Ga naar de inhoud
Meest gekozen transfers
renners in
  1. Hermans Quinten
  2. Cosnefroy Benoit
  3. Pogacar Tadej
renners uit
  1. Van Aert Wout
  2. Van Der Poel Mathieu
  3. Campenaerts Victor

Evenepoel blinkt voor Luik: "Zit bijna aan 100% of zelfs 105%, ik zal er dichtbij zijn"

 vr 21 april 2023 16:01
Remco Evenepoel stuift naar boven.
Remco Evenepoel stuift naar boven.

In de wielerwereld zijn alle ogen komende zondag gericht op het duel tussen Tadej Pogacar en Remco Evenepoel. De Belgische wereldkampioen keerde gisteren terug vanop zijn berg en ging vanmorgen de finale nog eens verkennen. "Die is veel zwaarder dan in de vorige edities", vertelt hij. "Mijn ambitie? Winnen natuurlijk. Het team is sterk, we zullen er dichtbij zijn."

"Mijn benen nog eens getest op La Redoute"

Tijdens zijn verkenning trok Remco Evenepoel een keer stevig door op La Redoute. Meteen was het voor iedereen duidelijk: de wereldkampioen zit goed in vorm.

 

"Dat deed ik zodat jullie iets hebben om over te schrijven", grapte hij ook zelfzeker op zijn persbabbel achteraf. "Ik moest mijn benen sowieso nog eens testen, vier of vijf minuten, en dat is gelukt."

 

De finale in Luik is hertekend, met na La Redoute nog een nieuwe beklimming en de Côte de Forges. "Ik vind het fantastisch. Het is nu veel zwaarder dan in de voorbije edities."

 

Evenepoel is pas weer in het land na een lange hoogtestage. Een bewuste keuze. "De Giro is mijn hoofddoel, dus ik wou zo lang mogelijk op hoogte blijven."

 

Wat ik daar gedaan heb? "Hard getraind. En voor de rest series gekeken, muziek geluisterd, Europees voetbal gekeken, ... En koers. Er was veel koers. En de trainingen waren meestal goed gepland zodat ik de finale kon bekijken."

 

Dus Evenepoel heeft net als iedereen, de zeges van Tadej Pogacar gezien. Is hij onder de indruk? "Neen, niet meer", is zijn verrassende antwoord.

 

"Begrijp me niet verkeerd, ik heb er heel veel respect voor. Maar voor Pogacar is dit normaal. Het verwondert me allemaal niet meer. Hij heeft ook al twee keer de Tour gewonnen, hé. Het is een groot kampioen en ook een topkerel. Dus iedereen gunt het hem wel."

Als het een sprint wordt, zal het na een lange en zware koers een sprint van stervende zwanen zijn. Hopelijk ben ik dan de minst gestorven zwaan.

Remco Evenepoel

En iedereen kijkt nu ook uit naar het duel tussen hem en Pogacar. "Ik kijk niet naar de concurrentie. We hebben een plan voor onze eigen wedstrijd. Maar dat Pogacar de grote favoriet is, dat is duidelijk."

 

Durft Evenepoel in dat duel ook te rekenen op zijn sprint? "Het is natuurlijk beter om alleen binnen te komen. Maar als het moet, ben ik er niet bang voor. Ik heb Roglic al geklopt in de sprint en hij heeft Pogacar al geklopt."

 

"Het is een lange en slopende koers van 260 kilometer. Het zal regenen en niet zo warm zijn. Dus dan is het beste er bij iedereen af en wordt het een sprint van stervende zwanen. Hopelijk ben ik dan de minst gestorven zwaan."

 

Aan zelfvertrouwen lijkt er geen gebrek te zijn bij de wereldkampioen. "Ik voel nog geen druk of stress. Al zal het wel speciaal zijn om hier te starten in mijn regenboogtrui en met nummer 1. Misschien trap ik daardoor wel een paar watt extra."

 

"Alles loopt op dit moment goed. Ik ben in orde. Dat is vrij logisch. Over twee weken ga ik naar de Ronde van Italië dus als ik me nu slecht zou voelen, zou dat raar zijn. Dan zou ik iets heel erg verkeerd gedaan hebben. Ik zit bijna aan 100 procent, misschien zelfs aan 105 procent."

 

"We staan hier ook met een heel sterk team. Het sterkste, denk ik. Iedereen van onze ploeg kan deze koers met de vingers in de neus aan. Iedereen kan ook winnen, behalve Pieter Serry", lacht Evenepoel. "Die zal te veel kopwerk moeten doen. Maar het vertrouwen is er. We zullen er dichtbij zijn, hopelijk zitten we erop."

Remco Evenepoel
Remco Evenepoel: "Het zal speciaal zijn als wereldkampioen."

"Ooit zal ik zeker de Ronde van Vlaanderen proberen te winnen"

Soudal - Quick Step heeft dit voorjaar nog geen potten gebroken. Heeft het bij Evenepoel niet gejeukt om toch af te zakken naar Vlaanderen om een paar klassiekers te rijden? 


"Neen, ik heb genoeg aan mijn hoofd", lachte hij. "Ik rijd nu Luik en dan komt er nog een redelijk belangrijke koers in Italië aan. Maar in de toekomst moeten we het zeker wel eens proberen. Als het past in de planning, waarom niet?"


"Als je als Belg de Ronde van Vlaanderen kan winnen, moet je dat proberen. Ik denk dat ik er zeker de capaciteiten voor heb. Maar geen idee of ik het volgend jaar al probeer, of over twee of drie jaar."

Remco Evenepoel en ploegmaat Julian Alaphilippe
Remco Evenepoel en ploegmaat Julian Alaphilippe.
Gerelateerd:

Remco Evenepoel over Luik-Bastenaken-Luik

19:35
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
16:04

Hoe voelt Evenepoel zich? "Ik ben in orde. Dat is vrij logisch. Over twee weken ga ik naar de Ronde van Italië dus als ik me nu slecht zou voelen, zou dat raar zijn. Dan zou ik iets heel erg verkeerd gedaan hebben."


"Ik zit bijna aan 100 procent, misschien zelfs aan 105 procent. Alles zit goed."


"We staan hier ook met een heel sterk team. Iedereen kan winnen, behalve Pieter Serry. We hebben er veel vertrouwen in en zullen er dichtbij zijn."

16:01

Of ik onder de indruk ben van het voorjaar van Pogacar? Neen, want dit is normaal voor hem. Ik heb er heel veel respect voor, maar ik ben niet meer verwonderd.

Remco Evenepoel
15:58

Durft Remco Evenepoel te rekenen op zijn sprint tegen Tadej Pogacar? "Het is natuurlijk het best om alleen binnen te komen. Maar als het moet, heb ik er geen schrik voor."


"Ik heb Roglic al geklopt in de sprint en hij heeft Pogacar al geklopt. Maar het is een lange en slopende koers van 260 kilometer. Het zal regenen en niet zo warm zijn. Dus dan is het beste er bij iedereen af en wordt het een sprint van stervende zwanen. Hopelijk ben ik dan de minst gestorven zwaan."

15:51

"De voorjaarsklassiekers? Ooit moet ik het proberen"

Soudal - Quick Step heeft dit voorjaar nog geen potten gebroken. Heeft het bij Evenepoel niet gejeukt om toch af te zakken naar Vlaanderen om een paar klassiekers te rijden? 


"Neen, ik heb genoeg aan mijn hoofd", lachte hij. "Ik rijd nu Luik en dan komt er nog een redelijk belangrijke koers in Italië aan. Maar in de toekomst moeten we het zeker wel eens proberen. Als het past in de planning, waarom niet?"


"Als je als Belg de Ronde van Vlaanderen kan winnen, moet je dat proberen. Ik denk dat ik er zeker de capaciteiten voor heb."

15:46

Ik voel nog niet veel druk of stress, maar tijdens de verkenning kreeg ik toch wat kriebels. Ik mag zondag starten in mijn wereldkampioenentrui en met rugnummer 1. Dat zal speciaal zijn en misschien kan ik er wel een paar watt meer door trappen.

Remco Evenepoel
15:38

"De finale is nu veel zwaarder dan in de voorbije edities"

Wat vindt Remco Evenepoel van de nieuwe finale in Luik? "Fantastisch. Ik vind het goed. De finale is nu veel zwaarder dan in de voorbije edities."


"Het is een echte Ardennenweg met wat putten in het wegdek en asfalt dat niet zo goed bolt. De koers zal helemaal anders zijn. De strategie zal er zeker door veranderen. Na La Redoute is er nu nog een klim van 2 kilometer en daardoor wordt de finale langer. Als het weer zo slecht is als voorspeld wordt, zal het zwaar zijn."


"Mijn ambitie? Winnen natuurlijk."

15:35

Hoe heeft Evenepoel dan naar de zeges van Pogacar gekeken in de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl? "Hij staat er al sinds Milaan-Sanremo. Dus dat is toch vrij indrukwekkend. Zijn vorm blijft goed. Hij is een groot kampioen en ik heb alleen maar respect voor zijn voorjaar."

15:33

"Ik heb veel koers gekeken terwijl ik daar op de Teide zat", vertelt Evenepoel. "De trainingen waren goed gepland zodat ik naar de finales kon kijken. En er was ook veel Europees voetbal. Dus daar heb ik ook naar gekeken."

15:32

De Giro blijft het hoofddoel. Daarom ben ik zo lang mogelijk op hoogte gebleven.

Remco Evenepoel
15:31

Na zijn verkenning staat Remco Evenepoel de journalisten nu te woord. Hij houdt een onlinepersconferentie.

15:08

Evenepoel is goedgezind: "The sun is shining"

15:05

De verkenning van Remco Evenepoel

12:57

Remco Evenepoel is deze voormiddag op verkenning op het parcours van zondag. Samen met zijn ploegmaats vertrok hij in Francorchamps voor een ritje over de hellingen.


Op La Redoute trok de wereldkampioen eventjes vol door, maar daarna koos hij voor een meer gezapig tempo. Onderweg had hij tijd voor foto's met zijn fans. Ook Philippe Gilbert was trouwens van de partij. De ex-renner ging ook even bij Evenepoel in het wiel hangen.

12:55

Remco Evenepoel gaat niet vol, wielertoeristen mogen in zijn wiel mee naar boven.

12:54
Philippe Gilbert en Remco Evenepoel.
12:54
Tijd voor foto's met de fans.
12:53