Ga naar de inhoud

Remco Evenepoel: "Niet eenvoudig om telkens een plan te bedenken om Jumbo-Visma te kloppen"

 ma 4 september 2023 15:32
Remco Evenepoel.

Van alle verwachte klassementsmannen, exclusief Sepp Kuss, staat Remco Evenepoel er na 9 ritten nog altijd het best voor in de Vuelta. De Belgische kampioen toonde zich op zijn persbabbel tevreden en heeft zijn zinnen gezet op de tijdrit van dinsdag. "Ik mik in eerste instantie op ritwinst, tijdswinst van een halve minuut zou fijn zijn."

De tijdrit van dinsdag staat al langer aangestipt in de agenda van Remco Evenepoel. Het parcours in Valladolid heeft hij nog niet kunnen verkennen, maar de route spreekt hem wel aan.

 

"Het is een beetje vergelijkbaar met vorig jaar. De eerste 5 kilometer zijn technisch met een klimmetje, daarna volgt een afdaling en voor de rest is het eigenlijk rechtdoor tot de finish."

 

"Het wordt een snelle tijdrit", voorspelt de wereldkampioen. "Ik denk dat een echte specialist zal winnen."

 

Wie de regenboogtrui draagt, is een specialist. Hijzelf dus. "Die trui zal me extra movitatie geven, een boost en wat meer watts."

 

Evenepoel voert geen klassement aan en hoeft dus niet in een trui van de organisatie te rijden, al was hij nog bijna leider van het bergklassement.

 

"Bijna had ik mezelf nog geflikt door bergpunten te pakken. En als wereldkampioen heb ik in veel koersen dit jaar een leiderstrui gedragen."

 

"Maar daar zou ik geen probleem van gemaakt hebben. Het is makkelijk gezegd dat een pak van de organisatie trager is."

 

"Kijk naar de vorige grote rondes: Vingegaard won de tijdrit in de Tour, ik als leider in de Vuelta. Dat excuus is een beetje kort door de bocht, een beetje flauw."

Remco Evenepoel staat 4e op 2'22" van Sepp Kuss.

"Ik heb Mikel Landa gestuurd dat hij moet wachten"

Als expert in dit onderdeel is Evenepoel duidelijk: hij aast op een tweede ritzege morgen. "Dat is het eerste doel."

 

"Qua tijdswinst probeer ik gewoon zo veel mogelijk te nemen. Maar ik denk niet dat de chrono zo cruciaal wordt als vorig jaar. Een halve minuut zou heel goed zijn, maar dat is hoog gemikt. De anderen zijn in vorm."

 

Zeker de concurrentie van Jumbo-Visma. Daar zijn ze nu zelfs met z'n drieën. Of vlakt Evenepoel zelf leider Sepp Kuss uit?

 

"Hij is een van de beste klimmers ter wereld. Als hij een goeie tijdrit rijdt, wordt hij een belangrijke klant, al kwam hij de voorbije dagen bergop wat in de problemen. Ik beschouw hem voorlopig meer als een outsider bij Jumbo-Visma."

 

"Maar het is niet makkelijk om te koersen tegen 3 sterke klimmers", geeft hij toe. "Het is niet eenvoudig om telkens met een plan te komen om hen te kloppen, zeker als ze goed samenwerken zoals ze nu doen. Al wisten we dat al voor deze Vuelta."

Het klopt dat mannen als Mas, Ayuso en Almeida belangrijk kunnen zijn voor mij. We moeten soms proberen samen te werken.

Remco Evenepoel

Dan kunnen bondgenoten van pas komen. "Ik kan niet zeggen wie mijn grootste uitdager wordt, want we staan nog allemaal dicht in het klassement."

 

"Maar het klopt dat mannen als Mas, Ayuso en Almeida belangrijk kunnen zijn voor mij. We moeten soms proberen samen te werken."

 

Mikel Landa, toekomstig ploegmaat, start net voor Evenepoel in de tijdrit. Als lokaas kan hij een handje helpen.

 

"Ik heb hem al gestuurd: "Je moet wachten of je mag niet komen naar onze ploeg." Neen, dat is niet waar. We zijn professioneel genoeg om heden en toekomst te scheiden."

 

Al kan die toekomstige band later in deze Vuelta nog van pas komen. "Er kunnen situaties voorvallen waarbij iemand de andere uit de shit moet helpen."

 

"Maar als Mikel zelf goed staat in het klassement, zou dat niet eerlijk zijn. Daar hoop ik dus zeker niet op."

"Volgende test volgt op cols van 45 minuten tot een uur"

Na de tijdrit wachten vrijdag en zaterdag helse dagen in de Pyreneeën met onder meer de Tourmalet. "Daar zullen de verschillen groter zijn dan 10 seconden", schat Remco Evenepoel in.

 

Die langere cols zijn volgens Evenepoel nog "een vraagteken". "De volgende test wordt beklimmingen van 45 minuten tot een uur. Dat moet me normaal wel liggen, zo'n inspanning."

 

"Denk aan de WK-tijdrit, dat was zowat dezelfde duur. Ik ben benieuwd hoe ik zal reageren als die cols elkaar opvolgen. De voorbereiding was er goed op afgestemd."

 

"Ik ben gelukkig en tevreden met de resultaten tot dusver en met hoe we gereden hebben", vatte de eindwinnaar van vorig jaar het eerste luik van deze Vuelta samen.

 

"Het half minuutje op mijn slechte dag is jammer. Anders zou ik 40 seconden voorsprong gehad hebben, maar dat hoort bij een grote ronde."

 

"Het is een lastige en afmattende openingsweek geweest, maar we mogen content zijn en we proberen op dat elan door te gaan."

Het half minuutje op mijn slechte dag is jammer. Anders zou ik 40 seconden voorsprong gehad hebben, maar dat hoort bij een grote ronde.

Remco Evenepoel

persconferentie Remco Evenepoel op eerste rustdag Vuelta

15:30

Tot slot kijkt Evenepoel nog vooruit naar de tweeling in de Pyreneeën met onder meer de Tourmalet. "Daar zullen de verschillen voor het eerst groter zijn dan 10 seconden."

Dat was het einde van de persbabbel. 

15:27

Wie start morgen net voor Remco Evenepoel? Mikel Landa, toekomstig ploegmaat. Kan hij als lokaas fungeren? "Ik heb hem al gestuurd: je moet wachten of je mag niet komen. Neen, da's niet waar. We zijn professioneel genoeg om heden en toekomst te scheiden."

Misschien kan het later nog? "Er kunnen situaties voorvallen waarbij iemand de andere uit de shit moet helpen. Maar als hij zelf goed staat, zou het niet eerlijk zijn. Daar hoop ik dus ook zeker niet op."

15:25

Waar ik morgen op mik? Ritwinst is het eerste doel. Qua tijdsverschil probeer ik gewoon zo veel mogelijk te pakken. Een halve minuut zou heel goed zijn, maar dat is hoog gemikt. De anderen zijn in vorm.

Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step)
15:23

Evenepoel rijdt morgen in zijn regenboogtrui. "Dat stemt me tevreden. Dat zal me extra motivatie en extra watt'jes geven."

Ei zo na moest hij als leider in het bergklassement rijden en kreeg hij dus niet zijn vertrouwde kledij. "Het is makkelijk gezegd dat een pak van de organisatie trager is. Kijk naar de voorbije grote rondes: Vingegaard won in de Tour, ik in de Vuelta. Dat is kort door de bocht, een beetje flauw. Ik kan me zelf snel aanpassen. Ik zou er geen probleem van gemaakt hebben."

15:21

Remco Evenepoel praat nog eens over het parcours van de tijdrit: "Het is vergelijkbaar met het parcours van vorig jaar. Na een technisch stuk heb je een klimmetje, een afdaling en dan is het zo goed als rechtdoor. Het wordt een snelle tijdrit. Ik denk dat een echte specialist zal winnen."

15:21

Mijn training vanochtend op de rollen? Een halfuurtje, rustig.

Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step)
15:18

Voor onze collega's van de RTBF schakelt Evenepoel over van Engels naar Frans. "Ik zou morgen graag winnen, zeker in de regenboogtrui. Maar ik denk niet dat de chrono dit jaar cruciaal is in deze Vuelta. Al wordt het natuurlijk een belangrijke dag."

Evenepoel staat 4e in de stand. "Ik ben gelukkig en tevreden met de resultaten tot dusver en met hoe we gereden hebben. Het half minuutje op mijn slechte dag is jammer. Anders zou ik 40 seconden voorsprong gehad hebben, maar dat hoort bij een grote ronde."

"Het is een lastige en afmattende openingsweek geweest, maar we mogen content zijn en we proberen op dat elan door te gaan."

15:16

Wat denkt hij over week 2 met veel zware en lange cols? "Dat is nog een vraagteken", zegt hij. "De volgende test wordt op beklimmingen van 45 minuten tot een uur. Dat moet me normaal wel liggen, zo'n inspanning. Denk aan de WK-tijdrit, dat was zowat dezelfde duur. Ik ben benieuwd hoe ik zal reageren als die cols elkaar opvolgen. De voorbereiding was er goed op afgestemd."

15:11

Wie mijn grootste uitdager is? Eén naam noemen is moeilijk. Ik ben de eerste van de favorieten in het klassement en we staan allemaal dicht bij elkaar. Mannen als Mas, Ayuso en Almeida kunnen ook voor mij belangrijk zijn. We moeten soms proberen samen te werken.

Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step)
15:09

Remco Evenepoel is niet de enige youngster die uitblinkt, kijk naar Cian Uijtdebroeks. "Hij doet het prima, maar het is logisch dat het wat lastiger gaat aan het einde van zo'n lange en zware week. Jongeren zoals hij weten wat ze moeten doen, maar een grote ronde duurt 3 weken. Ze zijn alleszins goed begonnen."

15:05

Hoe kijkt Remco Evenepoel naar zijn rivaal Sepp Kuss? "Hij is een van de beste klimmers ter wereld. Als hij een goeie tijdrit rijdt, wordt hij een belangrijke klant, al kwam hij de voorbije dagen wat in de problemen. Ik beschouw hem voorlopig meer als een outsider binnen Jumbo-Visma."

"Maar het is niet makkelijk om te koersen tegen 3 sterke klimmers. Het is niet eenvoudig om telkens met een plan te komen om hen te kloppen, zeker als ze goed samenwerken zoals ze nu doen. Maar dat wisten we al voor deze Vuelta."

15:03

Het parcours lijkt niet al te technisch. Ik heb nog niet kunnen verkennen. De eerste 5 kilometer zijn behoorlijk technisch in het centrum met een klimmetje, daarna minder. Maar het zal sowieso een snelle tijdrit worden. Er kunnen verschillen gemaakt worden.

Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step)
15:01

Morgen staat de tijdrit op het programma. "We zijn gisteren rond 23 u aangekomen in het hotel", legt hij uit. "De aanloop is anders dan bij het WK tijdrijden. Er zit al vermoeidheid in het lichaam na 9 dagen. Maar het is een beetje zoals vorig jaar."

15:00

Remco Evenepoel is stilaan klaar om vanuit zijn hotel de vragen van de media te beantwoorden.

13:31

Een compilatie van de eerste Vuelta-week van Remco Evenepoel

Vuelta a España klassement

naamresultaatploeg
1
Sepp Kuss
35:23:30
Jumbo - VismaTJV
2
Marc Soler
+43
UAE Team EmiratesUAD
3
Lenny Martinez
+1:02
Groupama - FDJGFC
4
Remco Evenepoel
+2:22
Soudal - Quick-StepSOQ
5
Mikel Landa
+2:29
Bahrain VictoriousTBV
6
Primož Roglic
+2:29
Jumbo - VismaTJV
7
Jonas Vingegaard
+2:33
Jumbo - VismaTJV
8
Enric Mas
+2:33
Movistar TeamMOV
9
Juan Ayuso
+2:43
UAE Team EmiratesUAD
10
João Almeida
+2:55
UAE Team EmiratesUAD
Vuelta a España
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
17/08 Lissabon - Oeiras
12 km
02:00
2
18/08 Cascais - Ourém
191 km
02:00
3
19/08 Lousã - Castelo Branco
182 km
02:00
4
20/08 Plasencia - Pico Villuercas
167 km
02:00
5
21/08 Fuente del Maestre - Sevilla
170 km
02:00
6
22/08 Jerez de la Frontera - Yunquera
181 km
02:00
7
23/08 Archidona - Córdoba
179 km
02:00
8
24/08 Úbeda - Cazorla
159 km
02:00
9
25/08 Motril - Granada
178 km
02:00
rustdag 26/08
10
27/08 Ponteareas - Baiona
160 km
02:00
11
28/08 Padrón - Padrón
164 km
02:00
12
29/08 Orense - Estación de Montaña Manzaneda
133 km
02:00
13
30/08 Lugo - Puerto de Ancares
171 km
02:00
14
31/08 Villafranca del Bierzo - Villablino
199 km
02:00
15
01/09 Infiesto - Cuitu Negru
142 km
02:00
rustdag 02/09
16
03/09 Luanco - Lagos de Covadonga
181 km
02:00
17
04/09 Arnuero - Santander
143 km
02:00
18
05/09 Vitoria-Gasteiz - Maeztu
175 km
02:00
19
06/09 Logroño - Alto de Moncalvillo
168 km
02:00
20
07/09 Villarcayo - Picón Blanco
188 km
02:00
21
08/09 Madrid - Madrid
22 km
02:00