Ga naar de inhoud

Een Hollywood-sprookje: acteur Ryan Reynolds helpt Wrexham na 15 jaar wachten aan promotie

 zo 23 april 2023 10:34
Rob McElhenney en Ryan Reynolds blinken met de trofee.

Alsof ze het scenario zelf hebben geschreven. Na een afwezigheid van 15 jaar keert Wrexham, de club van acteurs Ryan Reynolds en Rob McElhenney, terug naar de Engelse Football League. Met een overwinning tegen Boreham Wood verzekerden ze zich van een plekje in de League Two, de Engelse vierde klasse.

Wrexham is de op twee na oudste voetbalclub ter wereld, maar dreigde ook een vergeten bladzijde uit de voetbalgeschiedenis te worden.

 

Nadat de 158-jarige club in 2008 was gedegradeerd uit de League Two, probeerde het al 15 jaar tevergeefs weer op te klimmen naar de Engelse Football League. Een 19e plek in 2020 deed weinig goeds verhopen voor de toekomst.

 

Tot de Canadese acteur Ryan Reynolds en zijn Amerikaanse collega Rob McElhenney eind 2020 in Wrexham, een grensstadje in Wales, belandden. Met de Hollywoodsterren als nieuwe eigenaars waaide er een nieuwe wind door Wrexham.

 

Met een zege tegen Boreham Wood kan Wrexham nu zijn langverwachte terugkeer naar de League Two maken. Even leken de bezoekers nog roet in het eten te strooien met het openingsdoelpunt na amper 44 seconden, maar Wrexham-spits Paul Mullin kon orde op zaken stellen: 3-1.

 

Met een veldbestorming vierden de Welshe fans de promotie. Ook eigenaar Ryan Reynolds, bekend van onder meer de Deadpool-films, kon zijn ogen niet geloven. "Ik kan het nog niet verwerken, ik ben nog sprakeloos", zei hij.

Felicitaties van kroonprins

Reynolds en McElhenney leken er al een Hollywoodverhaal van te maken in Wales: Tiktok werd aangetrokken als sponsor, de vijfdeklasser debuteerde in het populaire FIFA-spel en er kwam ook een documentairereeks.

 

Nu komt er ook een gepast einde met de promotie naar de League Two, de vierde trede van de voetbalpiramide. Kroonprins William, voorzitter van de Engelse voetbalbond, feliciteerde "de club met een bijzondere geschiedenis".

 

Reynolds zorgde ook nog voor een komische noot door de persconferentie van doelman Ben Foster te verstoren. De eigenaar eiste het shirt van de keeper, ook al was het "volledig doorweekt".

 

"Ga je het shirt online verkopen", vroeg een journalist lachend. "Ik werk in de showbusiness en daar gaat het de laatste tijd echt niet goed", was het gevatte antwoord van de acteur.