Ga naar de inhoud

WK shorttrack is nachtmerrie voor Hanne Desmet: ze wint turbulente 1.000 meter, maar wordt weer bestraft

 zo 17 maart 2024 15:37
Hanne Desmet moest dit weekend 2 medailles inleveren.

Het WK shorttrack in Rotterdam is een anticlimax geworden voor de Belgen en zeker voor Hanne Desmet. Zaterdag werd onze landgenote teruggefloten door de jury, zondag won ze de 1.000 meter na een tumultueuze finale. Maar opnieuw greep de jury in: een woeste Desmet blijft zo met lege handen achter. 

Hanne Desmet had gisteren haar zilveren medaille op de 1.500 moeten inleveren na een interventie van de jury. Ook op de 500 meter werd ze gesanctioneerd. 

 

Op de 1.000 meter rook ze haar kans op revanche en Desmet maakte er een harde finale van.

 

Met z'n vieren doken ze de slotronde in. Desmet voerde de forcing, thuisrijdster Suzanne Schulting wilde de Nederlandse nul eindelijk wegpoetsen.

 

Schulting, zeer goed bevriend met Desmet, raakte onze landgenote en gleed onderuit. Ze sleurde 2 concurrentes mee in haar val.

 

Ook Desmet wankelde even en moest zo plots nog rekening houden met de geloste Italiaanse Arianna Fontana.

 

Desmet sloeg haar aanval af, pakte het goud, maar besefte dat ze haar vreugdekreten nog even moest opsparen.

 

De jury moest de vele cruciale fases nog eens bestuderen en opnieuw volgde een pijnlijk verdict.

 

De race kreeg een herstart, maar zónder Desmet. Ze kon haar eigen ogen en oren niet geloven nadat er haar weer een medaille door de neus geboord was. 

"Dit is pure diefstal"

Voor de Belgische delegatie is het een WK geworden om snel te vergeten. Hanne Desmet kreeg in totaal 3 bestraffingen, het mandje met medailles bleef leeg.

 

De reactie van de Belgische equipe was furieus. "Dit is pure diefstal",  schreeuwde KBSF-voozitter Corné Lepoeter. "Zes jaar werk voor niks."

 

Met handgebaren en luide stemverheffing protesteerden de overige Belgen aan de kant.

 

Bij het titanenduel liep de Nederlandse Schulting overigens een enkelbreuk op. Van een vriendschappelijke sfeer was achteraf weinig tot niets meer te merken.

 

"Hanne moet bij zichzelf eens nagaan hoe ze dit toernooi geschaatst heeft", was ze scherp. 

Gerelateerd:

WK shorttrack

15:37
Na deze fase gleed Schulting onderuit.
15:36
15:30

Finale 1.000 meter: Hanne Desmet wint tumultueuze race, maar wordt bestraft en mist herkansing

De 1.000 meter in Rotterdam is een spektakelstuk geworden.

Na een harde wedstrijd begon Hanne Desmet op kop aan de slotronde, maar ze werd opgejaagd door Suzanne Schulting. De Nederlandse drong aan, kon een botsing niet vermijden en schoof met 2 concurrentes onderuit.

Desmet werd zelf ook even gehinderd en zag plots nog de geloste Arianna Fontana opduiken. De Italiaanse wilde Desmet nog even remonteren, maar die aanval werd afgeslagen door onze landgenote.

Goud dus, maar de jury moest uiteraard alle cruciale fases nog eens met een vergrootglas bestuderen. 

Het oordeel was opvallend: een herstart en dus een herkansing! Niet voor Desmet, die weer een bestraffing kreeg en niet meer mag deelnemen. Wat is dit WK een nachtmerrie geworden!

Desmet kon haar ogen en oren niet geloven. Na de controverse van gisteren was ze razend na de nieuwe dubieuze beslissing van de officials. 

Bij de herneming won de Amerikaanse Kristen Santos-Grisworld. Een gehavende Schulting ging nog van start, maar liet lopen door te veel hinder. 

14:58

Hanne naar A-finale!

Net als gisteren wordt ze onder de loep genomen na een inhaalmanoeuvre, maar deze keer bestraft de jury Hanne Desmet niet. Onze landgenote staat zo in de A-finale en kan toch nog een medaille in de wacht slepen voor België.

14:41

Stijn Desmet uitgeschakeld in kwartfinale

Voor Stijn Desmet is dit een WK in mineur. Onze landgenoot gaf eerder al aan dat hij wat scherpte mist en met pijn in het rechterbeen kampt. Dat blijkt nu nog maar eens: hij eindigt als 5e in zijn reeks en is zo uitgeschakeld op de 1.000 meter.

14:25

Hanne naar de halve finale

De laatste namiddag van het WK shorttrack begint prima voor ons land. Hanne Desmet eindigt 2e in haar heat en stoot zo door naar de halve finales. Zo meteen is het aan broer Stijn op dezelfde afstand.

13:06

De laatste voormiddag van dit WK verliep niet vlekkeloos voor onze landgenoten. Straks kan Hanne Desmet het tij wel keren op de 1.000 meter. Daar staat ze in de kwartfinale, net als haar broer bij de mannen.

Ook in de B-finale op de mixed relay kan een goed resultaat nog troost bieden.

12:51

Mannen worden laatste

Van kwaad naar erger? Dankzij geslaagd protest mochten de Belgische mannen toch nog starten aan de B-finale van de aflossing, maar door een val eindigden ze daar als 3e en laatste.

12:49

B-finale voor gemengde estafette

Geen succes voor de Belgen in de gemengde estafette. Door een 3e plek - na Nederland en de VS - in de halve finales, staat het viertal straks aan de start van de B-finale.

12:46

Den Dulk en Dewagtere uitgeschakeld op 1.000 meter

De eerste landgenote die vandaag in actie kwam, was Tineke den Dulk. In de herkansingen van de kwartfinales op de 1.000 meter strandde de Belgische op plek 4 in haar reeks. Dat was niet genoeg om door te stoten. Ook Adriaan Dewagtere slaagde er bij de mannen niet in om door te stoten naar de halve finales op de 1.000 meter.