Ga naar de inhoud

Tom Saintfiet over eindfase Afrika Cup: "Broos moet Nigerianen uit de tent lokken"

 wo 7 februari 2024 08:47
Hugo Broos.

De Afrika Cup nadert zijn ontknoping, met vanavond de twee halve finales en zondag de finale als apotheose. Tom Saintfiet, die met Gambia werd uitgeschakeld in de groepsfase, voorspelt de afloop.

Hugo Broos speelt vanavond om 18 uur met Zuid-Afrika de eerste halve finale tegen Nigeria.

 

"Op basis van de voorgaande wedstrijden in dit toernooi is het heel gevaarlijk om een favoriet aan te wijzen, maar als ik kijk naar de kwaliteit van de kern en wat het hier al heeft laten zien, is Nigeria toch de favoriet tegen Zuid-Afrika."

 

Aan het woord is Tom Saintfiet, die als bondscoach van Gambia de Afrika Cup vanaf de eerste rij meemaakte en na de uitschakeling opstapte.

 

"Zuid-Afrika was er 2 jaar geleden niet bij, wat voor een in Afrika toch groot voetballand frappant was. Hugo Broos heeft er sindsdien zijn eigen wil doorgedreven."

 

"Hugo heeft gekozen voor spelers waarmee hij wilde bouwen. 8 van zijn 11 spelers komen uit voor de Mamelodi Sundowns, een van de rijkste clubs van Afrika."

 

"Dat is een slimme keuze, want die jongens zijn het gewoon om met elkaar te spelen. Het is een goed elftal, zonder supersterren, met een goeie organisatie en heel veel kwaliteit voorin."

Hugo Broos heeft bij Zuid-Afrika zijn eigen wil doorgedreven.

Tom Saintfiet

Toch schat Saintfiet Nigeria iets hoger in. "Ik hoef Hugo geen advies te geven, maar het wordt voor Zuid-Afrika enorm belangrijk om Nigeria in de aanval te dwingen. Ze moeten hen uit de tent lokken, zodat er ruimte is voor de tegenaanval."

 

"Ik verwacht dan ook een pokerspel tussen de twee trainers. Diegene die de bal het langst níét heeft, kan wel eens winnen."

 

(Luister hieronder naar de Sporza Daily over Hugo Broos. Het artikel gaat daarna voort met een analyse over Ivoorkust-Congo.)

Ivoorkust-Congo: allebei met hangen en wurgen

In de andere halve finale neemt gastland Ivoorkust het op tegen eeuwige favoriet Congo, dat al meer dan 50 jaar wacht op een tweede titel.

 

"Dat Congo erbij is, is zeker geen verrassing", zegt Saintfiet. "De verrassingen waren eigenlijk de vorige toernooien, toen ze zich niet konden kwalificeren of slecht presteerden."

 

"Congo heeft een goeie competitie, met onder meer TP Mazembe als topploeg in de Champions League. Bovendien zijn de meeste spelers topprofs in Europa."

 

"Raar maar waar heeft Congo op deze Afrika Cup nog maar één match binnen 90 minuten kunnen winnen."

 

"Het parcours van Ivoorkust is een beetje gelijkaardig. Pas derde in de groepsfase, maar toch geplaatst omdat wij met Gambia net niet konden winnen tegen Kameroen."

 

"Ik denk dat het een heel spannende halve finale wordt, maar dat Ivoorkust aan het langste eind trekt."

 

Ook Ivoorkust en Congo plaatst Saintfiet een trapje onder Nigeria. "De Nigerianen scoren vlot en krijgen weinig tegengoals, terwijl het bij de andere drie toch vaak met de hakken over de sloot was."

Afrika Cup 2023: eindfase

finale
Nigeria Ivoorkust 1-2
voor de 3e plaats
Zuid-Afrika DR Congo 0-0 (6-5)
halve finales
Nigeria Zuid-Afrika 1-1 (pen: 4-2)
Ivoorkust Congo 1-0
kwartfinales
Nigeria Angola 1-0
Congo Guinee 3-1
Kaapverdië Zuid-Afrika 0-0 (pen: 1-2)
Mali Ivoorkust 1-1 (n.v.: 1-2)
1/8e finales
Angola Namibië 3-0
Nigeria Kameroen 2-0
Equatoriaal-Guinea Guinee 0-1
Egypte Congo 1-1 (7-8 na pen.)
Kaapverdië Mauritanië 1-0
Senegal Ivoorkust 1-1 (4-5 na pen.)
Mali Burkina Faso 2-1
Marokko Zuid-Afrika 0-2