Ga naar de inhoud

Duitsland kroont zich voor het eerst in zijn geschiedenis tot wereldkampioen basketbal

 zo 10 september 2023 16:41
Duitsland viert zijn eerste wereldtitel.
Duitsland viert zijn eerste wereldtitel.

Duitsland heeft het Europese onderonsje in de finale van het WK basketbal gewonnen. De Duitsers versloegen in de strijd om het goud Servië met 83-77. Voor de Duitse mannen is het hun allereerste wereldtitel. Topfavoriet USA bleef met lege handen achter na een nederlaag tegen buurland Canada in de match om brons.

Voor het eerst sinds 2006 kreeg het WK basketbal een Europese finale, met Duitsland-Servië. Voor Duitsland, dat op weg naar de titelfinale onder meer afgerekend had met de Verenigde Staten, was het de allereerste kans op WK-goud.

 

In een tactisch hoogstaande finale hielden beide landen elkaar bij de rust (47-47) volledig in balans.

 

Duitsland maakte vervolgens het verschil in het 3e quarter. Uitblinker Dennis Schröder (28 punten) dirigeerde zijn team naar een voorsprong van 12 punten bij het ingaan van het 4e quarter.

 

Maar met de Serviërs ben je nooit klaar. Aleksa Avramovic, die in de halve finale tegen Canada indruk gemaakt had met zijn defensieve kwaliteiten, maakte nu ook offensief het verschil. Met enkele knappe scores deed hij de Servische hoop weer oplaaien.

 

Bij 78-75 had Guduric zelfs de kans op Servië in de slotminuut langszij te knallen, maar zijn driepunter viel naast. Daarna was het Schröder die Servië de genadeslag toediende, met 4 punten op rij.

 

Voor Duitsland is het de allereerste wereldtitel. Die hebben MVP Schröder en co overigens niet gestolen, want Duitsland bleef als enige team op dit WK ongeslagen.

 

Het brons was voor Canada, dat eerder op de dag buurland Verenigde Staten op de knieën kreeg. Dillon Brooks was met 39 punten de held voor de Canadazen, die na één verlenging wonnen met 127-118.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

wk basketbal 2023

finale
Duitsland Servië 83-77
halve finales
Verenigde Staten Duitsland 111-113
Servië Canada 95-86
kwartfinales
Italië Verenigde Staten 63-100
Litouwen Servië 68-87
Duitsland Letland 81-79
Canada Slovenië 100-89