval."

 

"Op het WK waren er veel meer twijfels na de openingsmatch, dus ik ben nu niet zo negatief. Tegen Canada was het veel slechter en wonnen we wel."

 

"Als we die wedstrijd tegen Slovakije 10 keer spelen, winnen we 8 keer. Dus we weten wat ons te doen staat tegen Roemenië zaterdag."

Systeem niet overboord gooien

Er werden wat vragen gesteld bij de aanpak van bondscoach Domenico Tedesco. Was een dubbele 6 - met Mangala en Onana - nodig tegen Slovakije?

 

"We hebben altijd zo gespeeld sinds de coach hier is. Dat heeft ons fantastische resultaten opgeleverd. Dat is onze speelwijze. Het zou raar zijn om dat vanaf de eerste match overboord te gooien", aldus Vertonghen.

 

"Er zit een idee achter om meer ruimte te creëren voor Kevin De Bruyne in de pockets. We hebben die gisteren misschien wat te weinig gevonden in de eerste helft, in de tweede helft was het beter. Ik vind niet dat we alles wat goed is gegaan, nu moeten weggooien."

 

"Ons plan tegen Slovakije klopte grotendeels, dus ik heb er vertrouwen in dat dat zaterdag ook zo zal zijn."

 

"Ik heb genoeg positieve zaken gezien om geen broodjeaapverhaal te vertellen. Het vertrouwen is er, maar er was ook teleurstelling. We hebben de kansen niet afgemaakt, maar we hebben nog twee matchen om het recht te trekken."

Romelu Lukaku zal alleen maar meer gemotiveerd zijn tegen Roemenië.

Jan Vertonghen

De kansen afmaken, het klinkt eenvoudiger dan het is. De Rode Duivels hebben nu al 47 kansen op een rij op een groot toernooi niet kunnen afwerken. Het is al wachten op een WK- of EK-doelpunt sinds de treffer van Batshuayi tegen Canada.

 

"47 kansen? Dat betekent dat we veel op doel schieten", knipoogde Vertonghen. "We zullen wel wat werken op afwerken, maar we hebben alle kwaliteiten om het te doen."

 

Hoe reageerde Romelu Lukaku? "Hij heeft al veel meegemaakt in zijn carrière. Ik heb in niemand meer vertrouwen dan in hem in deze situaties. Hij zal alleen maar meer gemotiveerd zijn tegen Roemenië."

Vertonghen en Witsel als centraal duo?

Zeno Debast en Wout Faes vormden tegen Slovakije het centrale duo. "En ze hebben dat fantastisch gedaan", strooide Vertonghen met lof.

 

Vertonghen is wel fit, dus neemt hij hun plek over zaterdag met Witsel? "We hebben jaren op de teller en meer ervaring, maar Axel en ik zullen niet zo arrogant zijn om te zeggen dat wij het gaan oplossen."

 

"Of het nu ik, Axel, Wout of Zeno wordt, elke combinatie is mogelijk. We horen er gewoon te staan als we onze minuten krijgen."

Fase per fase

17:45

Ruben Van Gucht geeft een update een dag na de nederlaag

13:30

Wat doen de Rode Duivels vandaag?

13:20

Belgisch vertrouwen in het vervolg

13:00

Bekijk de persconferentie met Jan Vertonghen

12:57

Er is vandaag waarschijnlijk veel geschreven over de gemiste kansen. Ik hoop dat er zaterdag niet veel wordt geschreven over de verdediging.

Jan Vertonghen
12:55

"Er is altijd veel druk voor de eerste wedstrijd, maar daarna valt dat wel weg. Ik heb vertrouwen dat de druk minder zal zijn zaterdag. Dat was bij mij toch altijd zo."

12:53

Ik zie een andere Kevin dan op het WK. Hij is positief en als kapitein is hij een geweldig voorbeeld.

Jan Vertonghen
12:51

Is dit het laatste toernooi van Vertonghen? "Ik ben 37 jaar. Er is een kans, maar ook die beslissing wil ik pas na het toernooi nemen. Ik wil er even over nadenken en kijken hoe ik me voel na het EK. Ik wil zo lang mogelijk beschikbaar blijven, want ik ben hier heel graag. Ik heb nu ook een meer ondersteunende rol, dat is ook fijn."

12:49

47 pogingen gemist sinds Canada? "Dat betekent dat we veel op de goal schieten. We zullen wat werken op afwerken. We hebben alle kwaliteiten om het te doen. Ik ben zeker dat we zaterdag zullen scoren."

12:47

Romelu Lukaku heeft al veel meegemaakt in zijn carrière. Ik heb in niemand meer vertrouwen dan in hem in deze situaties. Hij zal alleen maar meer gemotiveerd zijn.

Jan Vertonghen
12:46

Hoe reageerde de bondscoach? "Hij is heel erg bezig met de mentale staat van het team. Hij maakte een stabiele indruk, zoals steeds."

12:46

"Ik zie genoeg positieve dingen in gisteren om hier te zitten en geen broodje-aap-verhaal te vertellen. Het vertrouwen is er, maar er was ook teleurstelling, want we weten dat we kansen hebben laten liggen."

12:45

Het helpt niet om de les te lezen. Ik heb in mijn carrière nood gehad aan reflectie die ik niet heb gekregen. Dat probeer ik nu te doen voor de jongens die ervoor openstaan.

Jan Vertonghen
12:43

Vertonghen-Witsel achterin?

"Wout heeft het fantastisch gedaan, Zeno ook. De beslissing is aan de coach. Wij moeten zorgen dat we fit zijn en dan is elke combinatie mogelijk."

12:43

Beter gevoel dan op WK

Waarom is het gevoel nu beter dan in Qatar, ondanks een nederlaag? "We wonnen tegen Canada, maar we stonden 80 minuten onder druk. Dat was nu niet het geval. Er werden kansen gecreëerd. Ik ga niet zeggen dat het resultaat beter is, maar het spel was beter. Het gevoel was anders na Canada, er waren meer twijfels toen."

12:41

Voor Koen Casteels is het niet gemakkelijk, omdat er veel druk is. Maar hij heeft het fantastisch gedaan.

Jan Vertonghen
12:39

Handspel?

"Ik had het niet gezien, net zoals de scheidsrechter en de tegenstander het niet hadden gezien. Ik juich niet meer bij een goal. Het is jammer dat dat verdwijnt bij een goal, want je weet dat het toch wordt afgekeurd of je moet wachten. Bij Loïs heb ik wel gejuicht, omdat ik niets had gezien. Het is jammer dat de scheidsrechters de fase niet voelen. Bij een VAR in slow motion zal het handspel zijn, maar het voelde niet zo."

12:38

"De bondscoach is communicatief heel open, maar neemt zelf de beslissingen. Hij staat open voor tactische suggesties, dat wordt ook aangemoedigd. Maar hij neemt wel de beslissingen: Carrasco op links was niet waar het probleem lag. Daar is waarschijnlijk veel over gezegd, maar de combinatie tussen Yannick en Zeno werkte goed."

12:36

Wat er beter moet tegen Roemenië? "Ze hebben hun kwalificatiegroep gewonnen, dus ze zijn zeker niet te onderschatten. Ons plan tegen Slovakije klopte grotendeels, dus ik heb er vertrouwen in dat dat zaterdag ook zo zal zijn."

12:36

"Ik ben geen voetbalvader"

"Ik ben bij de nationale ploeg om te helpen. Is het niet op het veld, dan is het naast het veld. Ik wil elke wedstrijd spelen, elke minuut. Maar ik ben hier vooral om de Rode Duivels te helpen. Ik heb het gevoel dat ik ook naast het veld van waarde kan zijn. Het doet deugd dat dat ook gewaardeerd wordt."

"Het is niet mijn rol om te sturen naast het veld. Ik heb wel het gevoel dat ik de jongens begrijp. Ik ben niet de voetbalvader, maar ik heb ook op hun positie gestaan. Ik probeer de verdedigers bij te brengen wat ik ook graag had geweten."

12:34

We hebben de kansen niet afgewerkt, maar we hebben nog twee wedstrijden om het recht te trekken.

Jan Vertonghen
12:33

"Het is hard aangekomen dat we hebben verloren en dat niet hadden verwacht. We hadden het verdiend om te winnen. Op het EK tegen Italië werden we vrij kansloos weggespeeld, dat vond ik gisteren echt niet. We hadden alle kansen om te scoren. En dan doet het extra pijn als je denkt dat je twee keer scoort. Een gelijkspel was ook niet slecht geweest."

12:32

Is Vertonghen fit?

"Ik voel me klaar om te spelen. Ik heb een viertal volledige groepstrainingen afgewerkt en ervoor individueel kunnen werken. Dat was vooral uit voorzorg na een kleine terugslag. Ik voel me fit."

12:31

Wat heeft Vertonghen te vertellen over de nederlaag van de Rode Duivels? Volg het nu.

11:00

Persconferentie om 12.30 uur

Om 12.30 uur staat Jan Vertonghen de pers te woord. Heeft hij een verklaring voor de nederlaag van de Rode Duivels?

11:00

De camera's gaan uit. Bondscoach Domenico Tedesco gaat nog even door met zijn training, maar de pers mag niet meer meegluren. 

10:57

Even tijd voor een drankpauze

10:57

Eén balcontact is de opdracht

10:55

De Ketelaere en Lukebakio krijgen wat instructies tijdens een oefening. Alles moet in één tijd gebeuren.

10:52

De Ketelaere en De Cuyper houden even de bal hoog

10:49

Jan Vertonghen warmt zich op

10:47

Er staan 12 spelers op het veld, onder wie doelmannen Matz Sels en Thomas Kaminski, maar zoek niet naar Axel Witsel. De verdediger van Atletico Madrid werkt zich binnen in de fitness in het zweet.

10:44

Theate en Vertonghen lopen zich warm

Ze wijken niet van elkaars zijde. Verdedigers Jan Vertonghen en Arthur Theate warmen zich samen op aan de zijlijn. Ze stonden anderhalve maand aan de kant met blessures, maar lijken fit. Krijgen ze zaterdag een kans tegen Roemenië?

10:43

Het basiselftal mocht nog wat langer blijven liggen in bed. Invallers Bakayoko, Tielemans, Lukebakio en Openda staan wel op het trainingsveld. Ze beginnen met wat dribbeloefeningen.

10:33

Ook Youri Tielemans en Dodi Lukabakio, twee invallers tegen Slovakije, komen op het trainingsveld. Loïs Openda staat even te keuvelen met Matz Sels.

10:33

Charles De Ketelaere waagt zich als eerste buiten. Hij houdt even de bal hoog en krijgt snel het gezelschap van Maxim De Cuyper.

10:32

De sproeiers maken het voorlopig nog onmogelijk om het trainingsveld van Freiberg te betreden. Het valt af te wachten welke Rode Duivels vanmorgen in actie komen. Waarschijnlijk krijgen de spelers die minuten hebben gemaakt tegen Slovakije nog rust.

10:14

10.30 uur open training

Iedereen is welkom op de training van de Rode Duivels vanochtend om 10.30 uur. Aansluitend volgt om 12.30 uur de dagelijkse persconferentie.