Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Sporza Tour ziet Pidcock op kousenvoeten top tien binnensluipen: "Hij kan op het podium staan in Parijs"

 di 11 juli 2023 21:38
Radiocommentatoren Christophe Vandegoor en Serge Pauwels.

Serge Pauwels nam vandaag het stokje over van Sven Nys als compagnon van radiocommentator Christophe Vandegoor en werd meteen getrakteerd op een boeiende rit. Bilbao, Van Aert en Pidcock. Ze passeren allemaal de revue in de analyse van de radiomannen.

Pello Bilbao. Een grote naam is het niet, een nobele onbekende evenmin. Serge Pauwels reed nog samen met de Spanjaard en zag hem sinds 2017 aan een sterke opmars beginnen.

 

"Ik herinner mij een grappig moment in de Vuelta van 2017. Bilbao was nog
relatief jong en nam zijn bevoorradingszakje aan, begon het te legen en gooide het vervolgens middenin het peloton op de weg. Nibali kwam hem toen op de vingers tikken. Maar daarna is hij wel uitgegroeid tot een topper. Misschien niet de allergrootste renner, maar wel iemand met een mooi palmares."

 

Aan dat palmares voegde hij nu ook een ritzege in de Tour toe. Geen verrassing voor Pauwels. "Ik had hem in de Ronde van Zwitserland al verwacht voor het klassement. Daar presteerde hij iets minder en is hij na het overlijden van Gino Mäder natuurlijk naar huis gegaan. Maar een echte verrassing is dit niet, hij is toch één van de grotere renners in het peloton."

 

Ook Christophe Vandegoor raakte onder de indruk van Bilbao. "De manier waarop hij de finale regelt, controleert en bemeestert. Daarvoor moet je van goeden huize zijn."

Bilbao is uitgegroeid tot een topper. Misschien niet de allergrootste renner, maar wel iemand met een mooi palmares

Serge Pauwels

"Van Aert hopeloos gelost, zelden of nooit gezien"

Voor Wout van Aert was het een bewogen dag. Hij trok mee in de aanval, maar kende ook een moment van zwakte. Christophe Vandegoor was verrast. "Van Aert werd even hopeloos gelost, dat zien we toch zelden of nooit".

 

"Dat was een heel apart beeld", pikt Serge Pauwels in. "Net op dat moment zag je ook zweetdruppels op het hoofd van Van Aert, dat is iets dat we bijna niet kennen bij hem. Het is wel frappant dat hij het ene moment een sterke move naar voren maakt en zelfs Jasper Stuyven uit het wiel rijdt en een kwartier later dan gelost wordt uit het peloton."

 

Voorlopig is het de Tour van net niet voor Van Aert, maar Pauwels ziet nog kansen. "Ik betwijfel of hij morgen zal meesprinten, ik zie hem eerder uitpakken in de overgangsrit van donderdag."

 

"We gaan er ook zomaar vanuit dat Van Aert een rit zal winnen, maar hij zit ook een beetje in de tang van de ploegtactiek. Dat zal steeds meer spelen richting Parijs. Zolang Pogacar en Vingegaard aan elkaar gewaagd blijven, zal er minder ruimte zijn voor Van Aert."

"Misschien kan Pidcock nog verrassen"

Nog niet volop in kijker in deze Tour, maar wel op kousenvoeten de top tien binnengeslopen: Tom Pidcock. Christophe Vandegoor herinnert zich hoe de Brit tijdens een reportage enkele jaren geleden zei dat het zijn grote droom is om de Tour te winnen. Hoe ver kan hij raken in de Tour?

 

"Pidcock heeft nog niet vaak dingen gezegd die hij niet waarmaakt of waar hij niet achter staat", zegt Serge Pauwels. "Hij weet heel goed wat zijn carrièreplanning is. We hebben hem nog niet veel in beeld gezien, maar hij staat er wel. Top tien rijden in de Tour is niet iedereen gegeven."

 

"Ik verwacht dat hij volgend jaar of het jaar nadien met echte klassementsambities als enige kopman bij Ineos Grenadiers naar de Tour zal gaan. Dan zie ik hem wel op het  podium staan. Winnen is met Pogacar en Vingegaard niet evident."

 

"Misschien kan hij ons over twee weken al verrassen en op het podium staan in Parijs. Tussen positie 3 en 12 is alles nog mogelijk."

 

Ook Vandegoor schat Pidcock hoog in als klassementsrenner. "Zijn profiel is top. Hij is wereldtop, maar zit als klimmer net onder Pogacar en Vingegaard. In het tijdrijden is hij goed, maar geen wereldtop."