Ga naar de inhoud

Bondscoach na monsterzege in Azerbeidzjan: "Belangrijk om slecht gevoel kwijt te geraken"

 zo 12 november 2023 17:20
De Belgian Cats walsten over Azerbeidzjan.
De Belgian Cats walsten over Azerbeidzjan.

Enkele dagen na de verrassende nederlaag tegen Polen hebben de Belgian Cats zondag Azerbeidzjan van het parket geveegd. Ondanks het verschil in niveau - Azerbeidzjan was toch verschillende maatjes te klein - een overwinning die deugd deed in het Belgische kamp. "Dit is een superbelangrijke zege", klinkt het.

Met een ongeziene score (28-136) hadden de Belgian Cats geen greintje genade met het bescheiden Azerbeidzjan.

 

"Het doel doel vandaag was drieledig: uiteraard winnen, met een groot verschil omdat na het verlies tegen de Polen het gemiddelde belangrijk kan worden, en tot slot iedereen laten spelen", zegt bondscoach Rachid Meziane.

 

"Dat was het geval en iedereen had een impact op het spel. Het was ook belangrijk om het slechte gevoel na de nederlaag tegen Polen kwijt te geraken."

 

Dat België met een veel ruimer verschil van Azerbeidjan won dan Litouwen enkele dagen geleden, is een plus. Toch kijkt Meziane nog vooral naar Polen.

 

"Ik weet niet of het verschil in punten tussen wat Litouwen in Azerbeidzjan deed (+37) en wij (+108) een rol zal spelen, maar op dit moment is Polen onze eerste concurrent. Ik wil onderstrepen dat zij tegen ons een uitstekende match speelden. Ook al waren wij niet op de afspraak."

Die match tegen Polen heeft ons toch een beetje pijn gedaan. Als Europees kampioen mogen we niet meer verliezen op die manier.

Julie Vanloo

De volgende opdracht voor de Belgian Cats is het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in februari, in Antwerpen. "We wisten dat het voor het vertrouwen superbelangrijk was om vandaag te winnen, want de volgende keer dat we elkaar terug zien is het voor OKT in Antwerpen", reageert Julie Vanloo.

 

"Die match tegen Polen heeft ons toch een beetje pijn gedaan. Als Europees kampioen mogen we niet meer verliezen op die manier, maar we hebben er zeker lessen uit getrokken. We doen altijd ons best, maar soms lukt het gewoon niet. We zijn ook maar mensen."

 

"Soms moet je ook gewoon eens verliezen om een andere mentaliteit te creëren binnen de ploeg. Dus misschien was die match tegen Polen wel niet slecht voor ons."

 

En na het statement van vandaag tegen Azerbeidzjan kunnen de Belgian Cats met vertrouwen en reikhalzend uitkijken naar het OKT. "We willen alles voortzetten in Parijs. Het is fantastisch dat we voor onze eigen fans kunnen spelen in Antwerpen. We kijken er superhard naar uit."

Belgian Cats in EK-vooronde

programma groep C
België Polen 62-67 verslag
Azerbeidzjan België 28-136 verslag
België Litouwen 07/11/24  
Polen België 10/11/24  
België Azerbeidzjan 06/02/25  
Litouwen België 09/02/25  
stand in groep C
    M W V +/- ptn
1. Litouwen 2 2 0 +39 4
2. Polen 2 1 1 +3 3
3. BELGIE 2 1 1 +103 3
4. Azerbeidzjan 2 0 2 -145 2

De groepswinnaars van de 8 poules plaatsen zich rechtstreeks voor het EK in 2025. Ook de beste 4 nummers 2 van de 8 groepen pakken een EK-ticket. Duitsland, Griekenland, Italië en Tsjechië organiseren samen het EK en zijn als gastland al zeker van de kwalificatie.

Gerelateerd: