Ga naar de inhoud

Lewis Hamilton steunt klacht tegen FIA: "Er is geen transparantie, hoe kan je deze sport vertrouwen?"

 do 21 maart 2024 11:02
Susie Wolff en Lewis Hamilton.

Susie Wolff, de echtgenote van Mercedes-teambaas Toto Wolff, heeft een klacht ingediend tegen de internationale autosportfederatie FIA. De steun van zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton heeft ze alvast. "In een wereld waarin mensen vaak het zwijgen wordt opgelegd, is dit een sterke boodschap."

Na "klachten van andere F1-teams" opende de FIA eind vorig jaar een onderzoek naar het gezin-Wolff. Susie Wolff, voorzitter van de F1 Academy, zou vertrouwelijke informatie hebben gedeeld met haar man Toto Wolff, de teambaas van Mercedes.

 

Opmerkelijk genoeg kwamen alle F1-teams snel met een statement dat ze geen klacht hadden ingediend bij de FIA. Amper 48 uur later liet de internationale autosportfederatie het onderzoek al vallen, maar excuses kwamen er nooit.

 

Daarom stapt Susie Wolff nu naar een Franse rechtbank. "Er is nog steeds geen sprake van enige transparantie of verantwoordelijkheid met betrekking tot het gedrag van de FIA en haar personeel in deze kwestie", schrijft ze op sociale media.

 

"Ik vind het belangrijker dan ooit om op te staan, ongepast gedrag aan te kaarten en ervoor te zorgen dat mensen ter verantwoording worden geroepen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De steun van zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton heeft ze alvast. Ook de Britse F1-recordwinnaar spreekt over "een gebrek aan transparantie en verantwoording" bij de FIA.

 

"Hoe kan je deze sport nog vertrouwen?", stelt hij. "Er blijft te veel achter gesloten deuren, dus het is goed dat Susie deze stappen zet."

 

"Ik ben ongelooflijk trots op haar. Ik vind haar heel moedig en in een wereld waar mensen vaak het zwijgen wordt opgelegd, is het een geweldige boodschap dat zij nu opstaat."

 

"Deze sport wordt nog steeds gedomineerd door mannen. We leven in een tijd waarin je wordt ontslagen, als je als vrouw een klacht indient. Dat is een vreselijk verhaal om richting de wereld te projecteren, zeker als we praten over inclusiviteit in de sport."

 

Daarmee verwijst Hamilton naar de werkneemster van Red Bull Racing die op non-actief werd gesteld na een klacht tegen teambaas Christian Horner voor grensoverschrijdend gedrag.

Gerelateerd: