Ga naar de inhoud

Europees Kampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Roemenië
3
2
1
1
0
3
2
2
België
3
2
1
1
0
2
1
3
Slovakije
3
2
1
1
0
2
2
4
Oekraïne
3
2
1
1
0
2
4
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Roemenië
0
0
0
0
0
0
0
2
België
0
0
0
0
0
0
0
3
Slovakije
0
0
0
0
0
0
0
4
Oekraïne
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Roemenië
0
0
0
0
0
0
0
2
België
0
0
0
0
0
0
0
3
Slovakije
0
0
0
0
0
0
0
4
Oekraïne
0
0
0
0
0
0
0

5 vraagstukken, 5 antwoorden van de bondscoach: "Waarom Witsel? Ik was niet helemaal tevreden over jonge spelers"

 di 28 mei 2024 11:45

25 namen, minstens evenveel vragen. Domenico Tedesco heeft zijn selectie voor het EK vandaag vrijgegeven. In het klassieke vragenuurtje na de bekendmaking gaf de Belgische bondscoach eerlijk tekst en uitleg bij de vele knopen die hij de voorbije maanden heeft moeten doorhakken. "We hebben hem nu eenmaal nodig", klonk het onder meer over een veelbesproken "verrassing" in zijn selectie.

Tedesco over terugkeer Axel Witsel

“Of ik zijn naam in de kranten heb gelezen? Neen, die bekijk ik niet. Het gaat eerst en vooral over kwaliteit. Hij heeft bij Atletico bijna elke wedstrijd gespeeld en is ook nog eens zeer polyvalent. Toen ik hem wilde spreken was hij meteen zeer positief en open om me te ontmoeten. Ik had een goed gevoel bij hem."

 

"Of ik me moest verontschuldigen dat hij er in de kwalificaties niet bij was? Neen, de situatie is ook veranderd. Toen ik hem ontmoette, speelde hij niet veel en stond hij op het middenveld. Maar daarna is hij veel beginnen te spelen als verdediger. Als nummer 6 zou ik hem nu ook wellicht niet meenemen, dat verstond hij. Het was uiteindelijk een gemakkelijk gesprek."

 

"Kijk, we hebben hem nodig. Ik heb op het einde beslist om meer ervaring toe te voegen aan de ploeg. Hij kan de jeugd helpen en zijn selectie is ook een signaal naar hen toe. Ik was eerlijk gezegd niet helemaal tevreden over enkele jonge spelers."

Tedesco over de case Courtois

"Courtois was zeer eerlijk, duidelijk en vroeg in zijn communicatie over zijn deelname aan het EK. Hij kent zijn lichaam nu eenmaal het beste. Het is ook iets volledig anders om de opeenstapeling van wedstrijden op een toernooi te verteren. Die uitleg was de laatste informatie die wij gehad hebben. Dan nemen wij akte dat hij niet klaar is voor het EK."

Tedesco over verrassing Maxim De Cuyper

"Ik heb altijd gezegd dat we Maxim volgden. Het is niet de eerste periode dat we naar hem kijken. Dat doe ik al sinds ik hier ben, al meer dan een jaar. Maar Maxim heeft tot dusver nooit de kans gehad door de concurrentie."

 

"En Olivier Deman, dan? Hij speelde goed in Bremen, maar zijn situatie veranderde. Kijk, we zijn daar open over. We moeten de beste spelers kiezen. Wie is momenteel het beste in vorm? Wel, Maxim deed het de voorbije maanden heel goed. Ik heb hem ook live aan het werk gezien tegen Fiorentina. Hij verdient het om nu hier met ons te zijn."

Tedesco over keuze middenveld-jonkies Vranckx/Vermeeren

"Ik besef dat naast Deman ook Vermeeren en Vranckx niet heel veel speelminuten gemaakt hebben. Maar het verschil in die cases is enerzijds de positie en anderzijds de alternatieven die ter beschikking waren."

 

"Vranckx speelde heel wat wedstrijden voor Wolfsburg. Tot zijn kuitblessure, althans. Maar daar werken we nu volop aan. Zijn profiel op de nummer 6 hadden we ook nog niet in deze selectie. Onana zorgt al voor stabiliteit en kracht, maar daar komt Vranckx op zijn manier nu ook bij."

 

"En Arthur Vermeeren? Hij kan de toekomst van België en de Rode Duivels worden. Hij heeft enkele unieke talenten. Daarom willen we hem deze ervaring geven en hem bij ons hebben op dit EK."

Tedesco over enkele niet-selecties

Geen Michy Batshuayi: "Dat was persoonlijk een van de moeilijkste beslissingen. Hij is een briljante persoon, een goede voetballer en is er ook al zo vaak bij geweest. Ik heb hem gisteren alvast gebeld om uitleg te geven."

 

"We gaan nu eenmaal met 2 aanvallers: Romelu Lukaku en Lois Openda. Hij zou de derde keuze geweest zijn. En omdat ook Charles De Ketelaere, Leandro Trossard of Dodi Lukebakio daar uit de voeten kunnen, zagen we de noodzaak niet meteen. Hij was heel ontgoocheld en dat begrijp ik, maar dit is nu eenmaal part of the job." 

Hans Vanaken kwam zeker in aanmerking, maar de concurrentie op de Tien is nu eenmaal groot.

Domenico Tedesco

Geen Hans Vanaken: "Hans kwam zeker in aanmerking, want hij speelde fantastische play-offs. Het verschil met De Cuyper is zijn positie. Hij heeft de concurrentie van De Bruyne, Trossard, CDK ... Datzelfde lot is Dries Mertens ook beschoren, bijvoorbeeld. Door het feestgedruis gisteren heb ik Hans ook nog niet kunnen bellen, maar dat zal ik in de toekomst zeker nog doen."

 

Geen Alexis Saelemaekers: "Ook Alexis namen we in overweging, maar net zoals Vanaken of Mertens speelt hij op een drukbezette positie. In Bologna staat hij op de 10 of de vleugel/wingback, maar daar hebben wij al veel kwaliteit. Hij begreep het alvast toen ik hem belde. Het is wel mooi dat hij in zijn fantastische seizoen geschiedenis heeft kunnen schrijven met zijn club."

 

Geen Koni De winter: "Hij was een vraagteken voor mij. Ik zou liegen als het enkel over zijn blessure zou gaan. Dat was het laatste argument om hem niet op te roepen. We beslisten gewoon in het voordeel van Axel Witsel.”

Waarom 25 en geen 26 geselecteerden?

“Als ik kon, zou ik er maar 23 meenemen, eigenlijk. Harmonie is heel belangrijk op een toernooi. Iedereen moet voelen/ruiken dat hij dicht bij de basiself staat. Want als iedereen echt fit is in Duitsland hebben we een briljant team met veel kwaliteit en een uitstekende mix tussen ervaring en jong geweld."


Ter info: voorlopig kampen Vranckx, Theate - "het grootste vraagteken" - Tielemans en Vertonghen nog met een blessure.


"Er komen wel nog twee jonge reservespelers bij die mee zullen trainen. Wie dat zullen zijn, weten we nog niet. Er is een medische check-up vanavond en dan zit ik samen met beloftecoach Gill Swerts. Hij kent de spelers - die hopelijk al bij de U21 hebben kunnen spelen - het best."

Gerelateerd: