Ga naar de inhoud

De agenda van Matthias Casse puilt uit, met EK, WK én Olympische Spelen: "Maar hoofddoel is zéér duidelijk"

 wo 31 januari 2024 10:42
Matthias Casse
Matthias Casse

Matthias Casse (IJF-1) begint aan de laatste fase van zijn olympische voorbereiding in Parijs. In de Franse hoofdstad staat dit weekend de Grand Slam van Parijs op het programma. Met een EK, WK en de Olympische Spelen op drie maanden tijd wordt 2024 een druk judojaar. "Maar alles is gericht op een zo goed mogelijk resultaat op de Spelen."

De Grand Slam van Parijs staat jaarlijks aangeschreven als een van de meest prestigieuze toernooien op de judokalender.  Onder de deelnemers duiken dan ook altijd ronkende namen op. Casse veroverde er al een keer goud, in 2020.

 

"ik heb al vaak op de mat gestaan in Parijs en dat voelt altijd goed", vertelt Casse. "De sfeer is er altijd geweldig en omdat het dichtbij huis is komen ook vaak Belgische supporters kijken. "

 

Casse sloot 2023 af als nummer een op de wereld- en olympische ranking. Hij is dan ook een van de grote favorieten op een olympische medaille. Maar met nog een EK en WK kort voor de Spelen wordt 2024 toch een intens jaar.

 

"Omdat die drie evenementen zo dicht op elkaar volgen, is het onmogelijk om drie keer te pieken", is de bronzen medaille van Tokio realistisch.

 

"Het hoofddoel is dan ook zeer duidelijk: ik wil er staan op de Olympische Spelen. We benaderen  het Europees en het Wereldkampioenschap daarom enkel als voorbereidingstoernooien."

 

"Al wil dat niet zeggen dat ik er niet kan presteren. In 2021 ging ik met dezelfde ingesteldheid naar het WK. Ik werd er wereldkampioen én veroverde brons op de Spelen."

Hoe ziet het jaar van Casse er dan voor de rest nog uit tot aan de Olympische Spelen?


"De definitieve planning hebben we nog niet gemaakt. Naast het EK en het WK zal ik waarschijnlijk nog twee of drie toernooien vechten. De Grand Slam van Parijs dit weekend zal daar dus het eerste van zijn."


"Ik kies die extra competitie om vooral het wedstrijdgevoel te behouden en mijn gewicht onder controle te houden. Daarnaast kies ik voor een aantal buitenlandse stages, zoals onder andere eentje in Japan."


Eind vorig jaar werd Casse nog tweede op de Grand Slam van Tokio. Na dat zilver is hij met zijn team voort aan de slag gegaan om nog beter te worden richting de zomer van dit jaar.

Alle trainingen die we doen, zijn gericht op een zo goed mogelijk resultaat op de Spelen.

Matthias Casse

En de zomer, dat zijn de Olympische Spelen. "Alle training die we doen, zijn gericht op een zo goed mogelijk resultaat op de Spelen. We werken aan mijn techniek en conditie en zorgen dat mentaal alles goed zit. Ik heb heel veel zin om te vechten en verder te werken aan wat nog beter kan."

 

Zaterdag staat Case in Parijs voor de eerste keer dit jaar op de tatami. "Ik heb de deelnemerslijst nog niet bekeken, dus ik weet nog niet wat ik kan verwachten."

 

"Een groot deel van de top 10 van de wereld zal meedoen. Ongeacht wie ik er tegenkom, wil ik vooral goed judo laten zien, mijn focus houden en zo weinig mogelijk fouten maken. Het resultaat is niet het belangrijkste, maar dat wil niet zeggen dat ik niet erg blij zou zijn met een podiumplaats in Parijs."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.