Jules Hesters heeft de openingsavond van het EK baanwielrennen opgeleukt met een bronzen medaille. Onze landgenoot kwam ten val in de finale van de afvallingskoers, maar kon na de neutralisatie alsnog het brons veroveren. Het is zijn tweede EK-brons uit zijn carrière. De Belgische achtervolgingsploegen grepen als 5e en 6e net naast een plaats in de kleine finale.
Gevallen Hesters pakt toch nog brons
Van mentaal én fysiek herstelvermogen gesproken. Met nog 6 renners in koers smakte Jules Hesters plots tegen de piste in de absolute slotfase van de afvalling. Hij knalde tegen het achterwiel van de Fransman Grondin.
Na een korte neutralisatie hervatte de finale weer en onze landgenoot overleefde ondanks zijn val de eerste 2 schiftingen.
Een medaille lag binnen handbereik, dat besefte ook Hesters zelf. Hij sneed de adem van de Oostenrijker Wafler af en schaarde zich bij de laatste 3.
Die ferme inspanning was meteen ook de laatste van de Belg, die leeg was en tevreden mocht zijn met brons na zijn smak op de piste. De Deen Hansen pakte het goud na een ferme remonte.
Net geen kleine finale voor Belgische achtervolgingsploegen
Zowel bij de mannen als bij de vrouwen moesten de Belgen tevreden zijn met plek 5 in de reeksen van de ploegenachtervolging. Net buiten de top 4, die morgen strijdt om de medailles.
Onder impuls van een sterke Lotte Kopecky, die na de kwalificaties het jonge team kwam versterken in de 1e ronde, klokte België een tijd van 4'21"281, een kleine seconde boven het nationaal record.
Ierland deed 4 tienden beter dan de Belgische chrono en mag morgen - weliswaar gehavend na een lelijke val na de aankomst - aantreden in de kleine finale.
Bij de mannen werd het plek 6 voor de Belgische achtervolgingsploeg, al was hier het verschil iets duidelijker.
In de 1e ronde was de eindtijd van De Vylder, Dens, Vandenbranden en Pollefliet 3'53"106, ruim boven het Belgisch record van 3'51"186. Duitsland was als 4e bijna 2 seconden sneller dan de eindtijd van ons viertal.
Belgisch record voor teamsprintmannen, pech voor de vrouwen
In de teamsprint, waar de vrouwen pas voor hun 2e EK op een rij stonden en de mannen zelfs voor hun debuut, gingen de Belgen eruit met opgeheven hoofd. En in het geval van Nicky Degrendele toch ook een beetje met een wrang gevoel.
Na een mooie 6e plaats in de kwalificaties draaiden de reeksen op een ontgoocheling uit na een foutje bij de start.
Degrendele schoot uit haar klikpedaal en op een kort nummer als de teamsprint is dat fataal. Als 8e en laatste moest België zo de 1e ronde verlaten.
De debuterende Belgische teamsprintmannen gingen er dan weer als 10e uit in de kwalificaties, maar wel met een verbetering van het nationaal eliterecord op zak (45"540).
Gerelateerd:
Belgen op 10 januari | ||
---|---|---|
discipline | renners | uitslag |
teamsprint vrouwen: kwalificaties | Valerie Jenaer/Julie Nicolaes/Nicky Degrendele | 6e (49"114) |
teamsprint vrouwen: 1e ronde | Valerie Jenaer/Julie Nicolaes/Nicky Degrendele | out als 8e (55"686) |
teamsprint mannen: kwalificaties | Mathijs Verhoeven/Tjörven Mertens/Runar De Schrijver | out als 10e (45"540) |
ploegenachtervolging vrouwen: kwalificaties | Katrijn De Clercq/Marith Vanhove/Febe Jooris/Sara Maes | 7e (4'30"225) |
ploegenachtervolging vrouwen: 1e ronde | Katrijn De Clercq/Marith Vanhove/Febe Jooris/Sara Maes/ Lotte Kopecky | out als 5e (4'21"281) |
ploegenachtervolging mannen: kwalificaties | Lindsay De Vylder/Noah Vandenbranden/Gianluca Pollefliet/Tuur Dens/Milan Van den Haute | 5e (3'54"942) |
ploegenachtervolging mannen: 1e ronde | Lindsay De Vylder/Noah Vandenbranden/Gianluca Pollefliet/Tuur Dens/Milan Van den Haute | out als 6e (3'53"106) |
afvalling mannen: finale | Jules Hesters | BRONS |
Herbeleef dag 1 op het EK baanwielrennen
EK baanwielrennen: 10 januarilaatste update: 10 maanden geleden
Een geschaafde Jules Hesters speelde met 4 overgebleven renners alles-of-niets met een ferme inspanning, die de adem van de Oostenrijker Wafler afsneed. Leeggereden na die val en die krachttoer was brons daarna het hoogst haalbare voor de Belg.
Het goud is voor Hansen die een aanval van Tidball kan counteren. Wat een finish van de afvalling! Denemarken haalt het dus voor Groot-Brittannië en België.
Jules Hesters knalt naar brons op de afvalling, ondanks een valpartij
Brons!
Die inspanning was wel fataal voor Hesters, die tevreden moet zijn met brons na zijn val. Wat een herstelvermogen van de Belg voor de eerste EK-medaille voor ons land dit jaar!
Medaille voor Hesters!
Hesters speelt alles op alles, Wafler zit helemaal kapot en zo zit Hesters in de top 3. Een medaille is zeker!
Regerend Europees kampioen Teutenberg sneuvelt als eerste na een fotofinish bij de herstart, de Fransman Grondin is het volgende slachtoffer. Nog 4 renners zijn er over, een medaille voor Hesters wenkt.
Hesters komt ongelukkig ten val, maar kan voort
Val Hesters!
De wedstrijd wordt geneutraliseerd na een val van Hesters, die tegen het achterwiel van Grondin knalt. Hij blijft er al bij al rustig onder en hervat de wedstrijd weer in koppositie.
Daarnet ontsnapte Heijnen al aan de uitschakeling na een diskwalificatie van de Portugees, nu ligt de Nederlander er wel degelijk uit.
Vones, Narciso en Vogel zijn de volgende geëlimineerden. Nog 7 renners zijn in koers, Hesters doet het voorlopig prima.
De Italiaan Scartezzini is het volgende slachtoffer dat eruit ligt. Een eerste kanshebber op een medaille die sneuvelt, we zijn nog met 10.
Hesters heeft nog niet te veel energie moeten verspelen.
Nog 12 renners blijven over, met 5 vrij logische eerste afvallers. Met Teutenberg en Heijnen zijn nog 2 podiumfinishers van het vorige EK in koers.
Met een knap manoeuvre rijdt Hesters zich van midden in het pak naar de veilige voorste regionen voor de eerste afvalling. Op het vorige EK werd de Belg uitgesloten op plek 6 na het nodige duw- en trekwerk. Dat moet hij nu vermijden.
Hesters voor de eerste Belgische medaille dit EK?
Na 2 finales waar de Belgen zich niet voor wisten te plaatsen, kan het nu wel prijs zijn met Hesters. We zijn eraan begonnen!
2 finales hebben we achter de kiezen, de avond afsluiten doen we met een 3e finale. De afvalling is de laatste van vanavond, met een Belgische medaillekandidaat in de persoon van Jules Hesters.
Dit is een niet-olympisch duurnummer, waarbij elke 2 rondes de laatste renner over de streep van een peloton renners afvalt. Zo gaat het voort tot de 2 laatste renners sprinten om het goud.
Nederlandse mannen heersen opnieuw op de team sprint
Na brons bij de vrouwen mag Nederland nu ook goud bijschrijven in de teamsprint mannen. Het verschil in de finale met Frankrijk is duidelijk, het dak gaat eraf in Apeldoorn.
Ook Nederland kan zich in de handen wrijven met een eerste gouden kans bij de teamsprint mannen. Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Roy van den Berg zijn alleszins de te kloppen mannen in Apeldoorn tegen Frankrijk in de finale.
De strijd om het brons is een prooi voor de Polen, die het halen van de Britten na een fenomenale laatste ronde van Rudyk.
Duitse vrouwen pakken eerste gouden medaille in de team sprint
De eerste gouden plak is voor topfavoriet Duitsland. De regerende wereldkampioenes teamsprint zijn duidelijk sneller dan Groot-Brittannië.
Eerste medaillestrijd
De teamsprint bij de vrouwen is de eerste medaillestrijd op dit EK en die levert meteen een medaille op voor het thuisland. In Apeldoorn pakt Nederland voor eigen volk het brons voor Polen.
België strandt ook bij de mannen op 5
Net als bij de vrouwen eindigen ook de mannen 5e op de ploegenachtervolging, net buiten de plaatsjes voor de strijd om het brons. Duitsland had nog voldoende in de tank en klokt af op 3'51"337, net sneller dan de Belgen.
Denemarken bombardeert zich met een kanontijd van 3'44"923 nog meer tot de topfavoriet voor de finale van morgen.
Duitsland licht in het voordeel
De finaleplaatsen zijn al beslist, Denemarken is op weg naar de snelste tijd van de dag en zal tegen de Britten kampen om de Europese titel morgen. Duitsland is voorlopig licht in het voordeel op de Belgen, maar als de Denen hen bijhalen zal dat tijd kosten voor onze Oosterburen.
De 4 wereldkampioenen van Denemarken zetten Duitsland meteen op achterstand. De regenboogtruien zijn na een kilometer al bijna 2 seconden sneller.
Heat 4 tussen Denemarken, dat zich waarschijnlijk voor de finale zal plaatsen, en Duitsland is ook voor België nog belangrijk. Het moet hopen dat Duitsland niet beter klokt dan hun tijd.
Na 2500 meter is het verschil 2 seconden, zonder ongelukken plaatst Groot-Brittannië zich dus voor de finale.
Het sterke Britse blok neemt het in heat 3 op tegen de Italianen, zonder Ganna. In de kwalificaties was het verschil al meer dan 3 seconden in het voordeel van de Britten, ook nu nemen zij de beste start.
Belgische mannen zijn net iets sneller dan in de kwalificaties op de ploegenachtervolging
Finish Belgische mannen
3'53"106, daar stopt de chrono voor de Belgen. De kleine finale halen wordt moeilijk, al doen ze wel beter dan hun tijd in de kwalificaties.
Het inhaalmanoeuvre van de 3 overgebleven Belgen gaat heel soepel voorbij Spanje, al gaat het Belgisch record steeds verder buiten bereik.
Halfweg zitten de Belgen een halve seconde boven het nationale record te knallen. Het kan met een sterk tweede deel, Spanje komt al in zicht op de baan.
Ze moeten het Belgisch record minstens benaderen en dan is de strijd om het brons mogelijk.
Belgische mannen beginnen aan hun ploegenachtervolging
De Vylder, Dens, Pollefliet en Vandenbranden nemen het als nummer 5 uit de kwalificaties op tegen Spanje, dat op ruime afstand 8e werd. Focussen op hun eigen prestatie is het devies voor de Belgen.
Frankrijk haalt het duidelijk van Zwitserland in een tijd van 3'53"565. Dat is een pak sneller dan in de kwalificaties, de Belgen weten wat hen te doen staat zo meteen als ze door willen naar de bronzen medaillestrijd.
Nog eens herhalen: de ploegenachtervolging is onderdeel van het olympische programma van de langere duurnummers. Kwalificatie voor de Spelen is nog steeds een grote optie voor de Belgen.
De mannen ploegenachtervolging trappen af met Frankrijk tegen Zwitserland, waarna België het opneemt tegen Spanje in heat 2 van de 4.
België knap 5e
Het scheelt amper 4 tienden of de Belgische vrouwen hadden zich geplaatst voor de kamp om het brons morgen in de ploegenachtervolging. Ierland haalde het net en mag (gehavend) aan die strijd beginnen tegen Duitsland. Toch een erg mooie eindnotering voor België in de reeksen op dit onderdeel!
Lotte Kopecky in actie op de ploegenachtervolging
De heat wordt voortijdig afgesloten, althans voor Italië dat zich plaatst voor de finale door Frankrijk bij te halen. Zij mogen wel nog doorrijden, al is dat slechts een erezaak want de kleine finale is verloren.
Het is een walk in the park voor de Italiaanse vrouwen.
Na 750 meter is Italië al zeker van de finale na pech bij de start voor de Françaises. Zij volgen al op 5 seconden met nog maar 3 rensters.
Met 4'12"866 klokt Groot-Brittannië de snelste tijd van de dag op de ploegenachtervolging en stoot zo logischerwijs door naar de finale van morgen. Daarin neemt het het op tegen de winnaar van de 4e en laatste heat van de 1e ronde, Italië of Frankrijk. Duitsland is zeker van de kleine finale.
Het verschil kantelt in het voordeel van de Britse vrouwen, tot een seconde. Ook zonder Katie Archibald, die dit EK bewust laat schieten, zijn zij topfavoriet.
Duitsland en Groot-Brittannië, de wereldkampioenes in de ploegenachtervolging, krijgen groen licht om te beginnen aan hun heat. In de eerste kilometer zijn ze heel erg aan elkaar gewaagd.
Pijnlijk! Ierse vrouwen halen elkaar spectaculair onderuit op de ploegenachtervolging
Met bloed in het aangezicht verbijt een van de Ieren de pijn. De piste wordt geïnspecteerd voor schade voor we weer verder kunnen.
Opnieuw Ierse valpartij!
Net als eerder vandaag in de middagsessie smakken de Ieren opnieuw tegen de grond. Bovenaan de piste botsen ze met 2 tegen elkaar na de finish, een 3e renster komt hard ten val over haar gevallen landgenotes. Hun tijd stond al op het bord met 4'20"881, net iets sneller dan België dus.
De Ierse vrouwen halen de Zwitsers iets over halfweg in. In deze heat van de ploegenachtervolging is het verschil erg duidelijk, bovendien is Ierland ook sneller onderweg dan België.
Sterke prestatie van Kopecky en co in de ploegenachtervolging
Belgische vrouwen kloppen Polen
Prachtige prestatie van Kopecky en haar jonge ploeggenotes De Clercq, Jooris en Vanhove! Ze klokken af op 4'21"281, een kleine seconde boven het nationale record. Polen strandt uiteindelijk op 2,5 seconden, waar het verschil in de kwalificaties nog 3 tellen in hun voordeel was.
Kopecky neemt haar ploeggenotes op sleeptouw en lijkt de winst in deze heat over de streep te trekken. Nog 500 meter te gaan met een voorsprong van een dikke seconde.
De Belgische vrouwen draaien goed rond en na 1500 meter volgen de Polen op bijna 2 seconden.
Eerste keer Kopecky
Snel gaat het weer naar de 1e ronde bij de ploegenachtervolging, waar Lotte Kopecky klaarstaat aan de start met Vanhove, Jooris en De Clercq. Kunnen zij tegen Polen doorstoten naar de medaillestrijd?
De finale in de teamsprint mannen later vanavond zal zoals verwacht tussen Frankrijk en topfavoriet Nederland gaan. Zij wonnen hun heats comfortabel, Polen en Groot-Brittannië zijn de andere winnaars die om het brons gaan strijden.
Net als bij de vrouwen nemen ook de mannen in de teamsprint het nu tegen elkaar op in 4 duels, waarvan de 2 snelste winnaars doorstoten naar de finale. De overige 2 winnaars knallen om het brons. Zoek niet meer naar de Belgische mannen in de teamsprint, zij strandden bij hun EK-debuut in de kwalificaties op plek 10.
België 8e, finale tussen Duitsland en Groot-Brittannië
Duitsland en Groot-Brittannië zijn beide goed 3 seconden sneller dan hun tegenstanders Oekraïne en Tsjechië in heats 3 en 4. Ze zijn ook sneller dan Nederland en dus mogen zij straks kampen om het goud. Nederland gaat tegen Polen op zoek naar het brons.
De Belgische teamsprintvrouwen eindigen op de 8e plaats met de slechtste tijd in de reeksen na dat foutje bij de start.
Foutje in Belgische start, Nederland wint makkelijk
Een slechte start doet de Belgische vrouwen de das om, Degrendele maakt een foutje waardoor ze het met 2 moeten rooien. Nederland haalt het zo makkelijk in 46"866, België klokt af op 55"686.
Polen is Frankrijk de baas in heat 1 en maakt dus nog kans op een medaille. Hierna is het de beurt aan de Belgen.
Jenaer, Nicolaes en Degrendele eindigden 6e in de kwalificaties, hun Nederlandse opponenten 3e. Op het vorige EK was datzelfde trio nog goed voor brons. Een stevige opgave dus voor de Belgische vrouwen, die 2 seconden trager waren dan Nederland in de middagsessie.
Eerste ronde teamsprint vrouwen
Daar zijn we weer voor de avondsessie op het EK baanwielrennen. Beginnen doen we met de reeksen van de teamsprint vrouwen, bestaande uit 4 heats van 2 landen. Bij beurt 2 is het aan de Belgische vrouwen, die thuisland Nederland treffen in Apeldoorn.
Onze man ter plaatse, Renaat Schotte, meldt bovendien dat Lotte Kopecky straks opgesteld wordt in de ploegenachtervolging. Nog een extraatje om naar uit te kijken dus. Tot vanavond!
Avondprogramma
Over goed anderhalf uur zijn we weer van de partij voor de avondsessie. Aftrappen doen we rond 19 uur, wanneer de vrouwen teamsprint in heat 2 tegenover gastland Nederland staan.
Een halfuur later is het aan de Belgische teams in de ploegenachtervolging. De vrouwen geven Polen partij in heat 1, de mannen mikken in heat 2 tegen Spanje opnieuw op het Belgisch record.
Na 20 uur staan er nog 3 finales op het menu, met de teamsprint bij de vrouwen (mogelijk met België) en de mannen. De afsluiter van de avond is de afvalling mannen, waar Jules Hesters de Belgische vertegenwoordiger is.
Recap middagsessie
Met de ploegenachtervolging zit de middagsessie in Apeldoorn erop. Voor 3 van de 4 Belgische teams was die sessie slechts een voorproefje. De vrouwen in de teamsprint en de ploegenachtervolging stoten door naar de volgende ronde in de avondsessie, net als de mannen ploegenachtervolging.
De teamsprintmannen verlaten het EK met opgeheven hoofd en een nieuw Belgisch eliterecord op zak.
België wordt 5e, Denemarken naar 1
Na een dominante vertoning, waarin het wel wat stilviel in de laatste ronde, snelt Denemarken naar de eerste plaats in de kwalificaties. Ze doen dat in een tijd van 3'49"088, een halve seconde sneller dan Groot-Brittannië.
België eindigt 5e en mag zich opmaken voor een duel tegen nummer 8 Spanje in de eerste ronde vanavond.
Italië, zonder Filippo Ganna dit EK, strandt op plek 2, op 3 seconden van Groot-Brittannië. Enkel Denemarken moet deze kwalificaties nu nog afwerken.
Frankrijk achter België
Onze andere buren, Frankrijk, komen wel te kort om de Belgische tijd te bedreigen. Zonder patron Benjamin Thomas, die niet in actie komt in deze kwalificaties, klokken ze af op 3'56"985.
Bijna heel de 4 km liep Duitsland achter op de Belgische marstabel, maar in extremis duikt het toch onder de tijd van De Vylder, Dens, Pollefliet en Vandenbranden. Het scheelt maar goed 2 tienden van een seconde.
Groot-Brittannië, met Hayter, Vernon, Bigham en Wood, doet 5 seconden van de Belgische tijd af en springt naar 1. Komen er nog aan: Duitsland, Frankrijk, Italië en Denemarken.
België naar 1
Geen nationaal record, maar wel een prima tijd van 3'54"942 waarmee Dens, De Vylder, Pollefliet en Vandenbranden bijna 7 seconden beter doen dan de Zwitsers. Wat is die tijd waard tegenover de andere toplanden in deze kwalificaties?
Na 2 van de 4 km zitten de Belgische mannen aan een tijd van 1'59"712, al maar liefst goed 4 seconden sneller dan de Zwitsers. Op koers voor een nieuw Belgisch record?
Na 3 landen is Zwitserland de logische leider in een tijd van 4'01"576, voor Spanje en Oekraïne. Nu is het de beurt aan De Vylder, Dens, Pollefliet en Vandenbranden, die de Zwitserse tijd zouden moeten kunnen verbeteren.
Ploegenachtervolging mannen
Ook bij de mannen werken 9 landen de kwalificaties voor de ploegenachtervolging af. België start nu niet als eerste, maar wel als vierde.
In tegenstelling tot het EK van 2023 is Lindsay De Vylder er dit jaar wel bij voor de ploegenachtervolging. Ook nieuw in de Belgische selectie is het 18-jarige talent Milan Van den Haute.
Tuur Dens, Gianluca Pollefliet en Noah Vandenbranden waren er wel bij toen België vorig jaar 6e werd op het EK. Nu mikken ze op een verbetering van het nationale record en misschien wel een top 5 of meer.
Niet plek 6, maar plek 7 voor België
De Ierse vrouwen hebben een herkansing gekregen na hun valpartij en weten nu wel recht te blijven. Ze zijn ongeveer 7 seconden sneller dan de Belgen en verdringen onze landgenotes zo naar plek 7. Nog steeds voldoende om door te stoten naar de volgende ronde vanavond.
Belgische vrouwen mogen met de 7e tijd door op de ploegenachtervolging
België stoot door als 6e in ploegenachtervolging vrouwen
De 6e tijd is het uiteindelijke verdict geworden voor de Belgische vrouwen op de ploegenachtervolging. Daarmee stoten De Clercq, Jooris, Maes en Vanhove door naar ronde 1 vanavond.
Uittredend Europees en regerend wereldkampioen Groot-Brittannië moet tevreden zijn met plek 3 in de kwalificaties, na Italië (1e) en Duitsland (2e). Met Frankrijk op 4 liggen de medaillekandidaten op goed 3 seconden van elkaar.
Duitsland is nog eens maar liefst 10 seconden sneller dan Polen en 13 dan België. Ook Italië, Frankrijk en Groot-Brittannië boksen in een andere gewichtsklasse en zullen zonder ongelukken in de top 4 eindigen tijdens de kwalificaties.
Al stoten de Belgische vrouwen dus, waarschijnlijk als 6e, wel door naar de 1e ronde, die vanavond op het programma staat.
Ierse valpartij
Een eerste DNF dit EK na een valpartij van de Ierse vrouwen tijdens de kwalificaties van de ploegenachtervolging. Na 2 rondes waren zij op weg naar de nieuwe toptijd, maar een smak gooide dus roet in het eten.
Ook Spanje (4e) kan de Belgische tijd niet overvleugelen. De Poolse vrouwen doen dat even later wel en zijn 3 seconden sneller dan De Clercq, Jooris, Maes en Vanhove. Na 4 landen staat België dus nog steeds op een prima 2e plaats.
Toptijd Belgische vrouwen op ploegenachtervolging
De Belgische vrouwen moeten om door te stoten van de 8 andere landen slechts één land achter zich houden en slagen daar meteen in. Zwitserland komt niet aan de Belgische chrono van 4'30"225, waardoor de voorlopige toptijd na 2 landen blijft staan.
Next up, de kwalificaties voor de ploegenachtervolging bij de vrouwen. waar we opnieuw een debuterend Belgisch team op een EK hebben dat de spits mag afbijten. In de selectie zit geen enkele renster boven de 21 met Katrijn De Clercq, Marith Vanhove, Febe Jooris en Sara Maes.
De ploegenachtervolging is onderdeel van het olympisch programma van de uithoudingsnummers. Een vrouwenploeg bestaat uit 4 rensters en rijdt 4 km. De tijd van de 3e renster telt als eindtijd.
Belgische mannen kunnen zich niet kwalificeren op de teamsprint
Exit Belgische teamsprintmannen
Op hun eerste Europees kampioenschap hebben de nieuwbakken Belgische teamsprintmannen niet kunnen verrassen met een top 8-notering en kwalificatie voor de volgende ronde.
Met een tijd van 45"540 doen ze wel beter dan het vorige Belgische eliterecord van 46"068 uit 2016. Alleen het juniorenrecord van vorig jaar staat nog wat scherper met 45"211.
Het lijkt erop dat België als 10e zal eindigen in de kwalificaties teamsprint mannen, met voorlopig een 7e notering en nog toplanden Duitsland, Frankrijk en Nederland op komst. Enkel een plaats bij de eerste 8 volstaat voor de volgende ronde.
Belgen zakken weg ondanks Belgisch record bij elite
Oekraïne is daarna net sneller dan België, en ook Spanje doet beter. Zo zakken onze landgenoten, wel met een Belgisch record bij de elite teamsprint op zak, weg naar de 3e plaats.
Logischerwijs zetten de Belgen dan ook de toptijd neer als eerste team, met een tijd van 45"540 over 3 rondes. De als volgende gestarte Grieken bijten alvast hun tanden stuk op de Belgische chrono.
Debuterende mannen in de teamsprint
Naadloos gaan we over naar de kwalificaties bij de mannen teamsprint, waar de debuterende Belgen als eerste van 11 teams van start gaan.
Daar zien we de keuze voor jong geweld in de eerste teamsprint waar België aan meedoet op een internationaal kampioenschap bij de mannen. Runar De Schrijver (19) en Tjörven Mertens (18) vormen een trio met Mathijs Verhoeven (26), die net als Elke Vanhoof bij de vrouwen vorig jaar uit het BMX komt.
Belgische vrouwen gaan door met de 6e tijd op de teamsprint
6e tijd voor Belgische vrouwen in de teamsprint
De kwalificaties in de teamsprint bij de vrouwen zitten er op, met als resultaat de 6e tijd (49"114 over 750m/3 rondes) voor België. De toptijd was zoals verwacht voor favoriet Duitsland (46"316).
In de 1e ronde krijgen we zo een duel der Lage Landen tussen België en Nederland, dat de 3e tijd neerzette in de kwalificaties.
Frankrijk gaat 1 volle seconde sneller dan België, thuisland Nederland doet daar nog eens een seconde van af en gaat in Apeldoorn naar de nieuwe toptijd. Komen er nog aan: Polen, Groot-Brittannië en tot slot topfavoriet Duitsland.
Voorlopig snelste tijd Belgische vrouwen
De Belgische vrouwen mochten als 3e van 8 teams beginnen aan hun kwalificaties op de teamsprint en hebben de voorlopig snelste tijd neergezet met 49"114. Daarmee doen ze wel een tiende van een seconde trager dan vorig jaar op het EK in de kwalificaties.
Op hun eerste EK vorig jaar eindigden de Belgische vrouwen 6e in de teamsprint. Zijn er net als in Gretchen ook nu weer bij: Valerie Jenaer en leading lady Nicky Degrendele. BMX’ster Elke Vanhoof is er dit jaar niet bij, zij wordt net als op het WK in Glasgow vervangen door het 19-jarige talent Julie Nicolaes.
De teamsprint maakt ook deel uit van het olympische programma van de korte sprintnummers. Het gaat telkens om teams van 3 die een zo snel mogelijke tijd moeten neerzetten. Elke renner doet het kopwerk voor een ronde en valt dan af. De laatst overgebleven renner zet dus de eindtijd neer.
Programma middagsessie
Over een goede 5 minuten beginnen we eraan met de eerste middagsessie van dit EK. Daarin staan eerst de kwalificaties gepland voor de teamsprint (vrouwen, gevolgd door de mannen) en daarna die voor de ploegenachtervolging (ook beginnend met de vrouwen).
Van de teamsprint staan in de avondsessie al meteen de volgende ronde en de finale gepland. Op dat onderdeel zullen dus de eerste medailles te verdienen vallen.
Bondscoach Carswell: "Parijs én LA in achterhoofd"
"We trekken met verschillende ambities naar het EK", blikt bondscoach Tim Carswell vooruit op het EK.
"Enerzijds met het doel om punten te sprokkelen voor de kwalificatie voor de Olympische Spelen van Parijs deze zomer. Maar anderzijds ook met de Spelen van 2028, in Los Angeles, in het achterhoofd."
"Dat is het geval voor onze teams in de ploegenachtervolging en teamsprint. Het is heel wat jaren geleden dat we nog een ploegenachtervolging met de vrouwen en een teamsprint met de mannen reden op een EK."
"We willen nu al starten met ons traject richting de Spelen van 2028 en klaar zijn voor het begin van de kwalificaties binnen 2,5 jaar. Dit EK is daarbij een eerste stap."
"Het is daarnaast ook onze ambitie om enkele Belgische records te breken in Apeldoorn. Ik denk daarbij aan de ploegenachtervolging bij de mannen en de teamsprint bij zowel de mannen als vrouwen. Maar het is ook mogelijk in individuele nummers zoals de 500 meter tijdrit bij de dames."
We hebben tijdens de stage gezien dat iedereen in goede vorm verkeert en klaar is voor dit EK. We mogen dus zeker verwachten om mee te strijden voor enkele medailles.
Dag 1
Het EK baanwielrennen gaat vandaag van start en er komen op de 1e dag meteen heel wat Belgen in actie.
Vanaf 14 uur kunt u hier de namiddagsessie op de voet volgen. De avondsessie is vanaf 19 uur te bekijken met livestream. Tv-kijkers kunnen afstemmen op VRT Canvas en vanaf 20 uur op het kanaal van Ketnet.