Ga naar de inhoud
shorttrackseizoen 2023-2024
20 oktober WB in Montréal (Can) verslag
27 oktober WB in Montréal (Can)
verslag
8 december WB in Peking (Chn) verslag
15 december WB in Seoel (ZKo)  
12 januari EK in Gdansk (Pol)  
9 februari WB in Dresden (Dui)  
16 februari WB in Gdansk (Pol)  
15 maart WK in Rotterdam (Ned)  

Shorttracker Stijn Desmet grijpt net naast medaille, Belgische aflossingsploeg zegeviert in B-finale

 zo 10 december 2023 15:22
Stijn Desmet viel net naast het podium op de 500 meter.

De shorttrackers waren dit weekend aan het werk in Peking op de derde Wereldbekermanche van het seizoen. De Belgen slaagden er niet in om een medaille te behalen. Stijn Desmet kwam er het dichtste bij met plaats 4.

WB shorttrack in Peking

15:18

Stijn Desmet valt net naast podium

Geen medaille voor de Belgen in Peking, al kwam Stijn Desmet er op de slotdag nog dicht bij. Onze landgenoot schaatste in de A-finale van de 500 meter naar de vierde plaats en greep zo net naast eremetaal. Een hoopgevende prestatie voor Desmet, want het was pas de eerste keer dit seizoen dat hij de korte afstand schaatste op een WB-manche.

15:16
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
09:10

Stijn Desmet 5e in B-finale

Stijn Desmet is  vijfde geëindigd in de B-finale op de 1.500 meter in de Wereldbeker in Peking.

Onze landgenoot startte als 4e in de B-finale, maar moest uiteindelijk de Canadezen Maxime Laoun en Pascal Dion, de Italiaan Pietro Sighel en de Chinees Long Sun voor zich dulden.

Desmet finishte in een tijd van 2'25"970 op meer dan 3 tienden van winnaar Laoun (2'25"622). De A-finale werd gewonnen door de Koreaan Gun Woo Kim, de Chinees Wenlong Li en de Canadees William Dandjinou vervolledigden het podium.

09:09
De Belgische aflossingsploeg bij de mannen won de B-finale.
09:01

Shorttrackers winnen B-finale aflossing

De Belgische shorttrackers hebben tijdens de Wereldbeker in Peking de B-finale van de aflossing gewonnen. Adriaan Dewagtere, Ward Pétré, Warre Van Damme en finisher Stijn Desmet hadden in de slotfase alleen af te rekenen met Kazachstan.

9 ronden (van de 45) voor het einde hadden de Japanners zichzelf door een val uitgeschakeld en nog eerder (na 18 ronden) liep Italië door een botsing grote achterstand op. Italië moest daarom genoegen nemen met de derde plaats na België en Kazachstan, Japan werd vierde.

De duim van bondscoach Ingmar van Riel ging omhoog, want de vijfde plaats in het totaalklassement van dit weekeinde (de A-finale wordt later geschaatst) brengt de ploeg met een achterstand van 2 punten op Japan ook op de 5 plek in de rangschikking voor de Wereldbeker. 8 landen mogen meedoen aan de Wereldtitelstrijd over 3 maanden in Rotterdam.


09/12/23
12:19

Mannenaflossing naar B-finale door val

Stijn Desmet, Adriaan Dewagtere, Ward Pétré en Warre Van Damme moesten genoegen nemen met een ticket voor de B-finale. Ze werden 4e in de halve finale, top 2 was nodig voor de A-finale.

Op het moment dat Italië het tempo opschroefde, 20 ronden (van de 45) voor het einde, ging Pétré onderuit. Canada won, voor Zuid-Korea en Italië.

Tegenstanders van België in de B-finale morgen zijn Kazachstan, Japan en opnieuw Italië.

12:06

Geen eremetaal voor België op eerste finaledag

De eerste finaledag in Peking leverde niets op voor onze landgenoten. De 1.500 meter werd een desillusie voor Hanne, zesde, en Stijn Desmet, vijfde in de B-finale.

Drie ronden voor het einde van de finale in de 1.500 meter kwam Hanne Desmet, een van de favorieten, bij een inhaalactie binnendoor ten val. Een fractie daarvoor had de Zuid-Koreaanse Suk-Hee Shim de schaats van Desmet geraakt, wat Shim op diskwalificatie kwam te staan.

Haar landgenote Gilli Kim, de andere favoriete, kon daardoor ongehinderd naar de overwinning rijden. Op het podium werd Kim geflankeerd door de Chinese Gong Li en de Nederlandse Xandra Velzeboer.

Voor Hanne Desmet was het voordien op haar geliefde afstand geheel naar wens gegaan. Ze domineerde de halve finales waarin toch onder meer Velzeboer schaatste.

Stijn Desmet verspeelde in de laatste halve ronde van zijn halve finale 2 plaatsen en werd als vierde naar de B-finale verwezen. De A-finale was een prooi voor de Zuid-Koreaan Gun-Woo Kim.

12:00

Geen A-finale voor gemengde aflossing

De dag was al ontgoochelend begonnen voor België. De gemengde aflossingsploeg, met kopvrouw en -man Hanne en Stijn Desmet, miste de A-finale. 

In de B-finale eindigden de Desmets, Tineke den Dulk en Ward Pétré als tweede achter Canada, goed voor een zesde plaats allround.

China en Italië hadden de weg naar de A-finale versperd. Het Belgische viertal (toen met Adriaan Dewagtere voor Pétré) legde de 2.000 meter af in 2'37"732. Dat is 8 duizendsten langzamer dan de tijd waarmee ze vrijdag het nationaal record scherper stelden en de halve finales werd bereikt.

08/12/23
10:22
Pech voor Stijn Desmet, die wel wordt opgevist voor het vervolg van de 1.500 meter.
10:22
Stijn Desmet wordt onderuit geschaatst.
10:22

Hanne Desmet, Stijn Desmet en Tineke den Dulk stoten door

Individueel fleurde Hanne Desmet de kwalificatieraces op met een nationaal record op de 500 meter. Ze ging naar de kwartfinales in een winnende 42"533, sneller dan haar race tijdens de Olympische Winterspelen van vorig jaar (42"941).

Verder plaatste ze zich eenvoudig voor de halve finales van de 1.500 meter. Ook broerlief Stijn stoot door op de 1.500 meter. Na een geschil werd hij opgevist door de jury.

Op de 1.000 meter glipte Tineke den Dulk dankzij een derde plaats mee naar de kwartfinales. 

10:20
De Belgische mannen in actie op de 5.000 meter estafette.
06:57

Gemengde shorttrackploeg zet Belgisch record neer

Op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Peking heeft België zich met een nieuw nationaal record geplaatst voor de halve finale van de gemengde aflossing. 


Hanne en Stijn Desmet, Tineke den Dulk en Adriaan Dewagtere noteerden 2'37"724. Dat is vier tienden sneller dan een jaar geleden in Almaty.


België eindigde in de snelste race van de dag als tweede achter China. De Verenigde Staten werden derde en plaatsten zich op grond van die tijd voor de halve eindstrijd. Duitsland werd vierde. 


Later op de vrijdagmiddag (plaatselijke tijd) komt onder meer de mannenaflossingsploeg in actie.