Ga naar de inhoud

Geen Vervoort meer bij Antwerp bij start 3x3-seizoen: "Zullen mentaal stap moeten zetten"

 vr 28 april 2023 11:43
Antwerp TOPdesk van links naar rechts: Caspar Augustijnen, Dennis Donkor, Nick Celis en Bryan De Valck.
Antwerp TOPdesk van links naar rechts: Caspar Augustijnen, Dennis Donkor, Nick Celis en Bryan De Valck.

Na een winterslaap die verstoord werd door enkele opvallende transfers trekt de 3x3 WorldTour zich dit weekend weer op gang. Sporza peilde bij Nick Celis, kapitein van Antwerp TOPdesk, naar de verwachtingen.

Inschatten waar Antwerp op dit moment staat is moeilijk, ook voor Nick Celis zelf. De krachtsverhoudingen in het 3x3-wereldje zijn in de winter door elkaar geschud, omdat heel wat toppers gezwicht zijn voor Chinese centen. Ook de Antwerpse topscorer Thibaut Vervoort speelt nu voor een Chinees team.

 

"Die Chinese teams zijn er dit weekend wel nog niet bij, omdat die spelers na hun transfer maar de helft van hun rankingpunten mochten behouden. Zo vermijd je dat langdurige projecten worden opgebroken door iemand een contract van één jaar voor te schotelen", legt Celis uit.

 

Zijn wel nog voltallig én present in Japan: de 2 topteams uit Servië en Litouwen, Ub en Raudonvaris (het voormalige Sakiai). "Dat zijn dit weekend de 2 grote favorieten. Daarachter is er een breed veld, met onder meer Wenen, Amsterdam en Miami, wat eigenlijk gewoon de nationale ploeg van de VS is."

We willen opnieuw de halve finales halen. Een goeie prestatie in Japan zou ons een goeie start geven voor het vervolg van het seizoen.

Nick Celis

En hoe schat Celis de Antwerpse kansen in zonder Thibaut Vervoort? "Dat is op dit moment moeilijk in te schatten. Als we allemaal fit zijn, wordt het wel tijd om ons goeie basketbal ook tegen de goeie ploegen te tonen", vindt hij.

 

"Vorig jaar hebben we in Utsonomiya de halve finales gespeeld. Dat zouden we toch opnieuw willen doen. Dat betekent zeker de poules overleven en ook de kwartfinales."

 

"Een goeie prestatie in Japan zou ons een goeie start geven voor het vervolg van het seizoen. De winnaar in Utsunomiya krijgt ook nog een ticket voor Manila. Dat zou wel heel extreem zijn. We hebben vorige week een kans laten liggen. Misschien moeten we het maar eens op een verrassende manier doen."

 

(lees voort onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Mentale tik vorig weekend"

Twijfels over het deelnemersveld dus, maar ook interne twijfels. Afgelopen weekend greep het team op een toernooi in Lausanne naast een WorldTour-ticket voor Manila en bovendien sukkelen Celis en Dennis Donkor met een lichte kuitblessure.

 

"We hebben in Lausanne fantastisch gespeeld tot aan de halve finale tegen Düsseldorf. Onze start was slecht en wij hebben ons fysiek laten doen. Als we goed spelen, is het heel goed. Als het moeilijker wordt, missen we soms wat weerbaarheid", analyseert Celis de Antwerpse problemen.

 

"Het was een mentale tik. We hadden dat ticket gewoon moeten pakken, dan stonden we hier toch met een ander gevoel."

Als we goed spelen, is het heel goed. Als het moeilijker wordt, missen we soms wat weerbaarheid.

Nick Celis

"Zonder Thibaut zullen we mentaal een stap moeten zetten"

In Japan mikt Antwerp (FIBA-5) dit weekend op de halve finales, de ruimere ambitie van het team is om zich dit seizoen te handhaven in de top 8 van de wereld.

 

"Dat is essentieel in 3x3, want die top 8-plaats levert wel wat voordelen op", zegt Celis. "Op de landenranking moeten we zeker top 20 blijven, anders mag je niet deelnemen aan de olympische kwalificaties."

 

Celis ziet wel nog groeimarge voor het team. "Caspar Augustijnen is pas vorig jaar begonnen met 3x3, Dennis Donkor eigenlijk pas in augustus. Als je ziet dat die topploegen allemaal al jaren samenspelen, dan zit er bij ons zeker nog rek op."

 

"De kern is wel wat smaller geworden zonder Thibaut Vervoort. Mentaal zullen we stappen moeten zetten. Thibaut kon wel zotte shots maken op moeilijke momenten. Zo zorgde hij voor een mentaal voordeel. Hij bleef er altijd voor gaan."

Op de landenranking moeten we zeker top 20 blijven, anders mag je niet deelnemen aan de olympische kwalificaties.

Nick Celis

Geen Vervoort meer bij Antwerp dus, al blijft "Must See TV" wel beschikbaar voor de nationale ploeg. Ook daar liggen er dit jaar belangrijke uitdagingen, met eerst het WK (mei-juni), de Europese Spelen (juni-juli) en ten slotte het EK (september).

 

"Thibaut speelt 21 mei nog in Manila, het WK volgt al 10 dagen later. Dat is een heel korte voorbereidingsperiode", tempert Celis de WK-verwachtingen. "Ik verwacht dat ons dat wel parten zal spelen. Maar als we snel de flow te pakken krijgen, weet je nooit."

 

"Het wordt sowieso een zwaar jaar met de nationale ploeg. Vlak na het WK zijn er de kwalificaties voor het EK en 1,5 week daarna zijn het de Europese Spelen. Ik denk dat vooral daar kansen liggen om met België iets te presteren, omdat we dan al enkele weken samengespeeld hebben."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: