Ga naar de inhoud

WK judo: Umayev verliest in 2e ronde: "Ik heb te weinig laten zien"

 di 9 mei 2023 13:30
" "
Umayev (in de witte kimono) is de nummer 29 van de wereld.

Op dag drie van het WK judo in Doha is onze landgenoot Abdul Malik Umayev er niet in geslaagd om een ereplaats te bemachtigen. In de klasse tot 73 kilogram moest hij in de tweede ronde de duimen leggen voor zijn Russische tegenstander. Umayev was de enige Belg die op deze derde dag in actie kwam.

Een gemotiveerde Abdul Malik Umayev (IJF29) had vandaag 1 plan in Doha: meedoen voor de medailles in de klasse tot 73 kilogram.

 

De queeste naar eremetaal begon met een slopend gevecht in de eerste ronde. Tegen Kavan Majidi (IJF307) moest Umayev al meteen alles uit de kast halen. Na enkele goede aanvallen, bezeerde de Belg zich aan de knie. Een blessure die al langer aansleepte en nog niet volledig was genezen. 

 

Toch wist de nummer 29 van de wereld zijn tegenstander te werpen en te scoren. Hij tilde zijn tegenstander flitsend over zijn schouder. De kata guruma zorgde voor een waza-ari op het scorebord. 

 

Doordrukken lukte niet en wanneer Umayev iets te nonchalant probeerde in te komen, sloeg Majidi toe. Met een counter scoorde ook hij een waza-ari. Door de gelijke stand moest deze kamp beslecht worden in de golden score.  Daar toonde Umayev zich duidelijk de sterkste en zijn tegenstander kreeg terecht een derde bestraffing voor te weinig initiatief in het gevecht.

 

In de tweede ronde kwam Mali Umayev de Rus Makhmadbe Makhmadbekov (IJF20) tegen. Zoals alle Russische deelnemers vocht ook hij onder neutrale vlag. In een slopend gevecht was het voor beide judoka's moeilijk om tot scoren te komen.

 

De Rus wilde zijn gram halen in het grondgevecht, maar het lukte Umayev goed om die tactiek in de kiem te smoren. Opnieuw moest de wedstrijd beslist worden in de golden score. In die extra tijd was het vet van de soep bij onze landgenoot. Dit keer was hij het die een derde shido aangesmeerd kreeg. 

 

De medailledroom van Umayev spatte uiteen in de tweede ronde. Einde van dit WK voor de jonge Belg.

Abdul Malik Umayev: "Ik ben naar hier gekomen om veel verder te geraken dan de tweede ronde. Ik ben absoluut niet tevreden en heel teleurgesteld."

 

"In de laatste wedstrijd kreegik drie bestraffingen. Waarom de scheidsrecher me die tweede shido gaf, weet ik op dit moment nog niet. Maar het is wat het is. Ik moet gewoon nog harder trainen en sterker worden."

 

"Ik ben naar Doha gekomen met de ingesteldheid om te winnen, om een medaille mee naar huis te nemen. Als je het dan niet tot het finaleblok schopt... Dat is geen leuk gevoel."

 

"De eerste kamp duurde lang, maar dat was voor mij niet het probleem. Ik voelde me erg onrustig, maar dat is misschien normaal in de eerste ronde van een WK. Gelukkig stelde mijn coach daarna de juiste vragen waardoor ik zeker werd van mijn stuk. Mijn trainer en ik hebben toen de klik gemaakt en ik was klaar voor het tweede gevecht."

 

"Maar het was vandaag niet genoeg. Ik ben niet tevreden over wat ik op de mat heb laten zien. Ik weet dat ik veel meer in mijn mars heb. "

 

"Wat de toekomst nu brengt? Die knie goed verzorgen zodat ik zonder klachten kan vechten. Normaal sta ik binnen twee weken alweer op de mat voor een nieuwe grand prix in Oostenrijk;"

Abdul Malik Umayev in -73 kg (m)
ronde tegenstander uitslag
1e Kavan Majidi (IRT) Winst - Ippon
2e Makhmadbe Makhmadbekov (Rus - neutraal) Verlies - Ippon

WK judo

13:04

Boeken toe voor Umayev

Abdul Malik Umayev (IJF29)  zijn tweede kamp op dit WK is ook meteen zijn laatste geworden. De Rus (onder neutrale vlag) Makhmadbe Makhmadbekov bleek uiteindelijk net te sterk.

Umayev ging wel goed op zoek naar de juiste pakking en daar had de Rus het in het begin lastig mee. In het rechtstaand gevecht koos Makhmadbekov eerder voor een afwachtende tactiek, maar op de grond vond hij zijn draai beter. Toch wist Umayev de aanvallen te pareren. 

Geen van beide judoka's kon voor het einde van de reguliere wedstrijdtijd een score maken. In de golden score lukte het Umayev niet om zijn tweede adem te vinden. Hij kwam nog amper tot aanvallen en kreeg uiteindelijk een derde bestraffing. Einde van dit WK voor de 23-jarige Belg.

10:38

Tegenstander Makhmadbekov vecht onder neutrale vlag

In de tweede ronde wacht de Rus Makhmadbek Makhmadbekov (IJF 20) die net als al zijn landgenoten onder neutrale vlag deelneemt aan dit WK judo. Medailles op een WK heeft hij nog niet behaald, maar Makhmadbekov won wel al drie Grand Slams.

Umayev kwam de Rus nog maar één keer tegen. Dat is ondertussen al 4 jaar geleden. In 2019 verloor de Belg in de halve finale van een jeugdtoernooi. Bij de seniors staan de twee nu voor het eerst tegenover elkaar. Tijd voor revanche?

10:24

Lastige eerste kamp voor Umayev, op karakter door naar tweede ronde

Zijn kamp in de eerste ronde heeft Abdul Malik Umayev meer moeite gekost dan vooraf gedacht 

Tegen Kavan Majidi, die uitkomt voor het vluchtelingenteam van de IJF, begon de Belg geduldig aan de kamp. Hij probeerde hier en daar een aanval in te zetten, zonder succes.

Bij een dubbele poging ging het zelfs even mis. Umayev leek zich te blesseren aan de enkel en mankte licht. Of speelde hij wat toneel? Want in de daaropvolgende actie scoorde hij meteen een waza-ari met kata guruma, een worp waarbij je je tegenstander over je schouder tilt.

Umayev bleef beroep doen op zijn snelheid, maar leek tussen de acties door toch last te hebben van die enkel. Hij liet de intensiteit in zijn pogingen wat varen en wanneer hij iets te laconiek probeerde te vegen, sloeg zijn tegenstander toe: waza-ari tegen. 

De gelijke score leidde naar de golden score, waar Umayev opnieuw het ritme vond om stevig in te draaien. Hij scoorde tot twee keer toe net niet, maar Majidi vond geen openingen meer en kreeg uiteindelijk zijn derde bestraffing. 

Umayev is dus door naar de volgende ronde, maar deze kamp zal toch meer krachten gekost hebben dan hij zelf verwacht had.

09:34

Onbekende Majidi Kavan in eerste ronde voor Umayev

Het WK van Abdul Malik Umayev start tegen Majidi Kavan. Een judoka die uitkomt voor het vluchtelingenteam van de IJF. De 23-jarige judoka heeft amper 2 Grand Slams op de teller staan en doet voor het eerst mee aan een wereldkampioenschap judo. Medailles of ereplaatsen behaalde Kavan dus nog niet.

Een haalbare kaart voor Umayev? Zijn tegenstander staat pas 307e op de wereldranking en op de Grand Slam van Tbilisi (maart 2023) vocht hij nog in de klasse tot 66 kilogram. De belangrijkste opdracht voor onze landgenoot zal eruit bestaan om zich niet te laten verrassen door zijn tegenstander.

08:36

Abdul Malik Umayev gaat in de klasse tot 73 kilogram op zoek naar eerste WK-medaille

Met zijn 22 jaar is Abdul Malik Umayev nog vrij jong in de judowereld. Toch weerhield dat hem niet om al twee bronzen medailles weg te kapen op Grand Slams. Op een WK wilde het nog niet lukken, dus dat zal vandaag de ambitie zijn.

De Belg staat op dit moment op plaats 29 op de wereldranglijst. In principe zou de eerste ronde geen probleem mogen vormen voor Umayev. Hij neemt het daar op tegen de nummer 307 van de wereld. Daarna volgt mogelijks nummer 20 of 21, wat alweer iets lastiger wordt.

Maar de eerste stap is natuurlijk doorstoten naar die tweede ronde. De kampen beginnen om 9.30 u Belgische tijd.

Naar Belgische vrouwen hoeft u niet uit te kijken. In de klasse tot 57 kilogram doet geen landgenote mee.

08:35

Abdul Malik is een heel explosieve judoka. Hij maakt regelmatig een van de punten van het toernooi. Hij is enorm snel met zijn voeten en draait zowel links als rechts.

Dirk Van Tichelt