Ga naar de inhoud

WK atletiek: Bolingo met Belgisch record naar finale 400 meter, Hanne Claes naar halve finales 400 meter horden

 ma 21 augustus 2023 19:20

De derde dag op het WK atletiek in Boedapest is een memorabele dag geworden voor de Belgische atletiek. Cynthia Bolingo dook als eerste Belgische vrouw onder de 50 seconden op de 400 meter en staat woensdagavond in de finale. Hanne Claes plaatste zich overtuigend voor de halve finales op de 400 meter horden. 

Cynthia Bolingo zorgde voor een stukje Belgische atletiekgeschiedenis in de halve finales van de 400 meter. Ze werd derde in 49"96 en dook daarmee als eerste Belgische atlete onder de 50 seconden op de baanronde. Haar Belgisch record (50"19) werd zo meteen ook een pak scherper gesteld.


Bolingo moest nog even in spanning afwachten, maar mocht uiteindelijk met de beste verliezende tijd naar de finale. Ook al een primeur, want nooit eerder stond een Belgische in de 400 meter-finale op een WK. Woendagavond is het zover.

 

Hanne Claes loste de verwachtingen in op de 400 meter horden. Vanuit de moeilijke baan 1 werd ze na de Nederlandse wereldtopper Femke Bol en de Oekraïense Viktoriya Tkatsjoek derde in 55"13. Goed voor een plek in de halve finales, net als op het WK in Doha in 2019.

 

"Het was niet makkelijk in baan 1, maar ik heb toch de wedstrijd gelopen die ik wou doen. Ik wou op het einde nog fris zitten om terug te komen en dat is gelukt."

 

"Ik denk dat ik echt wel een finale in de benen heb. Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld. Ik hoop op een betere baan en als ik me dan kan laten gaan, dan haal ik het misschien wel."

 

Julien Watrin raakte niet door de halve finales van de 400 meter horden. Hij werd vijfde in 48"94. Daarmee was hij iets trager dan in de reeksen, toen hij met 48"72 maar 6 honderdsten seconde boven zijn Belgisch record bleef.

Voor Elien Vekemans was haar eerste WK er vooral één om te leren. De finale in het polsstokspringen was dan ook te hoog gegrepen. Haar persoonlijk record van 4,50 meter evenaren ook. Vekemans bleef steken op 4,35 meter.

 

Rani Rosius had zichzelf al overtroffen met een plek in de halve finales. Daarin kwam ze logischerwijs niet in de running voor een finaleplaats. Ze werd in haar halve finale voorlaatste in 11"20, net boven haar persoonlijk record (11"18) dat ze in de reeksen liep.

Gerelateerd:

Stahl pakt uit met laatste worp, drie op een rij voor Holloway

De finale van het hink-stap-springen was er één zonder de geblesseerde titelverdediger Pedro Pablo Pichardo. Het opende perspectieven voor rijzende ster Jaydon Hibbert, maar de 18-jarige Jamaicaan viel al bij zijn eerste poging geblesseerd uit.

 

Hugues Fabrice Zango rook zijn kans en maakte het waar. Na brons in Doha en zilver in Eugene was het in Boedapest eindelijk raak voor de Burkinees. Met een sprong van 17,64 meter pakte hij het goud. Het zilver ging naar de Cubaan Lazaro Martinez, het brons was voor zijn landgenoot Cristian Napoles.

 

De finale van het discuswerpen kreeg een zinderende ontknoping. Titelverdediger Kristjan Ceh nam bij zijn laatste worp de leiding over van Daniel Stahl, maar de Zweed had op zijn beurt het beste voor op het einde gehouden.

 

Met een worp van 71,46 meter, een kampioenschapsrecord, pakte de Zweed zijn tweede wereldtitel. Het zilver was voor Ceh, het brons voor Europees kampioen Mykolas Alekna.

 

Op de 110 meter horden maakte Grant Holloway zijn favorietenrol waar. De Amerikaan stormde in 12"96 naar zijn derde wereldtitel op een rij. Enkel zijn landgenoot Gregg Foster deed hem dat voor. De Jamaicaanse olympische kampioen Hansle Parchment kaapte het zilver weg, het brons was voor de Amerikaan Daniel Roberts.

 

In de finale van de 100 meter bij de vrouwen greep Shelly-Ann Fraser-Pryce naast een zesde wereldtitel. De Amerikaanse Sha'Carri Richardson snelde vanuit baan negen naar goud in 10"65 en troefde daarmee de Jamaicanen af. Shericka Jackson werd tweede, Fraser-Pryce derde.

Gerelateerd:
maandag 21 augustus
18.40 uur Elien Vekemans polsstokspringen: kwalificaties  
19.14 uur Hanne Claes 400 meter horden reeksen: 3e in 55"13  
19.35 uur Julien Watrin 400 meter horden halve finales: 5e in 48"94 (uitgeschakeld)  
20.35 uur Rani Rosius 100 meter halve finales: 7e in 11"20 (uitgeschakeld)  
21.10 uur Cynthia Bolingo 400 meter halve finales: 3e in 49"96  

21 augustus

22:03

Tot morgen

Met de dolgelukkige Sha'Carri Richardson nemen we afscheid van de derde dag op het WK atletiek. Een memorabele dag voor de Belgische atletiek. Cynthia Bolingo dook als eerste Belgische vrouw onder de 50 seconden op de 400 meter en mag woensdagavond de finale lopen.

Ook Hanne Claes deed het uitstekend, zij dwong een plekje af in de halve finales van de 400 meter horden. Voor Elien Vekemans stopte het verhaal in de kwalificaties van het polsstokspringen. 

Voor Rani Rosius was de finale van de 100 meter halen zoals verwacht te hoog gegrepen. Ook Julien Watrin raakte niet voorbij de halve finales van de 400 meter horden.

21:58

Sha'Carri Richardson wordt wereldkampioen vanuit baan 9

21:56

Richardson wint!

Wat een verrassing! Sha'Carri Richardson troeft de Jamaicaanse toppers af en pakt vanuit baan negen de winst in 10"65. Het zilver is voor Shericka Jackson, Shelly-Ann Fraser-Pryce moet dit keer vrede nemen met brons.

21:52

9 finalistes

Geen acht, maar negen atletes voor deze finale. Omdat er bij de verliezende tijden maar één duizendste verschil was, werd de Poolse Ewa Swoboda nog opgevist door de jury.

21:51

Nummer 6 voor Fraser-Pryce?

Het is zover. De nervositeit in het stadion neemt toe voor de finale van de 100 meter bij de vrouwen. Kan Shelly-Ann Fraser-Pryce voor de zesde (!) keer triomferen?

21:45

Holloway, wie anders?

Grant Holloway is niet te houden! De Amerikaan zet zijn dominantie nog maar eens in de verf en stormt naar zijn derde wereldtitel in 12"96. Olympisch kampioen Hansle Parchment is tweede, het brons is voor Daniel Roberts.

21:42

De spanning neemt toe. Wordt het een derde wereldtitel op een rij voor Grant Holloway?

21:40

Finale 110 meter horden

Nog twee finales te gaan vanavond. Straks volgt de ontknoping op het koninginnennummer, maar eerst alle aandacht voor de medaillestrijd op de 110 meter horden.

21:38

Daniel Stahl pakt goud met kampioenschapsrecord op het discuswerpen

21:37

Goud voor Stahl!

Daar is al het antwoord van Stahl! Hij gaat met 71,46 meter op zijn beurt voorbij Ceh bij zijn laatste poging. Goed voor een kampioenschapsrecord én een nieuwe wereldtitel voor de Zweed.

Het zilver is voor Ceh, het brons voor Alekna.

21:35

Toppers maken het waar

Het zijn de verwachte namen die de finale van het discuswerpen bij de mannen kleuren. Kristjan Ceh neemt de leiding met een worp van 70,02 meter. Hij gaat daarmee voorbij Daniel Stahl. De Zweedse topper wierp 69,37 meter. Mykolas Alekna is derde met 68,85 meter.

21:32

Bolingo naar de finale!

Natalia Kaczmarek wint de laatste halve finale in 49"50. Ook Sada Williams gaat als tweede rechtstreeks door naar de finale. Lynna Irby-Jackson is derde in 50"71. Trager dus dan Bolingo, die met de beste verliezende tijd naar de finale mag!

21:30

Het is met spanning kijken naar de derde en laatste halve finale van de 400 meter. Stoot Bolingo door naar de finale of sneuvelt haar beste verliezende tijd in deze reeks?

21:23

Klaver met een straat voorsprong

Lieke Klaver is duidelijk te sterk voor de concurrentie. De Nederlandse wint de tweede halve finale van de 400 meter in 49"87. De Amerikaanse Talitha Diggs moet hard zwoegen, maar stoot als tweede ook door in 50"86. Roxana Gomez is derde in 51"07. Goed nieuws voor Bolingo dus, die duidelijk sneller was.

21:18

Goud voor Zango

Na brons in Doha en zilver in Eugene is het in Boedapest wél raak voor Hugues Fabrice Zango. Hij pakt de wereldtitel in het hink-stap-springen met een sprong van 17,64 meter. Het zilver is voor Lazaro Martinez met 17,41 meter, het brons voor Cristian Napoles met 17,41 meter.

21:14

Belgisch record voor Bolingo!

Wat een schitterende race van Cynthia Bolingo! Ze snelt naar de derde plaats in 49"96 en is daarmee de eerste Belgische vrouw die onder de 50 seconden duikt op de 400 meter.

Het is nog afwachten of die tijd haar ook een plek in de finale oplevert. Marileidy Paulino is alvast zeker geplaatst met winst in 49"54.Ook Rhasidat Adeleke stoot door.

21:11

Cynthia Bolingo kan zich net niet rechtstreeks kwalificeren, maar loopt wel toptijd