Belgische atletiekdelegatie degradeert uit hoogste divisie na baaldag op Europese Spelen

 zo 25 juni 2023 19:45

De Belgen zijn er zondag op het EK voor landenteams in het Poolse Chorzow niet in geslaagd om het behoud te verzekeren in de hoogste divisie. Bekijk de resultaten van de atletiekdelegatie en onze andere landgenoten op de Europese Spelen hieronder.

Belgen op 25/06  
atletiek Pauline Smal   speerwerpen (v) 15e
  Thomas Carmoy   hoogspringen (m) 2e
  Imke Vervaet   200m (v) 10e
  Christian Iguacel   200m (m) 15e
  Andreas De Lathauwer   kogelstoten (m) 16e
  Maite Beernaert   verspringen (v) 12e
  Jolien Van Hoorebeke   3.000m steeple (v) 16e
  Merel Maes   hoogspringen (v) 2e
  Timothy Herman   speerwerpen (m) 2e
  Enzo Noel   5.000m (m) 9e
  Elise Vanderelst   1.500m (v) 11e
  estafette   4x400m gemengd 3e
moderne vijfkamp Anaïs Eudes   voorrondes door naar halve finales
mountainbike Emeline Detilleur   cross-country (v) 16e
  Githa Michiels   cross-country (v) opgave
  Pierre De Froidmont   cross-country (m) 6e
  Jens Schuermans   cross-country (m) 21e
  Arne Janssens   cross-country (m) 40e
  Clément Horny   cross-country (m) 33e
muaythai Gianny De Leu   -60 kg (m) door naar halve finale
  Axana Depypere   -54 kg (v) door naar halve finale
  Sarah Piccirillo   -60 kg (v) door naar halve finale
rugby 7 België (v)   groepsfase 2 overwinningen
  België (m)   groepsfase 2 nederlagen
schermen Delphine Groslambert   floret individueel (v) out in 1e ronde
taekwondo Sarah Chaâri   -62 kg (v) 1e
  Badr Achab   -74 kg (m) out in kwartfinales
tafeltennis Cédric Nuytinck   1/8e finales (m) out in 1/8e F
synchroonzwemmen Renaud Barral/Lisa Ingenito   vrije routine 5e

Europese Spelen - 25 juni

19:50

België degradeert uit hoogste atletiekdivisie

De Belgische atletiekdelegatie is er zondag op het EK voor landenteams in het Poolse Chorzow, als onderdeel van de Europese Spelen, niet in geslaagd om het behoud te verzekeren in de hoogste divisie.

Om het behoud in de hoogste afdeling veilig te stellen, was een dertiende plaats nodig op zestien landen. Maar na vooral tegenvallende resultaten de voorbije dagen eindigde Team Belgium als veertiende (250 punten), net onder Griekenland (256.50 punten) op de veilige dertiende stek. Ook Turkije (15e met 245 punten) en hekkensluiter Noorwegen (16e met 223 punten) zakken naar de tweede divisie.


Italië stak de eindzege op zak met een totaal van 426.50 punten. Polen (402.50 punten) en Duitsland (387.50 punten) maken de top drie vol.

19:49

Zilver voor 18-jarige Merel Maes en Timothy Herman

Merel Maes is tweede geëindigd bij het hoogspringen op het EK atletiek voor landenteams, onderdeel van de Europese Spelen. Het nog altijd maar 18-jarige toptalent evenaarde haar persoonlijk record van 1,92 meter. De overwinning was zondag voor de Française Nawal Meniker. Zij ging net als Maes over 1,92 meter, maar had daar minder sprongen voor nodig.

- In het speerwerpen was er ook een mooie tweede plaats voor Timothy Herman. Hij kwam tot 81,67 meter.
- Op de 1.500 meter stelde Elise Vanderelst zwaar teleur met een elfde plaats in 4'14"63.
- Op de 5.000 meter was Enzo Noel negende in 14'02"78. 

- In het verspringen eindigde Maité Beernaert twaalfde met 6m10

  


19:48

Belgische rugby sevens-mannen verliezen tegen Georgië

De Belgische mannen hebben zondag in het rugby sevens-toernooi op de Europese Spelen in het Poolse Krakau ook hun tweede groepswedstrijd verloren. België ging tegen Georgië met 7-14 de boot in. De Belgische rugbymannen verloren eerder zondag al tegen Spanje (12-26) in hun eerste pouleduel. Maandag volgt de derde en laatste groepsmatch tegen Tsjechië. De eerste twee landen van elke poule en de twee beste derdes stoten door naar de kwartfinales. 

18:52

Succes in moderne vijfkamp

Anaïs Eudes heeft zich in de discipline moderne vijfkamp geplaatst voor de halve finales. In haar kwalificatiegroep eindigde ze als vijfde. De top achttien per groep stootte door.

Zondag kwamen de 59 deelneemsters in actie in drie disciplines: schermen, zwemmen (200m vrij) en laser run (lopen & schieten). Eudes verzamelde in totaal 1.079 punten. De top 36 (achttien uit elke groep) mag naar de halve finales. Die worden maandag en dinsdag afgewerkt en bestaan uit dezelfde drie disciplines. De beste achttien mogen zaterdag tegen elkaar strijden in de finale. Dan komt er ook paardrijden bij. 

"Het was niet eenvoudig. In mijn kwalificatiegroep zaten enkele grote kalibers. Ik vond de verdeling niet evenwichtig", reageert Eudes. "Ik moest dus zorgen dat het schermen goed ging. Het was niet super, maar daarna heb ik wel heel goed geschoten. Ik ben heel tevreden dat ik vandaag doorstoot."

Moderne vijfkamp is een olympische discipline. Op de Europese Spelen in Polen liggen in de finale acht quotaplaatsen (per land) klaar en zijn er ook olympische rankingpunten voor Parijs 2024 te verdienen. 

Eudes is een genaturaliseerde Française en ze kreeg pas in laatste instantie groen licht om voor België uit te komen op deze Europese Spelen. "Ik ben heel blij deel uit te maken van Team Belgium", zegt ze. 

"Ik was in de wolken toen de delegatieleider het mij telefonisch bevestigde. Ik was toen aan het inchecken voor mijn vlucht (lacht). Ik ben blij voor mezelf dat ik vandaag deze prestatie heb kunnen leveren, maar ook voor de Belgische ploeg, die mij uitstekend ondersteunt."

18:51

Gianny De Leu (-60 kilogram), Axana Depypere (-54 kilogram) en Sarah Piccirillo (-60 kilogram) hebben zich geplaatst voor de halve finales in het muaythai-toernooi (of thaiboksen).

De drie Belgen werkten zondag in Myslenice hun eerste ronde af, meteen de kwartfinale. De Leu rekende hierin af met de Pool Mariusz Lach (30-27). In de halve finales wacht de Armeniër Narek Khachikyan. Depypere legde de Spaanse Lara Fernandez Martinez (30-27) over de knie. Zij bekampt om een finaleplaats de Turkse Ezgi Keles. Piccirillo versloeg de Spaanse Rebeca Rodriguez Martinez (30-27) en kijkt in de halve finales de Turkse Kubra Kocakus in de ogen.

De halve finales staan maandag op de agenda, de finales volgen dinsdag.

17:55

Atletiek: Belgen sprokkelen weinig punten

Op de 200 meter was Imke Vervaet tiende in 23"27. Bij de mannen stelde Christian Iguacel dan weer teleur met een vijftiende plaats in 21"34.

In het speerwerpen eindigde Pauline Smal vijftiende met 47m24. Op de 3.000 meter steeple was Jolien Van Hoorebeeke zestiende en laatste in 10'32'28.

In het kogelstoten kon ook Andreas De Lathauwer de laatste plaats niet ontlopen met 16m67. 

De degradatie wordt zo steeds moeilijker te ontlopen voor de Belgen.

17:12

Thomas Carmoy scherpt PR aan en is tweede bij hoogspringen

Thomas Carmoy is als tweede geëindigd bij het hoogspringen op het EK atletiek voor landenteams in het Poolse Chorzow, onderdeel van de Europese Spelen. Hij verbeterde zijn persoonlijk record met twee centimeter tot 2m29.

Onze landgenoot moest alleen de Italiaanse olympische kampioen Gianmarco Tamberi laten voorgaan, die ook over 2m29 ging maar minder foutsprongen liet optekenen.

De WK-limiet staat op 2m32, maar Carmoy moet zich geen zorgen maken. Hij staat twaalfde op de WK-kwalificatieranking, terwijl de top 36 mag deelnemen.

17:10

Belgische rugby sevens-vrouwen winnen ook vlot tegen Roemenië en bereiken kwartfinales

De Belgische vrouwen hebben in het rugby sevens-toernooi ook hun tweede groepswedstrijd vlot gewonnen. België versloeg Roemenië met 39-0 en mag zich opmaken voor de kwartfinales.

Eerder vandaag wonnen de Belgische rugbyvrouwen hun eerste wedstrijd in groep C overtuigend met 40-0 tegen Zweden. Met zes punten uit twee duels voeren ze de poule aan, net als Spanje. Zweden en Roemenië volgen met twee punten na twee nederlagen. 

16:12

Finale voor Chaâri

Ons land zal straks weer een medaille mogen bijschrijven in Polen: in het taekwondo heeft Sarah Chaâri haar halve finale gewonnen. Ze klopte Aaliyah Powell (GBr) met 2-0.

15:28

Taekwondoka Badr Achab heeft zich niet kunnen plaatsen voor de halve finales in de klasse tot 74 kilogram.

Achab, het zesde reekshoofd, verloor in de kwartfinales in Krynica-Zdroj tegen het Bosnische derde reekshoofd Nedzad Husic met 2-0. Husic was in de eerste ronde met 8-5 te sterk, in de tweede haalde de Bosniër het met 16-4.

Jaouad Achab, broer van de 22-jarige Badr Achab, moest op het laatste moment geblesseerd passen voor de Europese Spelen.


14:53

Taekwondoka Sarah Chaâri bereikt halve finales

Sarah Chaâri heeft zich in het taekwondo gekwalificeerd voor de halve finales in de klasse tot 62 kg.

De wereldkampioene van 2022 en eerste reekshoofd versloeg in haar tweede kamp de Letse Jolanta Tarvida met 2-0. Ze won de ronden met 3-0 en 7-1.

Rond 15 uur kampt de 18-jarige Chaâri om een plaats in de finale. Haar tegenstander wordt de 20-jarige Britse Aaliyah Jadine Powell, de bronzen medaille van de laatste twee WK's.

13:30

Belgische rugby sevens-mannen verliezen eerste groepsduel tegen Spanje

De Belgische mannen hebben zondag in het rugby sevens-toernooi hun eerste groepswedstrijd verloren. België ging tegen Spanje met 26-12 de boot in.

Later vandaag bekampen de Belgische rugbymannen in hun tweede wedstrijd in groep B Georgië. Maandag volgt de derde en laatste groepsmatch tegen Tsjechië.

De eerste twee landen van elke poule en de twee beste derdes stoten door naar de kwartfinales. De in de groepsfase uitgeschakelde landen spelen klassementswedstrijden.

De winnaar van het twaalflandentoernooi plaatst zich voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. 


13:27

Mountainbikester Emeline Detilleux wordt 16e in cross-country, opgave Githa Michiels

Emeline Detilleux is op de 16e plaats geëindigd in de cross-country. Githa Michiels gaf op. De race gold meteen ook als Europees kampioenschap.

De overwinning in het Krynica-Zdroj Hill Park ging naar de Nederlandse Puck Pieterse. De Oostenrijkse Mona Mitterwallner pakte het zilver. De Zwitserse Sina Frei vervolledigde het podium.

12:16

Taekwondoka Badr Achab neemt eerste horde

Taekwondoka Badr Achab (-74 kg) heeft de eerste wedstrijd in zijn gewichtscategorie gewonnen. Dankzij die overwinning stoot hij door naar de kwartfinales.

Achab, zesde reekshoofd, versloeg de Sloveen Lin Kovacic (Nummer 11 in de wereld) met 2-1. Het werd in de rondes 5-2, 3-3 en 16-12.

Omstreeks 15 uur treft hij in de kwartfinales de Bosniër Nedzad Husic (nummer3 in de wereld).

12:05

Tafeltennisser Cédric Nuytinck verliest in 1/8e finale: "Maakte te veel directe fouten"

Cédric Nuytinck (ITTF-121) is uitgeschakeld in de achtste finales van het tafeltennistoernooi bij de mannen.

De 30-jarige Nuytinck ging met 4-1 onderuit tegen de Kroaat Andrej Gacina (ITTF-27). Die haalde het met 10-12, 11-8, 11-4, 11-9 en 11-6.

"Mijn spel was vrij oké, maar ik maakte te veel directe fouten op zijn service", vertelde Nuytinck. "Mijn sterkte ligt in de rally's. Maar als ik daar niet toekom, dan wordt het moeilijk."

"Het was zeker niet slecht. Mijn vorige wedstrijd was belangrijk, zeker met het oog op de Olympische Spelen."

"Met het niveau dat ik hier haalde, had ik wel gehoopt nog een ronde verder te kunnen. Dat zou een bonus zijn geweest. Maar ik kan tevreden zijn met de manier waarop ik aan het spelen ben", sloot de tafeltennisser af.

11:08

Belgische rugby sevens-vrouwen kloppen Zweden

De Belgische vrouwen hebben in het rugby sevens-toernooi een overtuigende 40-0 zege geboekt tegen Zweden. Bij de rust leidden de Belgen al met 14-0.

Om 16u spelen de Belgen nog tegen Roemenië in groep C. Maandag volgt een duel met Spanje. De eerste twee van elke poule en de twee beste derdes stoten door naar de kwartfinales.

De winnaar van het twaalflandentoernooi plaatst zich voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. De nummers twee en drie krijgen begin 2024 een herkansing in een ander kwalificatietoernooi.