Ga naar de inhoud

Een vurige derby met voorgeschiedenis: waarom Milaan nu al davert voor clash in halve finales

 do 20 april 2023 13:07
Dida
Milan-doelman Dida moet vluchten voor de vuurpijlen van Inter-fans.

Nog 20 dagen hangt een geruisloze spanning in de straten van Milaan. Dan treffen AC en Inter elkaar voor de derde keer in de Champions League. Een blik op het verleden van de Derby della Madonnina, die steeds garant stond voor schoppartijen, vuurwerk en knappe goals.

"Ik kan nu al niet wachten", klonk Simone Inzaghi opgetogen over de Milanese derby in de halve finales van de Champions league.

 

Hoe zeer de coach van Inter ook uitkijkt naar de confrontatie met de eeuwige rivaal, de resultaten van blauw-zwart in de onderlinge confrontaties vallen tegen.

 

Op het kampioenenbal troffen AC en Internazionale elkaar twee keer in de knock-outfase. Van die vier partijen kon de ploeg van Inzaghi geen enkele winnen.

 

Maar dit jaar zal het anders zijn, volgens de Italiaan. "Want mijn team leverde al historische prestaties af. Niemand had ons hier verwacht na een groepsfase met Bayern en Barcelona. We verdienen dit."

Milanese derby in de Champions League
2003 Halve finale heen Milan - Inter 0-0
2003 Halve finale terug Inter - Milan 1-1
2005 Kwartfinale heen Milan - Inter 2-0
2005 Kwartfinale terug Inter - Milan 0-3*

Clash met vuur(pijlen)

De oplettende lezer ziet bij de 0-3 in 2005 een sterretje staan. Niet om de prestatie van AC Milan in de kijker te zetten, wel omdat het om een forfaitscore ging. 

 

Na de heenwedstrijd, waarin Stam en Sjevtsjenko het de rode aanhang deed kirren van plezier, was de druk op de ketel bij Inter enorm.

 

Het kon twee jaar na de vorige uitschakeling tegen de aartsrivaal niet wéér onderuit gaan. Maar na een halfuur deed Sjevstsjenko – alweer hij – de boeken toe met een streep.

 

Toen de gelijkmaker van Inter werd afgekeurd voor een duwfout, sloeg bij de blauw-zwarte-aanhang de stoppen door. Ze bekogelden doelman Dida met vuurwerk. Het resultaat: een rookgordijn dat de wedstrijd beëindigde. 

 

De nare herinnering borrelt bij elke Inter-fan nog na. Romelu Lukaku en co weten nu al dat enkel winnen volstaat. En ook voor de neutrale supporter belooft de Milanese derby in de halve finales opnieuw genoeg spektakelwaarde.

Gerelateerd: