Ga naar de inhoud

Hoelang zien we Kopecky in het geel? "Als ze maandag doorkomt, kan ze het houden tot de Tourmalet"

 ma 24 juli 2023 06:11
Na 1 dag Tour de France Femmes prijkt Kopecky in het geel.
Na 1 dag Tour de France Femmes prijkt Kopecky in het geel.

Lotte Kopecky heeft haar Tour de France Femmes geopend met een prestatie van formaat. Ook commentatoren Ruben Van Gucht en Ine Beyen waren bij Vive le Vélo onder de indruk van de straffe solo van de Belgische kampioene. "Dit was een gouden kans om een rit te winnen en het geel te pakken."

Een of meerdere ritzeges binnenslepen, dat was het doel van Lotte Kopecky in deze Tour de France Femmes. Al in de openingsrit was het prijs voor onze landgenote, met dus als extraatje de gele trui. 

 

En dat terwijl ze toch vooral op rit 2 en 4 mikte. Al werd Kopecky ook zondag al verwacht, zo pikte Ruben Van Gucht in bij Vive le Vélo. 

 

"Ik had haar een paar berichtjes gestuurd om te vragen of die laatste klim even zwaar is als de VAM-berg, waar Lorena Wiebes (de andere snelle vrouw binnen SD-Worx, red.) zonder problemen over raakt." 

 

"Ze zei mij dat die slotklim echt wel een stuk zwaarder is, waarop ik haar zei dat het wel iets voor haar was. Ze reageerde dan met een emoji met een knipoog, dan weet je het al", zegt Van Gucht. 

 

Zitten er nog meer successen aan te komen met Kopecky in deze Tour?

 

"Ritten 2 en 4 zullen zeker ook nog wel iets zijn voor haar. Maar dit was al een gouden kans, om ook nog het geel te pakken", gaat Van Gucht verder. 

 

(lees verder onder de video)

"Kopecky kan met veel minder druk haar move doen"

In aanloop naar de Tour - en vooral het WK in Glasgow - koos Kopecky niet voor een hoogtestage als voorbereiding, maar wel voor enkele juniorenkoersen bij de mannen. 


"Na elke bocht bij de junioren wordt er geweldig hard doorgetrokken, harder dan bij de vrouwenkoers. Ze denkt dat dat haar gaat helpen op het bochtige parcours in Glasgow", doet Van Gucht uit de doeken. 


Team SD Worx was in de breedte - zoals al een heel seizoen lang - opnieuw indrukwekkend in rit 1. 


"Kopecky heeft al veel gebruik kunnen maken van de aanwezigheid van Wiebes. Ze kan aanzetten en weet dat Wiebes er nog altijd is als het niet lukt. Zo kan ze met veel minder druk haar move doen", zegt Ine Beyen. 

Als Kopecky de gele trui maandag vasthoudt, kan ze hem houden tot de Tourmalet 

Ruben Van Gucht

"Voor de aanval kiezen is altijd de beste tactiek. Dat is een van de weinige dingen in het wielrennen die nooit zullen veranderen", vult Tom Boonen aan.


Zijn we vertrokken voor een lange periode in het geel voor Kopecky? Ze heeft een voorsprong van 45 seconden op ploeggenote Lorena Wiebes na dag 1. 


"Maandag wordt belangrijk. Als Kopecky de gele trui dan vasthoudt, kan ze hem houden tot de Tourmalet (de rit van zaterdag, red.)", denkt Van Gucht.


"Er ligt een klim van 3,5 kilometer met de top op 1 kilometer van de streep. Maar ik weet niet of de klassementsvrouwen al geïnteresseerd zijn om zo vroeg de Tour open te breken", besluit hij. 

Gerelateerd: